Plíšková: Sezona je povedená, ale už je dlouhá

7. 11. 2016, 12:37
Aktuality 68
Průlomový ale zároveň hodně náročný rok má za sebou v současné chvíli česká tenisová jednička Karolína Plíšková. Rodačka z Loun má značnou zásluhu na tom, že se český fedcupový tým letos do finále vůbec probojoval. Šestá hráčka světa promluvila o vyčerpávající sezoně a přípravě na finále Fed Cupu.
Profily hráčů
Karolína Plíšková

Sto deset zápasů dvouhry a čtyřhry má letos za sebou tenistka Karolína Plíšková. Světová šestka už se cítí unaveně, přesto věří, že ve víkendovém finále Fed Cupu ve francouzském Štrasburku ze sebe ještě dokáže dostat to nejlepší.

"Určitě se připravím, zkusím se vyhecovat a zahrát dobrý tenis," řekla čtyřiadvacetiletá česká jednička před nedělním odjezdem týmu do Štrasburku, kde výběr kapitána Petra Pály o víkendu zaútočí na třetí titul v soutěži za sebou.

Plíšková je nyní největší hvězdou českých tenistek. Před rokem rozhodla v pražské O2 areně finále proti Rusku a letos měla lví podíl na výhrách v prvním kole v Rumunsku i v semifinále ve Švýcarsku. V soutěži má nyní bilanci devět výher a dvě porážky.

Letošní rok byl pro Plíškovou celkově průlomový. Na US Open si poprvé zahrála grandslamové finále, dostala se na Turnaj mistryň a poprvé zakončila sezonu v elitní desítce světového žebříčku.

"Sezona je povedená, ale už je dlouhá. Cítím se unavená, ale je to poslední týden tenisu a dva, maximálně tři zápasy," řekla.

Po návratu ze Singapuru proto minulý týden před Fed Cupem převážně odpočívala. Zatrénovat si byla jen jednou. "Jinak jsem byla pár dní v Monaku a vyřizovala si doma různé povinností. Odpočinula jsem si," řekla letošní vítězka turnaje v Cincinnati.

Měla například schůzku s manažerem, navštívila rodiče a sestru. "Měla jsem na to den a půl. Všichni bydlíme někde jinde, tak to chvilku zabere. Táta bydlí ve vesnici u Loun, mamka u Mělníka a ségra v Praze," uvedla.

Nemá strach, že kvůli týdnu bez tréninku přijde o formu. "Neležela jsem týden v posteli, takže to se nedá ztratit. Hra určitě ne, zahrála jsem si jednou a bylo to úplně v pohodě. Mám šest dnů na přípravu, což mi bohatě stačí," řekla Plíšková.

Po loňském finále se stala národní hrdinkou. Přitom původně nepočítala, že by měla hrát. Po loňském finále se stala národní hrdinkou. Přitom původně nepočítala, že by měla hrát. "Nakupovala jsem v Pařížské a zavolal mi kapitán, že nastupuju. Byl to pro mě docela šok," vzpomínala se smíchem Plíšková.

Na kurt musela nastoupit, protože tehdejší dvojka Lucie Šafářová nemohla hrát kvůli zánětu kloubů.

Na úvod nastoupila proti Marii Šarapovové. "To bylo na jednu stranu drsný, protože jsem šla proti Šarapce, ale na druhou mi to pomohlo do druhého dne a do všech dalších fedcupových soubojů, Byla to hodně velká zkušenost," řekla.

Navíc si zvykala na bouřlivé prostředí vyprodané haly. "Já byla docela vykulená. V Česku jsem hrála poprvé a hned finále. Lidi mi nevadí, zvykla jsem si rychle a obrátila jsem fanoušky ve svoji podporu," řekla rodačka z Loun a doplnila: "Hrát doma je lepší, protože to, jak lidi podporují, to se nikde na turnajích nestane."

S Šarapovovou prohrála, ale druhý den za nepříznivého stavu 1:2 porazila Anastasii Pavljučenkovovou a s Barborou Strýcovou pak vyhrály čtyřhru.

Nyní se hraje finále na půdě soupeřek. Češky jsou s Plíškovou, Petrou Kvitovou, Strýcovou a Lucií Hradeckou proti Francii favoritkami. Rozhodnout by mohly už po dvouhrách.

"Jsme schopné porazit obě jejich singlistky a rozhodnout před deblem," přitakala Plíšková, ale upozornila na kvalitu soupeřek: "Umí zahrát dobré zápasy. Nekoukala bych se na ranking, protože jsou kvalitní tenistky. Mladenovicové fedcupové zápasy sedí, když ji lidi ženou, tak je schopná podat dobrý výkon."

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

68
Přidat komentář
Frick
https://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format

Skvělá tabulka s rozměry snímacích čipů (i políček filmů) všech velikostí.

P.S.: Věděli jste, že když má senosr uváděnou velikost 1", tak rozhodně nemá úhlořpíčku 25,4mm, jak by velela logika, ale citelně menší?

V předposledním odstavci nad tabulkou jsou uvedeny důvody.
Reagovat
Frick
Všechny masochisty s 5Mpx obrázkem z 1/5" sensoru, což dělá cca 1 MPx na 1 mm2...

To znamená, že s touto hustotou pixelů by měla fullframe 36x24mm DSLR krásných 864 MPx!
Reagovat
Frick
http://www.digimanie.cz/recenze-sony-xperia-z5-a-z5-compact-fotme-sirokouhle/6739/galerie/sony-xperia-z5-front-camera-1-big.jpg
Reagovat
VlS
Jo, za slunka pro web to jde, jinak ve středu kresba nijak omračující a mimo střed mizerná kresba se ztrátou detailů. Pro tisk formátu A4 a více nepoužitelné. Je tam ještě nějaká zvláštní asymetrická vada - pravá třetina je světelně vykradená.
Reagovat
Frick
To byla recese. Samozřejmě, že ten obraz z toho 1/5" pidisnímače vypadá děsivě...
Reagovat
Frick
http://www.tennisforum.com/74416826-post1183.html
Reagovat
Frick
https://scontent-vie1-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/e35/14726168_975161035922868_8325358851310223360_n.jpg?ig_cache_key=MTM3ODQ3NDMwMjc3NjczNjEzMg%3D%3D.2

A to neuhádnete, kdo Jesulde gratuloval k finále v Kanadě jako první :-D
Reagovat
VlS
No, ono je to kde komu dost jedno
Reagovat
misa
Ono je to jedno. Horší je, že se lidi nestydí zveřejnit tak tragickou fotku. Bohužel mám obavy, že za pár let si nekoupím foťák, kterým by šlo něco vyfotit. Buď budou mobily, které fotí rozmazaný hnus, nebo profizrcadlovky.
Reagovat
blixa
Amatérský zrcadlovky i "bezzrcadlovky" s výměnnými objektivy budou asi pořád. Jen kompakty asi prakticky zmizí.
Reagovat
FulnekUltras
vše pro střední třídu
Reagovat
VlS
Tak ta kvalita je bídná i na mobil
Reagovat
Frick
Největší problém u mobilů je absence blesku.

Jinak ale je třeba říct, k fotografii obecně, že různé ty kompakty s velkým čipem (1", 4/3", APS) jsou docela v módě a často se objevují v rukou různých blogerek co tim fotí jídlo nebo sebe samou v hadrech... nebo nez hadrů, když se chtěj pochlubit postavou, hehe...
Reagovat
VlS
Chip je jen procesor, kterej ukládá data na záznamový médium. Má bejt kvalitní, aby kvalitu snímku neničil. Ale to musí ta kvalitní data dostat a to lze jen skrz k alitní objektiv. Není problém do mobilu nacpat čip, je problém tam nacpat kvalitní objektiv, kterej je normálně ( na kubické centimetry) 10x až 100x větší a tězší, než je ten mobil. Proto u mobilů dramaticky klesá obrazová kvalita s úbytkem světla. A tady je to navíc i neostrý.
Reagovat
blixa
To je trošku složitější. Ano, klíčovým problémem je miniaturní objektiv, který je schopen tudíž vykreslit jen rozměrově miniaturní chip. A k tom se přidává ryzí demence zákazníků, kteří si myslí že čím víc pruhů, tím víc adidas. Takže ty miniaturní chipy mají běžně i 20 Mpx, což je šílené. Tak 4 by byly adekvátní. Výsledkem jsou miniatruní světlocitlivé buňky a tudíž rozpatlanej obraz. Dále pak jak správně zmiňuješ, dramaticky se zhoršující kvalita za špatných světelných podmínek. Prostě lidská blbost vítězící na celé čáře. Když si uvědomíš, že profesionální zrcadlovky s velikostí chipu fullframe (24x36) mají cca rovněž 20mpx (proč asi), tak ti celá ta demence dojde.
Reagovat
VlS
mě to vysvětlovat nemusíš, jen jsem to chtěl vysvětlit stručně bez zbytečnejch detailů. Pokud se začneme zabývat pixely, velikostí rozptylovýho kroužku, solarizací, šumem rostoucím se zvyšováním citlivosti a našlapanosti čipu až k nepoužitelnosti výsledku atd. a tak dál, tak to bude na diskusi na fotoaparat cz a ne sem. Jako špička full framu je teď famózní Nikon s 32 Mega. Ale i Z 6 megovýho foťáku, lze dělat kvalitní fotky A3, osobně mám Nikona 90 s 12 mega a nemám v principu důvod chtít víc mega, pokud se focením neživím a nefotím profi sport nebo módu mimo ateliér. Ale u jakýhokoliv foťáku( včetně ateliérovejch velkoformátů se stěnama dneska už s rozlišením nad 100 mega) prvně musíš na ten super čip dopravit světlo objektivem. A dobrej objektiv je velkej a těžkej a stojí mnohonásobně víc, než ten nejlepší mobil. A prostě dírkou ve velikosti špendlíkový hlavička tam toho světla dost prostě nedostaneš. Ono to částečně pkatí i o kompaktech, protože slušnej out door kompakt koupíš za desítku ( mám a rád používám na rodinný momentky, vzhledé k vodotěsnosti na koupání a lodičky a td, ale formát A3 bych z toho dělat nezkoušel, protože kraje už nejsou dost osteý, kresba detailů se ztrácí atd. Na pohlednici nebo ba normání obrazovce to nepoznáš.
Reagovat
FulnekUltras
tak tak - na B5 ideální
Reagovat
Frick
Jednoohniskovej objektiv s 28mm (35mm film eq.) skutečně neni problém udělat i pro kompaktní čip.

Problémem jsou samozřejmě objektivy s vysokým rozsahem zoomu.
Reagovat
Frick
resp. udělat ho kvalitně.
Reagovat
VlS
Fricku, s jakou světelností, s jakým řešením optickejch vad, s jakou kresbou ( počet čar na mm) ve středu a v okrajích? Jinak 28 mm pro full frame je už výrazně širokoůhlej objektiv naprosto nevhodnej např na portréty ( optimální ohnisko 70-80) a nepoužitelnej pro sport.
Reagovat
Frick
Mne jde o řešení pro mobily, kde dává smysl jen pevný ohnisko (nejlépe wide cca 28 mm eq.)
Reagovat
Stan_Borowitz
Lidem bych až tak nevyčítal, nejsou vesměs odborníci, hrozná je ta marketingová masáž. Ale to je se vším. Všechny spotřebiče mají dnes desítky funkcí, z nichž 95 % uživatelů používá jednu, nejvýš dvě.
Reagovat
horska.kraslice
+100
Reagovat
VlS
jojo
Reagovat
Frick
Zase nemluv nesmysly. Standartní širokáč pro typický "kompaktní" 1/2,3" čip by měl fyzickou ohniskovou vzdálenost něco pod 5mm....

Jak by asi mohl mít nějaký velký rozměry :-D...

Samozřejmě, že cpát nějaký ohromný rozlišení na tuto malou úhlopříčku je nesmysl. Myslím si, že optimum by mělo být tak 10-12
Reagovat
Frick
A ještě jednou to zopakuju - průšvih je ten chybějící blesk.

Mobily před 10 lety fotily děsivé snímky od 640x480 do 1600x1200, přičemž byly vybaveny třeba 1/5"-1/4" čipy. To poznal i jakýkoliv laik, že je to skutečně "ekl"...

No ale teď mají fotomobily tak těch 1/3" a 8-13 MPx a to už se kompaktům (typicky s 1/2,3" čipem a 12-16 MPx) celkem blíží.

Jenže - spousta těch různých "superamatérských" fotek se dělá v místnostech, kde je světla málo.

Takže co udělá fotomobil? Dá ISO někam k 800 a čas závěrky někam k 1/15s (třeba). Výsledkem je zrnitá fotka mnohdy s pohybovým rozmazáním.

Klasický kompakt by zapnul blesk, ISO by stačilo tak na těch 200 a čas synchronizace by byl 1/60. Výsledek? Fotka s kvalitně osvětlenými lidmi v popředí (třeba s tmavším pozadím, ale to už vem čert)

Problém absence blesků u mobilů vidim v tom, že blesk zkrátka potřebuje tu "vanu" na uložení výbojky a do mobilu o tloušťce pár mm to zkrátka není kam dát (zvlášť, když na přední straně je displej)
Reagovat
Frick
Tedy když mobily dělaly skutečně ekl fotky, tak si i naprostý amatér měl motivaci koupit kompakt.

Taková ta klasická fotka z kompaktu s bleskem pak vypadá třeba takto...

http://abload.de/img/dsc06302wkzgp.jpg
Reagovat
Frick
http://www.digimanie.cz/fotomobily-technologie-blesku/2913

A tady blíže o této problematice, byť je článek notně fousatý (2009)...
Reagovat
VlS
Fricku, a máš to vyzkoušený, nebo zas jen vaříš z internetu? Jestli chceš selfíčko, momentku na web a td, tak ti mobil stačí ( já v mobilu mám i blesk ), kompakt udělá trošku lepší službu ( moderní kompakty už mají i bezdrátovej wifi přenos do počítátka nebo mobilu ), zrcadlovka je na to těžká, velká, nepohodlná a prostě blbá. Jestli chceš kvalitní fotky, tak potřebuješ pořádnej foťák s pořádným objektivem, jestli chceš běco mezi, pořiď si slušnej kompakt nebo bezzrcadlovku ( bacha, elektronickej hledáček má řadu nevýhod). Jestli hledáš perpetum mobile, tak si stoupni do fronty, je dlouhá a neuspěšná.
Reagovat
Frick
Já znám hlavně výhody

- dá se použít na natáčení videa
- vidí tam člověk libovolné množství informací (ne pouze to, co mu nabídne malý stavový displej)
- lépe ho trkne, že nemá dobře nastaveno WB, expozici atp.
- možnost kontrolního náhledu na fotku hned v hledáčku
- Pro ostření si lze pomoci digitální lupou nebo peakingem (barevné zvýrazněné zaostřené oblasti)
- Zesvětlení obrazu při focení ve tmě
- Není potřeba zrcátka, místo jeho slyšitelného klapnutí jen tiché cvaknutí mechanické závěrky nebo absolutně nic, když se nastaví elektronická závěrka.

NEVÝHODY

- Může být v hledáčku hůře vidět na skutečně prudkém slunci
- Není to reálný obraz, ale "přes displej"
Reagovat
kada.tom
Sezóna je dlouhá. No, uvidíme. Jestli bude Karol zase hrát v IPTL, tak tyhle řeči nebudou mít žádné opodstatnění.
Reagovat
gedzitka
nebude, to už v nějakém rozhovoru říkala.
Reagovat
Frick
No, jestli měla třeba letos v plánu vydělat 2 000 000 USD a ve skutečnosti vydělala skoto čtyři, tak asi fakt nemá potřebu hrát za 500k IPTL...
Reagovat
Frick
Nebo možná i za měně. Nevim. Ale zdálo by se mi divný, aby za exhibice měla tolik jako za titul z Cinci...
Reagovat
d@ve
.. ale co byste třeba řekli ještě na tzv. "superpohár"? Takový zápas mezi vítězkou turnaje mistryň a turnaje šampionek?? No nebylo by to zajímavé? :)
Reagovat
horska.kraslice
Pro mě nebylo.
Reagovat
misa
"Po loňském finále se stala národní hrdinkou. Přitom původně nepočítala, že by měla hrát. Po loňském finále se stala národní hrdinkou. Přitom původně nepočítala, že by měla hrát."

Kontrola článku by občas neškodila.
Reagovat
FulnekUltras
o tom, že kdyby se teď místo FC hrál nějaký velmi slušně dotovaný turnaj nejlépe v USA, žádná únava by na pořadu dne nebyla...
Reagovat
VlS
To narážíš na neučast Petry ve Španělsku? Protože u Arabů pak už byla, že?
Reagovat
FulnekUltras
Nebudu to rozmazávat ;) - pokud Plíšek zahraje o víkendu co umí, máme pátý kolektivní primát za šest let, a to se počítá.
Reagovat
Jan
K tomu musí ještě zahrát Petra nebo debl :)
Reagovat
FulnekUltras
o třech dalších holkách nemám nejmenší pochybnost ;)
Reagovat
Stan_Borowitz
Kdyby byly v (autocenzurováno) ryby,
nebylo by třeba rybníka,
sáhl bys si do (autocenzurováno),
a vytáhl ven kapříka.
Reagovat
gigin
Moje babička říkala, že sa celý svět v kravskú pi*u obracá. A měla recht.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jo.
Reagovat
bIbec
proč nejlépe v USA? Tam sou ty turnaje dotované lépe než jinde na světě?
Reagovat
blixa
Protože v USA všechno od ďábla jest ! :D Dle StalinUltrase.
Reagovat
bIbec
tak to asi jo.. mně by třeba i zajímalo, jak to USA souvisí s našema holkama.. proč by jako raději hrály v tom USA než jinde na světě? Nebo to myslí na Karolínu? Proč? Já tam nějak nevidím tu spojitost. Vážně by mě nějaký ten Fulnekův rozbor zajímal v tomto ohledu. Má velice zajímavé myšlenkové pochody někdy, jen co je pravda.
Reagovat
blixa
Zkroucenej mozek. To se nedá sledovat ... :D
Reagovat
tommr
je sice podle letošních výsledků naše jasná jednička, ale po nepříliš vydařeným závěru sezóny se dostala trochu do stínu skvěle finišující Petry. Finále FC bude pro ní jedinečnou příležitostí dostat se zase do popředí a zakončit sezónu na vítězný notě. Věřím, že se jí povede porazit Mladenovicovou i Garciaovou a že tak přispěje rozhodující měrou k našemu vítězství ještě před závěrečným deblem ... :)
Reagovat
blixa
A je to v prdeli ! Nemůžeš, kurnik, normálně tommrovat ??!!
Reagovat
tommr
vzhledem k poměru sil by to byl čirej alibismus. Vždyt naše tři nejlepší hráčky jsou v žebříčku před nejlepší Francouzkou a všechny jsou zdravý a ve formě. Navíc jde o finále FC a tam hrajou naše holky vždycky líp než na normálních turnajích ... :)
Reagovat
Jan
tommruj ty blixo :) Víš jak to je, každou chvilku tahá pilku někdo jiný :)
Reagovat
blixa
To by byl jen slabý odvar. Tommrových kvalit nikdo nedosahuje ;-)
Reagovat
Jan
Tak se musíme spojit. tommr také potřebuje občas odpočinout :)
Reagovat
PetaM
A bude ještě delší.
Reagovat
VlS
že se tady neobjeví Zloun, ale zbytečně, už je tady :-(
Reagovat
Stan_Borowitz
zLoun to nemá daleko...
Reagovat
VlS
Ani z MC :-). Mě jen fascinuje, jak se taková blbá fráze zažere a drží a drží. Jako by ten úřední záznam měl na cokoliv vliv.
Reagovat
VlS
Přal bych si, aby se objevila welšanka narozená zde:
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

To bych se docela bavil, co by s tím udělali :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
jak si slovenští komentátoři v TV lámou jazyk rodákem z Příbrami Jiřím (Veselým).
Reagovat
VlS
To je prostě to, čemu normální píšící novináři říkají " vycpávka" ( zbytečné a nezajímavé sdělení nulové informační hodnoty) a slušní redaktoři vycpávky nemilosrdně škrtají.
Reagovat
Fandina
Rodačka z Loun má nevýhodu, že při fotenticky to dává jistý výhznam, ale rodačky odkuďkoliv komentátoři i píšící novináři uvědějí často a pořád.
Reagovat
blixa
Jakou nevýhodu ? Naopak to konečně taky jednou dává smysl ! ;-) :D
Reagovat
Fandina
Já jsem člověk hledající za všem dobro :-). Osobně si nemyslím, že je Kája zlá ... úsměv
Reagovat
blixa
No zlá je na soupeřky, tudíž zloun ! ;-) Ta hodná je Kristýnka.
Reagovat
Fandina
Moc zlá na ty soupeřky není, když je někdy nechává vyhrávat. Ne, vážně, s Kájou jsem se bavila a podle mě je to pohodářka.
Reagovat
Torresek
"Určitě se připravím, zkusím se vyhecovat a zahrát dobrý tenis,"

Inu já jsem myslel že hrát finále je dostatečný hec. A né že zkusí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist