Pět legendárních, historických bitev na French Open: Start tenisové rockstar i souboj sester

23. 5. 2022, 14:40
Téma 4
Svátek jménem French Open se v Paříži přes víkend rozjel a každý tenisový příznivec tak bude v příštích dnech přikovaný k obrazovkám. Získá favorizovaný španělský mladíček Carlos Alcaraz svůj první grandslam? A jak se bude dařit českým tenistkám, které do Francie dorazily v hojném počtu? Než se dozvíme odpovědi na tyto otázky, pojďme trochu zabrousit do historie. A podívat se na vybraná legendární utkání, na která se v Paříži vzpomíná dodnes.
R. Nadal a R. Federer

Rafael Nadal vs. Roger Federer (2005)
Nejlepší antukář historie, to je rodák ze španělské Mallorcy Rafael Nadal (35). Nikdo nikdy nezískal 13 titulů na jediném grandslamu, a přesně tohle je něco, čím se může Nadal pyšnit. Celkem jich má na kontě 21, ale právě neuvěřitelných 13 jich vyhrál v osudové Paříži.

Ten první vybojoval v roce 2005, kdy ve finále porazil Argentince Mariana Puertu (43), ale daleko poutavější byla jeho bitva s dominantním Rogerem Federerem (40), na kterou došlo v semifinále. Rivalita této dvojice se začala rodit o rok dříve a patří k těm nejlepším v historii sportu.

Utkání, na které shodou náhod došlo v den Nadalových devatenáctých narozenin, vyhrál španělský teenager 6-3 4-6 6-4 a 6-3. "Na začátku mi to nešlo, pak jsem se zvedl, ale konec byl zase špatný," řekl tehdy pro Guardian poražený Federer.


Serena Williamsová vs. Venus Williamsová (2002)
Richard Williams a Oracene Priceová musí být setsakra pyšní rodiče. Jejich dvě dcery totiž dokázaly dohromady získat neskutečných 30 grandslamových titulů v singlu. Jeden ze svých rekordních 23 brala úspěšnější ze sesterské dvojice Serena (40) v roce 2002 v sestrovražedné bitvě proti Venus (41).

Do turnaje vstupovala jako třetí nasazená, nejprve v semifinále přehrála obhájkyni titulu Jennifer Capriatiovou (46) a následně ve finále sestru Venus. A to v napínavé dvousetové bitvě 7-5 6-3. Zároveň šlo o její první titul na French Open. V kariéře pak přidala ještě dva -  jeden v roce 2013 a další v roce 2015.

O dva dny později se pak sestry Williamsovy usadily na prvních dvou místech světového žebříčku. A přepsaly tak historii, něco takového se totiž žádným sourozencům nikdy nepovedlo.


John McEnroe vs. Ivan Lendl (1984)
Ostravskému rodákovi Lendlovi (62), který je považován za jednoho z nejlepších tenistů historie, se v kariéře povedlo získat osm grandslamových titulů. Pro ten první si došel v roce 1984 ve Francii.

Předtím už byl pětkrát ve finále, ale nikdy neuspěl. Tentokrát mu byl finálovým soupeřem vyhlášený divoch John McEnroe (63), který navíc duel výtečně začal. První dva sety ovládl v poměru 6-3 6-2. Jenže pak se Američan nechal rozptýlit, postěžoval si na hluk, který přicházel od kameramana. Dobře rozehranou třetí sadu prohrál 4-6 a dvě následující pak dvakrát 5-7. A pomohl Lendlovi k jeho prvnímu titulu na Roland Garros. Celkem zde v kariéře vybojoval tři.

"Začátek byl těžký, ale po třetím setu jsem si věřil a cítil jsem, že je šance to vyhrát," vzpomínal před pár lety Lendl v rozhovoru pro idnes.cz. To McEnroeovy vzpomínky jsou podstatně kyselejší...


Chris Evertová vs. Martina Navrátilová (1985)
Tyto dvě tenisové legendy si ve své době podmanily tenisový svět. Evertová (67) s Navrátilovou (65) proti sobě mezi lety 1973 až 1988 nastoupily do osmdesáti utkání, z toho hned v 60 případech šlo o finále. Jejich rivalita patří nejen mezi nejlepší v historii ženského tenisu, ale mezi nejlepší ve sportu vůbec.

Zatímco Evertová pravidelně hrála perfektně od základní čáry, Navrátilová zase těžila ze špičkového podání a ze svých smrtících volejů.

Evertová tehdejší neskutečně napínavý duel ovládla v poměru 6-3 6-7 7-5 a oslavila své šesté vítězství na French Open.


Björn Borg vs. Manuel Orantes (1974)
French Open v roce 1974 bylo průlomové pro osmnáctiletého Švéda jménem Björn Borg (65). Tehdy ještě teenager v Paříži získal svůj první grandslamový titul a pořádně nakopl dlouhou a úspěšnou kariéru, během níž se stal osobností, která hranice svého sportu bohatě přesáhla.

Utkání proti Španělovi Orantesovi (73) přitom neměl rozehrané vůbec dobře. Úvodní dva sety v duelu mužů, kteří do té doby grandslamové finále ještě nikdy nehráli, prohrál v poměru 2-6 a 6-7, jenže pak předvedl neskutečný comeback. V následujících třech sadách věnoval soupeři pouhé dva gamy a vyhrál 6-0 6-1 a 6-1. A vítězství tenisové rockstar bylo na světě.

Borg, který byl mimochodem už před startem turnaje favoritem, se tak stal nejmladším hráčem, jenž French Open ovládl.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

4
Přidat komentář
paddy
Reagovat
Paixx
Kdybych měl za sebe vyjmenovat nejlepší zápasy z posledních let, zejména z posledních kol, asi by mě napadly tyhle:
Federer Djokovič 2011 SF
Nadal Djokovič 2013 SF
Djokovič Wawrinka 2015 F
Nadal Djokovič 2021 SF

To je asi všechnosmile jinak to většinou byla buď demolice Řady, jako třeba 2017, nebo ty finále byly takový neslaný nemastný 4 seťáky, Viz 2014, 2018, 2019...
Reagovat
Ereinion
Nadal Djokovič 2021 nebylo kvalitativně nic moc, až na 3. set...spíš bych dal Djokovič - Thiem 2019 SF, Wawrinka - Murray 2017 SF nebo klidně i Djokovič - Tsitsipas 2021 F...všechno napínavý pětiseťáky se solidní kvalitou
Reagovat
Tennisfan77
Souhlas, Federer - Djokovič 2011 bylo jediné setkání této dvojice v top antukové formě.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist