Ósakaová na poslední chvíli zahájila obrat, otáčet musela i Svitolinová

19. 1. 2019, 04:51
Aktuality 1
AUSTRALIAN OPEN - Hned úvod sobotního programu letošního ročníku Australian Open nabídl obrovské bitvy. Úřadující vítězka US Open Naomi Ósakaová na poslední chvíli zahájila obrat. Se Su-Wei Hsieh prohrávala už 5-7 1-4, ale nakonec s Tchajwankou v dalším průběhu ztratila jediný game. Problémy měla také šampionka posledního Turnaje mistryň Elina Svitolinová, která po obratu zdolala Shuai Zhang, přestože v rozhodující sadě prohrávala už o dva brejky.
Naomi Ósakaová

Naomi Ósakaová po vcelku pohodlných výhrách nad Polkou Linetteovou a Slovinkou Zidanšekovou zažila na letošním Australian Open krušné chvíle. Proti Su-Wei Hsieh dlouho nemohla najít recept. S Tchajwankou praktikující neobvyklý tenisový styl trápící mnoho tenistek prohrávala už 5-7 1-4 a také 2-4 0-40 ve druhé sadě.

Dokázala však skóre srovnat a od té chvíle na kurtu dominovala. Jednadvacetiletá Japonka našla tu správnou dávku agresivity, s Hsieh poté ztratila už jen jeden game a po dvou hodinách zvítězila 5-7 6-4 6-1.

"Už před zápasem jsem věděla, že Su-Wei bude hrát zvláštním způsobem. Hrála neskutečně. Bylo toho na mě moc," uvedla Ósakaová, která se na své poměry dost často vztekala i hecovala. "Pak jsem si řekla, že jsme na grandslamu, hraju proti skvělé hráčce, nemá cenu se vztekat a být smutná. Chtěla jsem si prostě užít grandslamovou atmosféru a odehrát každý míč co nejlépe. Fungovalo to," dodala.

Ósakaová, jež loni ve finále US Open senzačně porazila Serenu Williamsovou, protáhla svou neporazitelnost na grandslamech na deset zápasů a vyrovnala svůj nejlepší výsledek v Melbourne, který si uhrála loni.

O první grandslamové čtvrtfinále mimo US Open si zahraje s Anastasijí Sevastovovou. Lotyška přehrála 6-3 6-3 Qiang Wang a rovněž vyrovnala své maximum v Melbourne Parku (osmifinále 2011). Se Sevastovovou se Ósakaová i popáté střetne na venkovních betonech, letos v Brisbane s ní srovnala bilanci.

Další z favoritek Elina Svitolinová přejela v úvodních duelech Švýcarku Golubicovou i Slovenku Kužmovou, ale dnes se zapotila ještě více než Ósakaová. Ukrajinka bojovala v Rod Laver Areně proti Shuai Zhang, která v minulém kole vyřadila Kristýnu Plíškovou, téměř tři hodiny, nakonec vyhrála 4-6 6-4 7-5.

Svitolinová v úvodním dějství vedla 4-2, jenže pak ztratila čtyři gamy v řadě. Ve druhé sadě byl k vidění brejk až v samotném závěru, když Svitolinová v desáté hře využila třetí setbol a stav utkání srovnala.

V rozhodujícím setu prohrávala Ukrajinka, jež si nechala několikrát v zápase ošetřovat krk, už 0-3 (o dva brejky). Pěti hrami v řadě ovšem vývoj otočila. Zhang však dokázala skóre srovnat a vrátila se do boje o postup. V dramatické koncovce měla ale navrch Svitolinová, ve dvanáctém gamu proměnila druhý mečbol.

"Obě jsme dnes neskutečně bojovaly, nechaly jsme na kurtu všechno. Jsem vážně ráda, že postupuju. Měla jsem šanci zápas ukončit už za stavu 5-3, ale Shuai zahrála výborný game, skvěle returnovala," uvedla po vyčerpávající bitvě Svitolinová.

Svitolinová, která loni ovládla prestižní Turnaj mistryň, je v osmifinále Australian Open druhým rokem po sobě. O vyrovnání loňského výsledku a zároveň svého maxima se utká s Madison Keysovou.

Keysová má na svém prvním letošním turnaji skvělou formu. Američanka na Australian Open zvládla i třetí zápas bez ztráty setu, když dnes suverénně přehrála 6-3 6-2 loňskou semifinalistku Elise Mertensovou. V pondělí bude usilovat o úspěšné obhájení loňského výsledku. Se Svitolinovou ještě neprohrála.

• AUSTRALIAN OPEN 2019 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 62,500.000 australských dolarů
sobotní výsledky (19. 01. 2019)
• Dvouhra žen - 3. kolo •
Kar. Plíšková (7-ČR) - Giorgiová (27-It.) 6-4 3-6 6-2
Halepová (1-Rum.) - V. Williamsová (USA) 6-2 6-3
Ósakaová (4-Jap.) - Su-Wei Hsieh (28-Tchaj-wan) 5-7 6-4 6-1
Svitolinová (6-Ukr.) - Shuai Zhang (Čína) 4-6 6-4 7-5
Keysová (17-USA) - Mertensová (12-Belg.) 6-3 6-2
Sevastovová (13-Lot.) - Qiang Wang (21-Čína) 6-3 6-3
S. Williamsová (16-USA) - Jastremská (Ukr.) 6-2 6-1
Muguruzaová (18-Šp.) - Bacsinszká (Švýc.) 7-6(5) 6-2
• Čtyřhra - 2. kolo •
Strýcová/Vondroušová (ČR) - Dijasová/Putincevová (Kaz.) 6-2 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
skott
Zápas na který raději zapomenout. Eli dělala všechno možné, aby si ho zkomplikovala a stál jí síly, které jí můžou hodně chybět ve zbytku turnaje. V 1.setu ztratila slibné vedení 4-2, nevyužila ani situace, kdy se Zhang už po 5 gemech připravila o všechny challenge (to samé potom i ve 3.setu) a nechala se zatlačit do velké defenzívy, ze které se trochu vymanila až ke ke konci druhého setu.
V tu chvíli to vypadalo, že Eli vybojovaný set konečně uklidní, ale místo toho znova na začátku třetího musela dotahovat ztrátu dvou brejků. Nakonec to strhla obrovskou bojovností a lepší fyzickou kondicí na svoji stranu, ale měla velké štěstí, že jí v posledním gemu naprosto vyčerpaná Zhang pomohla několika chybami.
Obě potom zápas dlouho vydýchávaly na lavičce, Zhang se nemohla ani zvednout.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist