Patnáctiletá Bellisová slaví vítězný grandslamový debut, porazila trápící se Cibulkovou

27. 8. 2014, 07:24
Aktuality 21
US OPEN ŽENY - Catherine Cartan Bellisová si v 15 letech odbyla debut na grandslamovém turnaji a hned se stala nejmladší hráčkou od roku 1996, která na US Open dokázala postoupit do 2. kola. Talentovaná Američanka si navíc vyšlápla na světovou třináctku Dominiku Cibulkovou ze Slovenska.
Catherine Cartan Bellis

Americká teenagerka Catherine Cartan Bellisová šokovala tenisové US Open. Až 1028. hráčka světa porazila v prvním kole v New Yorku dvanáctou nasazenou Dominiku Cibulkovou ze Slovenska 6-1 4-6 6-4. V patnácti letech se Bellisová stala nejmladší vítězkou zápasu na posledním grandslamu sezony od výhry Rusky Anny Kurnikovové z roku 1996.

"Šla jsem do zápasu s tím, že nasbírám co nejvíce zkušeností, a ani náhodou jsem nemyslela, že bych mohla vyhrát. Jsem v šoku," zářila Bellisová. "Vždycky věřím, že se dá zápas vyhrát, tak to dělají světové jedničky, ale ne vždy to vyjde," doplnila.

Juniorská světová dvojka Bellisová získala do US Open divokou kartu díky triumfu na americkém mistrovství hráček do 18 let. Letošní finalistku Australian Open Cibulkovou zaskočila od prvních výměn a nečekaně lépe zvládla i vyrovnanou koncovku třetí sady.

"Nikdy jsem nečekala, že budu na jednom turnaji trénovat nebo se dělit o kurt s hráčkami, které jsem obdivovala v televizi. Je to bláznivé a nádherné," řekla tenistka z Kalifornie, kterou v 2. kole čeká Zarina Dijasová z Kazachstánu.

Radost z cenné výhry Bellisové nekazí ani fakt, že se Cibulková po skvělém vstupu do sezony trápí. Od dubna se jen dvakrát dostala do 3. kola, z posledních sedmi zápasů vyhrála jen jeden - ve třech setech nad hráčkou třetí světové stovky Francoise Abandaovou.

"Nečekala jsem, že bude tak agresivní," řekla zklamaná Slovenka, která ve třetím setu proti o deset let mladší soupeřce neudržela vedení 3-1.

Bellisová: Tohle je nad plán
V plánu měla Bellisová na US Open hrát hlavně soutěž juniorek, mezi kterými je v žebříčku ITF druhá. "Tohle je výrazně nad plán," rozesmála se.

Její otec seděl v hledišti bez hnutí a nevěřícně pozoroval výkon své dcery. "Nesmím se hýbat, mluvit ani vzdychat, protože ona to pozná, abych ji nerušil. Seděl jsem tam jako sfinga, jen se usmíval a modlil se," řekl Gordon Bellis.

Matka Lori Bellisová dokonce zůstala v hotelu, protože bývá nervózní. Díky textovým zprávám dostávala informace o vývoji zápasu. "Ptala se, jak špatně se vyvíjí první set, a nevěřila, že ho CiCi vyhrála. Před zápasem jsme si přáli, aby nedostala dva kanáry. Tohle je něco fantastického," řekl Bellis.

Hlavní zbraní Bellisové je výborný forhend, z kterého diktovala tempo výměn. Možná i proto, že obdivuje Serenu Williamsovou a měla ráda styl Belgičanky Kim Clijstersové. "Milovala jsem sledovat Serenu a na Kim se mi líbilo, s jakou hrála sebedůvěrou a jak tady vyhrála jako máma," řekla Bellisová.

Bez potíží zvládla svůj úvodní zápas světová jednička Serena Williamsová, která porazila krajanku Taylor Townsendovou 6-3 6-1, Dvaatřicetiletá Williamsová měla duel s osmnáctiletou Townsendovou pod kontrolou. Soupeřku, které byly tři roky, když současná světová jednička v New Yorku získala v roce 1999 první titul, přehrála díky zkušenostem a razanci úderů i servisu.

"Townsendová je talentovaná, hodně dobrá. Zdá se, že máme před sebou skvělou budoucnost," řekla pětinásobná šampionka Williamsová po utkání. Reagovala tak i na výhru patnáctileté Američanky Catherine Bellisové. Ve druhém kole se Serena utká s další Američankou Vaniou Kingovou.

- GRANDSLAM US OPEN 2014 -
(USA / New York, tv. povrch, 18.102.000 dolarů)
úterní výsledky (26. 08. 2014)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kvitová (3-ČR) - Mladenovicová (Fr.) 6:1, 6:0
Záhlavová-Strýcová (30-ČR) - Bartyová (Austr.) 6:1, 6:3
Kar. Plíšková (ČR) - Meusburgerová (Rak.) 6:2, 6:2
Cetkovská - Koukalová (obě ČR) 6:1, 2:6, 6:3

S. Williamsová (1-USA) - Townsendová (USA) 6:3, 6:1
Bouchardová (7-Kan.) - Govorcovová (Běl.) 6:2, 6:1
Ivanovičová (8-Srb.) - Riskeová (USA) 6:3, 6:0
Pennettaová (11-It.) - Görgesová (Něm.) 6:3, 4:6, 6:1.
Bellisová (USA) - Cibulková (12-SR) 6:1, 4:6, 6:4
Suárezová (15-Šp.) - Tomljanovičová (Chorv.) 3:6, 6:2, 6:1
Azarenková (16-Běl.) - Doiová (Jap.) 6:7 (3:7), 6:4, 6:1
Makarovová (17-Rus.) - Minová (USA) 6:4, 6:2
Pavljučenkovová (23-Rus.) - Pereiraová (Braz.) 6:2, 6:0
Keysová (27-USA) - Gajdošová (Austr.) 6:0, 6:3
Erakovicová (N. Zél.) - Kuzněcovová (20-Rus.) 3:6, 6:2, 7:6 (7:3)
Stosurová (24-Austr.) - Davisová (USA) 6:1, 6:4
Dellacquaová (29-Austr.) - Mayrová-Achleitnerová (Rak.) 7:5, 6:3
Barthelová (Něm.) - Čang Šuaj (32-Čína) 6:1, 6:2

Lepchenková (USA) - Van Uytvancková (Belg.) 7:5, 6:2
Kanepiová (Est.) - Parmentierová (Fr.) 7:6 (7:3), 3:6, 6:1
Vesninová (Rus.) - Chan Yung-Jan (Tchaj-wan) 6:0, 7:5
Vandewegheová (USA) - Vekičová (Chorv.) 2:6, 6:3, 6:1
Kingová (USA) - Schiavoneová (It.) 6:3, 3:6, 6:3
Dijasová (Kaz.) - Curenková (Ukr.) 6:1, 6:2
Kruničová (Srb.) - Piterová (Pol.) 6:4, 6:1
Gibbsová (USA) - Garciaová (Fr.) 6:2, 2:6, 6:3
Cirsteaová (Rum.) - Watsonová (Brit.) 6:1, 6:1
Wang Čchiang (Čína) - Kaniaová (Pol.) 6:2, 6:0
Rogersová (USA) - Zaněvská (Ukr.) 6:4, 6:3
Hercogová (Slovin.) - Svitolinová (Ukr.) 6:2, 7:6 (7:4)
Niculescuová (Rum.) - Švedovová (Kaz.) 6:7 (5:7), 6:1, 7:5
McHaleová (USA) - Scheepersová (JAR) 6:2, 1:6, 7:6 (7:5).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Palec hore! :)
https://twitter.com/t_achaar/status/504591553222819841
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrá odpověď, taky mi Doi nepřijde vůbec jako neznámá hráčka :) To bych řekl třeba o Bellis.
Reagovat
smazaný uživatel
To Vika řekla moc hezky!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem se právě podíval na její tiskovku po zápase s Dominikou. Musím říct, že působí velice mile a sympaticky. :) Asi bych ji mohl začít sledovat, protože mi přesně zapadá do koncepce. Většinou si vybírám dvě oblíbené hráčky po 3 letech a ročník 1996 už mám obsazený (Donna, Katka). No, pro začátek má CiCi jistou divokou kartu v mém žebříčku krásek... :)

Jinak doufám, že její zápas proti Zarině bude na televizním kurtu... :)
Reagovat
EllNino
myslím, že to je víc než jasný, Amíci chtějí pokračovaní pohádkový story :D ...
Reagovat
PetaM
Tak se o ni snad nějak podělíme :P :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se možná budu dělit s váma! :DD
Zítra bude určitě na televizních kurtech, tak se kouknu a pak se rozhodnu jestli jí také začnu sledovat!! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Já se na ni taky zítra kouknu, když bude hrát v rozumný čas. Vypadá docela sympaticky. Jsem na ni zvědavá. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Potešilo :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Cibulková prehrala s 15ročnou pubertiačkou kupujúcou si Bravíčko..

Som zvedavý, ako sa teraz pozerá na svoj odchod do Kuala Lumpur, kvoli 100bodom, pre ktoré poslala repre do druhej ligy..

Bravo Dominika..Bravíčko Catherine..
Reagovat
Fandina
A seš si jistý, že si kupuje Bravíčko? Třeba má jinou zábavu, když hraje tenis, třeba žere posilovnu, na Bravo nemá čas ... úsměv
Reagovat
EllNino
A seš si jistá, že si nekupuje Bravíčko ? Třeba nemá jinou zábavu, když hraje tenis, třeba nežere posilovnu, na Barvo má čas...úsměv :DDD
Reagovat
Fandina
Nevím co si kupuje, zeptej se Forehanda, ten s tím začal ... úsměv
Reagovat
EllNino
Vím, co si kupuje, nezeptám se Forehanda, ten s tím skončil...úsměv :DD
Reagovat
Fandina
Tak buď rád, že to víš, sorry, ale ptala jsem se Forehanda ... úsměv
Reagovat
slacker
Vychazi vubec Bravo v USA?
Reagovat
smazaný uživatel
Podle wikipedie ani nevychází v angličtině... :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Bravo_(magazine)

Jinak já bych tu Catherine vůbec nepodceňoval. Když je někdo dobrý, mládí nevadí. :) Faktem ale je, že Dominika od začátku antuky nic moc neuhrála. Spíš nic, než moc.
Reagovat
Patri.k
Bouchardova zas miluje Justina Biebera, :D Generace dnesnich mladych tenistek uz si moc nezada s generaci holek na FB, diky internetu se cim dal vic sjednocuji :D
Reagovat
Bob
Dobře Cibule.
Reagovat
VlS
NEW YORK, NY, USA - Fifteen-year-old American Catherine Bellis stunned No.12 seed Dominika Cibulkova on Tuesday to become the youngest player to win a US Open match in 18 years.

Watch interviews and more video from Flushing Meadows right here on wtatennis.com!

The Plot
It's been a forgettable summer for Cibulkova, who lost her opener in three of her four North American hardcourt events going into the US Open. And though she lost in the first round of the US Open last year, she has been as far as the quarterfinals here and had her best Grand Slam showing with a run to the final of this year's Australian Open.

Bellis was granted a wildcard into the US Open by virtue of winning the USTA Girls' 18s National Championship. She went into her first WTA-level match ranked 1208 and had never faced a Top 100 player in her brief ITF Women's Circuit experience.

The Turning Point
After splitting the first two sets, Bellis went down a break at 3-1 in the third set but managed to knot the set at 3-3 and went on to a 6-1, 4-6, 6-4 triumph that saw her break serve six times.

By The Numbers
The youngest Grand Slam main draw participant since Alizé Cornet at Roland Garros in 2005, Bellis became the youngest player to win a US Open match since Anna Kournikova in 1996. She also is the youngest American to win a US Open match since Mary Joe Fernandez in 1986.

Quotes
"I went into the match thinking it was going to be such a great experience, but I never thought I would come out on top," Bellis said.

"I feel amazing. I'm still speechless and am in shock about that match. I went in thinking I was going to play as well as I could possibly play. I obviously played pretty well. So I'm really happy."
Reagovat
VlS
Pardon, mezitím napsala - omluva redakci
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist