Ósakaová na US Open titul neobhájí, s Bencicovou letos prohrála i potřetí

2. 9. 2019, 19:42
Aktuality 42
US OPEN - Naomi Ósakaová na US Open neobhájí loňský triumf a za týden přijde o post světové jedničky. Dvojnásobná grandslamová šampionka letos ani potřetí nenašla recept na Belindu Bencicovou, která dnes po fantastickém výkonu pod zataženou střechou zvítězila 7-5 6-4. Dvaadvacetiletá Švýcarka se tak podruhé v kariéře a opět v New Yorku dostala do čtvrtfinále grandslamu. O první semifinále zabojuje proti Donně Vekičové.
Naomi Ósakaová (© AFP)

Naomi Ósakaová loni v kontroverzním finále US Open porazila Serenu Williamsovou a senzačně získala premiérový grandslamový vavřín, další přidala na letošním Australian Open a stala se první asijskou světovou jedničkou v historii. Poté se však rozešla s trenérem Saschou Bajinem a přestalo se jí dařit, na následujících turnajích uhrála jediné semifinále. I tak se nedávno vrátila na post vedoucí ženy žebříčku WTA.

Jednadvacetiletá Japonka ve Flushing Meadows vykročila za obhajobou loňského triumfu vydřeným vítězstvím nad Annou Blinkovovou, poté se výrazně zlepšila a nedala šanci devět zápasů neporažené Magdě Linetteové ani domácí teenagerce Cori Gauffové.

Jenže dnes se musela sklonit před parádním výkonem Belindy Bencicové, na kterou letos nenašla recept ani potřetí a prohrála s ní 5-7 4-6. Za týden tak přijde o post světové jedničky, na trůn se vrátí šampionka letošního French Open Ashleigh Bartyová.

Ósakaová za stavu 0-2 odvrátila čtyři brejkboly a dlouho si držela vedení jednoho gamu. Jenže Bencicové v jedenácté hře na returnu vše zafungovalo a set poté bez problémů dopodávala. Zatímco úvodní dějství bylo ještě vyrovnané, ve druhé sadě i přes rozdíl jediného brejku dominovala o rok starší Švýcarka. Minimum chyb kombinovala s fantastickými vítěznými údery a výborně přecházela z obrany do útoku.

Bencicová v utkání zaznamenala o tři vítězné údery více, přestože si nepomohla jediným esem, a v mezihře udělala pouhých šest nevynucených chyb. Světové jedničce za celý zápas nabídla jediný brejkbol, poté už byla na podání nekompromisní.

"Naomi je vynikající hráčka a musela jsem hrát nejlépe, jak umím, abych uspěla. Jsem ráda, že jsem to zvládla," pochvalovala si Bencicová na kurtu. "Snažila jsem se hrát míček brzy po odskoku, hrát takticky, trochu jako šachy," usmála se.

Bencicová, jež dnes zaznamenala už devátý letošní skalp hráčky Top 10, se tak podruhé v kariéře a opět v New Yorku (2014) dostala do čtvrtfinále grandslamu. O první semifinále zabojuje proti Donně Vekičové, které může oplatit porážku z letošního French Open.

Vekičová osmifinálové bitvě s Julií Görgesovou odvrátila mečbol, na čtvrtý pokus na německou tenistku našla recept a po téměř tříhodinové bitvě zvítězila 6-7(5) 7-5 6-3. Třiadvacetiletá Chorvatka bude ve středu hrát své premiérové grandslamové čtvrtfinále.

"Pořád jsem bojovala a věřila, že můžu vyhrát. Je to nádherný pocit," řekla turnajová třiadvacítka Vekičová. "S Belindou jsme kamarádky, často spolu trénujeme," uvedla Chorvatka na adresu své další soupeřky.

Vyřazení Ósakaové znamená, že potřetí v řadě bude mít každý z grandslamů jinou vítězku dvouhry žen, což se v open éře stane poprvé. Navíc je jisté, že finalistka horní poloviny pavouka bude poprvé v kariéře bojovat o grandslamovou trofej.

Poslední čtvrtfinálovou dvojici vytvořily Elise Mertensová, jež smetla domácí divokou kartu Kristie Ahnovou, a Bianca Andreescuová. Devatenáctiletá Kanaďanka ve svém prvním grandslamovém osmifinále porazila 6-1 4-6 6-2 domácí Taylor Townsendovou a vyhrála 11. zápas v řadě.

Z posledních 22 zápasů Andreescuová pouze jednou prohrála a to ještě po skreči zaviněné zraněním. Letošní zápasovou bilanci vylepšila už na 42-4 a ve virtuálním žebříčkuse posunula už na 9. místo. Jistý posun do Top 10 po US Open ale ještě nemá.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57,238.700 dolarů
pondělní výsledky (2. 9. 2019)
• Dvouhra ženy - osmifinále •
Bencicová (13-Švýc.) - Ósakaová (1-Jap.) 7-5 6-4
Andreescuová (15-Kan.) - Townsendová (USA) 6-1 4-6 6-2
Vekičová (23-Chorv.) - Görgesová (26-Něm.) 6-7(5) 7-5 6-3
Mertensová (25-Belg.) - Ahnová (USA) 6-1 6-1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

42
Přidat komentář
smazaný uživatel
Bianca zatial s prehladom
Reagovat
smazaný uživatel
Ked povazujem Barty za overrated, Bencic je presne opačný prípad..

Velmi nedocenená a pritom hrá taký špičkový tenis. Snad sa konečne udomácni na tych najvyssich priečkach, tak by som ju rád videl.
Reagovat
smazaný uživatel
*tam by som
Reagovat
Cico93
Barty mi tiež nepasuje, ale vôbec...
Bencic je veľmi fajn a má krásnu slovenčinu:-)
Reagovat
Mr.Pink
Nerekl bych, ze je nedocenena. O ni se vi, ze je skvela hracka. Bohuzel ji brzdila zraneni. Do top 10 urcite patri
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak do top 10 svihlych vzteklounek urcite:)
Ale na No.1 Siniakovou nevim jestli nekdy byde stacit.

A jestli jde o tenis...tak celkem ok, ale za mne trebas Aga byla zajimavejsi herne nez tahle Svycarka:)
Reagovat
Mr.Pink
Ano, o tenis. Hlavu potrebuju potrenovat, to je pravda

Aga nemela poradny koncovy uder. A zajimavejsich hracek bylo spoustu. Treba justine henin :)
Reagovat
Vlk-v-trave
No,... kdepak ty pekne casy jsou:) To byla panecku hracka...
Reagovat
Mr.Pink
Nejlepsi
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano... ten BH Justine...ten se neda zapomenout:)
Reagovat
smazaný uživatel
Justin byla srdcovka.
Reagovat
blixa
Jojo, ach jo. To byla úplně jiný doba a jinej tenis. Nostalgie ....
Reagovat
horska.kraslice
Přidávám se, Justine moje nej oblíbenkyně. Nostalgie :-)
Reagovat
Mr.Pink
Tak uplne jinej tenis ne. V te dobe uz s justine hralo mnoho ranarek. Serena, venus, davenport, sharapova, clijsters...i justine se do toho umela slusne oprit a mela poradnou ranu.
Reagovat
Vlk-v-trave
parada, videl jsem posleni set. A super. Takze v pristim kole skoro na beton Nadal:) Tak snad to nedopadne jako na IW, chtelo by to aspon zopakovat vykon z RG18...
Reagovat
sojka1
Reagovat
Vlk-v-trave
:)))
Reagovat
dadaft
Ahn na to dnes nemá ani náhodou............... tohle už je na ní zkrátka moc.
Reagovat
Vlk-v-trave
mam takovou novou teorii po RG, jak se nejaka nova holka, mlada, ktera prorazi nak onci zapasu dojme, nebo poplace, znamena to strop:) konec turnaje:)
Jeden z prikladu Iga na RG, ta Ahn to taky po minulem zapase celekem slzami prolela...
Reagovat
dadaft
:)
někdy to tak vypadá...
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak pred nejakou chvili jsem k tomu dorazil, a vysledky holek mne drsne dorazily, jak Naomi, tak Julie:( uf... takze zenska cast GS pro mne skoncila:D) sila...

Ovsem Matteo, na to kouknu ze zaznamu, obrovska radost:) Skvele, skvele...opravdu jsem to necekal, musim tedy na to kouknout:) Riblev tedy asi vysumel...dobry...

Ted jeste sleduji Diega, a neskutecne, co tam predvadi, coz teda se da rict i o tom Zverevovi:) Vamos Diego!:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Ne... tak jeste je tam ta Taylor, jsem si ted uvedomil:)
Tak treba dnes aspon ta potesi:)
Reagovat
jirkaS
Ne ...tak ještě je tam Belinda :-)
Reagovat
Vlk-v-trave
:)
Reagovat
spaniel
Berrettini prekvapil...hral skvele s ten forehand ma naliftovany jak Sock, smycka kolem hlavy jak Nadal. A sikovny, spousta lobu, kratasu. Super. Rublev vypadal jak kdyby se pred tydnem utopil a ted ho vytahli.
Reagovat
sojka1
:-))) jinak Matt na sve pomery malo chyb, umi to vsechno nekdy totalne pohrbit...
Reagovat
spaniel
Jj, dneska hral naprosto skvele ve vsech ohledech.
A mini Ferrer taky dnes vidi mic velky jak fotbalak. Nedivil bych se kanaru ve ctvrtě, Zverev nevi co ma hrat. Prohra s trpaljzlikem ho hodi do dalsi krize.
Reagovat
spaniel
Jinak co rikas na ty jeho dvouchyby? Podle me psychicke...jak neda prvni servis, uz se klepe. Prakticky kazde druhe podani je dvouchyba, uz treti turnaj to dela. Pak neco rve do boxu. I tam je videt, ze nevi co s tim.
Reagovat
sojka1
je to psychous, to rvani do boxu je uplne neuveritelny a "rozmazleny", jakoby ukrivdenost a soucasne obvinovani vsech... je hodne nezraly... :-)
Reagovat
spaniel
Taky mne dojde, ze se cítí privilegovany, plný sebe. Je to jakoby říkal jak si dovolil mne dat winner, přehrávat mě?
Reagovat
sojka1
hezoucky mladsi bracha... ;-)
Reagovat
Mayo
Som rád, že vyhrala naša. Osaka mi príde nudná.
Reagovat
Fransoas
Tak Belinda Bencic asi všechny překvapila a přehrála Naomi.Je to k neuvěření,ale nasazená první čtyřka je už mimo hru,atak je tedy smůla,že to Karolína mentálně nezvládla.Mohla dál bojovat o titul.
Reagovat
tommr
mě teda Bencicová nepřekvapila, ale i tak mě její výhra potěšila ...
Reagovat
annah
Belindě vítězství moc přeju. Viděla jsem jen pár gemů na konci zápasu a hrála skvěle. Teď ještě kdyby se podařilo vyexpedovat ivana a dnešní den by byl tenisově velmi radostný. :-)
Reagovat
tommr
jestli myslíš toho německýho tak souhlas ... :)
Reagovat
Torn
No to teda ne! :D
Reagovat
annah
Nee...toho ruskýho myslím. U německýho je mi jedno, jestli vyhraje, nebo prohraje. :-)
S ruským to zatím vypadá dobře. Už prohrál set. :-)
Reagovat
sojka1
Mattea sleduju, super zatim, snad dopodava i druhy... :-)
Reagovat
annah
Zvládl to Matěj... Ale ve třetím se to podezřele vyrovnává.:-)
Reagovat
annah
Huraaaa! Ivan venku...
Reagovat
sojka1
Matteo Berrettini to bere.... :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist