Plzeňačky v Melbourne: Záhlavová-Strýcová postupuje, další potrápily favoritky

19. 1. 2011, 08:27
Aktuality 1
Česko má první zástupkyni ve 3. kole letošního Australian Open. Mezi 32 nejlepších se dostala Barbora Záhlavová-Strýcová po výhře 7-6 6-1 nad domácí Jelenou Dokičovou. Ostudu si ale neudělaly ani další dvě Češky, které dnes zasáhly do hry. Zvlášť Sandra Záhlavová si vedla výborně, bývalá světová jednička Venus Williamsová ji udolala až po třech hodinách.
Barbora Zahlavová-Strýcová

V Melbourne dnes zasáhly do hry hned tři plzeňské rodačky. První dvě z nich, Sandra Záhlavová a Andrea Hlaváčková, se s úvodním grandslamem roku rozloučily, Barboře Záhlavové-Strýcové se pak ale ke smutku australských diváků podařilo vyřadit Jelenu Dokičovou, jedinou domácí hráčku, která dnes bojovala o postup.

Dvojnásobná vítězka juniorky Australian Open Záhlavová-Strýcová porazila svou soupeřku před zaplněným hledištěm hlavního dvorce Roda Lavera trpělivou hrou. Výborně se pohybovala a nutila soupeřku kazit. Dokičová jí vzdorovala jen v úvodním setu; v něm sice dvakrát stáhla náskok české tenistky, ale v tie-breaku se radovala Záhlavová Strýcová, která druhému setu jasně dominovala.

"Na začátku jsem byla hodně nervózní a Jelena hrála skvěle. V prvním setu jsem bojovala, hodně běhala a nevzdávala se. Ten set byl hodně náročný zápas, ale zvládla jsem koncovku a ve druhém už to bylo snadné," řekla Záhlavová-Strýcová v rozhovoru na kurtu. V boji o osmifinále se utká s turnajovou devítkou Na Li z Číny, vítězkou turnaje v Sydney z minulého týdne, kde ve finále porazila Kim Clijstersovou.

Záhlavová vystrašila Venus, prohrála až po třech hodinách
Další rodačka ze západočeského města Sandra Záhlavová nastoupila k životnímu zápasu proti světové pětce Venus Williamsové. Na největším kurtu v Rod Raver Areně byla Američanka jasnou favoritkou, kdo ale čekal jednoznačné vítězství sedminásobné grandslamové vítězky, byl na omylu.

Pětadvacetiletá Češka se s favorizovanou Američankou sympaticky rvala. Především v prvním setu byla vyrovnanou soupeřkou a poté, co si hráčky navzájem třikrát prolomily podání, Záhlavová po 79 minutách vyhrála v dramatickém tie-breaku.

Středa v Melbourne:

Berdychův pomalejší rozjezd, pak už Kohlschreibera přehrával

Po něm Williamsová zmizela v útrobách stadionu, aby si nechala ošetřit stehenní sval, který si natáhla při voleji ve zkrácené hře. Na kurt se však vrátila se v plné síle a s odhodláním utkání otočit. Hned na úvod po dlouhé přetahované přes shody Záhlavové vzala servis a celé dějství, i když trvalo 48 minut, vyhrála 6-0.

Ani 'kanár' Záhlavovou nezlomil a dál byla bývalé světové sedmičce vyrovnanou soupeřkou. A to i v takové statistice, jakou jsou vítězné údery (38-31 pro Williamsovou).

Do rozhodujícího trháku se brejkem v 'Tildenově gamu' třetí sady dostala Američanka a za stavu 5-4 podávala na postup. Ani v té chvíli ale neměla situaci pod kontrolou, znervózněla a českou hráčku málem pustila zpět do boje o senzační vítězství. To se nakonec nekonalo. Sedminásobná grandslamová vítězka zvítězila 6-7 6-0 6-4 a po třech hodinách si zhluboka oddychla.

"Jsem ráda, že jsem postoupila," řekla Williamsová po utkání. "Bylo to opravdu náročné. Mám to ale domů hodně daleko a z takové dálky se mi ještě nechtělo vracet. Člověk musí být schopný hrát za všech okolností - dobrých, špatných, podivných. Už dlouho jsem žádný zápas nevzdala," dodala Američanka, zatímco Záhlavová litovala, že nevyužila horšího dne slavné soupeřky.

"Začala jsem přemýšlet, že bych mohla (vyhrát), místo abych se soustředila, že jí mám dál rozběhávat, že mám chodit na síť, aby ona běhala, protože z pozic vzadu nešlo hrát," řekla Záhlavová Radiožurnálu. "Byla šance. Ona nehrála extra, takže zklamání."

V pozici jasné outsiderky nastoupila k dnešnímu zápasu i Andrea Hlaváčková. Na druhé straně kurtu totiž stála turnajová osmička Viktoria Azarenková z Běloruska, Hlaváčková ale ze souboje s ní odcházela se vztyčenou hlavou.

Duel proti favorizované běloruské soupeřce pojala Hlaváčková aktivně a snažila se výměny zakončovat. Výsledkem byl větší počet vítězných úderů, ale bohužel i mnohem vyšší množství chyb. K vítězství čtyřiadvacetileté tenistce nestačilo ani pět brejků, neboť sama si podání neudržela hned sedmkrát.

"Kdybych nezapomněla servis v šatně, šance na postup byla slušná. Servis bývá mou největší zbraní. A pokud mi odejde jako dnes, tak jsem proti hráčkám z top ten bez šance," litovala Hlaváčková, která hrála na grandslamovém turnaji teprve podruhé v kariéře.

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
středeční výsledky českých tenistek (19. 01. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Azarenková (8-Běl.) - Hlaváčková (ČR) 6-4 6-4
V. Williamsová (4-USA) - Záhlavová (ČR) 6-7(6) 6-0 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Grothová/Zakopalová (Austr./ČR) - Gullicksonová/Oudinová (USA) 6-1 6-2
Šafářová/Cirsteaová (ČR/Rum.) - Borwellová/Pelletierová (Brit./Kan.) 5-7 6-2 6-2
Grandinová, Uhlířová (JAR/ČR) - Cornetová/Hallová (Fr./Rum.) 7-6(3) 6-2
Dulková/Pennettaová (1-Arg./It.) - Mirzaová/Voráčová (Ind./ČR) 6-4 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jak Andrea, tak zejména Sandra zahráli velmi dobře, jsem příjemně překvapen. Škoda, že Hlaváčková nebyla schopna přece jen o "něco" lépe servírovat.

Co se týče Záhlavové, nepamatuji si, že bych ji kdy viděl hrát takhle dobře (pravda ale je, že jsem viděl jen první a třetí set, během druhého setu jsem se přemisťoval na pracoviště :-)). Pokud na tyhle výkony naváže a zapracuje zejména na druhém servisu, může se do tý padesátky klidně na pár let dostat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist