Pořadatel Wimbledonu se odvolá proti pokutě od WTA za vyloučení Rusů a Bělorusů

4. 7. 2022, 15:05
Aktuality 58
Organizátor tenisového Wimbledonu londýnský All England Club se odvolá proti pokutě 250 tisíc dolarů, kterou dostal od WTA za zákaz účasti ruských a běloruských hráček kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

"Právní proces už začal, takže se k tomu nemůžu blíže vyjádřit. Mrzí nás reakce obou okruhů (ATP a WTA), ale za rozhodnutím si stojíme," citovala agentura AP výkonnou ředitelku All England Clubu Sally Boltonovou.

Za zákaz byl potrestán také britský tenisový svaz (LTA), kterému WTA vyměřila pokutu 750 tisíc dolarů. Rovněž LTA má v úmyslu se proti tomu odvolat. Stejně tak jako proti finančním sankcím od vedení mužského okruhu ATP.

Pořadatelé Wimbledonu o vyloučení Rusů a Bělorusů na základě doporučení britské vlády informovali na konci dubna. ATP i WTA se proti tomu ohradily a rozhodly o tom, že na letošním ročníku se nebude hrát o body do světových žebříčků.

Vyloučení připravilo o start na wimbledonské trávě mimo jiné světovou jedničku a úřadujícího vítěze US Open Daniila Medveděva z Ruska nebo dvojnásobnou grandslamovou šampionku Viktorii Azarenkovou z Běloruska.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

58
Přidat komentář
Jimbo
To je všechno banda byrokratických imbecilů. Co funguje, to zničí kvůli větším výdělkům pár zaintersovaných hamounů - Fed Czup, Davis Cup atd. Plně podporuji rozhodnutá Wimbledonu! Podporování ruských a běloruských sportovců je totální alibiswmus před odpovědností.
Reagovat
Titan
Jakou odpovědností ty alibisto? Je to sprostá diskriminace a zbabělost...
Reagovat
turista
smile
Reagovat
SwissMaestro
Tak jestli podporuješ rozhodnutí Wimbledonu, měl bys chápat, že si to ATP/WTA nemůže nechat líbit. To bych od tebe chtěl asi moc.
Reagovat
paddy
smile
oproti fámám, které se šíří

za 2k by sice měla 70b místo 1300b loni, ale to hlavní je, že 32 hráček by normálně získalo více bodů za 3k a vyšší kolo (počítaly by se jen letošní body, které neobhájila)

vůči těmto 32 se Plíškové s vělkou pravděpodobností vyplatí, když se body neudělují, protože patří do top20, ale víc hráček zahrálo lépe

oproti hráčkám, které vypadly v 1k (10b) sice nebude mít navíc 60b, ale většinou jsou to hráčky zezadu rankingu, takže to nehraje takovou roli

možná to pak někdo i pro zajímavost spočítá
Reagovat
GaelM
smile

Tak tak, pro naše holky je to spíš výhoda. S výjimkou Marušky samozřejmě, ale ta má takovou formu, že si snad ty body zajistí jinde...
Reagovat
misa
Pro Muchovou je to určitě nevýhoda. Kdyby neměla chráněný žebříček, musela by se snad vrátit na ITF okruh.

U Marušky se uvidí ve zbytku sezony, jestli bude schopná na Wimbledon navázat. Po Torontu 2019 (semifinále) se od ní taky čekaly lepší výsledky na velkých turnajích, které nepřišly.
Reagovat
lars
vic hracek nezahralo lepe, ale vic jich postoupilo dal
Reagovat
paddy
já psal o bodech, které se tu dokola omílají
Reagovat
lars
napsal si " víc hráček zahrálo lépe" :)
Reagovat
paddy
"32 hráček by normálně získalo více bodů za 3k a vyšší kolo"
napsáno už dřív v kontextu, takže z logiky věci je jasné, o čem je komentář smile
Reagovat
lars
jasne to neni, bud bys tam musel mit , ze vic hracek ziskalo vic bodu nebo ze jich vic postoupilo dal
Reagovat
tommr
a nenapadlo tě že kdyby se udělovaly body tak by Karolína hrála jinak protože by měla větší motivaci? Takhle věděla že žádný body nezíská i kdyby se rozkrájela a na titul v současný formě prostě nemá takže proti Boulterový nehrála na krev ...
Reagovat
annah
Ona někdy hrála na krev? Nevypadala na to.
Reagovat
annah
Ti lidi z ATP a WTA se asi fakt zbláznili. Když už museli potrestat všechny na Wimblu zrušením bodů a ztrátou těch loňských, ještě budou udělovat pokuty a dál valcit s Wimbledonem. Že jim není trapně. Asi je těch bojů a hádek o kdeco ve světě málo...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
paddy
Wimbledonu nikoli, jen hráčům smile

V Číně se jim farizejsky hodilo zrušit turnaje, když se v Číně již několik let nehraje.

Wimbledon, tedy nejvýznamnější turnaj, zrušit nemohli, protože by poškodili sami sebe. smile
Reagovat
Nola
vsak to je normalne dnes, tak ako zatvarili ekonomiku pocas covidu skoro vsade vo svete, tak si teraz skusaju, kam az to mozu v tenise vyspickovat, a pozeram, ze par ludi im na to skocilo a hraju sa na spravodlivych, par vyvolenych si urobilo z tenisu trhaci kalendar
Reagovat
lars
podle me wta i atp nemaji na zruseni Wimblu dost silne pravomoci
Reagovat
brixner
Taky si myslím, pan Wimbledon se jen tak z vejšky kouká, jak maj vostatní v hlavách nasráno a zobe u toho jahodu se šlehačkou! Je sice fakt ujetý, že letos nebudou body, ale i kdyby Wimbledon vyhlásil ročník bez prize money a hráči by museli platit 10 liber vstup na kurt, stejně se tam všichni slítnou jako mouchy na kravský h0vno! Microsoft vládne počítačům, Wimbledon tenisu a já Čendovi!
Ňáký připomínky?smilesmile
Reagovat
Nola
jezis, preco by ho rusili, ved sa na tom vsetci funkcionari nabalia a hraci su im ukradnuti, sedia si tam na svojich ritiach a ziju z toho, co im hraci zarobia
Reagovat
brixner
Nepíšu přece nic o rušení! Jen tvrdím, že "bojovat" s Wimbledonem na jakékoli úrovni nemá absolutně žádnou cenu! Annah má pravdu, tahle doba je absolutně pošahanásmile
Reagovat
Nola
ale lars to pochopil inak, preto som to napisala...
Reagovat
brixner
A já to taky pochopil špatně, takže pandór!smile
Reagovat
paddy
ITF bylo součástí odebrání bodů a GS pod ní spadají

kdyby GS zrušili, pak by se založila WTF (world ten fed), Wimbledon by se hrál a jelo by se dál

pánové z ATP, WTA a ITF by šli na pracák smile
Reagovat
Nola
ak je tomu tak, tak aj ITF je skorumpovana do spiku kosti, ale ITF podla mojho skromneho nazoru na to dosah nema, to iba ATP a WTA, tie zastupuju vraj "hracov a hracky"
Reagovat
paddy
GS a ATP a WTA jsou oficiálně přidružené k ITF
rulebook je ITF
WTA a ATP může sebrat jen body

bylo by lehké se trhnout a založit vlastní soutěž
neexistují náhradní GS destinace s 20 kurty

zástupci Wimbledonu jeli na FO

Another potential area of negotiation could be the renewal of the ranking point arrangement between the ATP and Wimbledon at the end of the year. There is said to be a potential threat of the Grand Slam tournaments pulling away to develop their own system and playing hardball in the process, a development that would have the ability to conjure up plenty of further problems down the line.
Reagovat
brixner
zástupci Wimbledonu jeli na FO...jako že by se i Wimbledon hrál na antuce?smilesmilesmile
Reagovat
paddy
Madrid, Rome to upgrade to 96 players over two weeks from 2023
from 2025 to the Canada Open and Cincinnati

why we removed the points at Wimbledon is known; it is a matter of fairness and discrimination

The first most important topic concerning tournaments in China is Covid. As for the WTA, the choice was made in relation to the case of Peng Shuai, and we took a different stance on this.

jinými slovy farizej Simon

https://www.ubitennis.net/2022/06/atp-chief-andrea-gaudenzi-on-strategic-plan-wimbledon-events-in-china-and-more/
Reagovat
SpacialRecognition
si taky něco přečíst o incidentu Shahar Peer a UAE turnaje, další důvod, proč nemohli z WTA jednat jinak
Reagovat
SwissMaestro
MYslím, že by hráči měli spíše žalovat WimBLÉdon, uspěli by
Reagovat
lars
nekecas ? :)
Reagovat
Nola
hraci by mali zalovat aj etablischment, ktory odobral body do rankingu a odhalit, kto za tym stoji, nech mame jasno, ako je tenis prespikovany svinstvami, ktore kopiruju dnesnu situaciu vo svete aj v nasich krajinych
Reagovat
SpacialRecognition
Krok odebrat body Wimbledonu byl naprosto legitimní a nevyhnutelný. Kdyby se rozhodli ignorovat porušení stanov jimi samotnými určených, byl by to precens, který si ani WTA, ani ATP ani ITF dovolit nemůžou, jinak by z vlastních stanov udělali bezcenné cáry papíru.
Reagovat
Nola
to mas nejake pomylene, ci? preco by mali hraci a hracky doplacat na rozhodnutie Wimblasu, zakazat ruskych a bieloruskych hracov a hracky? snad niekto doplatil na AO, ze tam nemohli startovat nezaockovani hraci? napis, ze sa mali zaockovat, ci? ale tvoje telo, tvoja volba, potom nie si panom svojej buducnosti ani svojho zdravia.....

mali body zmrazit, to by bola spravodlivost pre vsetkych, tak ako pocas covidu, kedy chranili jedneho hraca, ktory bol naviac zraneny....
Reagovat
SpacialRecognition
Zmrazit body do žebříčku by nic nevyřešilo. WTA/ATP museli ukázat, že porušování smluv nestrpí. Opět, ochrana proti precedensu.

S covidovými regulemi to vůbec není srovnatelné. Tam se o diskriminaci nejedná.
Reagovat
Nola
smile
Reagovat
SpacialRecognition
Chápu, pravda se někomu nelíbí, tak zbyli smajlíky :) ale to je už jen tvůj problém.
Reagovat
lars
to tezko, kdyz mohly byt letos body za turnaje na trave v Anglii pred Wimblem
Reagovat
SpacialRecognition
mluví jasně, právo je jasně na straně WTA a ATP. Stránka morální je už něco jiného.
Reagovat
misa
A jak je to v jiných sportech?
Reagovat
SpacialRecognition
Argument udělal to jeden, proto to muže udělat i druhý je poněkud chabý. A co já vím, udělali to vesměs týmové sporty, tenis je individuální
Reagovat
Kytka
Morální stránku od té právní nelze oddělovat. Není možné rozhodnout domněle podle práva, bez přihlédnutí, zda rozhodnutí je či není morální. To je pak špatný výklad právní normy, právní formalismus a takto prostě rozhodovat nelze. Právní normy nelze používat slepě, bez ohledu na okolnosti, tedy tak, aby rozhodnutí bylo v konečném důsledku nespravedlivé. Proto nejsou právní normy většinou kazuistické a k aplikaci je třeba vždy právní uvážení.
Reagovat
SpacialRecognition
Tohle ale nejsou právní praktiky, kde se dá ohlednout na morálku věci.

Pro diskriminační praktiky výjimky v daných stanovách nejsou, a tudíž musí být rozhodnutí takové, aby nebylo v rosporu s nimi :jinak jsou ty stanovy jen cárem papíru.

Tady prostě není o čem, v stanovách a dohodě je, že diskriminační jednání na základě rasy, etnicity, národnosti a podobné nebude tolerováno.

Za žádných okolností.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Odebráním bodů ale nebyl potrestán Wimbledon, nýbrž hráči/ky. Wimbledon byl potrestán finančně, odvolá se a kdoví, třeba peníze vysoudí zpět i s odškodným. A když ne, o ne se zas tak moc nestane.
Potrestáni za nic budou jen ti, co tam jeli pracovat na základě dlouhodobě dobrých výsledků.
Rozhodnutí ATP/WTA navíc pomůže některým Ruským hráčům. Důvod? Toto nemá logiku, ač se to schovává za jakási pravidla. Pravidla, která dokážou poškodit většinu hráčů, kteří si jen plní své povinnosti, jsou buď špatná nebo s nimi někdo umně manipuluje.
Reagovat
Kytka
Tak v tomhle měla Karolína Plíšková pravdu, když prohlásila, že jsou tak postiženi tenisté a tenistky, ne turnaj, a že je to deb.lní. Tady jak WTA, tak ATP šlápla vedle. Když už se domnívali, že ruští a běloruští hráči jsou tím diskriminováni, neměly se tedy odečítat body. V době covidu to taky šlo, neodečítat,
Reagovat
Kytka
A stanovy snad nejsou právní norma? Pravda příslušné právní síly.
Reagovat
misa
Vedení ATP a WTA musí být placené rusáky, jinak to není možné.
Reagovat
SpacialRecognition
že netoleruje diskriminaci na základě národnosti a dodržuje platné dohohy a své pravidla? Zajímavé
Reagovat
misa
Ničí vlastní turnaje, devastují žebříčky. Nedivil bych se, kdyby se organizátoři WTA turnajů v Británii na to vykašlali. Celkově tahle simonovská sebranka už nemá skoro kde pořádat turnaje.
Reagovat
SpacialRecognition
Ono někdo může tvrdit, že Wimbledon intolerancí jistých národností poškodil sebe sám, minimálně co se týče legitimity.

Mimojiné Wimbledon je v tom prakticky sám, všechny ostatní Grandslamy (AO, USO, FO) potvrdili, že rusové a bělorusové budou moci nadále startovat tam.
Reagovat
vavrinec
Někteří Britové mají ještě pozůstatky něčeho tak archaického, jako je morálka. Jinde už jsou rozhodující jen peníze.
Reagovat
SpacialRecognition
A teď je otázka, je morální trestat jedince, kteří se zaručeně nepodílí na invazi, jen proto, že mají takovou národnost?

Neboli princip kolektivní viny? Historie už mnohokrát prokázala, že to není dobrý nápad.
Reagovat
brixner
S tou kolektivní vinou to je těžký...Kámoš si zaplatil prodejnou ženštinu, to víš, manželka v lázních s kyčlema a von to mermomocí potřeboval někam kuchnout...no a tak přijela výstavní brunetka s trojkama skoro do pasu, moc velký vofuky nedělala, takže to do sebe nechala vokamžitě kuchnout a furt kámoše popoháněla a mlela něco vo tom, že "Dělej, si jak ponocnej, čas sou prachy!" a kámoš teda jel jako šicí stroj a když jí pak vyprovodil na tágo a vrátil se domu, zjistil, že mu z botníku čórla dva litry, co měl ulitý na další její prodejnou kámošku. A pak se na mě tak smutně kouk a řekl: "Brixi, všecky ženský sou svině!"

No a teďonc mudruj...smilesmilesmile
Reagovat
lars
A ze tu moralku VB nepouzila v zari 1938 ?
Reagovat
vavrinec
Protože někteří, ne všichni. Ten, co tu morálku měl přišel k moci později.
Reagovat
lars
A je moralni , aby se VB za mnichovskou dohodu nikdy oficiálně neomluvila ?
Reagovat
soloo
Jo Chamberlain zo zdrapom papira udela svet smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist