Podvodník, píší fanoušci. Rune v Paříži nepřiznal dvojdopad a čelí kritice

6. 6. 2023, 11:56
Aktuality 43
Vycházející hvězda Holger Rune mezi tenisty ani mnohými fanoušky nepatří mezi nejoblíbenější hráče. A na právě probíhajícím French Open si svou pověst rozhodně nevylepšil. Naopak. Tak trochu drzý dánský mladík dostal po pondělním osmifinálovém duelu s Argentincem Franciscem Cerúndolem nálepku se slovem 'podvodník'. Proč? Nepřiznal dvojdopad míčku.
Profily hráčů
Holger Rune (© Profimedia)

Ten moment o vítězi určitě nerozhodnul, byť k němu došlo v důležitém fragmentu zápasu a minimálně se dostal do podvědomí obou tenistů.

Francisco Cerúndolo v pondělí na French Open při premiéře v osmifinále grandslamu trápil světovou šestku Holgera Runeho, když za stavu 6:7, 6:3 a 1:2 došlo na chybu umpireového rozhodčího. A pravděpodobně také nesportovní chování soupeře.

Argentinský tenista bojoval o svůj servis a při shodě zahrál vítězný míč. Jenže sudí Kader Nouni nezaznamenal jednoznačný dvojdopad míčku a navíc hru přerušil. Na kurt se už totiž rozběhl jeden ze sběračů míčků v domnění, že výměna po druhém dopadu míčku a zároveň zastavení aktivního pohybu obou tenistů skončila.

Pokud by chlapec do hry na kurtu Suzanne Lenglenové nevstoupil, francouzský sudí by hru nepřerušil, Cerúndolo by výměnu ukončil následným úderem po nalité smeči a fiftýn by přeci jen získal.

Takto ale zůstalo v platnosti chybné rozhodnutí francouzského sudího a změnit ho mohl už jen Rune, pokud by přiznal zahrání míčku proti pravidlům. Vzhledem k mimice těla si toho byl vědom, ale touha po vidině brejku nečekaně vzdorujícího soupeře byla větší.

Cerúndolo podání nakonec ztratil a i když ještě vyrovnal, třetí sada šla za Runem. Ten nakonec vyhrál po čtyřhodinové bitvě 7:6 (7:3), 3:6, 6:4, 1:6, 7:6 a vyrovnal své grandslamové maximum.

"Když jsem ten míček trefil, tak jsem o dvojdopadu nevěděl, jak jsem byl v běhu. Ale pak, když jsem to viděl po další výměně na obrazovce... Byl to dvojdopad a bylo mi ho (Cerúndola) líto... Ale už se stalo a skóre změnit nešlo," obhajoval se na tiskové konferenci Rune.

Víte, tohle je tenis. Tohle je sport. I rozhodčí někdy udělají chybu. Někdy v můj prospěch, někdy v jeho. To je život," dodal Dán, který má mezi tenisty pověst nevychovaného a arogantního floutka.

A svou image si nyní solidně pošramotil také u fanoušků. Na sociálních sítích ho viní z nesportovního chování a oslovují jako podvodníka. Tenisoví experti se snažili být nad věcí, i když ani oni neměli pro Runeho velké pochopení.

"Holger je ještě pořád mladý kluk a má možnost na svém chování zapracovat," řekl bývalý skvělý tenista Mats Wilander v pozápasovém studiu na Eurosportu. "Nevím, zda tady o tom dvojdopadu věděl, ale podle mě musel. Tenisté tohle cítí," dodal legendární Švéd.

"V zápalu boje některé situace nedomyslíte. Ale myslím, že tohle od Runeho nebylo fér," doplnil Wilandera jeho britský kolega Tim Henman.

Rune bude ve středu bojovat o první grandslamové semifinále proti svému loňskému přemožiteli Noru Casperu Ruudovi.

Uvidíme, jak ho na kurtu přivítá přísné francouzské publikum.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

43
Přidat komentář
vojta912
Někdo napraska rádoby nastreleni, někdo zapre dvojdopad.. ale sport gentlemanů.. hlavně fňukny když náhodou někdo vykrikne do výměny
Reagovat
Nola
Norka tu nikto nerozobera s jeho jasnym dvojdopadom v zapase s Pujim.... mame noveho darebaka na kurte, samozrejme je to vrcholne nesportove, ale karma si ho mozno pocka, tak ako Norka..... Briti su ale zakonom chraneni v tychto situaciach, taka spomienka na Edmunda, ktory 3 x stratil fiftin vo W a vsetko bolo OK.....
Reagovat
makro99
Britové jsou mocní...
Reagovat
Krisboy
Tak jsem si to konečně prohlédl v klidu. Na první pohled to poznat moc není, ale zpomalenej záznam ukazuje jednoznačnej dvojdopad. A podle reakce Runeho bych si troufal tvrdit, že to opravdu věděl...Takže zřejmě zmetek Rune, špatnej rozhodčí.

Čekám, kdy naběhne misa a začne ho obhajovat, že by se stejně zachoval každý smile
Reagovat
jackiec
Je to darebák, klečet na hrách vedle Bouzkové.smile
Reagovat
Krisboy
Klečet na hrách? To by z toho vyšel lacino, chlapec. Ke zdi a dvě dávky!
Reagovat
aape
smile
Reagovat
misa
Kdybys hrál o milióny korun, tak by ses třeba zachoval jako on. No jo, jenže ty hraješ max. na žízeň, takže se to nikdy nedozvíš smile
Reagovat
Krisboy
Za to ty víš úplně všechno s naprostou jistotou.
Reagovat
misa
Nevím. Nikdo neví, jak se zachová v určité situaci, pokud se do ní jednoho dne sám nedostane.
Reagovat
Marduch
Ale nebudeme dělat, že to nevidíme, viď že ne.
Reagovat
turista
Tomu se říká vyhrát za každou cenu.
Reagovat
aape
tak snad s tímhle se zas zapomene na uvědomělou Marušku smile
Reagovat
Petra86
Tak z prvního pohledu to není vidět, až ve zpomaleném záběru. Tak nechápu co by podle některých měl přiznávat?
Reagovat
GaelM
Další ukázka, proč by zbytečné panáky na empiru měla nahradit technika. ASAP. smile
Reagovat
George_Renel
Když to zjistil, skore změnit šlo.
Stačilo udělat okatou dvojchybu. Takhle zůstává arogantním zmetkem.
Reagovat
double10
to by me zajimalo, jak udelas dvojchybu na prijmu smile
Reagovat
George_Renel
1. Nebyl to poslední game.
2. Když chci neuhrát výměnu tak ji neuhraju.
Reagovat
Orgasmator
smile
Reagovat
Pavol
Je to Tarzan boy. smile
Reagovat
turista
Rune je syčák zatímco Ruud je slušňák.
Reagovat
misa
Sociální sítě jsou jedním z nejde.bilnějších vynálezů v historii.
Reagovat
Stan_Borowitz
smile Přesně tak. Je to v podstatě zbraň hromadného ničení spolehlivě ničící naši civilizaci.

Ale stejně jako u každé jiné zbraně vina ale není až tak v těch sítích, spíš v tom, jak se používají.smile
Reagovat
misa
Nejhorší je, když "seriózní" novinář převezme nějaký (často lživý) tweet anonymního diskutéra a udělá z něj článek, který pak pod svým jménem pošle do světa. Lidi pak tomu věří, protože informace vyšla v hodnověrném médiu. Novináři sami jsou pak šiřitelé fake news a konspiračních teorií. To je strašné.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, přesně tak, v tom je hlavní problém jejich používání. Já jakmile vidím nějaký rádobyseriózní článek s prolinkovanými příspěvky z Twittru nebo FB, tak ho okamžitě přeskakuju jako zbytečnou ztrátu času. Fakt mne nezajímá, co si o něčem nebo někom myslí třeba uživatelé PosledniSkaut nebo BarboraMercury a podobní onanymové (to není překlep). I kdysi seriózní média dnes s vážnou tváří citují takové anonymní nicky. Hrůza. smile
Reagovat
Krisboy
Kdo hraje tenis ví, že dvojdopad hráč opravdu těžko zaregistruje nebo posoudí. Všichni okolo to vždy vidí lépe. Chyba rozhodčích.
Reagovat
George_Renel
Ovšem toto nebyl těsný dvojdopad, tady to MUSEL vidět. A žre to neviděl jindy neomylný Kader je úplně nepochopitelné.
Ten dvoják asi stál Argentince set.
Reagovat
Krisboy
Tak já jsem to neviděl, podívám se na to v klidu az doma...myslel jsem to obecně. Vzpomeň třeba na Berdycha, ten by se taky hádal do roztrhání těla a po shlédnutí záznamu se hanbou propadal a omlouval se.
Reagovat
George_Renel
Když to nevidíš, tak nekomentuj a nedělej závěry.
Reagovat
Krisboy
Jaké závěry? Žádný závěr jsem neudělal, naopak...smile
Reagovat
Orgasmator
Je tomu tak, bohužel. smile Jak píší třeba na livesportu, že to nemělo vliv, respektive na výsledek zápasu, tak to je alibismus. smile Ten set byl si myslím klíčový...
Reagovat
Holahej
..naopak, hráč to dobře cítí, ví...viz i článek..
Reagovat
Krisboy
Mám jiné zkušenosti. Osobní i ze sledování ostatních. Jak v TV, tak zápasy přímo u kurtu. Stalo se to mockrát, že se hráč zahrávající ten úder mýlil. U těch nejtěsnějších situací to hráč cítit nemůže, zvlášť když si v klepne raketou o zem...
Reagovat
Holahej
..já to např. vždy cítím.., jsem u toho očima i rukou cítím, co hraji..
Reagovat
Krisboy
Tak máš výjimečný cit. Jak vidno na příkladu Runeho, Berdycha a desítek dalších, ani ti nejlepší profesionálové to většinou nepoznají.
Gratuluji smile
Reagovat
Krisboy
A hlavně to nic nemění na tom, že to musí hlídat v první řadě umpire. Jestli to bylo tak okaté, jak píše George, je to hrubá chyba rozhodčího.
Reagovat
Holahej
..neoháněj se "desítkami",..je otázka, zda to chtějí přiznat, v zápalu těsného zápasu a touze uspět v zápase...
Reagovat
Ereinion
no u Berdycha to bylo myslím o dost těsnější než tady...těžko říct, třeba si Rune říkal, že to asi byl dvojdopad, ale umpire nic nezahlásil, tak pohoda
Reagovat
Krisboy
No...to ví jen on. Prostě to měl vidět hlavně umpire, od toho tam je. Nelze spoléhat na poctivost a čestnost hráčů smile
Reagovat
Holahej
..jsem blízko, cítím co hraji, spíš z dálky je to těžší posoudit..
Reagovat
Orgasmator
Podle trajektorie zcela jasné...smile Rune by musel stát o 2-3 kroky v kurtu, aby to byl schopen normálně zahrát. A byl si toho vědom... Tohle není dvojdopad na kraťas přece smile
Reagovat
Mony
A to jsi hrál tennis!?? Tohle cítíš docela jasně, na 100%..na rozdil od empira
Reagovat
Krisboy
Jak kdy. Rune to vědět asi musel, ve spoustě těsnějších dopadů to hráč nepozná.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist