Pokud chceme být úspěšní, potřebujeme Berdycha, říká Navrátil

17. 7. 2016, 19:21
Aktuality 61
Víkendová porážka s Francií ve čtvrtfinále Davisova poháru utvrdila nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila v názoru, že bez Tomáše Berdycha by se český výběr musí připravit na chudší roky. Osmý hráč světa Berdych zápas v Třinci vynechal kvůli únavě z náročného programu.
Profily hráčů
Jaroslav Navrátil (© Česká sportovní)

Jediný bod proti Francouzům uhrál Lukáš Rosol, který trochu překvapivě porazil světovou desítku Jo-Wilfrieda Tsongu, ale Jiří Veselý ani debl další body nepřidali.

"Francie byla mírným favoritem, ale to neznamená, že můžu být spokojený. Rosol odehrál vynikající Davis Cup jako posledně v Německu a je vidět, že získal sebedůvěru. Veselý předvedl noc a den. Jestli chceme být úspěšní, musí se ale vrátit Tomáš Berdych. Jinak přijde horší období a budeme hrát baráže, budeme se zachraňovat. Bude trvat, než se kluci dostanou na jeho úroveň," řekl Navrátil.

S Berdychem, dvojnásobným vítězem Davisova poháru, zatím žádnou ústní dohodu nemá. "Bude a je to čistě jeho rozhodnutí," řekl Navrátil stručně na téma Berdych.

Podle nehrajícího kapitána tým Berdycha potřebuje jako hráče i přirozeného lídra, kterým mladším hráčům předá zkušenosti. "Kluci chtějí hrát a reprezentovat, dávají tomu všechno. Ale potřebujeme, aby je Tomáš ještě rok dva vedl a dostal je na jeho úroveň. Všichni víme, jak je první divize těžká. V tomhle složení bez Tomáše by přišly slabší roky," řekl Navrátil.

Veselý s Pavláskem podle něj mají potenciál, aby dozráli ve špičkové hráče pro Davisův pohár. "Musí si ale nahrát všechna ta těžká utkání a projít si tím. Já pořád říkám, že Davis Cup a turnaje jsou dvě odlišné věci. Podívejte se dnes na Lukáše Rosola, o kterém v jednatřiceti můžu říct, že je oporou týmu. Ale to sebevědomí získal všemi těmi zápasy. Doufám, že pár let teď tou oporou i zůstane," řekl Navrátil.

Veselý k ní má zatím našlápnuto pozvolna. "Tady ukázal noc a den, ale i to, že udělal veliký pokrok ve svém tenisu. Když bude dále pokračovat v tomhle trendu, tak je určitě příslibem pro příští roky," řekl Navrátil, který za nenahraditelného stále považuje také Radka Štěpánka. "Má 37 a je strašně platný ve čtyřhře. Ale i tím, jak klukům na kurtu a v tréninku pomáhá. Štěpánek je pro nás nenahraditelný."

Navrátilovi vadí, že kromě náročného programu tenisová federace odrazuje elitní hráče od účasti v Davisově poháru i novým bodovým systémem. "Vzali jim body za Davis Cup a teď už ty kluky netáhne vůbec nic. Když si k tomu připočtete, jak jsou po tom víkendu zbití... Davis Cup tím pro ně bohužel ztrácí na zajímavosti a to je pro mě možná to nejpodstatnější," řekl Navrátil.

Komentáře

61
Přidat komentář
peggy
Myslim,ze to Cesi vydrzi i bez pana Berdycha,nez to,radeji se prokousavat a kluci to zvladnou!
Reagovat
Marduch
Vidím to stejně, ať si tu zodpovědnost zažijou, a ne, aby furt spoléhali na "Jágra" Berdycha. Jirka se bude muset vyrovnat na tu pozici leadra, pokud pokud pokračovat ve hře z W. To by mu i následně nejspíš pomohlo i do dalších vlastních zápasů, řekl bych, jsou to spojené nádoby.
Reagovat
turista
Proboha vždyť Veselý jako jediný dokázal v roce 2014 získat bod v Paříži a zkorigovat nepříznivý výsledek na přijatelných 1:4 tak ho nezatracujme.
Reagovat
turista
Proboha vždyť Veselý jako jediný dokázal v roce 2014 získat bod v Paříži a zkorigovat nepříznivý výsledek na přijatelných 1:4 tak ho nezatracujme.
Reagovat
Stan_Borowitz
že bychom s Berdychem postoupili. Šance by byly samozřejmě o něco větší, ale zase ne o tolik. Berdych a Tsonga jsou plus-mínus stejně dobří hráči, navíc Tsonga byl jediný, kdo dokázal ve WB potrápit Andyho, zatímco Berdych prohrál zcela hladce, takže je fakt velká otázka, jestli by ho dokázal porazit. Dvojkou by byl jistě Jirka Veselý, a jak dopadly jeho zápasy, jsme viděli. I když samozřejmě v jiné roli než týmové jedničky by mohl hrát o něco uvolněněji, takže bod by třeba uhrál. Čtyřhra je otázna, samozřejmě dvojice TB/RŠ je určitě jedna z nejlepších na světě, ale to jsou Mahut s Herbertem taky. Prostě by to byl zase zápas, který by rozhodovaly maličkosti, byl by dlouhý a vyčerpávající a TB by den nato nastupoval proti odpočatému Tsongovi.

Fakt je, že hlavně díky Tomášovi Berdychovi jsme získali dva poháry, takže vyčítat mu, že jeho srdce dnes už daleko více bije pro Monacké knížectví, je trochu mimo mísu. Navíc on už má svůj zenit za sebou, teď už se musí snažit jiní, hlavně ti mladí.
Reagovat
turista
S Tomášem Berdychem bychom stoprocentně přes Francouze postoupili 3:2, možná i 4:1. Francie byla hratelná. Takhle to byl pro české diváky tenisový bolehlav.
Reagovat
smazaný uživatel
Když se podíváš na Tomášovy výsledky, tak poslední velký úspěch je právě ten Davis Cup. V té době bylo vidět, že pro ty výsledky je ochoten bojovat. Od té doby uplynulo už skoro 3 roky, Tomáš je zkušenější herně vyzrálejší a přijde důležitý zápas a po zhlédnutí toho zápasu si člověk řekne, že je to ztráta času.
Když se podívám zpětně na ten zápas s Murraym, tak ne že bych čekal, že ho porazí, ale bude alespon vyrovnaným soupeřem. V každém setu přišel break a v podstatě odchozený zápas. Navzdory příznivému losu, celkem vyrovnané hře a jeho mediálnímu prezentování, byl ten zápas z jeho strany propadák. A ten rozdíl mezi hráči byl hodně patrný, a dalo by se říct, že to je skoro na každém větším turnaji při měření sil s hráči TOP10. Nevím jak to Navrátil myslí, ale v podstatě bych to viděl na 2-3 roky v DC, pokud by chtěl reprezentovat. Tady už jde defakto o předání zkušenosti, pokud o to stojí obě zúčastněné strany. Přiznám se, že Rosola a Veselého tolik nesleduji, ale Jiří zůstává jedinou nadějí, který může český mužský tenis opět postavit na nohy. I když se mu víkend tolik nepovedl, tak se mi líbila jeho sebereflexe. Tak lze doufat, že u toho tenisu, ještě nějaký pátek zůstane.
Reagovat
bIbec
"Jiří zůstává jedinou nadějí, který může český mužský tenis opět postavit na nohy"

právě teď má český tenis další 2 hráče, kteří procházejí velice slušným progresem.. oba byli minulý týden v Třinci. Já bych na Pavláska a Koláře prostě nezapomínal. Tihle 2 nakonec můžou být třeba i úspěšnější než Veselka. To ukáže čas.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsou tam i další, samozřejmě, nechtěl jsem nikoho vynechávat. Chtěl jsem vyzdvihnout Jiřího, který už má vítězství nad hráči TOP10, a zápasy, kdy byl vyrovnaným soupeřem.
Reagovat
Kytka
Co předá Rosolovi? Vždyť Rosol je o tři měsíce starší než Berdych. Takže v úvahu přichází jen Veselý a Pavlásek.
Reagovat
Kytka
Případně Kolář.
Reagovat
smazaný uživatel
To ale neznamená, že se nemůže zlepšovat. Ostatně v poslední zápasy jsou toho důkazem.
Reagovat
Kytka
Rosol se umí na DC vyhecovat a na lavičce má Navrátila, aby ho trochu krotil v jeho někdy bláznivé palbě a byl trochu trpělivější, pokud je to třeba.
Reagovat
turista
Lukáš Rosol omezil zbrklost, je trpělivější, proto se mu v DC víc daří. Zbrklost limituje například jinak výborného Dolgopolova.
Reagovat
turista
Veselka hrál v neděli o 100% líp než v pátek a Tsonga vyhrál jen o pár míčů. Když má Jirka den tak hraje fantastický tenis a minimálně chybuje. Kéž by tyhle zkušenosti v budoucnu zužitkoval a proměnil v tituly.
Reagovat
Stan_Borowitz
je zcela nerealistické, 3:2 s trochou štěstí možná ano, ale rozhodně ne "stoprocentně".
Reagovat
turista
S Berďou doma bychom žádnou haluz na 3:2 nepotřebovali. Naši Frantíky potrápili i v deblu. V singlech byli Francouzi hratelní a chybovali. Rozhodla páteční indispozice Veselky. Francouzi pokud jsou silní tak od dob Borotry finále DC nikdy nevyhrávají. Vyhrávají ho tehdy, když to nikdo nečeká (Lyon 1991 se silnými USA, Stockholm 1996 se silným Švédskem a Melbourne 2001 se silnou Austrálií). Letos si vylámou zuby ve finále na Velké Británii pokud bude Andy Murray hrát.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já to vidím tak, že i kdyby TB uhrál 2 body (což vůbec není jisté), tak J1rka klidně nemusel zase uhrát ani jeden a k tomu, abychom vyhráli čtyřhru nad světovým párem číslo 1 a nedávnými vítězi WB bychom trochu štěstí potřebovali. Jasné by to prostě vůbec nebylo...
Reagovat
Herbert_Hoover
Pokud by hrál Tsonga stejně jako teď o víkendu, tak by Tomášovi na něj stačil průměrný výkon...ale je otázka, zda by tak hrál no.
Reagovat
Stan_Borowitz
Právě... navíc, jak píšu výše, Tsonga by nastupoval odpočatý, zatímco Berdych po dlouhé a náročné čtyřhře.
Reagovat
Herbert_Hoover
Já si ale myslím, že Berdych v týmu udělá strašně moc. I J1rka by pravděpodobně hrál o poznání uvolněněji a servis by ho méně potápěl. Šance by neskutečně stouply a i kdybychom postup tlačili vší silou přes nejminiaturnější sítko na světě, tak bychom ho úspěšně přes to sítko protlačili.
Reagovat
turista
Francie je dobrá, ale není nejlepší na světě. V roce 2014 se tvářili, že mají DC v kapse a pak je ve finále Wawrinka a Federer vrátili zpátky na zem. Ani letos to nemají v kapse. Museli by si vypůjčit Novaka Djokoviče aby jim pomohl zdolat Velkou Británii.
Reagovat
Roger_Federer
"Rekl" velmi smutny fakt.
Akorad v poslednich dvou letech nerozumim pristupu Berdycha.Je sice stabilnim clenem top10, ale hracem ktery za poslednich 5 let nevyhral jediny smerodatny titul.
V neposledni rade se vlna zajmu o TB zvedla znovu po vyhranych DC 12,13..
Jak sponzoru, medii, fanouskou.
Uvedomuju si jeho prikladnou reprezentaci az do roku 2015, ale ted mel hrat..uz kvuly tem ostatnim hracum.
Reagovat
Frick
Pokud je směrodatná ATP 1000, tak tu nevyhrál už bezmála 11 let :o)

Pokud je směrodatná ATP 500, tak od ní uběhlo jen 2,5 roku :o)
Reagovat
smazaný uživatel
Mně spíš u Berdycha zklamal fakt, že prostě Štěpánkovi na rovinu neřekl, sorry, zakládám rodinu, nejedu kvůli zice. Radek by to pochopil určitě, kdežto z rozhovoru s Radem vyplývá, že se to dozvěděl z netu. To je dost podpás a nehodné dospělého muže.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale houby, on nemá povinnost to s ním řešit.
Reagovat
smazaný uživatel
Že nemáš žádný charakter, pro mě není vůbec překvapivé.
Reagovat
blixa
Tykvákovi se nediv, on to má ze své životní praxe. Když něco řešil z očí do očí, tak nakonec koupil pecku čenichovku a strávil tejden v kotrmelcích, nehledě na potřebu novejch brejlí. Tak se naučil všechno řešit bezpečně po netu, kde má svaly větší než Muhamad Ali. Třeba se Berďa taky bál, že mu Radek jednu vytetuje :D
Reagovat
smazaný uživatel
Od tebe to sedí, ty hrdino. :-P
Reagovat
blixa
No jo, tvl, to jsou bicepsy !!! :D :D (virtuální ;-) )
Reagovat
smazaný uživatel
Ta tvoje arogance bohužel moc virtuální není.
Reagovat
blixa
A to svoji přirozenou aroganci na TP snižuji asi tak 10x ;-) :D
Reagovat
smazaný uživatel
Charakter mám větší než ty, protože nemám potřebu Tomášovi vyčítat píčoviny.
Reagovat
Kozoroh
My víme, ty máš "jen" potřebu psát hovadiny o rozhodčích poškozujících Kvitovou v zápasech :-P
Reagovat
a.magerova
Pokud byl s Radkem domluven na čtyřhře a Radek už si vyzvedl "OH hadry", které mu jsou bez Berdycha k ničemu, tak je opravdu slušnost TO Radkovi říct dřív než ostatním. Něco jiného by byl případ Wáwry a Rogera, kteří oba mají účast na OH jistou jako jednotlivci, takže případná čtyřhra se dá bez následků odpískat.
Reagovat
Kytka
Tomášovi hodně fandím, ale tohle mně na něm mrzí. Co jsem se kde dočetla, podobně řešil vyhazov Krupy a Vydry. Ti si to také nezasloužili za to, že ho vytáhli do desítky a udrželi ho tam několik let. Stejně tak Radkovi jako parťákovi to měl říct na férovku. Řeší takové věci jako malý kluk, ne jako chlap. Přijde mi v tomhle ohledu jako s.áč. Prostě se bojí. Až mám dojem, že kvůli téhle podělanosti nevyhraje žádný podstatnější turnaj.
Reagovat
a.magerova
Mně na něm vadí takové to: "Tak jsem prohrál, je to jen tenis. Mám snové zaměstnání. Jsou horší věci na světě."
Samozřejmě, že má pravdu, ale tohle si myslím, že by kluci z Velké čtyřky takhle neřekli, a proto maj skoro všechny GS od roku 2003, pro ně je nezískání GS důvod k slzám.... Berdych řeší spíš tu finanční úspěšnost a krásný život s krásnou ženou, nezazlívám mu to, ale napsat, že nedávno založil rodinu, když žádnou nezaložil je takové divné... jen se oženil.
Reagovat
Kytka
To ano, nic si z té prohry nevezme, druhý den se vyspí do růžova a jede dál ve svých kolejích. Měl by se poučit z toho, co bylo špatně a trochu si to rozebrat, ale zase ne se v tom hnípat půl roku. prostě si vzít poučení a pak jet dál, trochu lépe. Ale, že neumí říct něco nepříjemného druhému, kterého se to týká, mně taky mrzí.
Reagovat
smazaný uživatel
A jak vite ze nezalozil? Treba je manzelka tehotna.
Reagovat
a.magerova
No.... Ester děti zatím nechce (říkala to v jakémsi pořadu v televizi) kvůli kariéře a Tomáš taky ne, tak z toho usuzuji, že nezaložili.

Už jsem to tu dávala, ale tak dám znovu:
Djokovič a Federer už jsou i otci a Murrayho manželka Kim je těhotná. Berdychovi zatím na potomka nemyslí. "To je u nás ještě hodně daleko. Já si to za sebe nedokážu moc představit, že bych měl celý tenhle cestovní cirkus podstupovat s dětmi. Není to potřeba, není to teď vůbec téma," řekl Berdych.
Reagovat
Kytka
Třeba zase změní názor. A může to být rychle. Nedávno byly nějaké náznaky na jeho stránkách na twiteru.
Reagovat
a.magerova
No moc tomu nevěřím, vedle pod Štěpánkem je odkaz na rozhovor Berdycha st.:

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13754165_1174593379229004_8007768013450562833_n.jpg?oh=18a9bc8eebbfc0ffef572bb2444d8955&oe=582930F9

"Vyvrátil však, že by se tenista nákazy bál, protože v blízké době plánuje s manželkou Ester miminko. "Ne, ne. O tom, že bychom s Hankou měli být děda a babka, tak to zatím opravdu ne", směje se Berďa senior.
Reagovat
Marduch
Já bych spíš řek, že ho to žere hodně a tuhle frázi spíš používá jako takový alibi rádoby nadhledu proti vlastnímu biči, kterej si na sebe pravidelně ušívá, když opakovaně vyhlašuje útok na GS přesto, že po každé porážce v ČF nebo SF vidí, že na ty nejlepší absolutně nemá zbraně, protože někdy v 2012 usnul na vavřínech top10 a zaspal v progresu v podobě nepohodlné výměně trenéra. Howgh:)
Reagovat
Kytka
Je fakt, že do něj těžko kdo vidí. je to introvert.
Reagovat
Roger_Federer
Vztahy Berdycha a Stepanka nejsou takove, jak se to navenek medialne snazi vypadat..Berdych by se mohl vykaslat aby mu neco volal.;)
Reagovat
Kytka
No co vím, Štěpec ve Wimbledonu chodil na Tomovy zápasy ho podporovat. Vídala jsem ho v Tomově lóži a hodně fandil. A nejen na Wimbledonu i na tisícovce v Paříži např.
Reagovat
Marduch
Pane Navrátil, tohle ostatní kluci určitě slyší rádi :(
Reagovat
PetaM
Pokud nemají poškozený mozek, asi to sami vědí :D
Reagovat
a.magerova
Pokud letos získá salátovku Francie, tak už to půjde dolů šupem... všichni světově důležití už mísu maj, jakože Rafa, Nole, Roger, Wáwra, Andy a teda případně Frantíci... ;-)
Reagovat
Frick
Ale touhle logikou by mohli hráči už pak nehrát na jakymkoliv turnaji, kterej kdy vyhrály, bo titul z něj už maj...
Reagovat
turista
Výhru mísy může zopakovat Británie pokud Andy bude hrát nebo USA. Mám dojem, že Davis Cup jde pomalu do kopru.
Reagovat
tommr
souhlasím zejména s tím posledním odstavcem. Mám v poslední době stále silnější dojem, že ATP (WTA) systematicky pracuje na likvidaci DC (FC) v jeho stávající podobě ... :(
Reagovat
misa
Je to tak.
Reagovat
turista
Navrátil má pravdu. Bez Berdycha zcela nedůstojně odevzdáváme domácí zápasy v DC (Austrálie,Francie). Navíc pak musíme hrát obtížné baráže jako např. v Indii. Mísu jsme vyhráli v letech 2012 a 2013. Výsledky Česka v Davis Cupu v letech 2015 a 2016 jsou katastrofální. Snad ty získané zkušenosti naši mladí tenisté později uplatní.
Reagovat
Kytka
Těch pár bodů za vítězné utkání v DC jim mohli nechat. je to sice víkend, ale týden co je DC nehrají turnaj a další pak taky ne - pro únavu, je to výpadek na 2 týdny a body žádný.
Reagovat
janek_da
Týden by ani tak podle mě nevadil, trenujou a pak si zahrají ostrý zápas, i když delší. Myslím, že jasně nejhorší jsou přechody mezi povrchy. A možná by bylo lepší hrát Čt-Pá-So. Ať mají hvězdy dost času na další turnaj. Často stává, že pak vypadnou v prvním zápasu.
Reagovat
turista
Přesně tak. Body za DC do světového žebříčku měly tenistům zůstat.
Reagovat
aligo
tak to máte smůlu, ten si toho odehrál v DC až až...
Reagovat
turista
Kodeš toho odehrál v DC ještě o plných 30 utkání víc a nikdy se DC nevyhýbal pokud byl zdravý.
Reagovat
darek.vrana
To je taky dost těžké srovnávat. Byla úplně jiná situace.Za bolševika by si to ani nemohl dovolit, vynechat byť třeba ligu nebo mistrovství republiky, natož pak Davis Cup.
Reagovat
turista
Ano, srovnává se to těžko. Bolševika jsem zažil, protože mi letos v červnu bylo 55 let. Nešlo však pouze o toho bolševika. Např.v letech 1970-1990 Davis Cup zažíval boom celosvětově a hráli ho všichni ze světové špičky. Pouze Jimmy Connors dělal brikule se svojí účastí v DC. Přesto ho nehrající kapitáni USA párkrát přemluvili k účasti protože Connors byl schopen uhrát 2 body pro USA. Situace Ivana Lendla byla specifická. Plně chápu proč Tomáš Berdych nejel např.na baráž do Indie. Ale proti velmi silné Francii měl pomoci a uchránit naše tenisové příznivce od posledního tenisového bolehlavu v Třinci.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist