Ósakaová se v Miami dostala po více než roce do finále, vyzve v něm rozjetou Šwiatekovou

1. 4. 2022, 06:58
Aktuality 6
WTA MIAMI - Japonka Naomi Ósakaová v Miami otočila zápas se Švýcarkou Belindou Bencicovou a poprvé od triumfu na loňském Australian Open postoupila do finále. O 8. titul si čtyřnásobná grandslamová šampionka zahraje se šestnáct zápasů neporaženou nastupující světovou jedničkou Polkou Igou Šwiatekovou.
Naomi Ósakaová (© AFP)

Naomi Ósakaová na loňském Australian Open získala 4. grandslamový titul, byla světovou jedničkou a v Miami přišla o sérii 23 vítězství v řadě. Na antuce se jí pak ale přestalo dařit a navíc se rozhodla kvůli "ochraně duševního zdraví" pro bojkot tiskových konferencí.

Za své rozhodnutí sklidila spíše kritiku a z French Open po postupu do druhého kola odstoupila. Japonská tenistka se stáhla do ústranní a snažila se bojovat s psychickými problémy. Když se občas objevila na turnaji, úspěch neslavila a v žebříčku klesla na 77. místo.

Až nyní v Miami poprvé od loňského února vyhrála na jedné akci víc jak tři zápasy a po páté výhře v řadě ukončila i stejně dlouhé čekání na finále. Na Floridě se do něj dostala po výhře 4-6 6-3 6-4 nad Švýcarkou Belindou Bencicovou.

24letá Ósakaová s o půl roku starší Bencicovou poslední čtyři vzájemné duely prohrála a dobře nezačala ani v Miami. V úvodu zápasu přišla dvakrát o podání a první set už nezachránila. Nakonec ale i díky 18 esům vývoj otočila a nad olympijskou vítězkou zvítězila 4-6 6-3 6-4.



Japonka postoupila do svého celkově 11. finále, v nichž má bilanci 7-2 (jednou nenastoupila). O 8. titul bude v sobotu usilovat proti Ize Šwiatekové (h2h 1-0), kterou v jediném vzájemném střetnutí v Torontu 2019 porazila.

"Byl to můj druhý zápas poté, co jsem se prosadila na okruhu. A i když jsem prohrála, byl pro mě velkou inspirací, protože ona tehdy byla světovou jedničkou," přidala " vzpomínala Šwiateková.

Rozjetá Polka si v semifinále poradila 6-2 7-5 s Američankou Jessicou Pegulaovou. Ve druhém setu sice přišla dvakrát o podání a za stavu 5-4 nevyužila dva mečboly při svém servisu, ale nakonec zvítězila za necelé dvě hodiny.



20letá Šwiateková, která se v pondělí stane první polskou a historicky 28. světovou jedničkou, po triumfech v Dauhá a v Indian Wells neprohrála na turnajích WTA 1000 už 16 zápasů v řadě. V Miami ztratila ve pěti vystoupeních pouhých 22 gamů.

"Teď už jsem trochu někde jinde a můžu se měřit s nejlepšími, tak uvidíme, jak to dopadne," řekla vítězka předloňského Roland Garros, které se do čela žebříčku posune poté, co Australanka Ashleigh Bartyová ukončila kariéru.

Ósakaová se stala druhou Japonkou ve finále Miami Open a může se stát první japonskou šampionkou. Jako dosud jediná byla ve finále Kimiko Dateová Krummová (1995).

Šwiateková se může stát teprve čtvrtou tenistkou, která zkompletuje 'Sunshine Double', tedy vyhraje v Indian Wells a Miami během jedné sezony. Dosud se to povedlo jen Steffi Grafové (1994 a 1996), Kim Clijstersové (2005) a Viktorii Azarenkové (2016).

• WTA 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 8.369.455 dolarů
čtvrteční výsledky (31. 03. 2022)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Šwiateková (2-Pol.) - Pegulaová (16-USA) 6-2 7-5
Óskaaová (Jap.) - Bencicová (22-Švýc.) 4-6 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
Mony
Aby toho nebylo málo!

Djoker prý slíbil, když se podaří Sasovi nebo Gyrosovi shodit empira z empiru, tak si prý pichnesmile..

Serene ty konce kariery mlaďosek tak zvedaly že židle, že zjistila, že má menší zadek a rozhodla se mladým ještě letos zatopit..

Po loňske přesné trefe Djokera na US open začaly být populární v Srbsku hony na zajíce "zezadu". Letos ale hony na zajíce vystřídaly hony na Medvědy. Tam je to tak vážné, že raději zůstali při klasice "zepredu"
Reagovat
Mony
To je zase novinek! smile

Osaka vynechá antukovou sezónu a místo ní proděla Samurajsky výcvik..

Sakkari se rozhodla od příští sezóny hrát v mužské kategorii..

Raducanu není spokojená s prací německého trenéra, tak pozvala do týmu indiánského samana. Na Wimblu by měla nastoupit v šatech z bílého peri.. A jedna o vyjimce, aby mohla mít ve vlasech barevné pero paví...

Sarapovova vyzkoušela omlazovaci ucinky kolalokove limonády a je připravena na návrat, když vidí, v jakém stavu se nachází TOP5!
Zatím jedna o výměně práv svých bonbónů Sugarpova(prý po nich roste zadek) za práva na kolaloku
.. další novinky teď nestíhám, priste
Reagovat
zfloyd
smilesmilesmile
Reagovat
blixa
Ještě jedno upřesnění. Po výcviku prý Osaka mění značku a přechází na rakety od firmy Hattori Hanzo !
Reagovat
Grape
Tak snad to Iga dá. smile
Reagovat
blixa
Není kapela, aby furt vyhrávala. Osaky forehand už zase proklatě píše, bude to těžký ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist