Pohádka skončila, 17letá Fruhvirtová znovu nepřekvapila a na Australian Open vypadla v osmifinále

23. 1. 2023, 04:57
Aktuality 23
AUSTRALIAN OPEN - Linda Fruhvirtová zakončila svůj parádní debut na Australian Open v osmifinále. Sedmnáctiletá Češka, která si hlavní soutěž grandslamů poprvé zahrála na loňském US Open a vypadla ve druhém kole, nestačila 2-6 6-1 3-6 na letos neporaženou Donnu Vekičovou. Chorvatka ve svém druhém čtvrtfinále na majorech vyzve v souboji letos neporažených hráček Arynu Sabalenkovou a zaútočí na své největší semifinále v kariéře.
Linda Fruhvirtová (© AFP)

Linda Fruhvirtová si asi loni touto dobou nepředstavovala, že bude hrát hlavní soutěž Australian Open a už vůbec ne, že dojde na úvodním grandslamu sezony až do osmifinále. Před rokem totiž byla až na konci třetí stovky pořadí. V posledních 12 měsících však zahájila raketový vzestup a díky prvnímu triumfu na turnajích WTA, osmifinále na prestižní "tisícovce" v Miami a úspěšné premiéře v hlavní fázi grandslamů (druhé kolo na US Open) se velmi rychle vyšplhala do Top 100. A dál stoupá, za týden vylepší své maximum na 51. místo.

Po šokujícím prvenství v indickém Čennaí se jí ale nedařilo přejít přes první kolo, na úvodní soupeřce ztroskotala v hlavním losu v Soulu, Monastiru, Guadalajaře i letos v Aucklandu. Při svém debutu v Melbourne Parku ovšem sérii zlomila a dočkala se dalšího životního výsledku.

Teprve 17letá Češka vyřadila dvě domácí divoké karty, Jaimee Fourlisovou a Kimberly Birrellovou, a také mnohem zkušenější krajanku Markétu Vondroušovou. Stopku jí vystavila až Donna Vekičová, s níž prohrála i před pár dny na exhibici v Kooyongu.

Fruhvirtovou dnes v klíčových momentech zradil servis, v utkání netrefila ani polovinu prvních podání (49%), spáchala 11 dvojchyb a odvrátila jen jeden ze šesti brejkbolů. Sama si jich vypracovala deset, nicméně proměnila jen čtyři šance. V rozhodujícím dějství šla jako první do brejku, jenže ho nepotvrdila a od stavu 3-3 už proti zkušenější soupeřce nezískala ani jeden game.

Statistiky zápasu Fruhvirtová - Vekičová

Šestadvacetiletá Chorvatka se do osmifinále grandslamů probojovala přesně po dvou letech a vyrovnala své maximum na podnicích velké čtyřky (čtvrtfinále US Open 2019). O své největší semifinále se bývalá světová devatenáctka (7-0) utká v souboji letos neporažených hráček s Arynou Sabalenkovou (8-0). Ve vzájemné bilanci překvapivě dominuje poměrem 5-1.

Sabalenková, vítězka jedné ze silně obsazených generálek v Adelaide, kde získala svůj první titul od května 2021, v Melbourne kosí jednu soupeřku za druhou a stále v probíhající sezoně neztratila ani set. Po Tereze Martincové, Shelby Rogersové a Elise Mertensové přehrála 7-5 6-2 šampionku druhého adelaidského podniku Belindu Bencicovou a poprvé na turnaji prohrála více než pět gamů.

Čtyřiadvacetiletá Běloruska povolila Švýcarce se slovenskými kořeny, která se vezla na vlně sedmi výher, jediný brejkbol, ale manko se jí podařilo zlikvidovat. O rok starší soupeřku zasypala 32 vítěznými údery, nevynucených chyb měla jen 18.

Bývalá světová dvojka a nyní pátá hráčka žebříčku se do osmifinále Australian Open probila třetím rokem po sobě a teprve až letos v něm uspěla. Ve středu nastoupí ke svému čtvrtému čtvrtfinále na grandslamech, v této fázi neztratila set ve Wimbledonu 2021, na US Open 2021 ani loni v New Yorku.

Statistiky zápasu Sabalenková - Bencicová

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 76.500.000 aus. dolarů
nedělní výsledky (22. 1. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Kar. Plíšková (30-ČR) - Shuai Zhang (23-Čína) 6-0 6-4
Vekičová (Chorv.) - L. Fruhvirtová (ČR) 6-2 1-6 6-3
Linetteová (Pol.) - Garciaová (4-Fr.) 7-6(3) 6-4
Sabalenková (5-) - Bencicová (12-Švýc.) 7-5 6-2
• Čtyřhra muži - osmifinále •
Chardy/Martin (Fr.) - Lehečka/Molčan (ČR/SR) 7-6(2) 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
A211
Co ty co psaly jak L .F bude propabat žebříčkem před cca 3.mesici
Reagovat
Krisboy
Mýlit se je lidské smile
Reagovat
horska.kraslice
No přiznejme si, že los byl k LinděF tentokrát hodně příznivý. Dvě slabé hráčky a pak vyšťavená ne zcela zdravotně fit Markéta. LindaF toho využila. A bodíky za GS naběhly.smile
Reagovat
A211
Ale je to GS.Australie co hráčů hraček se špatně připravili na zápas to patří k umění být na zápas o.k.
.
Reagovat
A211
A ještě kdo by měl mít být v kondici když ne Vondroušova měla dost času se do ní dostat když nehrála ale bez kondice bude zraněná pořád.Djokovice loni nenechali hrát tak makal když jsou turnaje tak na to není čas.
Reagovat
Brtnick1
Slabomyslný titulek, pohádka neskončila, tento výsledek je pohádka. Tak ať mají Linda a Linda více těchto výsledků, dělají radost.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
vojta912
Hlavně ji držet dál od Štěpánka, jinak to smrdí dalším promarněným talentem.
Reagovat
Davor1
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ten se Snad bude držet Seba a bude jim to sakra svědčit.smilesmile
Reagovat
vavrinec
Ano, to ano, jen se musí držet dál od Ivanky, jinak by s ním byl Seb rychle hotový smile
Reagovat
lvicek
Už mi to ani nepřijde moc vtipné. Pro 17letou Lindu musí být Štěpánek starej páprda a ne nějakej neodolatelnej lamač srdcí. A Radek si určitě doma užívá dětí a nemá potřebu se poohlížet po nějaké pubertacce.
Reagovat
Krisboy
Tak dobrou noc, milé děti smile
Reagovat
Liverpool22
nezačala dobře, kdy díky dvojchybám posadila Vekič na koně. Ve 2. setu se Linda neuvěřitelně zvedla a hrála výborně smile naopak Vekič vypadla z role....Ve 3. setu Linda sice bojovala a vedla 3:1, ale díky slabému servisu se Vekič dostala znovu do zápasu a nakonec zápas dotáhla...

Celý zápas byl defacto o servisu Lindy, která na začátku dala pár dvojchyb a pak v určitých pasážích uváděla míček jen do hry což Vekič trestala nebo si vytvářela tlak....

Celkově postup do osmifinále je pro Lindu velký úspěch smile ale pokud je soudná, tak sama ví či tuší, kde jí tlačí bota a na čem musí zamakat - prostě 2. servis je velká slabina....
Reagovat
tommr
na 3:1 se ve třetím setu Linda bohužel nedostala. Kdyby se jí povedlo tak by asi zápas dopad jinak ...
Reagovat
Liverpool22
smile jo máš pravdu - já sledoval Káju + Lindu současně - bylo to náročné takhle v noci smile
Reagovat
turista
Škoda. Vekic není neporazitelná mašina. Tohle mohlo dopadnout líp.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
U Lindy to je jen otázka, kdy si sedne servis. Pak to bude o dost jiný tenis. Chvíli ho proti Donně i předvedla a všichni koukali. Samozřejmě i trochu síly jí pořád chybí. Během letoška by se už ale měl progres ukazovat.
Ovšem taky moc zajímavé bude sledovat Brendu.
Reagovat
tommr
Linda vypadla se ctí. Škoda těch promarněných šancí na začátku třetího setu kdy Linda nejdřív nepotvrdila brejk na 3:1 a pak promarnila brejkbol na 3:2. Závěr zápasu se moh vyvíjet jinak protože Vekicová nepůsobila úplně přesvědčivě ...
Postup do osmifinále na prvním GS je ale obrovským úspěchem a velkým příslibem do budoucna ... smile
Reagovat
EllNino
No promarnila ... nemohla s tím nic dělat :))
Reagovat
tommr
už si to nepamatuju přesně ale myslím že se jí nepoved return a Vekicová to pak zabila na síti. Nebo se pletu?
Reagovat
EllNino
return se jí nepoved hlavně kvůli dobrému prvnímu servisu
Reagovat
tommr
při brejkbolech se prostě projevily větší zkušenosti Vekicový. Statistiky BPW mluví jasně: Linda 4/10 zatímco Vekicová 5/6 ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist