Paul poprvé porazil dva hráče TOP 10 na jedné akci, Chile má v Římě dva nečekané semifinalisty

16. 5., 16:59
Aktuality 17
ATP ŘÍM - Tommy Paul (26) poprvé v kariéře dokázal na jednom turnaji vyřadit dva členy TOP 10. Bývalý vítěz juniorského French Open zdolal ve čtvrtfinále v Římě 7:5, 3:6, 6:3 Huberta Hurkacze (27) a navázal na skalp loňského šampiona Daniila Medveděva. O své premiérové finále na podnicích Masters bude usilovat proti Nicolási Jarrymu (28), který zdolal Stefanose Tsitsipase (25), navázal na včerejší postup Alejandra Tabila a Chile má díky nim poprvé v historii dva zástupce v semifinále jedné akce Masters 1000.
Paul si zahraje o první finále na Masters (© AFP)

Hurkacz – Paul 5:7, 6:3, 3:6

Tommy Paul kvůli zranění kotníku měsíc nehrál a antukové jaro zahájil až na konci dubna v Madridu. Zatímco ve španělské metropoli zvládl jen jeden zápas, v Římě posbíral už čtyři vítězství, několikrát vylepšil své zdejší maximum a zahraje si své premiérové semifinále na antukových turnajích série Masters.

V úvodních třech duelech ve Foro Italico dominoval, ačkoli potkal i obhájce titulu Daniila Medveděva. Na další hladkou výhru to vypadalo proti Hubertovi Hurkaczovi. V souboji s přemožitelem Rafaela Nadala vedl už 7:5, 2:0 a měl další brejkbol. Ztratil však osm z následujících devíti her a postup si značně zkomplikoval.

Američan musel v rozhodujícím dějství dvakrát dohánět manko brejku a pořádně se zapotil i v maratonském závěrečném gamu za stavu 5:3 ze svého pohledu. Nejprve musel odvrátit celkem pět brejkbolů, z toho tři v řadě, než se dostal k prvnímu mečbolu. I kvůli vynikající obraně Poláka nakonec potřeboval čtyři šance na ukončení téměř tříhodinové bitvy.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Šampion juniorského French Open 2015, který si v předchozím kole proti Medveděvovi připsal svůj vůbec první skalp TOP 20 na antuce, vylepšil bilanci se zástupci TOP 10 světového pořadí na 11:21. Poprvé v kariéře se mu povedlo ve střetnutích s takto vysoko postavenými protivníky uspět dvakrát po sobě.

Hurkacz měl na dosah své teprve druhé kariérní antukové semifinále na nejvyšším okruhu. Nejlepší Polák v žebříčku ATP se letos na nejpomalejším povrchu výrazně zlepšil, v Estorilu to dotáhl až k titulu a na úvod v Římě deklasoval antukového krále Nadala. Také on vylepšil své maximum ve Foro Italico, i když na rozdíl od Paula jen o jedno kolo.

Paul v Římě zaútočí na celkově šesté finále, první na antuce a první na takto velké akci. V semifinále prestižních tisícovek je potřetí, neuspěl loni v Kanadě proti Janniku Sinnerovi ani letos na domácí půdě v Indian Wells proti Medveděvovi.

Tsitsipas – Jarry 6:3, 5:7, 4:6

V italské metropoli se Paul střetne s Nicolásem Jarrym, s nímž vede ve vzájemné bilanci 2:1, ale poslední a jediný duel na antuce s ním loni na Roland Garros prohrál 1:3 na sety.

Osmadvacetiletý Jarry ve večerním čtvrtfinále zdolal 3:6, 7:5, 6:4 světovou osmičku a finalistu z roku z 2022 Stefanose Tsitsipase. Řeckého favorita  přestřílel na vítězné údery 37:19, vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 4:2 a postoupil do svého největšího semifinále.

"Tohle je jedna z mých největších výher. Porazit Stefanose na antuce je dobrý úspěch. Jsem za tenhle zápas a výkon nesmírně šťastný. Udržel jsem se, i když jsem prohrával o set a brejk. Jen jsem se snažil najít cestu k šancím při jeho servisu. Věděl jsem, že hraju dobře, jen musím upravit pár věcí na bekhendu. Dnes to byl boj a doufám, že zítra budu ještě silnější," komentoval Jarry, který se poprvé posune do TOP 20.

Chile nemělo hráče v semifinále turnaje Masters 1000 dlouhých 15 let, nyní v Římě se mezi kvarteto nejlepších dostali poprvé během jedné tisícovky hned dva Chilané.

Jarry navázal na Alejandra Tabila, který ve Foro Italico vyřadil mimo jiné i světovou jedničku Novaka Djokoviče. a o finále si zahraje s německým šampionem z roku 2017 Alexanderem Zverevem.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Římě


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

17
Přidat komentář
George_Renel
Už jeho pradědeček, strážník Jarý, byl kabrňák.
Reagovat
paddy
v Římě je to ve stylu Lidlu - chilský týden smile smile

wiki:
"...Jedním z nejběžnějších chilských zvířat jsou lamy a alpaky..."

Bylo, nebylo,
když přijel do Říma Tabilo,
tak Djokovič čuměl jak lama.
smile smile smile
Reagovat
turista
Nebýt té láhve do hlavy tak je v SF Novak Djokovič a ne nějaký Tabilo.
Reagovat
makro99
tím bych si nebyl zase tak jistej...
Reagovat
turista
Já si tím jsem jistý. Na minulém RG Novak přes ty jihoameričany přešel snadno. Po ráně do hlavy lahví to byl jistě problém. Ale to nevadí. Už je v pořádku. Bude hrát v Ženevě aby byl na RG dobře připravený. To je skvělá zpráva.
Reagovat
makro99
akorát, že Roma není Paris...
Reagovat
PTP
Kdyby byly v prdeli ryby, nepotřebovali bychom rybníky.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To taky. Anebo by mohly růst na vrbě.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tabilo SF dokázal, že výhra nad Jokerem nebyl úlet. Kdyby byl, vyletěl by v dalším kole...
Reagovat
makro99
Tak tak..
Reagovat
makro99
Fernando a Nicolas... pardon, Alejandro a Nicolas opět v semifinále! :) po kolika je to letech? po 20ti? nebo dýl?
Reagovat
annah
Dělá mi radost můj oblíbenec. Snad dokráčí k titulu...
Reagovat
EllNino
Tommy je opět na vlně, vyhraj to tam celé
Reagovat
com
a ja bych to pral neznamymu Tabilovy
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ze tys byl zase za školou?

Ale jinak, Tabilovi taky přeju, i T'Pau, Mikulášovi o něc o míň a Zvířeti nejmíň, a proto nejspíš vyhraje.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jak se tam dostal ten zmoklej smajl? Slušný bug...
Reagovat
turista
Tak ať to vyhraje Paul. Má za sebou několik zápasů, které nevyhrál i když měl soupeře na lopatě. Tak ať to tady dopadne!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist