Patrik Rikl nezapře deblové geny otce a obdivuje bojovníka Ferrera

7. 6. 2016, 22:47
Aktuality 12
O Patriku Riklovi se mluví jako o české tenisové naději. Sedmnáctiletý mladík v sobě nezapře geny svého otce Davida Rikla, bývalého druhého deblisty světa, což potvrdil v neděli juniorským titulem ve čtyřhře na French Open. Rád by se ale více prosadil ve dvouhře, v které ze současné špičky obdivuje bojovníka Davida Ferrera, ač sám na rozdíl od Španěla vyznává útočný herní styl.
Profily hráčů
Patrik Rikl (© Sparta Prague Open)

V neděli vybojoval Patrik Rikl s Izraelcem Yshaiem Olielem svůj první grandslamový vavřín, což v Paříži dokázal jako teprve třetí český junior v deblu. Před ním se před dlouhými 31 lety radovali z triumfu Petr Korda s Cyrilem Sukem.

"Moc lidí mi gratuluje a je super, že to tolik lidí ví. To je dobrý," řekl potěšený Rikl už na pražské Spartě ve Stromovce, kam se narychlo z Francie přesunul.

Na challengeru Prague Open v pondělí vypadl ve čtyřhře a dnes po boji i ve dvouhře. "Oba zápasy byly vyrovnané. Jsem rád za zkušenosti, co jsem tady získal," poděkoval za volné karty, které do obou soutěží od pořadatelů dostal.

V utkání s Chilanem Hansem Podlipnikem-Castillem, kterému podlehl ve třech setech, předvedl dobrý servis a aktivní hru směrem k síti. "Tvořím hru a snažím se pro to chodit na síť jako Štěpánek," jmenoval zkušeného daviscupového reprezentanta Radka Štěpánka, který letos na Roland Garros potrápil Brita Andyho Murrayho.

Paradoxně přitom na okruhu ATP obdivuje antukového specialistu, běhavého Ferrera. "Líbí se mi, jak bojuje, jak si každý míč uhraje sám a jak je zakouslej. Já jsem taky bojovník," řekl Rikl. Ale na druhou stranu dodal, že hraje úplně jiný styl. "Hra Ferrera se mi moc líbí, ale pro mě to není. Nejsem Španěl. Jsem agresivní hráč," řekl Rikl.

Svou vizáží i hlasem je otci podobný a zatím také sbírá více úspěchů ve čtyřhře. Před triumfem na Roland Garros si letos zahrál finále juniorské čtyřhry i na Australian Open. "Asi jsem se s něčím narodil a něco v sobě po tátovi mám," usmíval se Rikl junior. Rád by ale uspěl ve dvouhře. "Víc ji preferuju, ale debl mě taky baví," řekl.

Ve dvouhře bojuje nejen se soupeři, ale poslední dobou také s tlakem. Snaží se srovnat s tím, že je považován za jednu z nadějí českého tenisu. "Mám to v podvědomí a vyvíjím na sebe tlak, protože si myslím, že ostatní očekávají něco víc, a je těžké se s tímhle tlakem vypořádat," řekl, že pracuje také na psychice. "Musím jít krůček po krůčku svou cestou a nesmím se tím nechat rozhodit," opakuje si.

Už se pomalu loučí s juniorskou kategorií. I s Wimbledonem ho čekají ještě tři turnaje a možná také US Open, ale jinak už chce zamířit mezi muže. "Chci se mezi ně vrhnout a získávat postupně co nejvíce zkušeností," řekl hráč pražské Sparty.

Hodně okoukal minulý týden právě na French Open. V šatně v útrobách stadionu Suzanne Lenglenové viděl, že i finalisté dvouhry Novak Djokovič nebo Andy Murray jsou jen normální smrtelníci. "Viděl jsem zblízka, jak se rozcvičují, jak trénují a hrají. To bylo super a jsou to lidé jako já," řekl Rikl. Souhlasil ale, že suverén dvorců Djokovič v poslední době "normální" není. "To je fakt, na dvorci je úplně jinde."

Své tenisové umění Rikl zlepšuje od nové sezony pod vedením Martina Štěpánka, bývalého kouče Chorvata Ivana Dodiga. "Jezdil s ním dlouho po túře a ví, jak to tam chodí, a dodává mi hodně zkušeností," řekl Rikl, kterého aktuálně zdobí plnovous. "Chtěl jsem si to zkusit. Zatím se mi to líbí a nechám to," řekl s úsměvem.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
Fandina
Gombos vloni challenger na Spartě vyhrál, dneska na Lukáše nestačil. V příštím kole Adam. Jsem zvědavá, kdo vyhraje. H2 mají vyrovnané, v Ostravě před třemi lety vyhrál LUkáš, před dvěma lety v Prostějově Adam.
Reagovat
Fandina
Adam s Podlipnikem v pohodě, tak doufám, že to samé Lukáš s Gombosem, i když minule s ním prohrál. Zatím uhráli tři game a jdou si po podání.

http://livestream.com/ATP/prague2016centrecourt
Reagovat
Fandina
Nějak jsem si to popletla, minule tu hrál Norbert s Mertlem s Lukášem spolu hrají prvně.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky se mi Rosol a Mertl pořád pletou.
Reagovat
Fandina
:-))) Mertla moc často hrát nevidím, ale faktem je, že také hraje podbně prudké rány od základní čáry jako Lukáš, i když ten poslední dobou vkládá do hry kraťasy a síť a samozřejmě je úspěšnější.
Reagovat
Fandina
Lukáš také trochu víc teď rány rotuje, Honza Mertl spíš dává placky.
Rosol vyhrál první se 6:3. Norbert toho letos moc nenahrál, byl zraněný, občas mu fandím.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Podlipnik se učil tenis někde pod lípama .Zatím pro Adama lehká šichta.
Reagovat
darek.vrana
David Rikl nebyl druhý, ale čtvrtý deblista světa.
Reagovat
Chrenda
No snad ty očekávání naplní. Držím palce. Jaké pořadí na žebříčku mu patří? Ví někdo?
Reagovat
Krisboy
Reagovat
Krisboy
Tedy v deblu 1299. Singlové body nemá žádné.
Reagovat
Chrenda
Dík.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist