Plíšková v Adelaide bez ztráty setu prošla kvalifikací. Hlavní soutěž si zajistili i Siniaková, Martincová a Lehečka

8. 1. 2023, 06:26
Aktuality 18
Karolína Plíšková musela poprvé od srpna 2014 do kvalifikačních bojů a v Adelaide do hlavní soutěže prošla bez ztráty setu. Bývalá světová jednička a nyní 31. hráčka žebříčku si ve finále poradila s Američankou Shelby Rogersovou. Rozšířit české řady se pokusí ještě Kateřina Siniaková. Účast v hlavní fázi posledních generálek na Australian Open si zajistili také Tereza Martincová v Hobartu a Jiří Lehečka v Aucklandu.
Karolína Plíšková (© AFP)

Karolína Plíšková se před cestou do Melbourne přihlásila na obě akce v Adelaide. Zatímco v úterý uhrála v prvním kole hlavního losu jen čtyři gamy s Jelenou Ostapenkovou, víkendovou kvalifikaci na dalším podniku série WTA 500 zvládla suverénně a bez ztráty setu.

Bývalá světová jednička momentálně figuruje na 31. místě žebříčku. Přesto musela poprvé od srpna 2014 do kvalifikačních bojů, neboť se na největší z posledních generálek před Australian Open přihlásilo 18 z 23 nejvýše postavených hráček pořadí a divokou kartu nedostala.

Třicetiletá Češka v ani jednom ze dvou zápasů neztratila set, dohromady trefila 25 es a odvrátila 11 z 12 brejkbolů. Ve finále proti Američance Shelby Rogersové zlikvidovala všech šest hrozeb a sama využila obě šance. Na postup a vítězství 6-4 6-3 potřebovala jen hodinu a 12 minut.

O první letošní výhru v hlavní soutěži si Plíšková zahraje se světovou čtrnáctkou Danielle Collinsovou z USA (h2h 1-1).

Ušpěšný den českých tenistů v kvalifikacích vpodvečer podtrhla Kateřina Siniaková. 26letá rodačka z Hradce Králové se prodrala do hlavní soutěže po vítězné bitvě s Rumunkou Anou Bogdanovou, kterou udolala 6-7 7-5 7-5 a na třetí pokus si připsala její skalp.

Siniaková, jež včera v Adelaide prohrála deblové finále předchozího turnaje, do hlavní soutěže vstoupí zápasem proti Anastasii Potapovové (h2h 1-0). Ta startuje jako lucky loser.

V generálce na Australian Open v Adelaide se tak představí čtyři Češky. Petra Kvitová, která se nakonec po odhláškách Igy Šwiatekové či Ons Džabúrové stala nasazenou dvanáctkou, vyzve v souboji wimbledonských šampionek Jelenu Rybakinovou. Barbora Krejčíková narazí na lucky losera Alison Riskeovou (h2h 1-0).

Martincová se kvalifikovala v Hobartu, Lehečka v Aucklandu
Bez ztráty jediného setu prošla kvalifikací také Tereza Martincová na WTA 250 v tasmánském Hobartu. Nasazená dvojka si ve finále proti Kaje Juvanové poradila se všemi pěti brejkboly a Slovinku smetla 6-0 6-2. V hlavní soutěži se tak přidala k nasazené jedničce Marii Bouzkové a vstoupí do ní duelem s Laurou Siegemundovou.

Všech šest setů naopak potřeboval Jiří Lehečka, ačkoli byl na turnaji ATP 250 v novozélandském Aucklandu v obou zápasech kvalifikace jasným favoritem. Jednadvacetiletý Čech si po Janovi Choinském poradil i s Facundem Bagnisem, antukového specialistu přehrál 6-2 3-6 6-1 a může se těšit na účast v hlavní fázi.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

18
Přidat komentář
Torn
Je dobře, že šla Karolína do kvalifikace. Plno "fanoušků" mlelo, jak je to začátek konce, ale s ohledem k tomu, jak našlapaná ta kvalda byla. Kdyby hrála rovnou hlavní soutěž, dostala by patrně těžší soupeřku. Takhle se mohla rozehrát a získat trochu sebevědomí. Pravdou je, že ani do kvaldy nedostala nejlehčí soupeřky, takže má na čem stavět. Cesta do SF není nereálná. Není tam žádná hráčka ve formě.
Reagovat
com
takze tim chtel basnik rici, ze teda budem slavit titul jo smilesmile
Reagovat
Torn
To bych si tvrdit nedovolil, ale pokud chce Karolína pomýšlet alespoň na TOP20, tak by do SF postoupit měla, dokud nic neobhajuje. Jako ČF je pro ní skoro povinnost. Kdyby pak případně vypadla s Verčou Kudermetovou, tak jí to odpustím. :D
Reagovat
Fandina
Bylo by fajn, kdyby to dozvuky zlomené ruky byly definitivně pryč a Kája se vrátila z5 do nejvyšších pozic. Tyhle výhry tady mě hodně naladily a bude fajn, když v nich pode pokračovat i nadále.
Reagovat
Torn
Tu kvaldu dávali i v TV, netušíš?
Reagovat
Fandina
Tak to nevím, já se dívala na streamu, ale podle mě to v TV nebylo.
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
tommr
stoprocentní úspěch našich kvalifikantek potěšil. Všechny navíc hrály dobře což mě příjemně překvapilo hlavně u Karolíny. Ukázalo se že ten tah s účastí v kvalifikaci se rozhodně vyplatil ... smile
Reagovat
com
kvalda vysla a ted ji ceka finalistka lonskyho AO smile
Reagovat
tommr
Collinsová toho ale v poslední době i vinou zdravotních problémů moc nenahrála. Karolína mohla dostat i těžší soupeřku ...
Reagovat
GaelM
To je hratelný los, na WTA mění většina holek formu jako ponožky... co bylo loni nemá žádnou váhu smile
Reagovat
GaelM
Lehečka na začátku roku zatím pozitivně překvapuje. Snad bude mít štěstí na los a vyhne se Isnerovi, pak by mohl klidně něco uhrát i v MD smile
Reagovat
darek.vrana
Já bych se Isnera nebál.
Reagovat
com
Karolina smilesmile
Reagovat
hanz
Bude titul, comčo?smile
Reagovat
com
na AO urcite smile
Reagovat
Fandina
jj otázkou je, kdo ho bude mít. Kájině bych ho přála také.
Reagovat
hanz
Já to vidím na nějakou úderově konzistentní hráčku typu Garcia, Pegča.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist