Pokuta a ultimátum od ATP pro britské pořadatele. Invaze na Ukrajinu není dostatečný důvod pro zákaz startu Rusů a Bělorusů

7. 12. 2022, 15:46
Aktuality 25
Britská tenisová asociace LTA dostala od mužské tenisové organizace ATP pokutu milion dolarů (asi 23 milionů korun) za to, že na letošních turnajích před Wimbledonem zakázala kvůli invazi na Ukrajinu start ruským a běloruským tenistům. Lawn Tennis Association o tom informovala v tiskovém prohlášení.

"Jsme tím hluboce zklamáni. Podle ATP není invaze na Ukrajinu dostatečně závažnou situací a stejně tak neuznala ani postoj sportovní komunity a britské vlády," uvedla LTA. Představitelé ATP ji také varovali, že pokud učiní stejný krok příští rok, může přijít o členství v mužské asociaci.

Britská asociace dostala pokutu 200.000 dolarů za každý z pěti turnajů na trávě, které před Wimbledonem pořádala: turnaje elitní tour v Queen's Clubu a Eastbourne a tři challengery. Podle ATP byl zákaz nespravedlivým rozhodnutím, které by mohlo být nebezpečným precedentem.

Už v létě dostala LTA pokutu od ženské organizace WTA za stejné opatření týkající se ruských a běloruských tenistek. LTA měla za jejich vyloučení ze tří turnajů zaplatit 750.000 dolarů.

Tenisté a tenistky z Ruska a Běloruska nesměli startovat ani ve Wimbledonu, kam je nepozval pořádající All England Lawn Tennis Club. ATP a WTA na to reagovaly tím, že neudělovaly za slavný turnaj body do světového žebříčku. Všechny čtyři grandslamy se hrají pod patronací Mezinárodní tenisové federace (ITF).

LTA se zastala britská ministryně kultury Michelle Donelanová. "Sport nemůže být zneužíván k legitimizaci smrtícího útoku, proto musejí mít ruští a běloruští reprezentanti zákaz startovat v jiných zemích," citovala ji agentura Reuters.

"A přestože invazi odsoudil celý svět, oba tenisové okruhy to vidí jinak. Tohle je špatný krok od ATP i WTA. Jejich vedení by se mělo důkladně zamyslet, jaký tím vysílají signál, a postoj přehodnotit," uvedla Donelanová.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

25
Přidat komentář
DJOKERTHEGOAT
Naprosto souhlasím s ATP. Klidně bych W oželel.
Reagovat
misa
Vyměnit vedení ATP a WTA.
Reagovat
annah
smile
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/sergej-stachovskij-ukrajina-rusko-exhibice-reakce.A221206_090832_tenis_ikuc
Reagovat
paddy
nějaký drobák se vždy hodí smile smile

https://sport.aktualne.cz/tenis/milion-dolaru-za-tri-dny-saudove-si-sezvali-hvezdy-jste-lout/r~ea424748761511edba63ac1f6b220ee8/
Reagovat
Marduch
Jeden z nejhorších režimů, navíc díky neomezeným zdrojům rozsévající útlak totalitní ideologie do celého světa. Těžko čekat od tenistů, že mají v hlavě víc kapacity a prostoru než pro tenisák, od fotbalistů víc než pro merunu atd.
Reagovat
Patik
Nevinný tenista trpí len zato že sa narodil na nesprávnom mieste..to je..fakt..krása..a ešte tým domrvia aj celý ranking.
Reagovat
Ondrej2280
Ziadny nevinny tenista,pokial sa niekto prezentuje ako Putin a jeho rezim,tak musis tlacit na kazdeho kto danu krajinu reprezentuje a teda zaroven aj propaguje.Medzinarodna izolacia je jeden zo sposobov ako vyvinut tlak na reprezentatov sovietskeho dezolatneho rezimu.
Reagovat
Vlk-v-trave
ATP tresta LTA. Hmmm, jsem zvedav, jestli Wimbledon prezije nasledujici leta jako jeden z Majoru na okruhu, ktery se bude pocitat nejen do race v ATP, ale take do zebricku.
Dost pochybuji, ze britska vlada zmeni hned tak nazor, a pocitam, ze vlada Wimblu opet letos zahrozi, pokud se situace na Ukrajine nezmeni...coz je skoro tutovka...takze pochybuji, ze vedeni W. neco zmeni ve svem postoji... co pak?
Tip:
Bud bude pokracovat tahle saskarna s prachama - trestama a bodama, takze Wimbl bude zase bez bodu a trestan, a nebo bude GS nahrazen jinym... a Argentina to rozhodne nebude... meli jsme tu uz nemecky pokus o paty Major, ktery jaksi nevysel, tak ted maji Nemci sanci nahradit Wimbl:) Travu za Bavorsky koberec:) a v hale, nejlepe...:)
Reagovat
GaelM
Wimbledon normálně bude s top účastí, ať už s body nebo bez. Grandslamy jsou pořád grandslamy, i kdyby se rozhodli dávat 2000 bodů za nějakou náhražku...
Reagovat
turista
Novak Djokovič ho stejně bude hrát. Do počtu GS se mu to bude počítat kdyby vyhrál tak jak tak. Body a žebříček u toho řešit nemusí. Jeho 373 týdnů na pozici světové jedničky možná někdo někdy překoná. Vše lze překonat. Ale zatím to není na obzoru.
Reagovat
annah
Ani za obzorem... :-)
Reagovat
paddy
měli ještě všem odebrat Wimbledonské tituly

pak by pořadí bylo následující

Nadal 20
Djokovic 14
Federer 12
Emerson 10
Lendl 8
Rosewall 8
Sampras 7
Laver 7
Tilden 7
Agassi 7
Wilander 7
Reagovat
turista
To nelze.
Reagovat
Nola
smile farizeji.... rozdelia tu pokutu, medzi tych, co tam nemohli startovat, alebo si len funkcionari pomastia vacky? asi skor to druhe.... a co tie body, ktore neudelili hracom? to prejde bez povsimnutia a potrestani budu zase iba hraci? smile

skorumpovana banda
Reagovat
paddy
krycí příběh byl potrestání Rusů, ale cíl byl odstranit Djokoviče z postu no. 1
establishment to vymyslel parádně smile

jsem zvědav, co mají přichystané na příští rok smile
Reagovat
Nola
LOL , plati, co som pisala nizsie....
Reagovat
GaelM
Kolik dostalo pokutu AO a US Open za neumožnění startu neočkovaným (navíc ještě výhradně cizincům, zatímco domácí hrát mohli)? smile
Reagovat
paddy
smile
neočkovaní mohli startovat po absolvování karantény
Reagovat
Nola
trpis stihomamom? akakolvek zmienka, co i len v naznakoch spojena s Novakom ti robi vrasky na cele a okamzite reagujes nejakou negativnou poznamkou :DDD
Reagovat
paddy
people must be fully vaccinated, as defined by ATAGI (the national advisory body on vaccines) to gain quarantine-free entry into Australia

kdo nebyl považován za plně očkovaného musel podstoupit 14-denní karanténu

ještě po lopatě (stejně nevěřím, že to všichni pochopí smile) - neočkovaní tenisté mohli přiletět, avšak museli absolvovat karanténu

že to Djokovičovi fanoušci nedokážou vstřebat, za to já nemohu smile
Reagovat
Nola
pochopit pisanemu textu ti evidentne robi velky problem, slecna, alebo pani....
Reagovat
Ondrej2280
Nola,zas vystrajas?:))
Reagovat
Nola
si s dcerkou na treningu a pozicala ti telefon?
Reagovat
Ondrej2280
Dcerkou?:)...ja nemam dcerky,ty mozno hej..kazdopadne zas tu tragedis ,tak ta musim haltovat,kym je cas :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist