Plíšková: Cítila jsem se tu blbě, ani jsem nechtěla nastoupit

13. 11. 2022, 09:40
Aktuality 22
Karolína Plíšková si přála v Poháru Billie Jean Kingové zakončit úspěšně sezonu, místo toho se turnajem v Glasgow protrápila. Bývalá světová jednička neuspěla ani v jednom ze tří utkání a semifinálovou porážkou se Švýcarkou Belindou Bencicovou (2-6 6-7) pečetila český konec v soutěži. Třicetiletá rodačka z Loun nevyloučila v televizním rozhovoru konec v reprezentaci, o chvíli později ale svá slova mírnila.
Profily hráčů
Karolína Plíšková (© AFP)

"Nevím. Všichni se ke mně chovali hezky. Mám ten tým ráda, protože jsem s ním hodně zažila. Ještě se zamyslím a uvidím. Mám čas," řekla novinářům Plíšková.

S dvanáctou hráčkou světa Bencicovou se utkala podruhé v krátké době. V září ji vyřadila ve 3. kole US Open, ve Skotsku ale za hodinu a 44 minut prohrála. "Byl to těžký zápas. Ani jsem nechtěla nastoupit. Celý týden jsem se tu cítila blbě. Nakonec jsem však odehrála dobrý zápas. Druhý set patřil k nejlepším v sezoně a strašně mě mrzí, že jsem se nedostala do třetího," uvedla Plíšková, jež za stavu 5-3 nevyužila při podání setbol.

K ideálnímu rozpoložení na turnaji nepomohla Plíškové už úvodní prohra s Polkou Magdou Linetteovou v základní skupině. Pak nestačila ve čtyřhře s Karolínou Muchovou na americké duo Madison Keysová a Taylor Townsendová. Debl proti USA se přitom dohrával za rozhodnutého stavu.

"Určitě mi to neprospělo. Všichni se ale shodli, že bych proti Belindě měla nastoupit. Tak jsem tam šla," podotkla Plíšková. "Ne že bych se Belindy bála. Jen jsem říkala, že Katka (Siniaková) a Markéta (Vondroušová) mají lepší formu než já. Ony ale nastoupit nechtěly. Tvrdily, že na ni nestačily, i když hrály dobře, a že když předvedu top výkon, mám ze všech největší šanci. Holky se chovaly super, kapitán taky. Vycházeli jsme si vstříc, ale ten týden byl pro mě fakt náročný. Těším se na turnaje, kde budu zase sama," doplnila Plíšková.

Podle finalistky loňského Wimbledonu se projevila také absence Barbory Krejčíkové. Vítězka tří letošních grandslamů ve čtyřhře se omluvila na poslední chvíli kvůli zraněnému zápěstí. "Nikdo nečekal, že nám dá vědět na poslední chvíli. Když už byla v Londýně, mysleli jsme si, že za námi dorazí. Vím, jak je náročné dojíždět sezonu až do konce, ale stačilo by, kdyby tu byla a občas nám třeba ulehčila jedním startem. Takhle se pořád někdo musí šetřit na debla," řekla Plíšková.

Věřila také, že v případě dřívějšího oznámení mohl kapitán Petr Pála najít náhradu a odehrát turnaj v pěti hráčkách. "Třeba by mohla některá z mladých zaskočit v pátečním deblu, který vůbec nic neřešil. Takhle jsme do něj musely já i Muška (Muchová) a druhý den nás čekaly singly o semifinále. Někdy pár maličkostí leccos ovlivní," dodala dvaatřicátá hráčka světa.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
papucRF
Koste neprekvapila
Reagovat
A211
Když sportovkyně začne sport brát vážně tak to je nejpozději na 10.letech pak ji po 20.letech cca 30.roku ať je to zdraví nebo motivace se ztrácí.Doporucuji si přečíst rozhovor s basketbalistou Janou Veselou je na Bez frází.K.P a P.K už jsou v tom věku.
Reagovat
tommr
Karolína se jako obvykle vyjadřuje přímo a nijak se nepřetvařuje. Člověk se z jejích rozhovorů aspon něco dozví ...
Je nepochybný že jí finále nezastihlo v dobrý formě ale takovou kritiku jaká se na ní snesla si rozhodně nezaslouží ...
Za nezdar se Švýcarskem Karolína opravdu nemůže, protože Bencicovou by neporazila ani žádná jiná z našich. Hlavní problém byl v tom že jsme nedokázali porazit relativně slabou švýcarskou dvojku ...
Reagovat
misa
Vypadá to, že prohra ve čtvrtfinále US Open na ni měla velký vliv. Od té doby neuhrála nic. Bilance ve dvouhře 2-6 a sezonu zakončila osmi prohranými sety v řadě. V tenise je rozhodující sebevědomí, které má teď hodně dole - třeba opakující se dvojchyby v důležitých situacích jsou už pravidlem.
Reagovat
EllNino
Karolína týmová hráčka je, nebo minimálně byla, debly s Bárou Strýcovou nebo Luckou Hradeckou za rozhodnutého stavu, výhry nad těžkými soupeřkami v singlu atd ... někdy přispěla i třemi body a byla tahounem, takže tvrdit tohe je nesmysl ... v poslední době mi ale přijde, že se nepohodla se spoustou lidí v českých luzích a hájích, neví kudy kam a je zmatená sama v sobě, z toho pak pramení to, že nechce týmovky hrát, protože se tam necítí dobře, a tím pak ve hře není uvolněná, protože má ještě větší tlak na zádech - začarovaný kruh :/

Já mysím, že ona naopak v týmu může fungovat, narozdíl třeba od Petry se kousla a hrála (jo Petra je o dva roky starší, tam je to už opravdu na hraně, její vrstevnice buď nehrají, nebo hrají max na sebe a nereprezentují, myslím tím top hráčky). Hrozně jsem jí přál, aby tu Belindu dostala do třech, bohužel včera bylo nějak vše proti nám, nedá se nic dělat.

Karolína je přímá a na nic si nehraje, nemá cenu na ni házet špínu, protože díky ní máme minimálně 2 Fed Cupy :) Je osobitá, nevyjde asi úplně s každým, ale to ani ostatní, jen to neřeknou napřímo ...

Snad bude sezóna 2023 lepší, ale už jí bude 31, bude to pořád těžší ... Good luck smile
Reagovat
majkl005
já si právě myslím, že Karolína týmová hráčka není, jen si vždy, v těch silných rocích, dokázala v tom týmu najít něco, co jí nakonec popohnalo a dejme tomu "donutilo" alespoň ten týden mít ten tým "ráda"...sama od začátku své kariéry říkala, že týmová hráčka není a proto se do Fed Cupu nehrne...logicky ale v jejich nejlepších letech by bylo velké oslabení ji v FC nemít a tak zřejmě bafuňáři přihodili nějakou tu nulu navíc a ona se teda odhodlala nechuť z týmových soutěží přemoci...toť můj pocit, mohu být samozřejmě úplně mimo, ale takhle se to na mne jeví
Reagovat
misa
Když kolem sebe celou kariéru sypeš hodně svérázné hlášky (třeba jak je těžké vydržet týden v jednom týmu), tak těžko můžeš být oblíbený. O českých trenérech se kdysi taky nevyjádřila zrovna dobře. Pamatuju si, že před lety KP říkala, že pomalu jediná s kým v Česku vyjde je Lucka Šafářová (což není při Lucčině mírné povaze překvapení).

Petra už myslím BJK Cup hrát nebude. Ale zato má v plánu United Cup, kde by se mohla s Maruškou podělit o nějaké zkušenosti :)
Reagovat
Alien
Pro týmovou soutěž absolutně nepotřebná! Kvitovou kvůli závisti nesnáší a v minulosti vždy jenom tým rozhádala! Jednou ani nevydržela v hledišti na poslední zápas ( ostatně bylo jí to šumák jako vždy ) a ještě před koncem odletěla na lépe placenou štaci! Neděkujeme, sbohem!
Reagovat
com
smile pro rok 2023 máme stanoveny tyto cíle - čtyři vyhrané GS a jako tresnicku i TM smile
Reagovat
hanz
Tovížejo Comí, kdy z těch pubertálních polucí vyrosteš.smilesmile
Reagovat
tommr
já bych se spokojil i s jedním ... smile
Jako reálnej cíl bych viděl aspoň návrat do top-10. Bude to ale strašně těžký i když by byla Karolína stoprocentně zdravá. Konkurence je stále větší a to i mezi našima holkama ...
Reagovat
hanz
Reálně už své šance promrhala, teď už to bude jen plácando grando, mladí už jsou někde jinde, Kájísek už nemá čím překvapit.
Reagovat
Liverpool22
Pokud vydrží zdraví Marušce a Mušce, tak můžou žebříčkem stoupat. Muška má potenciál - může vyhrát i GS. Katka zraje jako víno na TOP 30 určitě má. Bára je v nejlepších letech měla by být nyní tahounem. U Kvítka + Plíškové už musíme být realisté - věk nezastavíš, ale pořád to v sobě mají a na nějakém GS ještě můžou překvapit. No a pak tady máme mraky mladých nadějí - v roce 2023 můžou vylítnout - udělají 1-2 výsledky a dostanou se na vlnu....smilesmile
Reagovat
tommr
největší potenciál na zlepšení vidím u Marie Bouzkový a Markéty Vondroušový. Pokud budou zdravý tak můžou vylítnout hodně vysoko ...
Karolína Muchová je podle mýho názoru hodně přeceňovaná hráčka a už od ní do budoucna nic neočekávám ...
Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Bára Krejčíková, Katka Siniaková a Tereza Martincová se už budou jen těžko zlepšovat a budou rády když se udrží na pozicích jaký mají teď ...
U našich juniorek si nic odhadovat netroufám ale doufám, že aspon 1-2 z nich se v příští sezoně začnou prosazovat i mezi dospělými ...
Reagovat
Liverpool22
Já Mušce pořád věřím smile. To samé platí u Báry + Katky, které jsou v nejlepších letech - oběma hodně pomáhá debl, ale je otázka zda ještě Bára vyhraje GS. Jinak máš pravdu, že u mladých holek se to zatím těžko odhaduje - pokud v roce 2023 vyletí 1-2 budu spokojený smile
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
lenkamarkova
Plíšková se po prohře jen vymlouvá jako vždy. Ještě to svádí na Báru. Je zajímavý, že měla ze všech našich hráček nejhorší výsledky. 3 zápasy a 3 prohry, tak na jejím místě bych mlčela. Neměla tam vůbec jezdit, když nemá formu. Bára nebude riskovat hrát se zraněním, které pak bude muset léčit x měsíců a nestihne začátek sezony. Říkala, že jí nezabírají ani prášky na bolest, tak je správné, že se omluvila. Každá jiná tenistka by udělala to samé. Nevyhrát se, když vedu 5 2 není normální. Píšková není týmová hráčka, nejradši hraje jen sama za sebe, tak nemá reprezentovat. Každá jiná podá lepší výkon než ona. Chápu to tak, že Pála to myslel dobře. Počítal s tím, že Muchová nad Golubič vyhraje, porazila ji nedávno a rozhodne Vondroušová se Siniakovou ve čtyřhře. Proti USA mu nominace vyšla, teď to nevyšlo. Postup ze skupiny byl určitě úspěch, zvlášť vítězství nad USA. Nevěřila jsem tomu, že vyhrajeme jednu dvouhru s USA, natož obě. Muchová s Vondroušovou většinu sezony nehrály a Plíšková není týmová hráčka. To že Vondroušová porazila Collins a Muchová Frech mě příjemně překvapilo. Vždyť nedávno prohrála Muchová i s Palicovou.
Reagovat
lars
neblabol
l
J.Kukal:
Neúčast Barbory Krejčíkové, která odřekla na poslední chvíli kvůli problémům se zápěstím, neumím zhodnotit. Je možné, že se lekla, když si uvědomila, jak dlouho letos marodila s loktem. Ale v Glasgowě byl i profesor Pavel Kolář, který by se jí na to zápěstí podíval. Asi tam měla být.
Reagovat
GaelM
Nečekaně otevřený vhled do situace. Je lepší pojmenovat problémy, než vysílat do světa zprávy jak je všechno v pohodě a jak všechno šlape na 100 %.

Nevyčítal bych Báře Krejčíkové absenci, určitě k tomu měla pádný důvod a je potřeba to respektovat. Chybu vidím v tomto případě u kapitána, že nebyla domluvena žádná náhradnice, která by mohla zaskočit. Chápu, že je konec sezóny, ale mezi juniorkami nebo hráčkami druhého sledu by se určitě našla nějaká, která by reprezentaci neodmítla. Nebylo by to třeba plnohodnotné zastoupení, ale na doplnění kádru víc než vhodné. V tomhle formátu soutěže bylo jasné, že může dojít na zápasy kde o nic nejde. A těch odhlášek na poslední chvíli se taky mohlo sejít víc. Katka mohla po TM odpadnout stejně jako Bára, nikdo by se nemohl divit. Markéta Vondroušová se teprve vrátila po zranění a odehrála spoustu zápasů v krátké době. A Muška je skleněná poslední dva roky, její zdraví není nikdy jistota. Klidně se mu mohly sejít třeba jen dvě hráčky schopné naplno hrát a byla imho velká chyba jít do toho bez nějakého záložního plánu. Zvlášť při počtu českých tenistek na WTA, máme minimálně 20 hráček, které by na této úrovni nebyly jen do počtu...
Reagovat
frenkie57
V těch posledních dvou odstavcích řekla Karolína přesně to,co si každý myslel.Tohle odhlášení na poslední chvíli bylo od Báry trochou nezodpovědné.Nu což, pozdě bacha honit,tak snad za rok.
Reagovat
vojta912
PÁLA ven!!
Reagovat
Drzymalski
Kaderka dovnitř!smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist