Ósakaová nedala šanci Svitolinové a je poprvé v semifinále Australian Open

23. 1. 2019, 00:55
Aktuality 20
AUSTRALIAN OPEN - Úřadující vítězka US Open Naomi Ósakaová prodloužila svou grandslamovou neporazitelnost už na 12 zápasů. Jednadvacetiletá Japonka ve čtvrtfinále Australian Open povolila loňské čtvrtfinalistce Elině Svitolinové jen pět gamů. Ve svém prvním semifinále v Melbourne se střetne s Karolínou Plíškovou.
Profily hráčů
Naomi Ósakaová (© AFP)

Naomi Ósakaová loni senzačně vyhrála US Open a svou grandslamovou vítěznou šňůru zatím úspěšně natahuje na právě probíhajícím Australian Open. Na úvodním grandslamu sezony si poradila s Linetteovou a Zidanšekovou, proti Su-Wei Hsieh od stavu 5-7 1-4 ztratila jediný game a další obrat předvedla proti Lotyšce Sevastovové.

Ve svém prvním čtvrtfinále na Australian Open odehrála další vynikající zápas, když nedala šanci loňské čtvrtfinalistce Elině Svitolinové a za pouhých 72 minut slavila vítězství 6-4 6-1. S ukrajinskou hráčkou, která ani na čtvrtý pokus do premiérového semifinále na grandslamu nepostoupila, srovnala vzájemnou bilanci.

Zápas probíhal dle očekávání. Ósakaová se snažila aktivně zakončovat výměny a Svitolinová vynikala precizní obranou. Zatímco v úvodních pěti hrách si hráčky bez problémů držely servis, poté byly k vidění čtyři brejky v řadě. Ósakaová totiž kvůli vlastním chybám ani jednou nedokázala potvrdit brejk. Za stavu 5-4 se Japonka na returnu dostala do vedení 40-0, ale všechny tři šance zahodila chybami. Po vítězném returnu si vypracovala další šanci a při té už nezaváhala.

Ósakaová se po zisku úvodního dějství očividně uklidnila a začala Ukrajinku přehrávat. Hned první brejkbol díky "prasátku" proměnila, následně na třetí pokus úspěšně potvrdila brejk a zvýšila na 3-0. Svitolinová si poté nechala ošetřovat místo mezi krkem a ramenem, s nímž měla problémy už ve třetím kole proti Shuai Zhang.

Ósakaovou přestávka vůbec nerozhodila. Japonka pokračovala ve smršti vítězných míčů a Svitolinové ve zbytku zápasu povolila jediný game. K mečbolu se dostala osmým esem a po vítězném forhendu slavila postup.

Ósakaová sice dnes dvakrát přišla o podání, ale díky pěti brejkům se příliš nervovat nemusela. Ukrajince nasázela 31 vítězných úderů a v utkání vytvořila 25 nevynucených chyb.

Ósakaová, jež v minulosti do závěrečných kol grandslamu došla pouze loni na US Open, které celé vyhrála, se může pochlubit jednou fantastickou bilancí. Pokud získala úvodní set, vyhrála posledních 58 zápasů, naposledy neuspěla na konci sezony 2016.

Dnes se stala první japonskou semifinalistkou Australian Open od roku 1994 (Kimiko Dateová). Ovládnout US Open a Australian Open hned za sebou se naposledy povedlo Sereně Williamsové (2014 - 2015).

Díky dnešnímu vítězství se Japonka ve virtuálním žebříčku WTA posunula na první místo před Petru Kvitovou, jež do semifinále postoupila včera. O post světové jedničky v Melbourne bojuje ještě Karolína Plíšková, která po famózním obratu porazila Serenu Williamsovou a bude další soupeřkou Ósakaové.

"Už jsem hrála s oběma, bude to těžké... ráda bych už šla dovnitř, začíná tu být docela horko," rozesmála Ósakaová diváky v pozápasovém rozhovoru.

• AUSTRALIAN OPEN 2019 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 62,500.000 australských dolarů
středeční výsledky (23. 01. 2019)
• Dvouhra žen - čtvrtfinále •
Ósakaová (4-Jap.) - Svitolinová (6-Ukr.) 6-4 6-1
Kar. Plíšková (7-ČR) - S. Williamsová (16-USA) 6-4 4-6 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

20
Přidat komentář
Krisboy
Gratulace Naomi, moc jí to preju. Ale semi by ji mohlo stačit, ne? :)
Reagovat
bIbec
Osaka je momentálně asi fakt nej hráčka na světě.
Reagovat
Fransoas
Tak toto bych si nedovolil tvrdit na 100 %.Pokud by vyřadila Karolínu,tak potom by se dalo o tom diskutovat.
Reagovat
George_Renel
Tak momentálně zcela jistě ne:
https://live-tennis.eu/en/wta-race
Reagovat
EllNino
race je směrodatná až tak v půlce sezóny, za 12 měsíců má Naomi momentálně nejvíce bodů
Reagovat
ttopi
No pokud se bavíme o "momentálně" nejlepší hráčce, jak píše blbec, tak jsou výsledky rok dozadu poměrně irelevantní. Pod pojmem "momentálně" bych si představil tak poslední kvartál, zkrátka něco aktuálního. A tudíž se dá uvažovat i o jedné z našich.
Reagovat
Carter
Povedal by som skôr, že posledný kvartál je irelevantný, kedže november/december sa nehralo :D
Reagovat
ttopi
Bavíme se obecně. Ale pokud chceme aktuálně, tak berme v potaz výsledky od začátku sezony. Uvidíme, pokud Osakaová turnaj vyhraje, zaslouží si titul nejlepší hráčky :-)
Reagovat
George_Renel
Nevím proč tak často negativně reaguješ na mé posty .....
V tomto mám prostě pravdu, momentálně je momentálně, dejme tomu maximálně měsíc zpět. A v tom posledním období není co řešit, momentálně je nejlepší české duo s Kvitovou v čele s 11 výhrami a za ní Plíšková s deseti.
Ano, za pár dní může být vše jinak.
Reagovat
bIbec
já myslím, že tuhle diskuzi budeme moci uzavřít v sobotu, jak je to ve skutčnost :-)
Reagovat
bIbec
ve skutečnosti
Reagovat
PetraFans..
Ale pochybuju, že porazí Karolínu...
Reagovat
svetova.dvojka
Haiti vychovává opravdu skvělé tenistky.
Reagovat
slacker
a Chanov vychoval debi-la
Reagovat
tommr
po vyřazení Svitoliny už zůstávají ve hře o post nové světové jedničky jen 3 hráčky: Osaka, Petra a Karolína ...
Reagovat
Dobry-den
Naomi hladce postupuje, gratulka. ;-)
A teď ještě Kája. :-)
Reagovat
tommr
doufám ve výhru Svitoliny, protože by Petru Kvitovou posunula o kousek blíž postu světový jedničky ...
Svitolina se mi taky zdá jako o něco hratelnější soupeřka pro Karolínu Plíškovou v případným semifinále ...
Reagovat
svetova.dvojka
Ty tvé neustále úvahy o "hratelnějších soupeřkách", mi připomínaní známou ironii od Ivana Hlinky z Nagana 98, kdy na otázku koho by chtěl do čtvrtfinále, tak odpověděl Maďary...
Reagovat
smazaný uživatel
:-DDD
Reagovat
svetova.dvojka
more je tu někdo...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist