Překvapení v Halle: Haas porazil Federera a má titul!

17. 6. 2012, 15:18
Aktuality 45
ATP HALLE - Tommy Haas vyhrál podruhé v kariéře tenisový turnaj v Halle. Čtyřiatřicetiletý Němec, jenž v hlavní soutěži startoval na divokou kartu, ve finále porazil druhého nasazeného Rogera Federera 7-6 6-4. Švýcarský tenista tak nerozšířil svou rekordní sbírku pěti titulů ze zdejších travnatých dvorců a 74 turnajových trofejí z okruhu ATP.
Profily hráčů
Tommy Haas

Čtvrtfinálový přemožitel Tomáše Berdycha Tommy Haas začal na podání a nevedl si dobře. V prvním gamu se nedokázal dostat do tempa a brzy své podání ztratil. Domácí hráč se ale dokázal vrátit do prvního setu, když prolomil podání Rogera Federera a srovnal na 3-3. Ve zbytku setu si pozdější vítěz turnaje držel své servisy přesvědčivě. Neztrácel ani Federer a tak první sadu musel rozhodnout tie-break.

Roger Federer a Tommy HaasV něm Němec ztratil první míč při vlastním podání, ale minibrejk získal brzy zpět. Federerovi se v tie-breaku příliš nedařilo a často chyboval. Forhendem do autu za stavu 4-5 darovala světová trojka Haasovi dva setboly a zkušený Němec šanci využil přímým bodem z podání.

Ve druhém setu si hráči svá podání drželi až do deváté hry. V té zaútočil Haas a sebral Federerovi servis. Brejk také potvrdil a za hodinu a 35 minut mohl před domácími fanoušky začít slavit.



"Tohle je možná největší úspěch mé kariéry," řekl Haas. "Chtěl jsem moc získat třináctý titul v kariéře, protože třináctka je mé šťastné číslo, ale že se tak stalo tady na německé půdě, je neuvěřitelné." Haas přiznal, že před turnajem vůbec nedoufal v možné vítězství. "Kdyby mi někdo řekl, že turnaj vyhraju, navíc vítězstvím nad Rogerem, řekl bych mu, že není v pořádku," dodal.

"
Fnále jsem prohrál, ale tento týden hodnotím poztivně. Věděl jsem, že to dnes bude těžký zápas. Tommy byl lepším hráčem a zasloužil si vyhrát," pochválil Federer soupeře.

Naposledy se Haas z turnajového titulu na okruhu ATP radoval v roce 2009, kdy rovněž v Halle zdolal ve finále Srba Novaka Djokoviče. Federera dokázal porazit v 13. vzájemném zápase teprve potřetí. Na další úspěch čekal od vítězství v osmifinále Australian Open deset let.

- ATP 250 HALLE -
(Německo, tráva, 750.000 euro)
nedělní výsledek (17. 06. 2012)

Dvouhra - finále:
Haas (Něm.) - Federer (2-Švýc.) 7:6(5) 6:4

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

45
Přidat komentář
Draxter
O tom vyplétání - možná to je tím, že Tommy hraje s extrémním nápětím na dnešní standard. Tenisté vyplétají v této době v průměru na 24-28 kg. Jenže Tommy je stará škola, ten vyplétá na 34 kg :D Myslím, že je i dost viditelný rozdíl v jeho úderech a jejich provedení. Takový Pete Sampras hrál také s 34 kg na dlouhé i krátké, když končil. Když se podíváme na záznamy např jízdy Peta na US 2002, můžeme i vidět velký rozdíl v úderech k dnešnímu tenisu. A jak se říká, starého psa novým kouskům nenaučíš, tak i Tommy určitě nehodlá nic měnit. A jelikož sám vyplétám trochu tvrději, než je obvyklé, setkávám se taky s problémy u vyplétačů :)
Kdo by se chtěl např pobavit nebo jen zeptat na něco o vyplétání, prosím :) Rád pohovořím na toto stále zajímavé téma :)
Reagovat
smazaný uživatel
Čím viac "kg", tým je raketa pružnejšia, a čím menej, tým viac je loptička pod kontrolou, že?...Nevieš, ako to majú nastavené hráči ako Nadal, Federer, Murray, či Djokovič?...
Reagovat
smazaný uživatel
Naopak, čím tvrdsi vyplet - tim více kontroly a mene rychlosti. Nizsi kg, znamena vysi rychlost ale mene presnosti ( efekt trampoliny ). Proto třeba McEnroe si mohl dovolit ! 16 Kg ! pro svuj obrovsky cit
Reagovat
smazaný uživatel
vim jen, ze treba Federer pouziva hybridni vyplet - Alu power(luxilon) hruby 1,25 s přírodnim Natural (wilson) 1,30 ...napeti mezi 20-22 kg, v hornich řadach vložene tzv blechy proti posunu. Nadal ma jaksi drát 1,4 Babolat kolem 26 kg. Djok a Muraj pouzivaji take hybrid, ale kg neznam
Reagovat
smazaný uživatel
Ok,dik za info ;)
Reagovat
Draxter
Chlapi, až dorazím domů, tak odepíšu...
Reagovat
Draxter
Forehand:
....24 ti to vysvětlil přesně. Já jen dodám, že čím méně kilo, tím se ti na výpletu snadněji při úderu vytvoří jakási kapsa, která míček "uchopí"(zakousne) a vytáhne ho směrem nad síť. Proto na antuce hráči vyplétají o dost méně, než na tvrdších površích. Na antuce je důležité zůstat ve hře a důležitější než síla, je míček vytáhnout přes síť. A na hardu naopak, důležitá je přesnost a nevyházet se při útočném úderu, což ti tvrdý výplet umožní.

...24: Federer používá ten přírodní od Wilsonu na dlouhé a Luxilon Big Banger Alu Power Rough na ty krátké. A ten údaj 22/20kg, to je u Federera velmi ošemetné. Federer na každém povrchu má rozdílnou kilogramáž. Je to asi současný největší přizpůsobitel. Nedělá mu problém mít na hardu 27/25 a na dalším turnaji, např antukovém, mít 22/20. Jsou hráči, kteří si na něco zvyknou a nemění na žádném povrchu. Možná proto Federer umí na každém povrchu dobře, nedělá mu problém se přizpůsobit.

Murray 28/28kg, Djokovic 25/23,5kg
Rafa je pověstný, že odmalička mu bylo jedno co tam má. Dali mu tam průměr 25/25 a s tím i doteď hraje. V poslední době už ale pochopil, že výpletu musí věnovat větší pozornost než kdysi. Slyšel jsem, že teď už se o to stará. Trochu kilo nahoru/dolů přizpůsobuje povrchu.
Reagovat
smazaný uživatel
Diky za zaujimave info ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Konecne téma - diky. Ale s Rafaelem mi to nak nehraje ! Ano, hraval s babolat pro huricane 1,25 zluty.....ale 2010 totalne zmenil charakter strun k dosazeni ploších uderů....černy 1,4...(nechci placat-typ presne nevim
Reagovat
smazaný uživatel
a Roger zrovna na trave vyuziva to napeti mezi 20-22...aspon wimbledon to graficky předvadel - bylo to nakych 20,7 - 21,45
Reagovat
Draxter
Však píšu, že Rafa už se tomu poslední dobou věnuje. Hraje s RPM Blast, nyní možná už s novinkou RPM Team. Blast osobně odzkoušeno a doporučuju všem. Už i cena jde trochu dolů oproti 2010 ceně.
Reagovat
a.magerova
http://i.pravda.sk/12/062/skcl/P5043e910_haas.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Zapas som nevidel,vysledok ma prirodzene prekvapil..Gratulujem Tommymu,na trave mu to vzdy islo..Ak si podrzi formu,pri troche stastia by mohol prezit prvy wimbl. tyzden..Co sa tyka Federera,ked vypadol Rafa s Kohlim,pe3k pisal,ze Nadal tou prehrou u neho strasne klesol..No a predstavte si, ako dnes musel klesnut Federer..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes a vlastně celý turnaj hrál opravdu skvěle. Vítězství si zasloužil, moc mu to přeji a mám z něho radost. I když ta radost je trochu otupená mírným smutkem vzhledem k tomu, kdo byl s ním ve finále.:)
Ale u Federera věřím, že udělá dobrý výsledek ve Wimbledonu a hlavně bude mít velké šance na OH.
Reagovat
a.magerova
to správné slovo - dobrý skutek :-)))
Klidně půjdu s Tommym oslavovat nebo (a to možná i raději) Rogera utěšovat :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
Ty zvládneš určitě obojí, oslavu i utěšování.:)
A jinak bych z toho nedělal pro Federera tragédii, jak tady mnozí zmiňují. Jasně že dnes nehrál nejlépe, v semi. včera hrál lépe, ale stále se to musí brát jen jako přípravný turnaj na W. a navíc ho trápí nějaká chřipka. Myslím, že i jemu tu prohru trochu otupil fakt, že když už vyhrál někdo jiný, tak že je to Tommy....
Reagovat
a.magerova
Jj jsem děvče šikovné :-)))
Ještě zjistit jestli i Tommy má svou knihu :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to nevím. Ale rozhodně by mohla být zajímavá. Vzhledem k tomu, jak se ubírala jeho kariéra a čím vším si musel už projít. Ale třeba právě něco vydá po skončení kariéry, aby to bylo ucelené.:)
Reagovat
duhove_hovinko
Dobře on!!! :)
Reagovat
Roger_Federer
Je a vždy byl jeden z nejvic simpatickych tenistu na okruhu..Z Fedexem jsou stejna generace tenistu, elegani...zasloužil si vyhrat a myslim,že mu to Roger velmi přal..bylo to videt.
Reagovat
smazaný uživatel
vypletaci raket rikaji, ze Hass je nejvetsi stezovatel a buzerat
Reagovat
smazaný uživatel
Největší b.uzerant je přece John Travolta. :D:D:D To ještě furt nevíš? :D:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Ta trava v Halle je nějaká divná. Přišlo mi, že to oba trefovali míče nějak divně - dost nevynucených chyb (hlavně Federer).
Reagovat
vojta91
nerekl bych, ze za to muze trava...
Reagovat
smazaný uživatel
od svycara neobvykle pratelske prijeti porazky.....ferove gesta, uznani a usmev

Rogere to berem - jen tak dal

mozna i tu olympiadu ti doprejem...a kdyz budu fandit i JA - to skutecne pomuze
Reagovat
Padme
:) Tak mu prosím fandi:)
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
carolyn
Víte co si myslím? že Rožr se ted bude soustředit nejvíce na OH, chce je přece vyhrát. A jak ho znám, tak on se umí vždy připravit dokonale. Tím nemyslím že by se vykašlala na W. Ale podle mě dá vše právě do oh
Reagovat
Bob
soustředit se může na co chce, ale to snad nebyl důvod, proč prohrál. do tohoto zápasu taky mohl dát vše.. nic na tom nemění, Haas byl prostě lepší..
Reagovat
carolyn
O dnešním zápase tam ale odemě nepadlo jediný slovo. Bylo to jen kontatování -toho co jsem napsala
Reagovat
Heather_Fedex
problem jev tom, zei ostatni se budou na oh 100%ne pripravit, ne jenom roger. obzvlast novak bude po zlatu hladovej jako vlk a roger sam rekl, ze oh vyhrat muze ale nemusi. takze jde o dost laxni pristup. nevim, jak dneska hral, ale jak uz jsem rekla, ve finale a navic na svem oblibenem povrchu si takovehle vypadky nemel dovolovat
Reagovat
smazaný uživatel
Taky si myslím, že pro Rogera bude největší šance na OH a on sám to také ví, přeci jen se tam bude hrát jen na dva sety.

Heather: jak myslíš ten "laxní přístup", to jako dnes? Tommy byl prostě lepší, zasloužil si dnes vyhrát a tečka.:)
Reagovat
Heather_Fedex
to s tim laxnim pristupem jsem napsala v souvislosti s oh. roger se totiz v jednom rozhovoru vyjadril, ze oh vyhrat muze ale nemusi. jak hral dneska, to nevim, ale vubec z toho nemam dobry pocit, ze prohral s hracem, na kt. si veril 10 let.
Reagovat
smazaný uživatel
nemyslím, že by měl laxní přístup vzhledem k OH. Myslím si, že si je dobře vědom svých šancí, které jsou možná větší než třeba na W. Ale nebude přeci vyhlašovat, že OH vyhraje. Určitě tam přijede s cílem vyhrát, ale taky se to povést nemusí. Takhle to asi v tom rozhovoru myslel. Určitě se připraví na maximum.
A že dnes prohrál s hráčem, se kterým se mu to deset let nestalo? To se holt stává a nedělal bych z toho tragédii. Navíc Tommy je kvalitní hráč a tomto turnaji hrál extrémně dobře.
Už jsem psal výše, stále se to musí brát jako přípravný turnaj. Hrál semifinále na RG a z těch hráčů, kteří hned po RG jeli hrát turnaj na trávu si vedl nejlépe. Proto to nevidím jako nějakou pohromu. Z jeho pohledu bude důležitý Wimbledon a OH a tam se mu určitě zadaří.:)
Reagovat
krbik13
Keby Roger vyhral Wimbledon,Novak padol najneskôr v SF a Nadal vo F,vyzeralo by to takto : 1. Roger 11100 2. Novak 11000 3. Rafa 10060 .
Tohtoročný Wimbledon bude pre Rogera veľmi dôležitý.
Reagovat
PATRICK_RAFTER
pořád je tam ale to keby :-D už před RG to měli federerovci báječně spočítaný téměř bylo jasný že se nemůže nic stát a fedex půjde zpátky na trůn a jak to zatím dopadlo všichni víme, já jako fanoušek Noleho jsem pořád v klidu! :-)
Reagovat
steve79
Já bych žádnou tragedii z této porážky nedělal. Chleba se láme na Grandslamech a na másters 1 000. Příznávám, že mě trošku mrzí ztráta titulu. Mohl mít už pátý v sezoně.
Reagovat
kombajn
Eurosport tleskám dávaj finále v londyne a ni tam dávej záznam tenisu panečku bravosimo Dávám vám oskara za nejlepší program ! psychopati
Reagovat
carolyn
Co to je za článek? :-DD
To asi měli připravený článek o Rožím a takhle je vypek, tak narychlo někdo sesmolil jednu větu,ne? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Náhodou já to kvituju. To abysme měli kde diskutovat :)
Reagovat
carolyn
Tak přece jen jsem se dočkali, už je článek dopsaný/napsaný :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
J eto sice překvapení,ale Tommy si to zaslouží,protože hraje dobrej tenis a opět se škrabe tam,kam patří.A mimochodem v roce 2009 taky vyhrál v Halle a posléze hrál semifinále Wimbledonu a navíc i celý turnaj byl celý překvapení a letos tomu bude stejně tak
Reagovat
smazaný uživatel
Nádhernej turnaj od Tommyho, je to vlastně jeho první triumf od roku 2009. Vyřadil Berdycha, Kohliho a dneska byl taky lepší. Mám z něj vážně obrovskou radost, po tolika zraněních a v takovým věku ještě dokázat odehrát na podobný úrovni. Může bejt insporací pro Rogera ve vytrvalosti.

Jeden z nejlepších tenistů, co jsem zažil, snad vydrží zdravej aspoň do OH. Moh by na wimbledonu zas jednou vyřadit Novaka :)
Reagovat
smazaný uživatel
Podepisuju :-) přeju ještě dnes Davidovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jsme dva :))) I když Cilicovi bych to dokázal odpustit, kdyby vyhrál.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist