Plíšková: Nechci být brána jako hrdinka, je to práce celého týmu

7. 2. 2016, 21:14
Aktuality 31
Podruhé za sebou zařídila Karolína Plíšková výhru českých tenistek ve Fed Cupu. Po obratu v listopadovém finále proti Rusku nyní přinesla týmu body i v Rumunsku, kde dokonce vyhrála třikrát a radovala se z postupu do semifinále. Nechci být brána jako hrdinka. Takhle mě určitě nenazývejte, žádala však světová třináctka v útrobách stadionu.
Profily hráčů
Karolína Plíšková a Barbora Strýcová (© Česká sportovní/Pavel Lebeda)

Na pomalém povrchu v Kluži v sobotu v krásném utkání zdolala ve třech setech světovou trojku Simonu Halepovou. V neděli pak za nepříznivého stavu 1-2 porazila Monicu Niculescuovou a poté uspěla ve čtyřhře s Barborou Strýcovou.

Nechce být vyzdvihována do nebes. Jinak to ale nejde. Hrála během necelých dvou dnů šest hodin a zvládla zápasy na extrémně pomalém povrchu, který nesvědčí její hře. "Vzalo mi to celkem dost energie, dám si nějaký den volno," plánovala před odletem domů. Výher si však moc vážila. "Je to cenné, poprvé jsem obě porazila v singlu a cením si i toho debla, protože v tom jsem toho zatím tolik nedokázala. Jsem ráda za všechny tři zápasy."

Plíšková opakovala, že za výhrou nestojí jen ona, ale celý realizační tým a ostatní hráčky. "Nejsem hrdinka. Je za tím tolik lidí. Rozhodně to není jen moje práce," řekla a vyzdvihla rovněž Petru Kvitovou, která tentokrát vyšla bodově naprázdno. "Ale taky se snažila udělat body. Stane se, že to nevyjde. Někdy to vyjde takhle a příště můžu prohrát oba singly já. Od toho jsme tým," konstatovala aktuální světová třináctka.

Třiadvacetiletá tenistka je po Nicole Vaidišové první Češkou, která získala v jednom Fed Cupu tři body. Vaidišová to dokázala před osmi lety proti Slovenkám.

Plíšková se k tomu dopracovala po roce v týmové soutěži. Svoji pouť začala před rokem v Kanadě, kde hrála poprvé a hned v roli jedničky získala dva body. "Od té doby jsem se posunula. Kanada byla hodně nervózní, bylo to poprvé, přece jen je to něco jiného než normální turnaje. Je potřeba pár dnů a týdnů s týmem strávit, aby si člověk zvyknul."

Finále s Ruskem mě hodně nakoplo, říká Plíšková
Za velký milník označila listopadové finále Ruskem. V Praze ustála velký tlak a bouřlivou atmosféru sedmnácti tisíc lidí. "Hodně mi to pomohlo po psychické stránce, když jsem to zvládla tam před lidmi. Tady už jsem se toho tolik nebála. Už jsem zvyklá na tu atmosféru a dokážu hrát normální tenis, který hraju i na turnajích."

Podruhé za sebou otočila zápas, ale duel s Ruskami nechtěla se soubojem v Rumunsku srovnávat. "Už bych minulý rok uzavřela," řekla Plíšková, ale přeci jen se určitému porovnání nevyhnula. "S Pavjlučenkovovou jsem měla vyhrát a vyhrála jsem v klidu. Tady bylo všechno víc vydřený a debl pak byl celkem v pohodě."

Těžká byla výhra nad Halepovou a psychicky náročná nad Niculescuovou. "Je potřeba proti ní hrát pečlivě a ona nakonec pár chyb taky udělá. Není to stroj, který nezkazí. Chtělo si počkat na pravou chvíli. Mým cílem samozřejmě bylo držet si servis a pak jsem doufala, že jeden brejk přijde a vyšlo to."

Na závěr se znovu doplňovaly při deblu se Strýcovou. Klíč? Jsou naladěné na stejnou notu i mimo kurt. "Už jsme si rozuměly i v Praze proti Ruskám a tady to bylo dobrý, protože jsme pořád vedly. Šlo nám to stejně dobře," dodala Češka.

Komentáře

31
Přidat komentář
tommr
během FC víkendu předvedla skvělý výkony a na našem postupu má naprosto dominantní podíl. A není to při FC poprvé - rozhodla už loni o postupu přes Kanadu a o titulu proti Rusku ... :)
Ted by to ovšem ještě chtělo, aby takový výkony předváděla i na normálních turnajích a hlavně na GS. Ve zbytku hardový sezóny bude mít ovšem spoustu práce s obhájením lonských bodů:

Antverpy SF - 185
Dubaj F - 585
Doha R16 - 55
Indian Wells R16 - 120
Miami QF - 215

a tak se dá spíš čekat mírnej pokles v žebříčku, protože se na ní budou tlačit hráčky jako Azarenka, Bacsinszky nebo Vinci, který ve srovnání s Karolínou skoro nic neobhajujou ...
Reagovat
VlS
Radši skromná, než nafoukaná, navíc má pravdu, příště může klidně prohrát.
Reagovat
Fandina
Souhlasím, Karolína má velkou zásluhuhu na výhrách ve FEDu už po třetí a to zásadní. V Kanadě dva body, finále proti Rusku ty rozhodující a dva a půl bodu opět s kudlou v zádech tady. Co se týká FEDu, tak jí ta skromnost ctí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten pokles asi přijde. I když třeba překvapí a na některém z následujících velkých turnajů zazáří. Pak přijde antuka, kde kromě Prahy prakticky nic neobhajuje. A pak už do konce roku z větších bodových porcí jen B'ham a Stanford (+ ET). Takže prostor pro posun nahoru bude velký. Jen je třeba, aby začala hrát na turnajích stejně dobře jako v FC. Ono to fakt působí, že někdy na turnaji, když jí to nejde, tak rezignuje a zápas vypouští. Nebo možná ne vypouští, ale hraje jen tak, aby to dohrála, nesnaží se nic měnit. Zatímco v FC cítí odpovědnost za tým, tak maká, i když se nedaří. A v obou singlech v Rumunsku dokázala, že pro ní taky nemusí být úplně problém změnit styl hry, ubrat riziko a používat hlavu. Taky je otázka, jestli tohle nebude i Vaňkův handicap - že jí sice umí namotivovat a ladí jim to spolu, ale nedokáže připravit konkrétní účinnou taktiku na konkrétní soupeřku. Ale to fakt jen spekuluju :)
Reagovat
smazaný uživatel
Však Vaněk prohlásil, že taktiku moc neřešej..
Reagovat
horska.kraslice
Taky se mi to jevilo, že s Pálou si Kája dobře rozumí. Respektuje ho a on ji dovede dobře takticky připravit s ohledem na povrch, soupeřku... Tohle na velkých turnajích bohužel nemá.
Reagovat
FulnekUltras
Hlavně proto, jak se dokázala přizpůsobit pro ni vyloženě nepříjemnému povrchu, speciálně určenému pro "Metelescu", a při hře myslet a vytrvale plnit určitý plán, který nakonec přinesl úspěch proti oběma soupeřkám, s nimiž dosud nikdy nevyhrála. Stačí si jen vzpomenout na předvčerejší diskuzi tady, kdy právě kvůli naprosto pasivnímu H2H a údajnému nedostatku trpělivosti "Plechovce" málokdo věřil...
Reagovat
Jan
Rozhodně. Přínos Káji se dá srovnat s přínosem Petry v Moskvě 2011. Navíc ještě hrála debla a vyhráli. Jak se přizpůsobila povrchu, bylo skvělé.
Reagovat
pepin
Hlavně je potřeba ocenit to, že dokázala používat hlavu a nechtěla vše zabíjet silou a tak zcela vyvrací to, že má někdo nějaký styl a těžkoto jde měnit jak zde někteří chytráci neustále melou v souvislosti s Petrou.
Reagovat
LukasH
Jenze tohle je u Petry predsudek. V zapase se Simonou se nic zabijet nesnazila a ve druhym setu taky hrala hlavou, drzela se v dlouhych vymenach a byl to paradni tenis. Bohuzel i tak je tam moc chyb a mala sebeduvera.
Zapas s Niculescu byl hruza a Petre nesly ani pomaly balony, proste nic. Byla ztuhla a to se pak tezko neco vymysli. Tyhle stavy miva a obavam se, jestli se s tim da neco delat.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak.
Reagovat
Fandina
Přesně tak. Petra jednou zahraje hrozně a pak zase výborně. Je to tím, že je dobrá tenistka, ale neumí zahrát vždycky svůj top tenis. Hraje takhle pořád, celou dobu své kariéry.
Reagovat
pepin
Jenže Fandino poslední dobou a ta je poměrně dlouhá spíše nic nehraje než opak. Já si právě ale myslím, že hráčka takového kalibru by měla umět vyhodnotit situaci a podle toho se přizpůsobit. Přesně to včera udělala Karolína a když se podívám zpátky tak i taková Serena dokáže ubrat z razance když vidí, že to nepřináší konečný efekt.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč lžeš? Závěr loňské sezony se jí povedl, úvod té letošní kvůli nemoci holt ne. A včera hrála s rozmyslem, přizpůsobovala se.
Reagovat
pepin
To, že vyhraje občas nějaký turnaj přece patří k Top hráčce, ale kolikrát vypadla na začátku, nebo prohrála s hodně níže postavenou hráčkou to se nějak nepíše. Ale v podstatě je to můj názor a Ty máš jiný, takže nevím proč bych měl lhát. To já bych mohl k Tobě psát po každé prohře Petry, co Ty tady nalžeš.
Reagovat
smazaný uživatel
Podívej se, s kým prohrála loni. S hráčkou mimo top 50 to bylo tuším akorát ve Stuttgartu, jinak ne. Jinými slovy nějaké porážky s o hodně níže postavenými hráčkami se zas tak moc nekonají. Nakonec ani letos i přes tu bídu s žádnou vyloženě o hodně níž postavenou hráčkou neprohrála.
Reagovat
misa
Ale letos je to velká krize, Petra vyhrála pouze jeden zápas z pěti, kterých se zúčastnila. Navíc se ani netváří, že by v dohledné době chtěla trenéra.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepanikař. Na začátku roku byla marod, což se na ní bohužel podepsalo a i když se tentokrát úplně nechytla ani ve Fed Cupu, tak je třeba přiznat, že na to rozehrání měla mimořádně nepříjemné soupeřky i podmínky.

A že teď bude chvíli bez trenéra rozhodně nemusí být na škodu, spíš naopak.
Reagovat
misa
chvíli ne, ale celý zbytek sezony to snad nebude :)
Reagovat
LukasH
Rozhodne neni samozrejmost, aby top hracka (top 10) vyhravala 2-3 turnaje rocne. Ale nevim, o cem se porad bavit. Petra to proste takhle ma a mela vzdycky. Kdyz je na kurtu ztuhla, jeji tenisovy dovednostu spadnou na uroven hracky o 100 mist nize.
Petre bud muzes fandit a brat ji takovou, jaka je nebo ji nefandit. Ona je proste hodne sva a myslim si, ze to bude stejny az do konce kariery. Mne by se taky libilo, kdyby hrala konzistentne dobre, ale toho se asi nedockame...
Reagovat
VlS
Lukáši, to co píšeš je pravda, úplně s tebou souhlasím a věřím, že Petra zas něco pěknýho vyhraje. Ale otázka, zda jí ve Fed cupu někdy třeba nenasadit je potom zcela legitimní. Možná by jí vědomí, že se o nominaci ve FC musí trochu poprat, že svou pozici musí na předchozích turnajích výsledkově potvrdit, že to není předem daný automat, spíš mohlo pomoci než ublížit.
Reagovat
misa
Záleží na tom, co si o jejím nasazování do FC myslí kapitán.
Reagovat
Fandina
VlS, přiznám se, že jsem nepochopila sled tvých myšlenek co se týká nasazování Petry ve FEDu, co tím sleduješ. Máš dojem, že ona nechce vyhrávat, když je na kurtu, nebo o co ti jde. Je přece věcí Pály, koho nasazuje a ten určitě vybírá podle toho, jak si myslí, že to bude nejlepší. Tvojí logiku nechápu.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi takhle - dlouhou dobu to bylo tak, že Petra byla žebříčkově i výkonnostně poměrně výrazně přede všemi ostatními, proto byla nasazována i když třeba nehrála úplně optimálně a nutno dodat, že svými výsledky si vydobyla takovou pozici, která kapitánovi podobný postup umožňovala a umožňuje i nadále. Teprve v loňském roce se jí začaly přibližovat Lucka a Kája, a je teď na nich, aby si řekly o své místo v sestavě. Všechny tři se v týmu kompletně zdravé ale ještě nepotkaly, takže Pála ani nebyl v situaci, kdy by se mezi nimi musel nějak rozhodovat.
Reagovat
LukasH
Souhlasim s Iqe. Urcite to neni samozrejmost a pokud by Lucka a Kaja byly obe ve forme a Petra ne, nasadil by je. Zatim k ty situaci nedoslo.
Reagovat
Fandina
Co se týká Petry, tak od roku 2009, když jsem jí poprvé zaregistrovala, tak jsem si všimla, že vyhraje jeden turnaj a na druhém vypadne v prvním kole. Podle mě je to tím, že není schopná hrát nejlépe pořád, aniž to ovlivní. Jestli jsou ty důvody psychické nebo fyzické nevím, ale je to tak pořád. Já to beru jako fakt a neřeším to. Podle mě není tak dobrá tenistka, aby hrála nejlépe pořád, kdyby tomu tak bylo, tak by byla světovou jedničkou.
Reagovat
pepin
S tím co jsi napsala souhlasím a nemám s tím problém. Já jen nedokážu pochopit, že hráčka, která se dostane na tak vysokou úroven, a přestože je její hra založená na velkém riziku, není schopná v určitých fázích zápasu vyhodnotit situaci a něco změnit nebo se o to aspon pokoušet.
Reagovat
smazaný uživatel
Ona hlavně Petra měnit hru umí, to už několikrát dokázala. Už to tady bylo vysvětleno několikrát - pokud je Petra v pohodě, tak se přizpůsobit dokáže, dokáže měnit hru, to už jsme u ní mohli vidět několikrát. Problém je, když zatuhne, třeba kvůli nervozitě. To je pak všude pozdě, veškerá úderová jistota je v tahu, takže i když i v takovém případě snahu o změnu má, je to křečovité a nikam to nevede.
Reagovat
Fandina
To je právě to, že Petra umí zahrát super a po druhé se jí nevede. O tom to je. Nevyrovnaná hra. Jednou top a příště vyhoří. Jak jsem psala, kdyby uměla pořád hrát to nejlepší ze sebe, je jedničkou. Protože ty její rány, její švih, když jí to vyjde, to je lahůdka se na to dívat. Ale pořád tak nehraje.
Reagovat
turista
Karolína Plíšková ukázala, že je opravdu komplexní tenistka. Niculescu ji tlačila do dlouhých výměn a navíc s nepříjemným čopovaným forhendem. Karolína ukázala, že s dlouhými výměnami z obou stran nemá žádný problém, byla trpělivá a přesná a nádhernými dlouhými plochými údery a herní inteligencí soupeřku spolehlivě rozebrala. Bravo!
Reagovat
misa
jj, Karolína je komplexní, zatímco Petra reálná, u Lucky bych v současnosti odhadoval, že je max. celá :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist