Preview: Australian Open 2011. Zaútočí Nadal na 'Rafa Slam'?

16. 1. 2011, 21:43
Previews 9
Další díl tenisové rivality mezi Španělem Rafaelem Nadalem a Švýcarem Rogerem Federerem se odehraje v Melbourne na Australian Open, prvním grandslamu sezony. Oba jsou hlavními favority, ale klín by mezi ně mohl vrazit třeba český hráč Tomáš Berdych, tak jako loni ve Wimbledonu.

Rafael Nadal může triumfem na Australian Open vyhrát čtyři grandslamové turnaje po sobě, což se naposledy povedlo před 42 lety Rodu Laverovi. "Každý se mě na to ptá, ale já to beru jako normální turnaj. Chci hrát co nejlépe a neberu to jako tlak, ale jako motivaci navíc," řekl Nadal. "Byl by to skvělý úspěch, ale nemůžeme to nazývat Grand Slam," citoval Lavera deník US Today. Většinou se tak mluví o tzv. 'Rafa Slamu'. Nebo-li 'nekalendářním grandslamu'.

Laver dosáhl kalendářního Grand Slamu roku 1969. Šanci vyhrát všechny grandslamové turnaje v jedné sezoně měl i Federer, ale v roce 2006 i 2007 ho o tento úspěch připravil na pařížské antuce při Roland Garros ve finále právě Nadal.

Španěl minulý rok vyhrál Roland Garros, Wimbledon i US Open. Jako favorita Australian Open ho vidí většina odborníků. "Rád bych viděl, aby grandslam vyhrál někdo jako Andy Murray nebo Novak Djokovič, ale moje volba je Nadal," řekl slavný Američan John McEnroe. Stejně tipovali i Švédové Mats Wilander a Stefan Edberg.

Rodák z Mallorky vyhrál Australian Open v roce 2009. Minulý týden byl nachlazený, přesto by to Španěla nemělo připravit o jeho sílu. "Každý den k dobru je důležitý, každý den se zlepšuji. Není důležité začít turnaj ve vynikající formě, ale postupně se zlepšovat a na konci hrát skvěle, což už se mi několikrát povedlo," řekl rodák z Nadal, jenž zahájí proti Brazilci Marcosi Danielovi. Prvního vážnějšího soka - Ferrera, Nalbandiana či Hewitta, by mohl potkat až ve čtvrtfinále. O kolo dál pak Murrayho, nebo Söderlinga.

Největším nadalovým soupeřem je opět Roger Federer, šestnáctinásobný grandslamový vítěz, který naposledy uspěl právě před rokem. Výhrami na Turnaji mistrů a v Dauhá Švýcar ukázal, že je stále silný a schopný Nadala porážet. "Rafa je teď jedničkou a věří si, ale já jsem dobře připravený, i když vím, že je potřeba přidat něco navíc," řekl Federer.

Fakta:
Melbourne (Austrálie)
grandslam Australian Open 2011
17. 01. - 30. 01. 2010
povrch: tvrdý povrch - Plexicushion
draw: 128 hráčů
oficiální webová stránka
single draw (pdf)

"Právě Nadal je letos největším lákadlem. Každého bude zajímat, jestli dokáže grandslam vyhrát počtvrté v řadě. Proto bude Australian Open tak vzrušující. On vyhrál tři grandslamy na různých površích, jsem napjatý, jak mu to půjde," těší se na turnaj devětadvacetiletý rodák z Basileje. "Bylo by neuvěřitelné vidět, jak to dokáže. Je to neskutečné, čeho je schopen. Budu ho pozorně sledovat. A pokud dostanu šanci, věřím, že ho můžu zastavit," dodal Federer.

Zahrát si v 1. kole proti švýcarskému tenistovi se 'poštěstilo' Lukáši Lackovi ze Slovenska. Pokud Federer postoupí, narazí ve druhém kole zřejmě na Francouze Simona, se kterým dosud oba vzájemné souboje prohrál. Dostat se minimálně do čtvrtfinále, v němž by se utkal zřejmě z Roddickem, by ale mít neměl. V semifinále mu pavouk může přidělit Djokoviče, nebo Berdycha.

Šanci na úspěch však cítí i Novak Djokovič. "Oni jsou jednoznačně nejlepšími tenisty světa. Jsou největšími favority na titul. Ale pro malou skupinku hráčů za nimi je na každém turnaji výzvou, je zastavit," říká vítěz Australian Open 2008 Djokovič. "Když s nimi hrajete, tak vás to vždy nutí hrát ještě lépe. Už se na zápasy moc těším," dodal třiadvacetiletý Srb, jehož po úvodním kole s Granollersem mohou čekat testy proti soupeřům se skvělým servisem: Karlovičovi, Troickému, Almagrovi či Berdychovi.

Kursy na vítěze (bwin.com):
Federer (Švýc.) ... 2,25
Nadal (Šp.) ... 2,50
Murray (Brit.) ... 8,00
Djokovič (Srb.) ... 10,50
Söderling (Švéd.) ... 16,00
Nalbandian (Arg.) ... 32,00
Davyděnko (Rus.) ... 44.00
Berdych (ČR) ... 80.00

"Cítím se ve výborné formě. Myslím, že když budu hrát svou hru, mám určitou šanci i proti Rafovi a Rogerovi," věří si Djokovič. Své sebevědomí si posílil na Hopman Cupu, kde vyhrál všechny tři dvouhry. "Hrál jsem to opravdu výborně. Snad mi to vydrží."

Andy Murray stejně jako Djokovič v zimě zapracoval na fyzičce a doufá, že by mu to mohlo pomoct k prvnímu grandslamovému triumfu. Loni byl v Melbourne ve finále, ale stejně jako v roce 2009 prohrál hladce ve třech setech s Federerem.

"Zkušenosti samozřejmě pomáhají," uvědomuje si Murray. "Už jsem odehrál dost důležitých zápasů. Musel jsem zvládnout několik těžkých chvil. Bylo to něco, z čeho jsem se musel ponaučit. A myslím, že jsem teď psychicky silnější," dodává britský tenista. Pokud letos nezaváhá, bude klíčovým čtvrtfinálový zápas zřejmě proti Söderlingovi, nebo Tsongovi.

Poslední vítězové:
2010 ... Federer Murray 6-3 6-4 7-6
2009 ... Nadal - Federer 7-6 3-6 7-6 3-6 6-2
2008 ... Djokovič - Tsonga 4-6 6-4 6-3 7-6
2007 ... Federer - Gonzalez 7-6 6-4 6-4
2006 ... Federer - Baghdatis 5-7 7-5 6-0 6-2
2005 ... Safin - Hewitt 1-6 6-3 6-4 6-4
2004 ... Federer - Safin 7-6 6-4 6-2
2003 ... Agassi - Schüttler 6-2 6-2 6-1
2002 ... T. Johansson - Safin 3-6 6-4 6-4 7-6
2001 ... Agassi - Clement 6-4 6-2 6-2
2000 ... Agassi - Kafelnikov 3-6 6-3 6-2 6-4

I když se to nikterak neočekává, budou chtít do závěrečných kol promluvit také další. Naděje se dává zejména Robinu Söderlingovi, Davidu Nalbandianovi, Nikolaji Davyděnkovi nebo Andymu Roddickovi.

Ale proč by nemohlo dojít i k nějaké senzaci? Vždyť za posledních 10 let si ve finále Australian Open zahráli hned čtyři nenasazení tenisté: Jo-Wilfried Tsonga (2008), Marcos Baghdatis (2006), Rainer Schüttler (2003) a Arnaud Clement (2001).

Zraky českých fanoušků se upírají k Tomáši Berdychovi. Tomu se loni po úspěchu ve Wimbledonu nedařilo, ale Turnaj mistrů i začátek nové sezony naznačily obrat k lepšímu. "V roce 2011 bych chtěl zase na Turnaj mistrů v Londýně a vyhrát více než padesát zápasů, protože to by znamenalo, že sezona byla skvělá," vytkl si trojnásobný osmifinalista Australian Open Berdych.

Před rokem se mu v Austrálii nedařilo, vypadl už v druhém kole. Letos má šanci si polepšit a v případě úspěchu hrát semifinále proti obhájci titulu Federerovi. Letos zahájí proti takřka neznámému Crugnolovi a prozradil, že chce soupeře zaskočit novou zbraní (více zde).

Australian Open:
vítěz ... 2000 b. (2.200.000 dolarů)
finále ... 1200 b. (1.100.000 dolarů)
semifinále ... 720 b. (420.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 360 b. (210.000 dolarů)
osmifinále ... 180 b. (93.000 dolarů)
3. kolo ... 90 b. (54.500 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (32.000 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (20.000 dolarů)

Radek Štěpánek loni půl sezony promarodil a v žebříčku se propadl do sedmé desítky. V Melbourne tak není mezi nasazenými, přesto má na úvod dobrý los. V prvním kole se střetne s Němcem Gremelmayrem, pak je pravděpodobný souboj s Isnerem. S Američanem jediné vzájemné utkání před třemi lety vyhrál. Pokud by se rodák z Karviné dostal do 4. kola, mohl by vyzvat Nadala.

Jednoznačně nejtěžšího soupeře má z Čechů Jan Hájek. Aby zopakoval loňské druhé kolo, musel by vyřadit nasazenou osmičku Andyho Roddicka, se kterým se utká poprvé v kariéře.

Z kvalifikace se do hlavní soutěže dostal ještě Jan Hernych, kterého čeká Uzbek Denis Istomin. v případě výhry se utká s lepším z dvojice Brazilců Bellucci - Mello. Ve třetím kole by teoreticky mohl čekat čtvrtý nasazený Söderling. Jednatřicetiletý rodák z Prahy loni na Australian Open chyběl, předtím dokázal v letech 2005 a 2006 postoupit do druhého kola.

Více než kdy jindy by se letos pořadatelé mohli obávat deště, neboť Austrálii už několik týdnů sužují povodně. Déšť ještě minulých dnech významně zasahoval do kvalifikace. Nyní už ale v Melbourne panuje slunečné počasí a teploty kolem 20 stupňů. Postupně se má oteplovat a o víkendu mají teploty vystoupat až k 35 stupňům. Přeháňky v nejbližších dnech podle meteorologů nehrozí.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Pe3k
Rafan má až do finále neuvěřitelně lehký los, takže 100% utočit na zisk prvenství na AO 2011 bude.Podle mě má jen 2 možné soupeře. V semifinále Murryho a ve finále Federera.Djokovič neporazí Federera a nemá na to, aby ve fináke porazil Rafu.
Reagovat
smazaný uživatel
Aspon si to myslim
takto tipujem umiestnenie
W- Federer
F-Nadal
SF-Djokovic, Soderling

Murray neprejde cez Soderlinga si myslim, ktory uz v Brisbane naznacil ze pod novym trenerom bude hrat este lepsie ako doteraz- plus Murray by v pripade QF zapasu so Soderlingom bol pod strasnym tlakom a Murray je prave hrac ktory tlak nezvlada- islo by o 4. miesto, a chcel by porazit za kazdu cenu hraca co ho prave preskocil atd, 4. miesto je dolezite pre nasadzovanie do turnajov teraz nahodou ich to dalo dokopy na QF 4-5 ale inac ako 5.Murray bude dostavat dalej Federera, Nadala, Djokovica co je tazsie ako byt 4ka a dostavat - zvacsa 6-7-8 cize Berdycha, Ferrera, Roddicka do QF. Davydenko podla mna dokraca do QF v 4kole da Berdycha.
Reagovat
smazaný uživatel
To Robin prohlasil uz pred zacatkem nove sezony, ze se chce pod vedenim Pistolesiho zlepsovat a uvedl take, ze tento rok uz by chtel vyhrat grandslam. Uvidime, jak bude pokracovat dal, ale v Brisbane hral vazne skvele.
Co se tyce Berdycha, mame stejny nazor, ze ho v osmifinale porazi Nikolaj, taktez ve skvele forme. Ja to tento rok u Tomase na nejake grandslamove SF nebo F nevidim...
Reagovat
smazaný uživatel
Pre Berdycha bude tato sezona sokova terapia:D Proste Berdych strati strasne vela bodov tuto sezonu- 1200 b vo Wimbledon a 720 RG tak neviem ale z tych 1900 b aspon polku ak ne viac podla mna strati a pojde dole rapidne- pricom sam si moze za to lebo minuly rok po tych velkych uspechoch stratilo si aspon tie svoje pozicie obhajit na Masters v Sev. Amerike ci US open, takto vypadne z top 10 ocakavam. Melzer to iste - nechapem ako Melzer sa drzi na 11. priecke to mi je taka ista zahada ako Simon kedysi ked bol v top 10. Ved Melzer tych svojich 720 tiez neobhaji SF na RG. Davydenko stale nehra nic exttra si myslim ale furt lepsi je ako Berdych v pripadnom ich zapase. Uvidime mozno Berdych si to v hlavne zrovna a zacne podavat vyrovnane vykony, chlapec ma na to aby bol stabilne v top 10 ale to by trebalo aby hral cellu sezonu QF, 4kola na GS turnajoch a Masters a nie raz byt vo finale, SF a potom vypadavat v prvych kolach s amatermi:D
Reagovat
smazaný uživatel
Strašně předbíháš, to je hrozné. Ještě nemáme za sebou ani první kolo a ty už soudíš. Přitom si beztak Murrayho letos ani neviděl a nevzpomínáš si na poslední vzájemný zápas, kdy byl Soderling na ručník.
Reagovat
smazaný uživatel
Viem ze predbieham, ale ved som napisal len moj tip ved toto ma byt forum, diskusie a tak nie? aspon sa nehadam nekritizujem nikoho a neutocim ako polka diskuterov. Napr. Davydenko uz teraz vyzera byt vonku, prehrava s Mayerom. Murrayho som videl na Hopmane aj 4hru som videl ta Robson vsetko mu kazila, keby Murray mal partaka ci uz do dvojhy tak aj v DC by mohli daco hrat ne len takyto Hopman cup ktory uz nie je to co byval. Murray vie ako na Robina - samozrejme vyborna obrana a Robin sa vyhadze atd , teraz v Londyne viem ze ho znicil uz neviem 6:2 6:3 ci kolko ale to bol jeho najlepsi zapas na turnaji a Robinov najslabsi a na zaklade jedneho zapasu tazko hodnotit. Ja si len myslim ze ak by sa stretli, a Robin sa mi pacil teraz v Brisbane tak by Murray bol pod tlakom a Murray pod tlakom nikdy este nepodal 100% vykon a tito dvaja hraci su podla mna na rovnakej urovni momentalne, cize preto by som tipoval Soderlinga.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejlepší Murrayho zápas na TM byl s Nadalem. Však uvidíme, já radši netipuju a jdu zápas od zápasu. Ale pokud by na ten souboj došlo, myslím, že by Robin byl rád, že uhraje set. Nevidím nic, čím by mohl Murrayho překvapit.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano s Nadalom to bola super bitka a Murray sam povedal ze kvoli takym zapasom hraje tenis- ale naj zapas som myslel z toho hladiska ze sa mu vsetko darilo a vyhral hladko- co bol zapas prave s Robinom. No na zapasy to je 3:2 pre Murrayho cize asi ho ma Robin cim prekvapit a minuly rok v IW ho Robin porazil 2:0 Vtedy si pamatam ze Murray bol dost z formy- cize ten zapas je tak dolezity ako TM a hladka vyhra Andyho. Berem ze Andy je tvoj oblubenec ale ja si myslim ze Soderling je za posledne mesiace na urovni Andyho. Ved uvidime na AO ked sa stretnu:) potom sa mozme o daco stavit:D
Reagovat
smazaný uživatel
OK, můžem se vsadit pak, pokud budou hrát spolu :D Popřemýšlej o čem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist