Preview: ATP Barcelona

28. 4. 2008, 12:05
Previews 2
Mezi tři antukové podniky Masters na přelomu dubna a května byl vložen jeden týden "volna". Ani v něm si ale většina tenistů neodpočine, jelikož dnes začíná prestižní podnik na antuce v Barceloně, kde se hraje o dotace v celkové hodnotě 824.000 eur. Titul bude obhajovat světová dvojka Rafael Nadal.
Preview: ATP Barcelona

Barcelonský turnaj Open Sabadell Atlántico 2008 za poslední tři sezony nezná jiného vítěze, než domácí hvězdu Rafaela Nadala. A Nadal nebude chybět ani letos, přestože se mu termín tohoto klání vůbec nezamlouvá a do vedení ATP se pěkně obul. Narozdíl od jiných hráčů ze špičky světového žebříčku - Federera, Djokoviče, Davyděnka nebo Roddicka, kteří šetří síly na další turnaje série Masters - na domácím oblíbeném podniku chybět nechce.

Rafael Nadal, světová dvojka, minulý týden počtvrté obhájil titul v Monte Carlu, o což se bude snažit i v oblíbené Barceloně. Rodák z Mallorcy je antukovým suverénem posledních let. Na oranžovém povrchu od roku 2005 prohrál jen tři zápasy. Naposledy nestačil v minulé sezoně ve finále turnaje v Hamburgu na Federera. Od této porážky si připsal 17 výher a z celkových 42 odehraných setů prohrál pouze jeden. Zcela hladce prošel pavoukem turnaje i minulý týden v Monte Carlu, kde získal po boku krajana Robreda titul také ve čtyřhře. Nadal v Barceloně za poslední tři roky prohrál pouze jeden set. Letos má v úvodním kole volný los, prvním soupeřem mu bude vítěz duelu Starace - Luczak.

Roli turnajové dvojky bude plnit další Španěl - pátý hráč světa David Ferrer. Tomu přechod na pomalou antuku očividně prospěl. Před 14 dny triumfoval ve Valencii, v Monte Carlu prohrál ve čtvrtfinále až s Nadalem, se kterým nevyužil tři setboly. V Barceloně obhajuje body za loňské semifinále, v němž rovněž nestačil na krajana Nadala. Letos svou pouť pavoukem zahájí ve 2. kole proti vítězi střetnutí Eschauer - Trujillo-Sojer.

Mezi favority celého klání patří i třetí nasazený David Nalbandian. Ten má letos na antuce skvělou bilanci 14-2, z níž vytěžil titul z Bueno Aires. Ve finále v Acapulku prohrál s Almagrem, minulý týden nedokázal potřetí v řadě porazit Federera. V Barceloně může už ve 2. kole narazit na nepříjemného krajana Agustina Calleriho, jenž před rokem postoupil až do semifinále, nebo Švéda Thomase Johanssona, kterého před třemi týdny porazil v Davis Cupu.

Čtvrtým nasazeným je Američan James Blake. Nicméně od něj se na antuce velké zázraky nečekají. Minulou sezonu na ní vyhrál jen 6 zápasů a 7 prohrál. Blake se však před týdnem v Monte Carlu nepředstavil a tak chce při premiérové účasti v Barceloně dojít co nejdále a připravit se co nejlépe na nadcházející podniky Masters v Římě a Hamburgu, po kterých následuje French Open. Ve Španělsku mu první soupeř vzejde z duelu Gremelmayr - Ramirez Hidalgo. Druhý jmenovaný Španěl byl minulý týden blízko senzaci, když byl v Monte Carlu 2 míčky od výhry nad Federerem.

Ani letos v Barceloně nechybí loňský neúspěšný finalista Guillermo Caňas z Argentiny. Aktuálně 31. hráč žebříčku však tento rok nasazený není, a tak musí bojovat už od úvodního kola. V něm se střetne s domácím Oscarem Hernandezem, který obhajuje čtvrtfinále. Letos se ale španělský tenista trápí. Nebýt semifinále v Houstonu, měl by letošní zápasovou bilanci 4-12. Před týdnem skrečl zápas 1. kola challengeru na Bermudách.

Zapomenout nesmíme ani na dalšího z mnoha domácích tenistů. Nicolas Almagro, turnajová desítka, letos vyhrál už dva antukové turnaje. Navíc ve Valencii si ve finále nechal vítězství doslova proklouznout mezi prsty. V Monte Carlu nestačil na Rusa Andrejeva. Letos by v Barceloně neměl mít problémy obhájit loňské 2. kolo. V úvodním zápase bude favoritem proti Srbu Troickému a ve druhém kole se může dočkat odvety za loňské vyřazení, pokud Ital Volandri přejde přes Rakušana Melzera.

Z českých tenistů se v Barceloně objeví pouze Ivo Minář. Svou stále se zlepšující formu bude chtít potvrdit proti domácímu kvalifikantovi Marcu Lopezovi.

Důležité odkazy:

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
- netušíte někdo proč dávají Barcelonu v TV na galaxii až od 2. května?
Reagovat
dabelsobul
Galaxie ma prava na turnaje Masters, na Barcu zakoupila asi az od ctvrtfinale. Ale jen dedukuju, duvod neznam :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist