Plíšková i Siniaková v Pekingu začaly vítězně. Strýcová čtvrtfinále neobhájí

1. 10. 2018, 08:15
Aktuality 40
WTA PEKING -Českým tenistkám se dnes v Pekingu zpočátku dařilo. Prvním kolem prošly po dvousetových výhrách Karolína Plíšková, která si poradila s Australankou Samanthou Stosurovou, i ve formě hrající Kateřina Siniaková, jež porazila Belgičanku Alison Van Uytvanckovou a navázala na dvě výhry z kvalifikace. Hned na úvod turnaje naopak skončila Barbora Strýcová. Loňská čtvrtfinalistka neměla šanci proti Petře Martičové z Chorvatska.
Karolína Plíšková

Karolína Plíšková zahájila třítýdenní sérii turnajů v Asii triumfem v Tokiu, ale minulý týden ve Wuhanu prohrála hned svůj úvodní zápas proti Qiang Wang a o start na Turnaji mistryň musí dál bojovat i nyní v Pekingu.

A ideálně Plíšková rozhodně nezačala. Se Samanthou Stosurovou prohrávala 0-3 a čelila brejkbolům, ale servis udržela a během výměny stran dostala dobré rady od své trenérky Rennae Stubbsové. Česká tenistka totiž získala devět gamů v řadě a náskok už nepustila. 

I když Plíšková v závěru ještě jednou přišla o podání a při servisu soupeřky nevyužila mečbol, utkání ukončila čistou hrou a vítězstvím dvakrát 6-4. Tedy stejným výsledkem, jako skončilo jejich první vzájemné střetnutí před čtyřmi lety ve Wuhanu.


Ve druhém kole se světová osmička Plíšková utká s Aliaksandrou Sasnovičovou, s níž jediný vzájemný duel předloni v Tokiu prohrála. Běloruska dnes v Číně začala hladkou výhrou 6-3 6-1 nad Rumunkou Mihaelou Buzarnescuovou.

Velmi dobrou formu má v Číně Kateřina Siniaková. Minulý týden ve Wuhanu se dostala z kvalifikace až do svého největšího čtvrtfinále a na vítězné vlně se veze i v Pekingu, kde rovněž musela začínat v kvalifikaci.

Dnes si dvaadvacetiletá rodačka z Hradce Králové připsala osmou výhru z devíti utkání během jedenácti dnů, když zdolala 7-5 6-4 Alison Van Uytvanckovou. Belgičance, která prohrála už sedmý duel po sobě, oplatila třísetovou porážku ze Soulu 2015.

Snadno se ale dnešní výhra nerodila. První set Siniaková otočila ze stavu 3-5, ve druhém pak ztratila vedení 3-1 a znovu musela dohánět manko brejku. I díky stoprocentní úspěšnosti využívání brejkbolů (6/6) však byla opět úspěšná a potvrdila svou aktuální psychickou pohodu.

Ve druhém kole se Siniaková utká se Srbkou Alexandrou Kruničovou, se kterou už včera úspěšně vstoupily do soutěže deblistek. Ve vzájemné bilanci česká hráčka prohrává 1-2.

Barbora Strýcová na své krajanky nenavázala. Dvaatřicetiletá Češka v prvním kole prohrála 2-6 3-6 s Petrou Martičovou a neobhájí loňské čtvrtfinále. Chorvatce tak letošní porážku z Indian Wells neoplatila.

Jako první ztratila servis ve čtvrté hře Strýcová, ale rebrejkem se do boje o úvodní dějství vrátila. Poté však ztratila tři gamy v řadě a utkání se pro ni nevyvíjelo dobře. S Chorvatkou nicméně dlouho dokázala držet krok. Jediné, ale osudové zaváhání přišlo v osmé hře druhé sady. Martičová následně zápas dopodávala, když proměnila třetí mečbol.

Martičová v dalším kole narazí na Caroline Wozniackou. Vítězka ročníku 2010 potvrdila proti Belindě Bencicové roli favoritky a zvítězila hladce 6-2 6-3. Martičovou ve všech čtyřech předchozích duelech porazila.

První kolo v Pekingu nezvládla také Petra Kvitová, která už v sobotu nestačila na Australanku Darju Gavrilovovou. Kvitová přijde v pondělí o post české jedničky, na nějž se vrátí Karolína Plíšková.

• WTA PREMIER MANDATORY PEKING •
Čína, tv. povrch, 8.285.274 dolarů
pondělní výsledky (01. 10. 2018)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kar. Plíšková (7-ČR) - Stosurová (Austr.) 6-4 6-4
Siniaková (ČR) - Van Uytvancková (Belg.) 7-5 6-4
Martičová (Chorv.) - Strýcová (ČR) 6-2 6-3
Wozniacká (2-Dán.) - Bencicová (Švýc.) 6-2 6-3
Ósakaová (8-Jap.) - Dijasová (Kaz.) 6-4 6-3
Muguruzaová (14-Šp.) - Makarovová (Rus.) 6-0 6-4
Shuai Zhang (Čína) - Mertensová (15-Belg.) 6-1 3-6 6-3
Suárezová (Šp.) - Putincevová (Kaz.) 6-1 6-0
Sasnovičová (Běl.) - Buzarnescuová (Rum.) 6-3 6-1
• Dvouhra - 2. kolo •
Görgesová (10-Něm.) - Curenková (Ukr.) 6-4 4-6 2-2 / skreč
Sevastovová (Lot.) - Keysová (17-USA) / bez boje
Vekičová (Chorv.) - Jabeurová (Tun.) 7-6(5) 6-4
• Čtyřhra - 1. kolo •
Melicharová/Peschkeová (5-USA/ČR) - Ying-Ying Duan/Yafan Wang (Čína) 6-1 4-6 10-7
Hradecká/Makarovová (7-ČR/Rus.) - Flipkensová/Olaruová (Belg./Rum.) 6-2 2-6 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

40
Přidat komentář
VlS
K TM - a bude tam hrát Simona? Ze srandy asi neodstoupila a zranění zad není záležitost týdne
Reagovat
Frick
https://scontent-frx5-1.cdninstagram.com/vp/04261da545a0ac81d1391c9ce3748359/5C545574/t51.2885-15/e35/s1080x1080/42002812_350817252323646_5028927174709627597_n.jpg
Reagovat
Frick
Co myslíte, vrátí se? Spíš bych řekl, že ano.
Reagovat
FulnekUltras
a USA mají nový "emotivní příběh". Ještě že už ostatní svět pomalu dostává rozum.

https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/1027477-emotivni-hit-naha-serena-williamsova-zpiva.html#hp-sez
Reagovat
Fandina
Pěkné. To se povedlo. Serena je pro mě pořád stejná, výstupy dělala vždycky na tom se nic nezměnilo. Tohle se moc povedlo.
Reagovat
FulnekUltras
Jako vážně - kdybych ji tak dlouho neznal, taky by to na mě docela zapůsobilo... ;-)
Reagovat
Fandina
Na mě to právě proto, že ji tak douho znám zapůsobilo.
Reagovat
Fandina
Každý má svoje plusy a mínusy. Serena není výjimkou.
Reagovat
tommr
nečekaně prohrála už v prvním kole a je už ze hry o TM definitivně venku ... Boj o poslední postupový místo se tak reálně zúžil jen na Karolínu a Bertensovou. Pokud by ale obě dokázaly v Pekingu dojít až do semifinále tak by z postupový osmičky vytlačily Svitolinu ...
Reagovat
com
no Bertenska ma v pristim kole stejne tak jako vcera se spoluhrackou opet vyrazne negativni bilanci 1:4, tak snad ji uz Flipkens vyradi :)
Reagovat
tommr
a dopadne to úplně stejně jako s Cirsteaovou. Tyhle H2H v případě Bertensový nemají skoro žádnou vypovídací hodnotu, protože ta je momentálně na vlně ...
Reagovat
com
tak Cirstea zklamala, ale Flipkens ji dokazala porazit letos 2x a neni to ani dlouho :) ..hele tommre, ty ses takovej znalec :D mel bych dotaz - jak je mozny, ze se i v race odecitaj body? Treba ted takova Kvitova, Mertens, Sabalenka.. V rankingu je mi to jasny, ale tady to nechapu
Reagovat
slacker
v jakym Race? oficilanim nebo neoficilanil Live race?

V oficialnim je to diky tomu ze se predem nerezervuji 0 za mandatory turnaje odehranae az ve zbytky sezony. Mezi zapocitane turnaje v Race se tak docastne dostanou turnaje ktere se pak po odehrani vsech mandatory turnaju mezi zapocitane nakonec nedostanou (pokud za mandatory turnaj hracka ziskala mene bodu nez za ten vyrazeny z nizsi kategorie, body v race poklesnou). Smysluplnejsi je predem alokovat body za PM a GS, nektere live race zebrizky toto delaji
Reagovat
tommr
to je dáno tím, že skoro všechny hráčky už mají letos odehráno a započteno 16 turnajů. A protože je Peking povinnej musí se jeden z těch nepovinných a už započtených turnajů škrtnout a místo něj započítat Peking. Např. u Petry se místo Eastbourne (55 bodů) započítal Peking (10 bodů) a Petra má ted proto o 45 bodů mín ...
Reagovat
com
uz si nad tim nemusim lamat hlavu, dikes :D
Reagovat
Fransoas
Je jasné,že Kikina má s Flipkensovou bilanci 1 : 4,ale nemuselo by to být v tomto duelu tak jednoznačné.Poslední turnaje nabrala Bertens dobrou formu.Bylo by perfektní,kdyby i v šestém vzájemném klání zvítězila Flipkens.Budu to netrpělivě sledovat.
Reagovat
tommr
mohla by Karolíně trochu pomoct, ale rozhodně bych na to nespoléhal ...
Reagovat
blixa
No, on je to boj o osmé místo, které ale nemusí dostat osmá v Race. Pořád je tu možnost WC. Sice zatím nebyla nikdy použita, ale co my víme, jestli třeba WTA nebude chtít "odškodnit" Serenu ...
Reagovat
Kytka
Za tu scénu co ztropila na USO ve finále?
Reagovat
blixa
WTA se za ni postavila. Takže možné je všechno.
Reagovat
bIbec
no.. u té WTA je možné hodně věcí, to asi jo :-) Ale Serena by TM nehrála ani kdyby v té top 8 byla si myslím. Pro ni už to není tak zajímavý turnaj, aby si kvůli němu natahovala sezónu. Já bych si tipnul, že na TM už ji nikdy neuvidíme.
Reagovat
tommr
jj já bych si dokonce trouf říct, že už jí nikdy neuvidíme ani v Asii. Po USO pro ní prostě končí sezóna ...
Reagovat
Kytka
Kája má Sasnovich, to nebude jednoduché.
Reagovat
dunphy
To vůbec není pravda. Jen tak bez dívání bych si tipl, že je pořád ve hře i Sabalenka a určitě ještě někdo za ní. Po Pekingu se ještě hraje pět turnajů.
Reagovat
tommr
napsal jsem co si myslím, že je reálný. Sabalenka by se do souboje o postup mohla zapojit jedině kdyby získala v Pekingu titul a to se jí podle mýho názoru nepovede. Takovej kousek jako se poved loni Garciový nikdo jen tak nezopakuje. Nikdo jinej už do souboje o TM nemůže zasáhnout ani teoreticky ...
Reagovat
Carter
Tak teoreticky tam je ešte Goerges, Mugu a Sevastova. Titul jednej z nich a skoré vypadnutie Káji a Kiki by to ešte mohol zamotať. WC do Moskvy budú isto k dispozícii :D
Reagovat
tommr
to je sice pravda, ale já těmhle teoriím o tom, že se jedna hráčka "zblázní" a vyhraje všechny možný turnaje do konce roku zatímco Karolína Plíšková a Bertensová už všechny svoje zápasy prohrajou prostě nevěřím ... :)
Reagovat
Fandina
Jj, Mertens je z boje venku, i když matematicky by mohla ještě na TM být, ale je tam hodně ale, musela by vyhrát příští týden jeden INT a pak v dalším Moskvu, Kája s Bertens by už nezískaly ani bod a pak další možnosti pro hráčky za ní, které ještě mohou zabodovat v Pekingu a přeskočit její skore. Matematicky to možné je. Ale to jsou jen čísla. Realita může být jiná.
Reagovat
Fandina
se mi líbila, koukala jsem na záznam a Kája pěkně otočila první set a doufám, že k tomu přispěla i Stubbs, která přišla na kurt, když Kája ze začátku prohrávala. Taakže ještě pár mačů a Kája má TM jistý. Pojď!!!
Reagovat
turista
No Kája tady klidně může získat titul.
Reagovat
Fandina
Jj, hraje dobře a to by ji samozřejmě poslalo na TM okamžitě. :-)
Reagovat
Kytka
Kéž by a měli bychom tam zase 2 holky. A hromadu ve čtyřhrách.
Reagovat
Fransoas
Úspěšný vstup v prvním kole.Následující zápasy budou mít kočky těžší.Trochu zvláštní náboj bude mít zápas Kateřiny.Určitou shodou náhod se střetne s hráčkou se kterou v současnosti hraje čtyhru.Karolínu čeká nepříjemná soupeřka s kterou jednou prohrála.Oba zápasy našich hráček budou hodně těžký.Mohl by to být boj o každý míček.Bylo by to skvělé, kdyby se jim podařilo vyhrát.U Karolíny je to soupeření s obávánou Kiki Bertens v návaznosti na TM.
Reagovat
tommr
jj jak Karolína tak Katka to budou mít ve druhým kole těžký. Karolína sice bude papírově jasná favoritka, ale Sasnovichová ted smetla Buzarnescu takže je nejspíš ve formě a její hra navíc Karolíně moc nevyhovuje. Katku zase čeká hráčka, která ted po velkým obratu vyřadila Svitolinu což mluví samo o sobě. Pokud by obě holky postoupily tak bych to považoval za velkej úspěch ...
Reagovat
tommr
začala velmi špatně a za stavu 1:4 jsem už myslel, že dopadne jako Petra. Pak se ale naštěstí Karolína probrala a první set ještě stihla krásně otočit. Ve druhým setu už byla převaha Karolíny jednoznačná a rychle se dostala do vedení 5:1 se dvěma brejkama. Pak sice přišlo malý zaváhání když napoprvé zápas nedopodávala, ale napodruhé to už zvládla suverénně čistou hrou ...

Jsem rád, že Karolína nezklamala čínský fanoušky, který jí tam mj. podporovali i vtipným plakátem "We love Ace-Queen more than Ice-Cream" a pár es jim tam předvedla (jedno parádní dokonce z druhýho servisu) ... :)
Reagovat
drabona
S tou jedničkou bych nespěchal, ze dvou nepodařených vystoupení Petry nelze dělat závěry. Ale faktem je , že si zaslouží jedničku za dnešní výkon. Vyhrát devět her v řadě, to už se jí dlouho nestalo. Gratulace.
Reagovat
PetaM
Tak tady nejde o spěchání, Petra ztratí body za loňské SF v Pekingu a Kája jí díky dnešní výhře bodově přeskočí. Hlavně proto, že má stále body za loňský TM :) Takže příští pondělí bude oficiálně na žebříčku výše, než Petra :)
Reagovat
VlS
Jedničkou je ta, která má aktuálně nejvíc bodů -tečka. Čemu na prostém faktu nerozumíš?
Reagovat
Kytka
Já bych byla hlavně ráda, kdyby obě startovaly na TM a pokud možno, každá v jiné skupině.
Reagovat
com
A Karolina se tak opet stava novou ceskou jednickou :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist