Ósakaová znovu po obratu zdolala Sevastovovou, Svitolinová na třetí pokus přehrála Keysovou

21. 1. 2019, 04:34
Aktuality 1
AUSTRALIAN OPEN - Naomi Ósakaová a Elina Svitolinová dnes v Melbourne postoupily do čtvrtfinále a čeká je vzájemný souboj o postup mezi nejlepší kvarteto. Úřadující vítězka US Open Ósakaová stejně jako před dvěma týdny v Brisbane po obratu zdolala Anastasiji Sevastovovou, Svitolinová na třetí pokus našla recept na Madison Keysovou.
Naomi Ósakaová

Naomi Ósakaová loni senzačně vyhrála US Open a svou grandslamovou vítěznou šňůru zatím úspěšně natahuje na právě probíhajícím Australian Open. Na úvodním grandslamu sezony si poradila s Linetteovou a Zidanšekovou, proti Su-Wei Hsieh od stavu 5-7 1-4 ztratila jediný game a další obrat předvedla dnes proti Anastasiji Sevastovové.

S lotyšskou hráčkou stejně jako před dvěma týdny v Brisbane ztratila úvodní set, ale nakonec opět slavila, tentokrát za necelé dvě hodiny zvítězila 4-6 6-3 6-4.

V úvodním dějství sice obě hráčky vyhrály shodně 29 fiftýnů, jenže Ósakaová více chybovala, nedostala se ani k jednomu brejkbolu a ztrátu servisu ze třetího gamu vyřešit nedokázala.

Také ve druhé sadě se jako první na podání do problémů dostala favorizovaná Japonka, ale brejkbol odvrátila. Za stavu 3-2 se dostala vůbec ke svému prvnímu brejkbolu a šanci vítězným forhendem proměnila. Náskok brejku si Ósakaová udržela až do konce setu, přestože musela v závěrečné hře odvracet brejkbol. V nesmírně kvalitní druhé sadě soupeřce nasázela 18 vítězných míčů a udělala jen devět chyb.

Sevastovová se však nevzdávala. Za stavu 0-2 v rozhodujícím dějství odvrátila brejkbol a o pět gamů později si po využití až šestého brejkbolu vzala ztracené podání zpět. Ósakaová ovšem na nepříjemnou ztrátu zareagovala rebrejkem a vítězství v kvalitní bitvě už si pohlídala.

"Nejdůležitější bylo, že jsem nevzdala jediný míč, soupeřka totiž hrála skvěle. Po prohraném prvním setu jsem si říkala, že není nic ztracené, v minulém kole jsem na tom byla ještě hůř," řekla Ósakaová, jež dnes nastřílela 51 winnerů oproti 43 chybám. "Včera jsem viděla postoupit kluky v mém věku, Tsitsipase a Tiafoea a řekla jsem si: 'Páni, chci zítra taky vyhrát'," dodala.

Na grandslamech 11 zápasů neporažená Japonka si zahraje čtvrtfinále akce velké čtyřky teprve podruhé v kariéře a všichni víme, jak to dopadlo, když se takhle daleko probojovala loni na US Open. V Melbourne Parku navíc stále bojuje i o post světové jedničky. Její další soupeřkou bude Elina Svitolinová, se kterou prohrála poslední dva souboje.

Šampionka posledního Turnaje mistryň Svitolinová, jež na generálce v Brisbane v roli obhájkyně titulu nezvládla hned v prvním zápase reprízu loňského finále se Sasnovičovou, na Australian Open nedala šanci Golubicové ani Kužmové, ve třetím kole přežila tříhodinový maraton se Shuai Zhang a dnes porazila 6-2 1-6 6-1 Madison Keysovou, proti které uspěla až na třetí pokus.

Keysová oproti předchozím zápasům příliš kazila a nechala si Svitolinovou utéct až na stav 0-4. Poté se sice rozehrála k mírně lepšímu výkonu a začala si hájit vlastní podání, nicméně na returnu se za celý set proti skvěle hrající Ukrajince nedostala k jedinému brejkbolu.

Keysová se však vrátila ke skvělé hře, kterou se prezentovala v minulých kolech, a světové sedmičce ve druhé sadě povolila jediný game. Američanka se prezentovala 16 vítěznými údery a jen pěti nevynucenými chybami.

Rozhodující dějství se rozhodlo už ve třetí hře. Svitolinová v maratonském gamu odvrátila pět brejkbolů a byla psychicky na koni. Keysová začala opět zbytečně chybovat a v dalším průběhu už neuhrála jedinou hru.

"Hrála jsem dnes dobře. Madison hrála ve druhém setu naprosto skvěle, takže jsem se musela do rozhodujícího setu zlepšit. Jsem ráda, že jsem zvládla ten game za stavu 1-1," uvedla Svitolinová, která měla pozitivní poměr vítězných míčů a nevynucených chyb (22-16) stejně jako Keysová (37-34). Dnes excelovala hlavně na síti, kde vyhrála 16 z 19 bodů.

Svitolinová dnešním vítězstvím přerušila sérii šesti neúspěchů proti hráčkám Top 20 na grandslamech a v Melbourne vyrovnala loňský výsledek i své grandslamové maximum. V úterý bude proti Ósakaové usilovat o své první grandslamové semifinále.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 62,500.000 australských dolarů
pondělní výsledky (21. 1. 2019)
• Dvouhra ženy - osmifinále •
Ósakaová (4-Jap.) - Sevastovová (13-Lot.) 4-6 6-3 6-4
Svitolinová (6-Ukr.) - Keysová (17-USA) 6-2 1-6 6-1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
kada.tom
Naomi, Elina i Karolína parádně, tak ještě Serena a bude to fajn výsledkový den u žen :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist