Petrovová je v Tokiu ve finále, vyřadila Stosurovou

28. 9. 2012, 08:05
Aktuality 54
WTA TOKIO - Naďa Petrovová v Tokiu vyřadila Samanthu Stosurovou a podruhé v letošní sezoně postoupila do finále. V něm se utká s loňskou vítězkou Agnieszkou Radwaňskou, jež deklasovala Němku Kerberovou.
Naďa Petrovová

Samantha Stosurová sice včera vyřadila svou neoblíbenou soupeřku světovou dvojku Marii Šarapovovou, jenže prvního titulu od loňského US Open se ani tento týden v Tokiu nedočká. Osmadvacetiletá Australanka končí v semifinále na raketě o dva roky starší Rusky Naděždy Petrovové, které podlehla za 104 minut 4-6 2-6.

Petrovová první čtyři vzájemné zápasy vyhrála hladce 2-0 na sety, Stosurová ale za poslední dva roky nepřznivou bilanci snížila na 3-5. Na betonu ale Australanka uspěla po obrovském boji pouze před cestou za svým jediným grandslamovým titulem ve Flushing Meadows, dnes na rychlém povrchu utrpěla už čtvrtou porážku.

Ruská tenistka, aktuálně 18. hráčka světa, se v zápase mohla spolehnout na servis. Brejkbol - a rovnou hned tři - soupeřce nabídla až v posledním gamu, všechny ale dokázala odvrátit a zdramatizování zápasu tak odmítla.

Letos si Petrovová zahrála finále již na trávě v nizozemském Hertogenboschi, kde získala svůj celkově 11. titul.  V japonské metropoli se rodačce z Moskvy daří i přesto, že ji před turnajem sužovaly zdravotní potíže.

"Když jsem sem přijela, nebyla jsem si jistá, jestli vůbec budu moci hrát, protože mi nebylo dobře. Ale postupně jsem se cítila stále lépe a lépe," pochvalovala si Petrovová.

O 12. trofej si bývalá světová trojka zahraje s vítězkou druhého semifinále, které suverénně ovládla obhájkyně titulu Agnieszka Radwaňská. Třetí nasazená Polka postoupila do finále po hladké výhře 6-1 6-1 nad Němkou Angelique Kerberovou.

Radwaňská, jež hrála s pažemi, rameny i krkem oblepenými páskami, vzala soupeřce šestkrát podání a zápas ukončila za 59 minut.

Petrovová má s Radwaňskou negativní bilanci 1-3. Jediné její vítězství nicméně přišlo v roce 2008 právě na turnaji v Tokiu.

Peschkeová je ve finále čtyřhry
Květa Peschkeová postoupila s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou do finále čtyřhry. V semifinále porazily po setech 1-6 6-1 10-7 jiný německo-český pár Julia Görgesová a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Sedmatřicetiletá Peschkeová si zahraje o svůj druhý letošní a celkově 24. deblový titul. Loňská fedcupová vítězka triumfovala na začátku sezony v Sydney ještě s tehdejší partnerkou Katarinou Srebotnikovou ze Slovinska, s níž už od Wimbledonu nehraje. Soupeřkami v tokijském finále budou Američanky Raquel Kopsová-Jonesová s Abigail Spearsovou.

- WTA PREMIER TOKIO -
(Japonsko, tv. povrch, 2.168.400 dolarů)
páteční výsledky (28. 09. 2012)

Dvouhra - semifinále:
Petrovová (17-Rus.) - Stosurová (8-Austr.) 6-4 6-2
A. Radwaňská (3-Pol.) - Kerberová (5-Něm.) 6-1 6-1

Čtyřhra - semifinále:
Peschkeová/Grönefeldová (4-ČR/Něm.) - Záhlavová-Strýcová/Görgesová (ČR/Něm.) 1-6 6-1 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
vendulkabendulka
lol, co to bylo? 0:6 6:1 3:6
Reagovat
dadaft
škoda, že nejde říct - bylo to skvělé.
ale úplně špatné to zase nebylo...

:-))
.
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj, já se nepřinutil vůbec vstát, lenost byla silnější a teď mě to mrzí.
Můžeš mi, prosím, nějak v kostce popsat, jak se to vyvíjelo? Určitě to bylo vyrovnanější, než ukazuje skóre, alespoň myslím.
Škoda pro Agu, titul byl už blízko. Říkal jsem si, že to určitě ubojuje a spal jsem dál. Tak to šel asi Naďe servis, ne?
Reagovat
dadaft
ahoj. bylo to moc nahoru a dolů, než aby to šlo označit za vyrovnaný a dramatický zápas. první set Naďa skvělá, druhý špatná - ale je nutno říct, že ve druhém setu Aga přece jen přitlačila na pilu a začala hrát celkově aktivněji.
ve třetím setu se to srovnalo, obě hráčky byly slušné na servisu. rozhodlo několik chyb Agy v osmém gemu - a pokud jde o chyby, mohlo by jich být z obou stran přece jen míň...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ne každý zápas se vydaří. Snad to Agu povzbudí i do dalších turnajů a nebude to na ní mít nějaký špatný psychický dopad jako třeba po finále Wimbledonu.
Ale zase Naďa získala poprvé takový titul a v jejím věku těch šancí už mít možná moc nebude, takže jí to přeju.
Teď mě napadá, že má vlastně nového (i když už delší čas) trenéra Sancheze, který dříve trénoval Jelenu Jankovic, tak třeba spolupráce s ním ponese nějaké ovoce.
Díky za report.:)
Reagovat
dadaft
jo, ještě: před koncem druhého setu Naďu při servisu asi potáhlo v tom zafačovaném stehně. dohrála set a nechala se ošetřit a pak se nezdálo, že by byl nějaký problém..........
po takovém úspěchu by asi dohrála sezónu, i kdyby to chtělo klid. tak doufám, že to snad nic nebude a Naďa by mohla odehrát ještě třeba rok dva v absolutní světové elitě. bylo by pro WTA dobré, kdyby bylo neustále k mání patnáct dvacet hráček schopných hrát o velké tituly......................
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, tak to určitě souhlasím. Kdyby si podržela stabilnější formu, bylo by dobře, kdyby na okruhu mohla a chtěla ještě nějaký čas hrát. Čím větší konkurence, tím lepší.
Tak snad se nějak nezranila a bude moci dohrát sezónu po takovém pěkném úspěchu.....
Reagovat
smazaný uživatel
Agnieszko ://
Reagovat
dadaft
houpe se to houpe. ))
v prvním setu to tam Nadi padalo. vzpomínám si třeba na pátý gem, kdy musela zahrávat z takové vrtule, přesto to byla pecka těsně nad sítí na lajnu.....
zatím klíčový byl první gem druhého setu. Aga opět čelila hrozbě jeho ztráty. pak už by to bylo hodně těžké. jenže to zvládla...........
........... a najednou to zase začalo fungovat. nebyl snad jediný stejný míček, který by šel na stranu Petrovové. Aga začala dávkovat množství spinu a Naďa přestala být schopná trefit kurt........
navíc je tam i nějaký zdravotní problémek.

třetí set???
Reagovat
dadaft
tak to rozhodl nehezký osmý gem třetího setu.
no, že by to bylo finále k popukání, to teda ne...
Reagovat
freeteepek
Petra má v Pekingu dobrý los. Držím palce, aby se cítila lépe než v Tokyu, kde se cítila blbě:-( Jestli s tím má problém, tak ať si vzpomene na letošní Montreal, New Haven nebo ještě lépe loňský Wimbledon. Co by za tak krásný vzpomínky jiná hráčka dala:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Musím to sem napsat... Teprve čtrnáctiletá Maria Shishkina hrála v tomto týdnu svůj první profesionální turnaj na okruhu ITF. V Amelia Islandu postoupila jako kvalifikantka až do čtvrtfinále, které dneska bohužel prohrála ve třech setech. Přesto je to úžasný výsledek, když si vezmu, že tam hrála proti holkám, které jsou starší o 2-3 roky. Už se těším, až vyroste a bude hrát turnaje mezi dospělými. :)

Možná si teď říkáte, co to sem zase píšu, ale za několik let si vzpomenete a řeknete si: "Jooo, Monty to tenkrát říkal." :D
Reagovat
Bob
Monty se těší až vyroste :D Promiň, já prostě nemůžu :D
Reagovat
Heather_Fedex
tu shiskinu jsem sledovala na nova sport. je evidentni, ze se snazi o co nejvernejsi kopii marusky sharapovy. a to se mi vubec nelibi. clovek by mel byt original, ne? takze dekuji, neprosim ;)
ovsem samozrejme to cos napsal, monty, nemusi byt blbost- to s tim, az vyroste ;))
uvidime....
Reagovat
smazaný uživatel
Co je na tom k smíchu, že se těším, až vyroste? :) Přece jenom je pořád ještě hodně mladá. Ale vypadá tedy starší, než je (viz odkaz)... Jen počkej, za pár let tě ten smích přejde. :)

http://www.facebook.com/pages/Maria-Shishkina/183280848401010
Reagovat
smazaný uživatel
Já ji poprvé viděl taky právě na Nova Sport... Ale moc nemůžu souhlasit s tím, co píšeš. Obě třeba mají společné to, že se v brzkém věku přesunuly do Ameriky. Ale zatímco Masha hraje pořád za Rusko, malá Maruška (z Kazachstánu) už hraje za USA. Když si pustíš tohle video v čase 6:55-7:43, tak tam Shishkina říká, že Masha je skvělá hráčka a hodně lidí ji s ní srovnává, ale ona se soustředí sama na sebe. No a hlavně tam uvidíš Mashu zamlada. :)

http://www.youtube.com/watch?v=xWecRxiqct4

Jinak asi víš, že tenis hraje taky Mashy sestřenice Daria (ročník 1995). Ta je z Běloruska, protože Mashy rodina byla původem taky z Běloruska...
http://style.blogs.com/photos/uncategorized/2007/09/11/sharapova.jpg
Reagovat
Bob
je hezká :)
Reagovat
smazaný uživatel
To bych řekl. :)
Reagovat
tommr
pro Petru to ani líp dopadnout nemohlo ... :)
Vyřazení Stosurový jí s největší pravděpodobností zajistilo účast na letošním TM. Neumím si totiž představit, že by ted Stosurová mohla ještě před TM získat tolik bodů, aby se dostala před Petru ...
Vyřazení Kerberový zase znamená, že si Petra uchovala naději na udržení pátýho místa. K tomu ovšem bude muset taky něco sama uhrát v Pekingu. Los tam nemá špatnej ...
Reagovat
Bob
musí toho využít holka jedna a ne tak blbě prohrát hned v úvodním kole. musí se dobře připravit na TM, tak se tepve ukáže, jak na tom je :)
Reagovat
pepin
Neměj obavy, trénují intenzívně servis a return. Ona by podle mě potřebovala zítra a v neděli sehrát 2 zápasy, aby se trochu rozhýbala a šla do prvého kola jakoby již v zápřahu.
Reagovat
tommr
no z toho trénování servisu mám právě obavy - doufám, že to je jen tvoje vtipkování a ne oficiální zpráva - aby to pak nedopadlo jako proti Marticový a Petra v zápase neprohrála každej druhej servis ... :)
Reagovat
Heather_Fedex
v diskusi pod clankem o serene jsi napsal, ze byl los k petrusi dost kruty a ze bude mit s nebezpecnou hantuchovou velke problemy ;))
Reagovat
tommr
já psal že los byl k našim hráčkám krutej, protože se potkaj nejpozději v osmifinále a pro jednu z nich tudíž turnaj určitě skončí špatně. K našim navíc tak trochu počítám i Danielu ... :)
Reagovat
Heather_Fedex
aha a ja myslela, ze ti zalezi PRIMARNE na petre.ani ve snu by mi nenapadlo, ze ti na dance bude tolik zalezet. bude ti ji lito, kdyz ji petra smazne?
Reagovat
tommr
samozřejmě, že fandím hlavně Petře, ale ostatním našim fandím taky a Slovenky považuju tak napůl jako naše. Proto mě vždycky hrozně naštve když Petra musí hrát už v úvodních kolech proti českejm nebo slovenskejm hráčkám ... :)
Reagovat
Heather_Fedex
aha ;D
Reagovat
pepin
Pochopil jsi to správně, i když oficiální vyjádření Petry po vypadnutí se neslo v tomto duchu. Řekl bych, že Daniela je ještě z těch jiných možností pro Petru přijatelná, myslím si, že Petře její tenisové pojetí vyhovuje. Tak jen abychom se nemýlili.
Reagovat
Heather_Fedex
sam, sam, sam. co pak se nikdy nepoucis???
kdyz mam JEDINECNOU sanci vyhrat 1. titul sezony, tak hraju snad naplno, nee???
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.ticketmaster.ca/event/10004918D47CD656
Reagovat
smazaný uživatel
První zápas jsem neviděl. Vypadnutí Sam mě mrzí, ale měl jsem pro jistotu vsazeno na Naďu, takže to mi to trochu kompenzuje.:)
Jinak jsem koukal na % statistiky utkání. A Petrova měla pouze 36% prvního podání do dvorce, ale jeho úspěšnost byla 85%. A měla i vysokou úspěšnost druhého podání. Takže nezáleží ani tak na tom, kolik tam toho spadne, ale jak je to podání efektivní. A to platí i o tom druhém. To jsem jen odbočil kvůli tomu, jak tu někteří hodnotili Petry servis jen podle scoreboardu.

A v druhém utkání mě Aga opět po dlouhé době nadchla. Připomněla mi tu Agu, které jsem fandil minulý rok. Pestrý, celodvorcový tenis, přechody na síť s krásným zakončením. A ne pouhé běhání za základní čarou. Na zápas byla perfektně takticky připravena. A její čtení hry bylo také vynikající.:)
Jsem zvědavý na finále. Tam bude hodně záležet na servisu Naďi. Ale myslím, že když se dokáže Aga dostat do výměny, bude mít navrch. Tak nakonec to možná obhájí a vypadalo to před turnajem téměř nemožně.:)
Reagovat
tommr
viděl jsem jen část druhýho setu, ale Aga se mi v něm moc líbila. Zdá se, že se zase dostává do skvělý formy. Nejspíš jí ty turnaje v Asii hodně svědčí ... :)
Reagovat
freeteepek
Moje řeč. Už dlouho říkám, že precentuální úspěšnost trefeného prvního podání je nicnevypovídající cifra. Záleží totiž na kvalitě toho servisu, který tam spadne. Dnes ráno Petrova podávala lépe, než Sam. Dala 9 es, zatímco Sam 0. Dvojchyby žádné, Sam 2.
Petra Kvitová s Kotyzou neustále trénují především servis a return. Jak je potom možný, že Petra v zápase proti Martičové vyrobila hned v první hře celého zápasu celkem 3 dvojchyby??? Jestli tohle nebyl pro soupeřku výrazný signál, že dnes má šanci...Pikantní na tom je, že se hrálo pod střechou. Tudíž žadný vítr coby rušivý vliv nehrozil.
Dnes Petra tvrdí, že opět trénovala servis, ale ten vítr jí trochu vadil...tak ať příště trénuje radši slajsy, dropšoty a forhend z nalitých balónů. To by udělala líp.
http://www.chinaopen.com.cn/en/news/2012-09-28/1940445.shtml
Reagovat
tommr
zajímavej článek. Zejména následující vyjádření Petry:

... Kvitova said turning things around will have to start with improving her serve, which she believes was her biggest weakness in her loss to No. 73 Petra Martic in Tokyo.

by si měli pořádně přečíst všichni ti mudrlanti, který neustále omílají, že Petra v zápase s Marticovou nepodávala špatně nebo že se to nedá bez televizního přenosu tvrdit ...

Jinak Petře to na tý fotce moc sluší ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
První zápas jsem neviděl. Vypadnutí Sam mě mrzí, ale měl jsem pro jistotu vsazeno na Naďu, takže to mi to trochu kompenzuje.:)
Jinak jsem koukal na % statistiky utkání. A Petrova měla pouze 36% prvního podání do dvorce, ale jeho úspěšnost byla 85%. A měla i vysokou úspěšnost druhého podání. Takže nezáleží ani tak na tom, kolik tam toho spadne, ale jak je to podání efektivní. A to platí i o tom druhém. To jsem jen odbočil kvůli tomu, jak tu někteří hodnotili Petry servis jen podle scoreboardu.

A v druhém utkání mě Aga opět po dlouhé době nadchla. Připomněla mi tu Agu, které jsem fandil minulý rok. Pestrý, celodvorcový tenis, přechody na síť s krásným zakončením. A ne pouhé běhání za základní čarou. Na zápas byla perfektně takticky připravena. A její čtení hry bylo také vynikající.:)
Jsem zvědavý na finále. Tam bude hodně záležet na servisu Naďi. Ale myslím, že když se dokáže Aga dostat do výměny, bude mít navrch. Tak nakonec to možná obhájí a vypadalo to před turnajem téměř nemožně.:)
Reagovat
smazaný uživatel
nevím, proč se mi to odeslalo dvakrát.....
Reagovat
smazaný uživatel
Pro ty, kteří ještě neviděli los Pekingu
http://www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/posting/2012/1020/MDS.pdf
Reagovat
dadaft
Serena se odhlásila z Pekingu.
Reagovat
smazaný uživatel
ony se ohlásily dokonce obě dvě? No to je nářez. Takže můj tip, že se Serena dostane v žebříčku před Mášenu je tímto ihned ztracen. Jinak los Kvitová-Hantuchová, ve druhém kole vítězka Suarez Navarro-Bacsinszky, třetí kolo Lucka šafářová, kterou po cestě čekají Niculescu, pak vítězka Jankovič-Petkovič. Jinak v pavouku nevidím Kláru Zakopalovou...
Reagovat
smazaný uživatel
*obě dvě Williamsky*
Reagovat
smazaný uživatel
Zápasy jsem neviděl, ale je to pro mě docela překvapení... Docela jsem to přál Sam a věřil jsem, že vyhraje. Ale Nadia je letos na betonech asi opravdu ve formě. Ze Soulu odstoupila, nabrala síly (vyléčila zranění) a teď je ve finále Tokia. To jsem nečekal... Ve druhém semifinále mě ani tak nepřekvapilo vítězství Agy jako to skóre. Očekával jsem o hodně vyrovnanější zápas. Angelique možná úplně neprospělo to volno, ale Aga je ve formě (aspoň z toho, co jsem včera viděl) a ukazuje, že jí Tokio svědčí. Bude mít šanci na obhajobu loňského titulu...

Jelikož ve finále nemám favoritku, můžu si nezaujtě zatipovat...

Takže můj tip na výsledek finále: Aga - Nadia 6:4, 7:5
Reagovat
smazaný uživatel
Aga hrála opravu výborně. Hlavně to byla zase ta Aga s vyváženou hrou, ne pouze pinkající obranářka jako v Americe.
Reagovat
dadaft
korek: jsem zvědavý, jak bude finále probíhat.........
............ jinak Sam se to dnes pokusila odehrát rámem rakety - - - a nevyšlo. ((
Aga boží. takhle ji miluji. ))
Reagovat
tommr
Aga si ted už ten titul vzít nedá. A pokud zahraje ve finále stejně dobře jako dneska tak to skončí pro Petrovou stejným debaklem jako pro Kerberovou ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
jinak pokud se nepletu, tak vzhledem k dnešní porážce Sam Stosur a díky tomu, že Li Na nemá po Pekingu v plánu hrát oba dva týny, má Petra jistotu postupu na TM
Reagovat
smazaný uživatel
off topic: Lojda i Veselý vyhráli své zápasy druhého kola turnaje future v Portugalsku. Čtvrtfinále hraje Veselý od 12, Lojda od 2. V Turecku by měl hrát Pavlásek čtvrtfinále od 10.
Reagovat
smazaný uživatel
jinak ať tommr zase nekafrá, že nikde nenapíšu svůj tip a podobně. Ten žebříček na konci sezóny Azarenka, S. Williams, Šarapova, Radwaňska, Kvitová, Kerber, Errani, Li Na, Stosur, Bartoli
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s tebou. A Aga mě příjemně překvapila že je už ve finále.
Reagovat
rubens
Bez bližšího zkoumání, o 2. místo se poperou S. Williams, Radwaňska,
Šarapovu bych rád odsoudil na čtvrtou příčku.
Utkání Aga - Angie, co se tam dělo, úplně ji smetla s kurtu!
Reagovat
smazaný uživatel
To utkání jsem viděl. Kebrberová se snažila hrát útočně ale nevycházelo jí to, strašně moc chyb.
Aga ale ještě obhajuje titul z Pekingu, kde Serena nehrála.
Reagovat
rubens
Aha, sázka na útok. Ale stejně je to trochu divný výsledek.
Reagovat
smazaný uživatel
to byla kombinace všech možných faktorů, ale pole mě rozhodl hlavně skvělý výkon Radwaňské. V obraně vyběhala neuvěřitelné množství míčů, Kerberová musela pořád hrát dva až tři míče navíc, aby získala bod. A když přešla do tlaku, téměř neudělala chybu. Výsledek hodně zkresluje - snad každý gem Kerberová uhrála aspoň 2 míče, často byly shody nebo stavy 30:30. Jenže ty závěrečné dva body prostě skoro pokaždé vyhrála Aga.
Reagovat
smazaný uživatel
*a když přešla Aga do útoku*
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist