Paráda z Madridu: Kvitová po skalpu Azarenkové slaví nejcennější titul!

8. 5. 2011, 17:25
Aktuality 31
WTA MADRID - Petra Kvitová dosáhla největšího úspěchu v kariéře. Jednadvacetiletá Češka na antuce v Madridu porazila tři hráčky z Top 10 a po dnešní výhře nad dosud suverénní Běloruskou Azarenkovou si připsala titul z prestižního turnaje kategorie Premier Mandatory. Sama se navíc poprvé v kariéře posune na desáté místo světového žebříčku.
Petra Kvitová

Petra Kvitová už v úvodu sezony získala dva tituly a byla ve čtvrtfinále Australian Open, pak ji ale skolila únava i viróza a chvíli trvalo, než znovu nastartovala svůj motor na plný výkon. Po čtyřech turnajích, na kterých vyhrála jediný zápas, ji nakopl mFed Cup. Rodačka z Bílovce v něm letos vyhrála všechny čtyři dvouhry a byla ústřední postavou českého týmu, který postoupil do finále.

Po krátkém odpočinku jednadvacetiletá tenistka zahájila přípravu na antukové turnaje a prvním, na kterém se objevila, byl tento týden prestižní podnik kategorie Premier Mandatory v Madridu, kterých se v sezoně koná pouze pět. Víc už v tenisovém světě znamenají pouze grandslamové turnaje a nejlepší česká tenistka současnosti si ze španělské metropole odváží svůj dosud nejcennější titul, za který vyinkasuje 620.000 eur a pořádnou porci 1.000 bodů do žebříčku.

Kvitová se v soutěži dostala přes světovou trojku Zvonarevovou, šestku Na Li a ve finále, v němž zvládla i nervózní koncovku, si poradila s Victorií Azarenkovou. Stejně starou Běloruskou, která v předchozích 27 zápasech prohrála jen dvakrát - za stavu 0-3 v prvním setu vzdala Wozniacké a po vyhrané úvodní sadě Görgesové. Jediný set Azarenkové na cestě do finále sebrala ve čtvrtfinále Šafářová.

Do finálového zápasu vstoupila Kvitová parádně a záhy vedla 3-0. Azarenková však vyrovnala a o výsledku prvního setu musela rozhodnout zkrácená hra, kterou vyhrála česká tenistka 7-3. V druhé sadě Kvitová vedla 2-1 a 40-0, o podání ale přišla. Neudržela ani následný náskok brejku, dějství zlomila za stavu 3-3, kdy soupeřce počtvrté sebrala podání a poté už při vlastním servisu dovedla zápas do vítězného konce. 

"Předvedla jsem tady jeden ze svých nejlepších výkonů a byl to pro mě neuvěřitelný turnaj," řekla Kvitová v rozhovoru na dvorci. "Musím Petře pogratulovat, předvedla vynikající hru a zasloužila si vyhrát," dodala při vyhlášení Azarenková, která se i přes prohru dostane v pondělním vydání světového žebříčku poprvé na čtvrté místo.

Světová osmnáctka Kvitová měla už díky postupu do semifinále jistotu, že se dostane poprvé v kariéře do elitní desítky - bude desátá s minimální ztrátou na devátou Šarapovovou. V Top 10 se objeví jako první Češka po Nicole Vaidišové, jež byla nejvýše sedmá v roce 2007. Kvitová své bodové konto příští týden příliš nerozšíří, protože si místo turnaje v Římě vybrala podnik ITF v Praze, poté si ale může výrazně polepšit během French Open a přípravy na trávě. Loni totiž v tomto období nezískala ani bod. Pak už ale bude následovat obhajoba semifinále ve Wimbledonu.

"Je skvělé, že budu v desítce, ale je to jen číslo. Pořád chci být lepší a lepší," řekla Kvitová, v mládí inspirovaná slavnou Martinou Navrátilovou, dlouholetou světovou jedničkou. "Byla hvězdou, hrála útočný tenis a taky levou rukou," řekla Kvitová.

"Kvitová má velkou budoucnost," řekl ČTK Jan Kodeš, vítěz Roland Garros a Wimbledonu, který chvilku sledoval finále s Azarenkovou v dějišti Prague Open na Štvanici.

- WTA PREMIER MANDATORY MADRID (Španělsko, antuka, 4.500.000 dolarů) -
nedělní výsledky (08. 05. 2011)

Dvouhra - finále:
Kvitová (16-ČR) - Azarenková (4-Běl.) 7-6(3) 6-4
esa: 4-3
dvojchyby: 3-3
vítězné údery: 40-10
nevynucené chyby: 34-21
brejkboly: 4/7 - 3/9

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
smazaný uživatel
Super vykon, ten pocet vinru, to je neco uzasneho, proste hrala na riziko az do konce a vyslo to. Ten mily usmev na konci a objeti s trenerem to bylo moc pusobive. Je moc sympaticky a myslim, ze Petu dovede super uklidnit a nastartovat spravnym smerem. Jako druhy tata.Tak ted na chvili domu, potesit domaci divaky a pak zase do sveta mezi elitu a ukazat vsem, ze ta desitka neni nahodou a na chvili.
Reagovat
UnrealTom
super nádhera Petra hraje výborně konečně po tom útlumu zase vyhrála jeden z nejcennějších turnajů jen tak dál, škoda že nejede do Říma jak tu někdo psal, ale nevadí doufám že bude vyhrávat dál !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Kvitová pokud si udrží formu, tak může být velkou favoritkou, protože je univerzální hráčka, ve hře má velice málo slabin a co je největší pecka, že dokáže zahrát na všech površích skvělý výsledky, což se úřadující num. 1 Caroline nedaří.. Takže držím palce..
Reagovat
smazaný uživatel
NO TO JE ÚŽASNÝ!!!! PETŘE PŘEJU VŠE NEJ A ZDRAVÍČKO!!!!!!
Reagovat
frufru77
Super bylo, jak "vlítla" do zápasu - myslím, že to rozhodlo - Azarenková pak celý zápas tahala za kratší konec. Jistě, hodně nevynucených chyb, ale při způsobu hry Kvitové je to nasnadě. Zlepšovat je co, ale z toho není třeba mít obavy, zatím "roste" za pochodu. Hlavně, aby drželo zdraví a zdravé sebevědomí. (tiebreak byla paráda........)
Reagovat
ReadyTeddy
Jen tak dál, holka ukázala, že tam potenciál je! Ještě se dá spousta věcí zlepšit. I když tam byly chyby, tak tam hlavně byla bojovnost a vůle po vítězství, což je asi nejcennější poznatek. Je super, že si Kvitovka ověřila, že může porážet i nejlepší, sebedůvěra dělá hodně, doufám, že jí to pomůže do dalších takových duelů.
Reagovat
smazaný uživatel
každopádně je to velká chyba že nejede do říma, a místo toho bude hrát jen ITF ze kterýho se body ani nepočítají pro turnaj mistryn.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, ze je dobre, ze Kvitova uprednostni mene narocny turnaj. Aspon se muze poradne fyzicky a psychicky pripravit na RG. Na Rim je ted prilis unavena a asi by tam toho moc neuhrala.
Reagovat
smazaný uživatel
nejspíš ne no.
Reagovat
smazaný uživatel
to nemůže být náhoda, že Kvitová vyhrává jedno finále za druhým. Ona musí být šampionka jinak to není možný.
Reagovat
VlS
Lopato, je to chvíle, kdy jsi tady pouštěl expertní názory, že Petra už nikdy nic nevyhraje a dneska z ní děláš mistryni? no to je teda kotrmelec.
Jinak gratulace k výsledku a k posunu v rankingu a hlavně, ať všem fanouškům vydrží pozitivní pohled i na chvilku, kdy Peťa někde prohraje třeba v prvním kole a nebude se jí třeba úplně dařit. Ona na to, aby byla nahoře určitě má, a i kdyby se tam neudržela dlouho hned,(obhajoba semi z Wimblu) tak se tam brzo vrátí.
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělý úspěch. Co se týče zápasu, vcelku nic moc, i když mnohé údery od Petry byly super. Kvalitnější byl první set, druhý set -- až na Petřin začátek a konec, byl dost mizerný. Obdivuhodně ale zápas doservírovala.

Doufám, že v budoucnu bude podávat ještě lepší výkony (jsem náročný).
Reagovat
smazaný uživatel
myslim, ze s tou mizerii prehanis. Chyb sice bylo jako maku, to jsme prece videli vsichni, libit se ti to nemusi, samozrejme, na kritiku mas pravo, ale ucel sveti prostredky, titul ma vybojovany, naproti snad stala Vika a ne prazdny kurt. Predstavuji si, jak to Petru paradne nakopne do dalsi prace a o to tady snad jde.
Reagovat
smazaný uživatel
No, mě hlavně v druhé půlce druhého setu začaly blbnout všechny steeamy a furt se to sekalo, takže jsem tuto část zápasu moc neužil. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
kralovstvi za parabolu :-)
Ale vazne, bud budeme mit agresivitu a smirime se s chybkama nebo budeme spokojene koukat na same Karoliny.......
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně. :-) Mě nevadí chyby z pokusů o agresivní winner z returnu, popř. z riskantního úderu od základní čáry. Ale ona dělá občas celkem dost chyb i z rutinních úderů v rámci výměny.

Ale určitě se to v budoucnu zlepší, stejně jakos servis, jehož kvalita zápas od zápasu, jakož i hru od hry zatím velmi kolísá.
Reagovat
prost
Již tady chodím na stránky TP delší dobu a rád si přečtu názory a postřehy lidí tady, ale příteli, ty musíš být M. Wilander? Takového ´´skvělého tenisového teoretika´´ jako jsi ty, jsem snad nikdy nečetl, neslyšel :-) vlastně kecám, na jednom turnaji baby tenisu, postával u plotu jeden tatínek s pivem v ruce (asi již desátým), ten byl taky dobrý, i když nedělal v životě žádný sport, tak věděl TAKY úplně vše! ,-)
Reagovat
smazaný uživatel
Příště zkus věcnou kritiku místo víceméně bezobsažných plků, které mají podobnou povahu jako výrok "mně se nelíbí zelená barva". :-)
Reagovat
kohlik
To je parádní, přiznám se že po těch nic moc zápasech jsem v takový výsledek nedoufal.
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace Petre, moc hezke! Bojovny pristup i provedeni. Vsak ona se nam ta bila mista na mape zenskeho tenisu zase brzy krasne vybarvi!
Reagovat
matesdc
Skvěle Petro, hlasná trouba nevěděla co hrát :-))
Reagovat
r176
ta uz sla na kurt pokakana vuvuzela jedna tribarevna!!a je to!!:-D
Reagovat
smazaný uživatel
to není premier 5 ale premier MANDATORY! a to je rozdíl protože 1000 bodů je víc než 900!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Co tu proboha poučuješ? Vždyť kdyby nebylo toho, že tě tu Broz neustále poučuje, tak ani nevíš, co je Grand Slam.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace a těšíme se na Tebe na Spartě
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace! Jen doufám, že zase nepřijde hluché období.Hlavně teď udelat alespoň čtvrtfinále na FO a W.
Reagovat
smazaný uživatel
No paráda, jen udržet formu do RG!
Reagovat
r176
azarenka-vuvuzela nemela sanci!!:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Yo Petro!
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom oprava clanku. Petra v Římě startovat nebude....
Reagovat
Administrator
Dobrý den, děkujeme za upozornění, opraveno.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist