Ósakaová po šesti letech vyhrála zápas v týmové soutěži, návrat do BJK Cupu vyšel i Šwiatekové

12. 4., 11:07
Aktuality 2
BILLIE JEAN KING CUP - V osmi zemích odstartoval dvoudenní boj o postup na finálový turnaj Billie Jean King Cupu. Po čtyřech letech odehrála zápas v týmové soutěži bývalá světová jednička Naomi Ósakaová (26) a poprvé od roku 2018 si připsala vítězství. Na domácí půdě v Tokiu porazila Julii Putincevovou (29) a zvýšila vedení Japonek nad Kazaškami na 2:0. Polky v čele se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou (22) vedou ve Švýcarsku.
Naomi Ósakaová se raduje společně s kapitánkou Ai Sugijamaovou (© AFP)

Ósakaová – Putincevová 6:2, 7:6

Naomi Ósakaová se před domácími fanoušky představila poprvé od podzimu 2022, kdy v Tokiu odstoupila z turnaje WTA a zanedlouho přerušila kariéru. V Ariake Coliseum v Tokiu, kde před třemi lety prohrála ve třetím kole olympijského turnaje s Markétou Vondroušovou, absolvovala úspěšný návrat do Billie Jean King Cupu (dříve Fed Cupu).

S 50. hráčkou světa Julií Putincevovou si poradila bez ztráty podání. Přestože udělala výrazně více nevynucených chyb (33:20) a zahrála jen o sedm winnerů více (21:14), odvrátila všechny tři brejkboly a zvítězila 6:2, 7:6.

Zatímco v prvních třech vzájemných duelech Ósakaová neuhrála ani set, další dva souboje vyhrála 2:0 na sety. Obě výhry zaznamenala na domácí půdě, poprvé uspěla v Ósace 2019.

Šestadvacetiletá Ósakaová se v japonském výběru pro Pohár Billie Jean Kingové objevila poprvé od roku 2021 a odehrála první zápas od února 2020, kdy utrpěla debakl se Španělkou Sarou Sorribesovou. Vítězný pocit v týmové soutěži zažila po šesti letech.

Bývalá světová jednička a vítězka čtyř grandslamů v lednu obnovila kariéru po více než roční mateřské pauze a půl roku po narození dcery Skai. Po 14 zápasech má letošní bilanci 8 výher a 6 porážek.

Japonky vedené nehrající kapitánkou Ai Sugijamaovou vedou nad Kazaškami už 2:0. O první bod se postarala Nao Hibinová, jež si poradila s Annou Danilinovou.

Japonsko – Kazachstán 2:0 (po pátečních dvouhrách)

Waltertová – Šwiateková 3:6, 1:6

Světová jednička Iga Šwiateková se po dvou letech představila v Billie Jean King Cupu a v roli favoritky nezaváhala. V kvalifikačním duelu o postup na finálový turnaj porazila na tvrdém povrchu v hale ve švýcarském Bielu 6:3, 6:1 Simonu Waltertovou a poslala Polky do vedení 1:0.

"Je to více stresující, než na normálních turnajích, ale na druhou stranu je hezké vidět s ostatními Polkami a cítit se jako součást týmu," řekla dvaadvacetiletá Šwiateková, na jejích výhru pak navázala i Magdalena Frechová a zvýšila polské vedení na 2:0.

Švýcarsko – Polsko 0:2 (po pátečních dvouhrách)

A. Rodionovová – Olmosová 3:6, 6:3, 6:1

Po pátečních dvouhrách vedou 2:0 také Australanky. Na domácí půdě v Brisbane pod vedením nové kapitánky Sam Stosurové skvěle rozehrály duel proti Mexičankám, když Arina Rodionovová zdolala 3:6, 6:3, 6:1 Giulianu Olmosovou a Darja Savilleová deklasovala 6:1, 6:0 Marcelu Zacariasovou.

Austrálie – Kazachstán 2:0 (po pátečních dvouhrách)

Nakročeno k postupu mají také Slovenky, které v Bratislavě vedou zásluhou Karolíny Anny Schmiedlové a Viktórie Hrunčákové 2:0 nad Slovinkami. Vyrovnaný stav je ve Francii, kde Britky vrátila do hry Emma Raducanuová.

Také Ukrajinky vedou po prvním dnu v kvalifikaci na finálový turnaj Billie Jean King Cupu 2:0. Náskok proti Rumunkám na neutrální půdě ve floridské Fernandině Beach zvýšila Elina Svitolinová po výhře 6:3, 7:5 nad Jaqueline Cristianovou a navázala na Lesju Curenkovou.

Náskok 2:0 mají i Američanky doma proti Belgii a Němky v Brazílii. Američanky dle očekávání vedou, nicméně se překvapivě nadřely. Po Jessice Pegulaové musela po obratu překvapivě sáhnout i Emma Navarrová. Německo je jedinou výhru od postupu hlavně díky překvapivému vítězství 6:4, 6:2 Laury Siegemundové nad favorizovanou Beatriz Haddadovou Maiaovou. V brazilském Sao Paulu přidala druhý bod Tatjana Mariaová po vydřené výhře nad Laurou Pigossiovou.

Finálový turnaj Billie Jean King Cupu se uskuteční stejně jako loni v listopadu ve španělské Seville. Zúčastní se ho 12 týmů, přičemž čtyři země mají start předem jistý. Semifinalistky posledního ročníku Češky dostaly divokou kartu a kvalifikaci hrát nemusí. Stejně jako domácí Španělky, obhájkyně triumfu Kanaďanky a poražené finalistky Italky.

Výsledky zápasů v Billie Jean King Cupu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

2
Přidat komentář
tommr
Poněkud zmatená Raducanu slavila za stavu 5:1 ve třetím výhru Nakonec ale zápas sice nečekaně ale zaslouženě přece jen vyhrála ...
Jinak se dneska hrálo, hraje nebo ještě bude hrát spousta zajímavých zápasů: Tauson porazila Sakkari (to potěšilo), nesmrtelná teta Kanepi přidala další zářez, Swiatek potvrdila roli favoritky, Parry překvapila proti Boulter, Slovenky se řežou se Slovinkami a večer se bude hrát ještě zajímavé utkání Rumunek proti Ukrajinkám ...
Reagovat
tommr
Proč není v rubrice "Aktuální turnaje " odkaz na BJK Cup?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist