Pohádkový příběh Clijstersové: Belgičanka bude hrát na US Open o titul!

13. 9. 2009, 09:34
Aktuality 41
US OPEN ŽENY - Dech beroucí návrat šestadvacetileté Belgičanky Kim Clijstersové se na US Open nezastavil ani na raketě loňské vítězky Sereny Williamsové. Clijstersová vyhrála 6-4 7-5 a o svůj druhý grandslamový titul si zahraje proti devatenáctileté Dánce Wozniacké.
Kim Clijstersová

Kim Clijstersová patřila k nejlepším hráčkám světa, byla jedničkou, na grandslamech hrála sedmkrát v semifinále a pětkrát ve finále. Ale titul dokázala získat jen jeden - před čtyřmi lety na US Open.

Po dvouleté mateřské a zdravotní pauze se vrátila na místo činu. Odehrála dva přípravné turnaje a vydala se do New Yorku. A jako hráčka startující na divokou kartu postoupila již do finále.

Již v osmifinále vyřadila Venus Williamsovou a nyní se jí do cesty postavila trojnásobná šampionka závěrečného grandslamu sezony Serena, se kterou vyhrála jen jedno ze sedmi střetnutí. Na tvrdém povrchu pod širým nebem Belgičanka nikdy neuspěla.

Až v sobotu večer v New Yorku přestalo pršet a tenistky mohly odehrá semifinálové duely. Clijstersová na favorizovanou Američanku vlétla a teprve podruhé ji porazila, když vyhrála 6-4 7-5.

Zápas skončil chybou a následným výstupem Sereny
Semifinálový zápas Sereny Williamsové s Clijstersovou skončil nezvykle, když Američanka dostala při mečbolu od rozhodčích trestný bod.

Williamsová podávala a za stavu 5-6 15-30 ve druhé sadě a udělala chybu nohou při druhém servisu, čímž získala soupeřka mečbol. Američanka neudržela nervy na uzdě a na lajnovou rozhodčí zakřičela, údajně dokonce padla slova o zabití.

Sudí šla za hlavní rozhodčí, která povolala i šéfrozhodčího Briana Earleyho. Williamsová pak dostala za nesportovní chování druhé varování, za což jí byl automaticky odebrán fiftýn. To v tom okamžiku znamenalo, že Clijstersová proměnila mečbol a zápas vyhrála.

"Neřekla jsem, že bych ji zabila. To snad nemyslíte vážně? To snad nemyslíte vážně? Neřekla jsem to," volala u diskuse rozhodčích u sítě Williamsová, která dostala první varování poté, co po prohrané první sadě zlomila raketu, když s ní naštvaně třískla o zem.

"Měla bych se omluvit? Už jsem viděla tolik lidí křičet na lajnové rozhodčí. Hráči bývají naštvaní a prostě se to stává," ospravedlňovala své chování později na tiskové konferenci. "Celý rok mi nikdo nezahlásil chybu nohou a tady mi to dělají pořád. Možná bych si v New Yorku vždy měla stoupnout o dvě stopy dál," zlobila se Williamsová.

Překvapená Clijstersová celou akci sledovala z druhé strany dvorce. Williamsová po ohlášení konce utkání obešla síť a šla jí podat ruku.

"Nemůžu to komentovat, protože jsem se připravovala na return a nic jsem neslyšela," řekla bývalá světová jednička Clisjtersová, která hraje po narození dcery Jady a návratu teprve třetí turnaj. "Jsem šťastná, i když ten pravý pocit z vítězství tam nebyl. Chcete ukončit zápas úderem, zvlášť když mi šly tak dobře. Teď to musím zaklepat na dřevo, nečekala jsem, že bych mohla porazit Venus i Serenu a vrátit se tak brzo (mezi nejlepší)," dodala.

Šestadvacetiletá Clijstersová je první tenistkou matkou po 29 letech, která si zahraje grandslamové finále. Před ní to naposledy dokázala australská hráčka Evonne Goolagongová Cawleyová v roce 1980 ve Wimbledonu a na londýnské trávě tehdy získala titul.


Finálová soupeřka Clijstersové Caroline Wozniacká vybojovala pro svou zemi vůbec první grandslamové finále v historii. "Nemohu to popsat slovy. Teď už vůbec nemám co ztratit," zářila devatenáctiletá Wozniacká poté, co přehrála často chybující Janinu Wickmayerovou z Belgie dvakrát 6-3.

Na semifinálový duel musely obě čekat kvůli dešťovým přívalům několik hodin, poté nastoupily na téměř vyprázdněný stadion. Většina diváků totiž sledovala souběžně hrané druhé semifinále na centrkurtu. "Možná to bylo i jednodušší v tom, že jsem neměla pocit grandslamového semifinále. Necítila jsem takový tlak," uznala devatenáctiletá Wozniacká, jež dosud hrála na grandslamu maximálně jen ve 4. kole.

- US OPEN ŽENY (USA - New York, tv. povrch) -
sobotní výsledky (12. 09. 2009)

Dvouhra - semifinále:
Clijstersová (Belg.) - S. Williamsová (2-USA) 6-4 7-5
Wozniacká (9-Dán.) - Wickmayerová (Belg.) 6-3 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

41
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat
smazaný uživatel
Wozniacka dostane riadnu nakladačku :)
Reagovat
smazaný uživatel
Co to je za blbost, jakto že na moji Caroline ve finále je kurz přes 4. 4,5 gamů náskok to je snad úplná jistota
Reagovat
smazaný uživatel
hmmm no ja temto kurzum moc nerozumim ale pokud to znamena ze je outsider tak asi proto ze nema zadnou sanci
Reagovat
smazaný uživatel
Je mi Sereny líto, nevím, jestli přešlápla či ne, ale dokážu si představit, jak by to za tohoto stavu vytočilo mě. A kdo říká, že se Serena zachovala špatně, tak mu nevěřím, že by se v takovéto situaci zachoval jinak!! V té chvíli jde člověku o vše ( o možnost boje o titul, spravedlnost, slávu, peníze ...), je to neuvěřitelný tlak, který si nikdo, kdo to nezažil na vlastní kůži, nedovede představit. Chápu jí a myslím, že to zvládla dobře, Kim podala ruku a odešla. Přeju Kim titul, ale člověk neví, jak by to vše dopadlo, kdyby to podle mého ta rozhodčí, tedy nakonec i ti hlavní takto nerozhodli, protože Serena je neuvěřitelný bojovník, kolik zápasů už v životě otočila? Nepočítaně! No na "kdyby" se nehraje. Tak ať KIM vyhraje, moc jí to přeju!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem si trochu škodolibě (přiznávám) chtěl vychutnat Serenu, ale ať se dívám, jak se dívám, já tam přešlap nevidím...tedy, spíš začínám chápat, že tak holka vylítla...

http://www.youtube.com/watch?v=EZcDn8JWCLo
Reagovat
majjkaa
Ved mne to tiez pripada cele nejake cudne.....
Reagovat
majjkaa
"Aj opakovaný záber napokon potvrdil, že podanie bolo v poriadku a Serenina noha neprekročila líniu základnej čiary skôr, než odpálila loptičku zo svojej rakety."

http://aktualne.centrum.sk/sport/tenis/clanek.phtml?id=1190569&tro6475_0_2
Reagovat
smazaný uživatel
Caroline trošku umlčela kritiky, jasně, měla uvolněnou cestu do finále, ale musela ty zápasy vyhrát tak či tak, navíc porazila světlanu, nehraje sice moc pěkný tenis, ale některou kritiku se nezaslouží, jo jasně, že zbytečně objíždí turnaje, ale není tam, kde je jenom kvůli tomu
Reagovat
smazaný uživatel
Do toho Kim fandím ti!!:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak ve finále samozřejmě doufám ve výhru Kim, Carolina má ještě hodně času, Kim si to zaslouží více, porazila obě sestry, což v Americe většinou znamená synonymum celoturnajového triumfu. Uvidíme, Kim to moc přeji.
Nakonec to Amíci s časovým přesunem zvládli, "bravo"!
Reagovat
smazaný uživatel
Allez Kim!!!

I když možná celé grandslamové finále ztratí trochu napětí a kvalitu, jsem rád, že postoupily do finále zrovna tyto dvě hráčky. Kim jsem fandil od počátku turnaje a svými výkony na popularitě u mě jen získávala a získávala. Carolina mě naštvala, když porazila Kuznu, ale ve vzájemném měření s Belgičankou byla vyloženě lepší hráčkou na kurtu a postup do finále si zasloužila.
Včera mě akorát hodně nakrkl Serenin přístup. Místo, aby se známá "bojovnice" snažila dohrát finále počestně, v posledním míčku se nafoukla a zkazila Kim radost z výhry. Jestli pak bude Serena na tiskovce tvrdit, že Kim vyhála vinou rozhodčí, tak už by si to u mě definitivně posr.ala. Jak ale jendou tvrdil skott, v zápasech s hráčkami, které nesají vyloženě Sereně krev se většinou Serena nevymlouvá a často uzná i kvality soupeřky. Doufám, že na tiskové konferenci se o dobré hře Kim Serena nezapomněla zmínit.
Reagovat
skott
No Serena ji radost z vyhry urcite nezkazila, to jsi sand sam mohl videt, jestli si to sledoval az do konce.Jsou pomerne dobre kamaradky a i samotnou Kim mrzelo, ze si to nemohla uhrat sama a skoncilo to takhle.Serena mela pro Kim jen slova uznani, jak vyborne hrala.
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělé, že by tisková konference bez výmluv? To by Serena zase překonala jeden ze svých rekordů.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem, první set a půl měl skoro paraelní vývoj, jako v zápase Sereny s Elenou ve Wimbledonu. Myslím, že kdyby jí (Sereně) nezahlásili foot faul, mohli jsme se možná dočkat i setu třetího a úchvatný tenis by se nám protáhl o dvojnásobek času. Nic hold platné, psychika dělá divy.:-(
Už mám i shrnující titulek letošní ženské části Us Open, ale asi se ti moc líbit nebude.:-)
Us Open 2009-labilita favoritek (a nejen Sovětek).:-)
Reagovat
skott
mas pravdu, to slovo ¨labilita¨ se mi opravdu nelibi a neni tu na miste:DD
Ze by se utkani nebyt toho preslapu protahlo na tri sety verim.Uz jsme o tom koneckoncu spolu nedavno mluvili, ze Serena se nikdy nevzdava.A prave Kim s ni ma mnoho neblahych zkusenosti.Kdyz pominu sest let stary finalovy obrat na AO, pak Kim by se postupem casu mohli do hlavy dostat i vzpominky na utkani z US open v roce 99, uz tehdy mela Serenu, jak se rika, na lopate za stavu 5-3 ve tretim...podobne promarnene prilezitosti muzou potom delat s psychikou divy.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jen, že mě Rusky zklamaly, tak jsem si pokládal otázku, čím jsou jejich slabé výsledky na UO ovlivněny. Údery mají dobré, v žebříčku jsou dobře umístěné, tak co by ještě chtěly? Nezlob se, ale teď mě napadá pouze slovo labilita. Prohrát čtyřikrát s hráčkou, kterou hráčka jiná, se kterou mají všechny Rusky vcelku pozitivní skore, porazí 6:2 a 6:2 mi připadá velmi podivné a zavádějící.
Serena byla v ten okamžik asi již úplně doražená a ztratila hodně koncentrace, dál již asi z jejího pohledu bohužel pokračovat nešlo.
Mimochodem, světová jednička asi stále Dinara, že?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím v okamžiku stavu 6:5 pochopitelně, psal jsem trochu mimo mísu.
Reagovat
skott
No, do US Open nastupovalo 15 Rusek...chces mi rict, ze vsechny vypadly kvuli labilite?Zadna spojitost mezi jejich porazkami neni, tenis je individualni sport, kazda z nich hraje sama za sebe.To, ze Oudim narazila behem prvnich 4 kol na 4 z nich, je proste shoda okolnosti a tak trochu statisticka pravdepodobnost pri takovem poctu.Stjne tak by se na ni jako Maria nebo Lena pravdepodobne vyhazely Ivanovic ci Lisicki s jejich stylem.Oudin prehrala Nastu i Lenu, s Marii mela nehorazne stesti, ze ji nejakych pet her darovala jen dvojchybama a jediny ¨labilni¨ vykon Rusky mozna prisel jen u Nadi, ktera uz to mohla mit, jak se rika, v hlave, ze Oudin obratila jiz tri zapasy ze stavu 0-1 na sety.
A Dinara?To je pripad sam pro sebe.Jednoduse si na sebe naklada prilis mnoho odpovednosti, moc si bere, co se o ni pise a pak ji to na kurtu zadusi.
Reagovat
skott
a ze Dinara zustane jednickou je ted nejmene do Pekingu jiste.Velka prevdepodobnost dokonce je, ze ji zustane az do konce roku, takze alespon v necem ji vyhra Kim pomohla;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslel jsem pouze Rusky některé, prostě si myslím, že jich již je pár za zenitem a že pro ně bude stále těžší a těžší se s přibývající konkurencí hráček s se dostávat pravidelně do grandslamových semfinále, či finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám jako blázen, myslel jsem, že prší, šel jsem si lehnout. Tu Serenu bych tak rád viděl ....
Reagovat
smazaný uživatel
hralo sa až o 3:20, ja som to videl zo záznamu na eurosporte. Dnes budú dávať ešte záznam z toho zápasu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak pravidlá sú jasne dané, či na začiatku alebo na konci zápasu, stále platia rovnako. Tak jej treba serene namyslenej. A tiež by som chcel vidieť Dinaru Safinu ak pozerala ten zápas ako sa tvárila. Tú muselo od smiechu brucho boleť :D
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo se směje naposled, ten se směje nejvíce, že? Ale to myslím u Dinarky neplatilo. V zápase s Petrou také prohrála hodně vinou selhání a to se jí zase musela smát u telky Serena.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Teď komu fandit ve finále.. Wozniacky je moje láska a Kim po návratu dost fandím (a teď už je taky moje láska, když porazila ty dvě opice:-D). Každopádně nejhorší na tom všem je to, že to neuvidím:-(
Reagovat
smazaný uživatel
Urcite skoda, ze to skoncilo takto. Kim mela na to, aby si to vyhrala sama. Ted se bude vic resit to, jestli to byla chyba, jestli to Serena rekla, nez aby se resilo, kdo a jakym zpusobem vyhral. Ja sem moc lepsich zapasu zenskyho tenisu v zivote nevidel a ten konec je hodne hloupy.. Kim by si ty dva body stejne ziskala.
Reagovat
skott
Bohuzel je to tak.Semfinale podle predpokladu nabidlo nadprumernou podivanou, ale malokdo si ho ted bude pamatovat kvuli predvedenemu tenisu.Snad alespon poslouzi k dobre veci, tak jako kdysi match prave mezi Serenou a Jenny Capriati a ¨hawk eye¨ se konecne zacne vyouzivat i na foot faulty.Carovi jsou jen lide a jejich vyrok by nemel byt konecnym rozhodnutim utkani.
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně trochu spravedlnosti. Černá namyšlená blbka měla při minulých grandslamech nehorázné štěstí, tak aspoň teď.
Nejskvělejší a opravdová jednička krásně ukázala svůj charakter, když neunesla výrok rozhodčí o chybě nohou. Kéž by z kurtů odtáhla jednou provždy. Neuvěřitelné selhání. Zvlášť když věděla, že už má varování za rozmlácenou raketu. Od prvního do posledního míče utkání platí stejná pravidla. Ona si snad ale myslí, že ve chvíli, kdy jde o mečbol, se foot fault nehlásí.
Reagovat
smazaný uživatel
jo plně souhlasím myslí si že je jednička a ted ukázala co je zač a stejně by měla hrát za chlapy
Reagovat
smazaný uživatel
Ja ji taky nesnasim, ale tohle mi jako foot faul nepripadalo, nemuzu si pomoct
Reagovat
smazaný uživatel
Ono už se to hrálo?? To jsou zmatky, já myslel, že to bude v pondělí, tak jsem se šel vožrat:-(. Ale jinak souhlasím. Serena asi neumí prohrávat. A Kim od návratu nesmírně fandím, dobře, že jí zvládla porazit.
Reagovat
smazaný uživatel
konečně někdo vyřadil toho chlapa Kim patří gratulace
Reagovat
smazaný uživatel
Obe tenistky miluju, Kim paradni comeback, porazit obe Williemsky na US Open, za to by mela dostat medaili:). Karolinka byla muj cernej konik turnaje, jako uz tolikrat:), ani nevim komu fandit, ale asi Karolince:)
Reagovat
MirecSVK
je radost,ze sa vratila ... Konecne zena, ktora by bola a dufam bude casom tou spravnou jednotkou v rebricku ...
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda že pokazila turnaje v srpnu, prohrála i s letos zoufalou Jankovič. Do žebříčku mohla v pondělí vletět ještě o něco výš.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že Serena si dovolila až príliš veľa, len zízala čo tam robí..
Reagovat
smazaný uživatel
*len som
Reagovat
smazaný uživatel
Serena tej rozhodčej, či ako sa to volá, poriadne vynadala a jak odchádzala tak tuším aj plakala (asi ju vyhodili???) ale ostala som normálne prekvapená z toho, ako prišla ku Kim, bola normálne až nad mieru priateľská... vsadím sa, že jej povedala, vyhraj to. :)
http://www.youtube.com/watch?v=EZcDn8JWCLo
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi hvezda, Kim! Fantazie!
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem stastnej ze to takle dopadlo.. moc to preju oboum dvoum.. fandim Caroline uz dlouho, ale zaslouzily by si to obe 2.. to co predvadi Kim to je naprosto neuveritelny.. taky to preju moc Rafovi, po tech vsech problemech se dostat takle rychle do tehle formy, to muze awsi jen on.. drzim pesti
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist