Po týdenní izolaci triumf. Fritz v Tokiu vyhrál derby s Tiafoem a zvládl i třetí letošní finále

9. 10. 2022, 11:55
Aktuality 2
ATP TOKIO - Taylor Fritz strávil předchozí týden kvůli pozitivnímu testu na Covid-19 v izolaci, přesto dokázal v Tokiu získat svůj čtvrtý kariérní titul a první na akcích ATP 500. Čtyřiadvacetiletý Američan ve finále ve dvou tie-breacích přehrál svého vrstevníka a krajana Francese Tiafoea a i své třetí letošní semifinále přetavil v triumf. V pondělí bude debutovat v Top 10.
Profily hráčů
Taylor Fritz (© AFP)

Taylor Fritz se měl v předchozím týdnu představit v jihokorejském Soulu, kvůli pozitivnímu testu na Covid-19 ho však strávil v izolaci a do Tokia dorazil až v den prvního zápasu. Čtyřiadvacetiletý Američan přesto v japonské metropoli ukořistil čtvrtý kariérní titul, první na "pětistovkách", i své třetí letošní semifinále přetavil v triumf a v tomto roce ovládl všechny kategorie podniků ATP.

Úřadující vítěz Masters v Indian Wells a ATP 250 v Eastbourne neměl cestu do finále jednoduchou, s Jamesem Duckworthem, domácím outsiderem Hirokim Morijou i Denisem Shapovalovem potřeboval všechna tři dějství. Ve finále mu ovšem stačila dvě, krajana a vrstevníka Francese Tiafoea přehrál ve dvou tie-breacích.

Fritz jako první v utkání ztratil servis, ale od té doby byl lepším hráčem na kurtu. Své zaváhání okamžitě napravil a pak měl za stavu 5-4 a 6-5 vždy jeden setbol. Ty však nevyužil a rozhodnout musela zkrácená hra, ve které rodák ze San Diega dominoval a ukončil Tiafoeovu sérii 13 vyhraných tie-breaků. Ani ve zbytku zápasu se mu nepodařilo krajana brejknout a zisk setu znovu slavil až ve zkrácené hře, i v ní měl jasně navrch.

Fritz se stal prvním americkým šampionem tokijského podniku od roku 1996 (Pete Sampras), ačkoli tady při všech třech předchozích startech ztroskotal hned v prvním kole. V pondělí bude debutovat v Top 10, triumf ho posune na osmé místo a v race bude sedmý.

Tiafoe před více než čtyřmi lety ovládl domácí turnaj v Delray Beach. Na druhý vavřín však stále čeká, semifinalista nedávného US Open od té doby odehrál čtyři finálové duely a v ani jednom neuhrál set. V novém vydání žebříčku vylepší své maximum, bude mu patřit 17. příčka.

• ATP 500 TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 1.953.285 dolarů
nedělní výsledky (9. 10. 2022)
• Dvouhra - finále •
Fritz (3-USA) - Tiafoe (4-USA) 7-6(3) 7-6(2)
• Čtyřhra - finále •
McDonald/Melo (USA/Braz.) - Matos/Vega (3-Braz./Šp.) 6-4 3-6 10-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
com
fritzek smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist