Paes byl jako první Asiat nominován do Síně slávy. Ind slavil úspěchy i po boku Čechů

27. 9. 2023, 08:20
Aktuality 5
Osmnáctinásobný grandslamový šampion ve čtyřhře Leander Paes, jenž sbíral úspěchy i po boku českých spoluhráčů, byl jako první tenista z Asie nominován do Síně slávy v hráčské kategorii. Spolu s padesátiletým Indem se budou ucházet o zařazení do elitní společnosti znovu Cara Blacková, Ana Ivanovičová, Carlos Moyá, Daniel Nestor a Flavia Pennettaová, kteří nebyli zvoleni letos.
Profily hráčů
Leander Paes (© Profimedia)

"Po třech dekádách vášně pro náš sport a hraní pro více než 1,3 miliardy Indů na olympiádách a v Davis Cupu jsem nadšený, že má práce byla oceněna," uvedl Paes.

První hráčkou z Asie uvedenou do Síně slávy v Newportu byla v roce 2019 dvojnásobná grandslamová vítězka Na Li z Číny.

Paes získal kariérní Grand Slam v mužské a smíšené čtyřhře a byl světovou deblovou jedničkou. Z osmi grandslamových titulů v mužské čtyřhře získal pět po boku českých spoluhráčů: s Martinem Dammem vyhrál US Open 2006, s Lukášem Dlouhým v roce 2009 Roland Garros a US Open a s Radkem Štěpánkem Australian Open 2012 a US Open 2013. Tituly na ATP Tour sbíral také s Davidem Riklem, v mixu vítězil i s Martinou Navrátilovou.

Blacková, Ivanovičová, Moyá, Nestor a Pennettaová v minulém hlasování nedostali potřebných 75 procent hlasů od skupiny volitelů, kterou tvoří tenisoví novináři, historici, členové Síně slávy a experti. Bonusové procentní body se udělují na základě hlasování fanoušků. Nominovaní hráči se mohou ucházet o zvolení tři roky.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
jackiec
No já bych do té síně slávy nedával hračky typu pennetta nebo třeba později kenin, stevenson, ostapenko, andreescu apod...jako vyhrála jeden GS ale prakticky celou kariéru nebyla ani v top 10, myslím že to je málo na síň slávy.
Reagovat
Krisboy
smile
Skvělej tenista, jeden z nejlepších deblistů vůbec a velkej sympaťák. Do síně slávy patří.
Reagovat
Kozoroh
Mj. pomohl Navrátilové vyhrát AO v mixu, čímž Martina zkompletovala univerzální kariérní GS, což je kariérní GS ve dvouhře, čtyřhře i v mixu. smile smile
Reagovat
frenkie57
To je ten, co ho měl Štěpánek na rozlučce s kariérou, ne?
Reagovat
Krisboy
Myslím, že ano. Byli kámoši a dost toho spolu odehráli. A vyhráli.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist