Ostapenková pokračuje ve skvělém vstupu do sezony, Potapovová titul v Linci neobhájí

2. 2., 22:39
Aktuality 11
WTA LINEC - Jeden titul ve dvouhře, jeden ve čtyřhře. Deblové finále na Australian Open a za leden zápasová bilance 18:3. Jelena Ostapenková (26) zaznamenala skvělý vstup do sezony na obou frontách a formu nyní prodává i po návratu z Austrálie. V hale v Linci po jedné vydřené a jedné hladké výhře postoupila do semifinále, v němž vyzve bývalou šampionku, nicméně oblíbenou soupeřku Anastasii Pavljučenkovovou (32). Ve čtvrtfinále naopak skončila loňská vítězka Anastasia Potapovová.
Jelena Ostapenková letos odehrála už 23 zápasů s bilancí 20:3 (© Profimedia)

Ostapenková – Burrageová 6:1, 6:2

Světová dvanáctka Jelena Ostapenková v úvodu sezony ovládla pětistovku v Adelaide, získala 7. titul a po šesti letech se vrátila do TOP 10. K tomu zapsala deblový titul v Brisbane a ve čtyřhře si zahrála i finále na Australian Open.

Jen čtyři dny po deblové porážce ve sluncem rozpáleném Melbourne už vstoupila do halového turnaje v promrzlém rakouském Linci, kam se vrátila poprvé od neúspěchu ve finále v roce 2019. A svou formu i dobré psychické rozpoložení prodává i v Evropě.

Ve čtvrtek, respektive v pátek pár minut po půlnoci, navzdory minimálnímu času na odpočinek a aklimatizaci udolala po obratu a odvrácení mečbolu Dánku Claru Tausonovou a ještě více posílila své sebevědomí. O pouhých 18 hodin později už slavila mnohem jednoznačnější vítězství, Britku Jodie Burrageovou smetla 6:1, 6:2.

Šestadvacetiletá Lotyška letos odehrála celkově již 23 zápasů během 31 dní. Ve dvouhře má bilanci 11:2, když prohrála pouze s neoblíbenou soupeřkou Viktorií Azarenkovou, ve čtyřhře má úspěšnost 9:1.

Mertensová – Pavljučenkovová 3:6, 2:6

O celkově 16. finále si vítězka Roland Garros 2017 zahraje s Anastasií Pavljučenkovovou, s níž vede ve vzájemné bilanci 5:1. Jedinou porážku utrpěla před pěti lety v hale v Petrohradu, od té doby třikrát vyhrála. Naposledy v červnu na trávě v Eastbourne.

Pavljučenkovová, jež před devíti lety v Linci získala jednu z 12 trofejí na okruhu WTA, v semifinále přehrála 6:3, 6:2 čerstvou vítězku čtyřhry na Australian Open Elise Mertensovou z Belgie a vzájemnou bilanci upravila na 3:1. Vůbec poprvé spolu nesvedly třísetový duel.

"Náš poslední zápas trval tři hodiny a já byla mentálně připravená na další podobnou bitvu. Se svým výkonem jsem dnes spokojená, hrála jsem dobře od začátku do konce. Byla jsem připravená na každou výměnu," komentovala Pavljučenkovová, jež nastřílela 32 winnerů. Do semifinále postoupila teprve podruhé od operace levého kolena v roce 2022, která ji na osm měsíců vyřadila ze hry.

V sobotu bude usilovat o první finále od French Open 2021, kdy ji o životní triumf připravila Barbora Krejčíková. Na 13. titul čeká už od května 2018. "Teď jsem docela blízko, ale zároveň hrozně daleko. Už dlouho jsem turnaj nevyhrála, takže by to bylo celkem hezké tady ukončit. Je příjemné být v semifinále, ale pořád jsou tady skvělé soupeřky a musím jít od zápasu k zápasu," dodala 32letá Ruska.

Potapovová titul neobhájí

Čtvrtfinálové derby nasazených Rusek vyhrála Jekatěrina Alexandrovová. Finalistka z roku 2018 porazila loňskou šampionku Anastasii Potapovovou 6:2, 7:6 a už počtvrté v Horních Rakousech postoupila do semifinále.

V sobotu v něm vyzve Donnu Vekičovou (h2h 1:2). Sedmadvacetiletá Chorvatka porazila 6:0, 7:6 Francouzku Claru Burelovou a bude útočit na své 13. finále na okruhu WTA.

Výsledky turnaje WTA 500 v Linci


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Ronnyx
Zápas Alexandrova-Vekic
Viděl jsem konec zápasu a celkem pěkný zápas, holky byly dobré na servisu, celkem dost vítězných míčků.
Přál jsem více Vekic bohužel v TB v posledním setu to i přes vedení 5-2 v TB k vítězném konci nedotáhla.
Na obě české hračky mají pěkný vzpomínky a tak doufám, že obou bude dařit i nadále.
Reagovat
EllNino
Donna vedla dokonce 5:1 :/
Reagovat
Ronnyx
Fakt, že jo...
U Vekic bude největší problém její hlava. Ale je to milá holka tak snad se jí po nevydařeném konci sezóny začne dařit.
Reagovat
zfloyd
trošku jsem fandil Potapovové , ale bohužel
Reagovat
frenkie57
U sebe. Má vlastní značku. Jsou to její návrhy. Jj, ona je prostě svá. Originální.
Reagovat
Giant
OMG, u koho ta Jelena šije?!? ????
Reagovat
Nola
vraj doma v Lotyssku, co ma dievca robit, ked ju Adidas hodil do smetneho kosa.... si spomen ako cez palubu hodili Marketu manageri Nike, asi pre tychto gigantov nie dolezite trhy, prikladov je kopec, trebars staly hrac TOP10 Rublev.... je to Rus, ale Khacanova si ponechali, asi mal ovela vyhodnejsiu zmluvu podpisanu a nic velke nevyhral, tak ho vyhodili
Reagovat
sojka1
Nolko, tyhle ikonicky :-) znacky opravdu nejsou zaopatrujici ustav a pri vyberu svych tvari uplatnuji celkem nemennou strategii, roli prece nehraji jen vysledky, ale taky vzhled a chovani, herni projev, celkovy projev hrace, sama bych si zrejme v tehle rovine financi vybirala a nechtela, aby v mem triku hrala mimozni kulicka s frackovitymi manyry... nebo nekdo nahodil zada, oblicej a odchodil zapas.... a konkretne u Marky je navic dalsi riziko, GS vitezka nebude mit tuctovou smlouvu, neni blazen a naopak zase ta exkluzivni je ztratova pri castych zraneni hrace.... se spickovymi Rusy je to zase i eticka otazka.... a ano, zalezi i na podminkach smlouvy, takovy prachy, nebud jednokolejna....
Reagovat
Nola
sojecka, cakala som, kedy budes reagovat........

pekne si zhodnotila dovody, az si zacinam namyslat, ze pracujes v oblasti marketingu pre niektoreho z tychto gigantov

frackovitost je dnes v mode , herny prejav Penko je za mna pozeratelny, ze bola gulicka nepopieram, vsak nie je jedina, Serena nebola nikdy modelka, skor naopak.... za nou su vysledky, tak to kvitujem

co taky Gyros, Nike ho ma stale v portfoliu, vysledky?, chovanie? ale rozhodne tuctovy nie je, za mna je taka Penko len v nohaviciach, ale ona vyhrala GS a moj argument ohladne trhu je stale platny, na ten si zabudla, ak by bola Penko Britkou, rozhodne by o sponzora neprisla - vid. Emma
Reagovat
sojka1
dobre, do Penko jsem se obula nepekne, pritom ji fandim... :-))) ovsem chci si zachovat trochu realny pohled... je to pitomy, ale "tvar" znacky musi prece nabidnout jeste neco vic nez vyhrane nadobi - zpocatku mladi, zapal a prislib budoucich uspechu treba, pozdeji kdyz ma k uspechum kila jako Serenka, musi je umet nejak vynest, trebas kontroverzne.... :-)) musi mit charisma, byt necim zajimavy, seda myska nezaujme a frackovitost nebo arogance sama o sobe taky ne.... nebo je potreba mit hezkou tvaricku a pribeh jako Emma, lidi maji radi pohadky, jen Britanii by to tedy nevytrhla. A co se tyka Nicka, vzpomnela jsem si na Vlcka - za nejvetsi prekvapeni letosniho AO vyhodnotil prave Kyrgiose! Pry zaskocil tim, ze umi souvisle mluvit ve vetach a dokonce se v nich da zjistit i nejaka logika.... :-))) A hned mas (a nezanedbatelnou) nadstavbu.... ;-)
Reagovat
sojka1
* ( a ne zanedbatelnou) :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist