Ósakaovou v říjnu čeká životní rozhodnutí. Světová jednička si bude muset zvolit mezi japonským a americkým občanstvím

5. 2. 2019, 08:49
Aktuality 17
Vítězku posledních dvou grandslamových turnajů a první asijskou světovou jedničku v historii Naomi Ósakaovou čeká v říjnu, kdy oslaví 22. narozeniny, životní rozhodnutí. Jednadvacetiletá rodačka z Ósaky žijící na Floridě si totiž dle japonských zákonů bude muset vybrat mezi japonským a americkým občanstvím.
Profily hráčů
Naomi Ósakaová

Ósakaová, jejíž matka je Japonka a otec pochází z Haiti, se narodila v japonské Ósace, ale většinu života tráví na Floridě, kde má i bydliště. Jednadvacetiletý talent má americké i japonské občanství. Podle japonského práva se však bude muset v den 22. narozenin (16. října) rozhodnout, zda bude i nadále reprezentovat Japonsko, nebo přejde pod vlajku Spojených států. Japonské zákony totiž nedovolují mít více jak jedno občanství.

Japonsko je za tento zákon obecně kritizováno, obzvláště kvůli tomu, že stále přibývá japonských občanů, kteří mají jednoho z rodičů cizince nebo strávili většinu času v zahraničí a obdrželi další občanství. Není však výjimkou. Asi 27% zemí na světě automaticky ruší občanství ve vlastní zemi, pokud jejich občan dostane jakékoli jiné občanství.

Když byla Ósakaová ještě dítě, rozhodli se její rodiče, že bude reprezentovat Japonsko, protože se cítí jako Japonci. Přesto ve Spojených státech se svou dcerou žijí už 18 let.

Zatímco japonská tenisová asociace svou reprezentantku podporovala od začátku, Spojené státy se o Ósakaovou začaly zajímat až před třemi lety, kdy hrála Australian Open. Právě kvůli dlouhodobé podpoře z Japonska se otec Ósakaové rozhodl, že bude nadále reprezentovat "Zemi vycházejícího slunce".

Japonsko rozhodně bude mít zájem o to, aby si Ósakaová vybrala japonské občanství. Jedním z mnoha důvodů mohou být olympijské hry, které se budou v příštím roce konat právě na japonské půdě, konkrétně v Tokiu. Dalším důvodem budou poslední úspěchy Ósakaové, jež vyhrála už dva grandslamy v řadě (US Open a Australian Open) a stala se první asijskou světovou jedničkou v tenisové historii.

Ósakaová je v tuto chvíli možná vůbec nejúspěšnější japonskou sportovkyní. Ale ne všichni Japonci ji milují. Obecně je totiž dost často kritizována za to, že v rozhovorech s médii odmítá mluvit japonsky a když tráví čas v Japonsku, snaží se, aby ji lidé nepoznali. Přesto je ve své zemi velmi populární, finále letošního Australian Open sledovalo přes 20 milionů Japonců.

Jak se Ósakaová rozhodne? To se dozvíme ve druhé polovině října.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
ttopi
Jsem na to zvědavý. O Japoncích je známo, že mají fakt velkou úctu ke své rodné zemi, ke svým kořenům. Já si tipnu, že zůstane u reprezentace Japonska.
Reagovat
FulnekUltras
a máme tu ještě kategorii "bez státní příslušnosti" - Navrátilová, Lendl a spol. si už vyzkoušeli, a nijak jim to kariéry nenarušilo - druhá věc je pak samozřejmě okruh potenciálních fandů
Reagovat
FulnekUltras
ještě neztratili zdravý rozum
Reagovat
Mayo
USA, neni o čom.
Reagovat
rybicka
Hlavně jí to nezávidím. USA je asi logičtější, ale zase tím naštve velikou část lidstva, když už jednou hrála za Japonsko. Bude mít ztížené účinkování na turnajích, kde jí dosud extrémně fandili. Ale zase "bere" plusy z obojího. Americkou průbojnost, sebevědomost a asijskou ukázněnost.
Reagovat
smazaný uživatel
Mne prišlo strašne vtipné, tie reportáže z Tokia, kde ju zbesnení Japonci sledovali vo finále a po ňom prehlasovali, že to je veľký deň pre Japonsko a japonskí fanúšikovia dokonca vyhlasovali, že to je najlepší deň ich životov. Aziati no.

Ale inak. Veď ona si už raz vybrala, jej výber všetci vidíme. Prehlasovala, že tak urobila jednak z rešpektu z pôvodu, a druhak aj z nepodpory americkej federácie, ked s tenisom začínala.
Reagovat
blixa
No pokud vím, tak to rozhodnutí za ni učinil její otec z finančních důvodů. Sama by se mohla rozhodnout jinak.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zrejme moc neprotestovala :)
Reagovat
blixa
Doufám, že ten úlet s Japonskem skončí. Ona je Američanka, snad si to uvědomí včas.
Reagovat
aligo
To samé by se dalo říct o Márií
Reagovat
slacker
ja bych ji nabidl politicky azyl v Cesku. Americanum ji nenechame, uz toho ukradli dost
Reagovat
brixner
To já vám jednou takhle naběh k nový sousedce, samosebou dostatečně vymydlenej a vyšlechtěnej, jako ocel, Kouros ze mě čpěl jako Savo v městskym bazénu, tohle už mam prostě zmáknutý. No a po chvilce společenský konverzace sme hned hopli na věc, to víte, noční směna má jen vosum hodin. A jak jí tak přivádim do transu, vona vám začala tak nějak divně artikulovat a vykřikovat ňáký slova v podivnym jazyce a já, ač docela zdatnej lingvista, nemoh sem zaboha přijít na to, co to vlastně povídá a proč se u toho tak divně kroutí. Moc se mi to nelíbilo, takže sem z ní vyndal ten miniaturní kousek Brixe, dal si ruce v bok, svraštil vobočí a povidám jí:"Hele, vodkaď vůbec si, qurva?" No, ujistila mě, že prej z Ra...kov...nííí...ka, ale starej, jakožto zdatnej soustružník, jí přitáh s sebou sem, protože vono mít stopáďo na hoďku prej neni k zahození! Todle mě uklidnilo, takže sem zase zasunul a byl rád, že se držim svýho pravidla vo tom, že nemam zapotřebí míchat svoje geny z předkama mimo Evropskou unii. Sou prostě věci, vo kterejch by měl mít člověk jasno! No né? :-))
Reagovat
ivecka
Pane bože
Reagovat
rybicka
Pane Bože - asi ano :-), ale... Zrnko pravdy v tom je. Jenže lásce neporučíš
Reagovat
Kojinho
Všechny "příhody" jak přes kopírák...
Reagovat
smazaný uživatel
ale citat je to zabavne,vymysli nieco ty,okrem kritiky
Reagovat
slacker
ani cist se to neda, hrozne slitky
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist