Preview: Challenger Tour Finals v Sao Paulu

26. 11. 2012, 13:30
Previews 7
Zítra v Sao Paulu odstartuje 2. ročník soutěže pro úspěšné hráče letošních challengerů, která má formát jako Turnaj mistrů. Nejvýše nasazeným hráčem bude domácí Thomaz Bellucci, který dostal stejně jako před rokem divokou kartu, navázat na loňský triumf Stebeho budou chtít také Ital Paolo Lorenzi, Rumuni Victor Hanescu a Adrian Ungur, Slovinec Aljaz Bedene, Portugalec Gastao Elias, Argentinec Guido Pella a Španěl Ramirez-Hidalgo.

V největším městě Jižní Ameriky Sao Paulu se na konci sezony podruhé schází tenisté, kterým se letos dařilo na challengerech. Ne všichni pozvánku přijali, ať už ze zdravotních, či osobních důvodů, a tak se do osmičlenného startovního pole druhé ročníku vešel i v pořadí až dvacátý Rumun Adrian Ungur. Ten si letos zahrál šestkrát ve finále, titul však získal jen na domácí antuce v Sibiu. Za účast v Sao Paulu vděčí až odhlášení Rusa Donského.

Turnaj se pořádá v krásné nové aréně, kde se letos konal také poprvé turnaj ATP. Zatímco v únoru se hrálo na antuce, tento týden je připraven kurt s rychlým povrchem. Na něm sedmadvacetiletý Ungur letos odehrál jediné utkání, a tak se logicky řadí mezi outsidery turnaje.

Ve skupině Verde se střetne i s nejvýše nasazeným Thomazem Belluccim. Čtyřiadvacetiletý Brazilec sice letos startoval pouze na challengeru v Braunschweigu, kde mimochodem triumfoval, jako domácí hvězda však po roce opět dostal divokou kartu a z pozice 33. hráče světa bude největším favoritem. Letos vyhrál antukový turnaj ATP ve Gstaadu, před měsícem si zahrál finále v hale v Moskvě a dvakrát v této sezoně dokázal na rychlém povrchu sebrat set Rogeru Federerovi. Loni Bellucci postoupil ze skupiny, v semifinále však nestačil na Izraelce Selu.

Skupiny:
Skupina Verde:
Thomaz Bellucci (1-Braz.)
Ruben Ramirez-Hidalgo (4-Šp.)
Guido Pella (6-Arg.)
Adrian Ungur (7-Rum.)

Skupina Amarelo:
Paolo Lorenzi (2-It.)
Victor Hanescu (3-Rum.)
Aljaz Bedene (5-Slovi.)
Gaston Elias (8-Port.)

Také čtyřiatřicetiletý Španěl Ruben Ramirez-Hidalgo sbírá trofeje výhradně na antuce - letos si tituly odvezl z mexického San Luis Potosi a z Tunisu. Na hardu odehrál pouhé tři zápasy. I dvaadvacetiletý Argentinec Guido Pella patří spíše mezi antukáře, nicméně letos kromě dvou triumfů na oranžové drti zvítězil také na slaběji obsazeném challengeru na tvrdém povrchu v ekvádorské Mantě.

Lídrem challengerového žebříčku byl v době uzavření startovního pole Rumun Victor Hanescu, který si už letos v Sao Paulu zahrál - v únoru na podniku ATP vypadl ve druhém kole s pozdějším šampionem Almagrem. Ve druhé polovině sezony se zaměřil na challengery a hned ze tří si odvezl tituly. Podobně jako jeho soupeřům se i Haneskovi dařilo patří spíše na antuce, díky agresivnímu stylu hry by ale postup ze skupiny měl být pro jednatřicetiletého Rumuna minimem.

"Raději hraji na rychlém povrchu, a to i kvůli mé výšce, která mi hodně pomáhá," přiznal. "Mám rád zdejší publikum. Budu hrát uvolněně, bez tlaku a doufám, že si tu tenis užiji. Pro mě je tu favoritem Bellucci, ale v Sao Paulu jsou skvělí tenisté a je tu opravdu velká konkurence," řekl aktuálně 64. hráč světa Hanescu, který letos vyhrál antukové challengery ve Štětíně, Banja Luce a Timiosaře.

Černým koněm by mohl být Slovinec Aljaz Bedene. Čtyřiadvacetiletý tenista má za sebou zatím nejpovedenější sezonu, během které vyhrál čtyři challengery a v říjnu si poprvé zahrál také ve čtvrtfinále turnaje ATP.

Fakta:
Sao Paulo (Brazílie)
ATP Challenger Tour Finals 2012
27. 11. - 01. 12. 2012
povrch: tv. povrch
dotace: 220.000 dolarů
draw: 8 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

"Od začátku roku bylo mým cílem kvalifikovat se na tento turnaj. Budu se snažit vyhrát každý zápas, i když je tu dalších sedm silných soupeřů," řekl po příletu do Brazílie Bedene, jenž je jedním ze tří Slovinců v Top 100. "Slovinsko je malá země se 2 miliony obyvatel a má tři hráče mezi elitou, východní Evropa má ve světovém tenise opravdu početné zastoupení," dodal.

Osmkrát do finále se letos dostal Paolo Lorenzi, triumfovat ale dokázal jen dvakrát. Rychlý povrch třicetiletému Italovi nesedí, postup do semifinále tak pro nasazenou dvojku nebude snadným úkolem.

Po odhlášení Rakušana Andrease Haidera-Maurera se do soutěže kvalifikoval také Portugalec Gastao Elias, který letos v Brazílii startoval na již 11 turnajích. Hned na úvod roku právě na rychlém povrchu v Sao Paulu prohrál až ve finále a poslední dva měsíce tráví pouze v Jižní Americe; na antuce v Rio de Janeiru zvítězil, v Porto Alegre padl až ve finále.

Role náhradníků budou plnit Brazilci Thiago Alves a Rogerio Dutra SIlva. Z loňské osmičky účastníků (Stebe, Sela, Bellucci, A. Beck, Reynolds, Kližan, Rui Machado a Bachinger) letos startuje pouze Bellucci. Titul z premiérového ročníku si odvezl Němec Cedrik-Marcel Stebe.

Z každé čtyřčlenné skupiny, ve kterých se utká každý s každým, postoupí dva nejlepší do semifinále. To je na programu v pátek, v sobotu turnaj vyvrcholí finálovým duelem.

Program 1. dne (úterý, 27. 11. 2012)

18:00: Victor Hanescu - Aljaz Bedene
20:00: Paolo Lorenzi - Gastao Elias
22:00: Ruben Ramirez-Hidalgo - Adrian Ungur
00:00: Thomaz Bellucci - Guido Pella

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
pingwin
To zase bude komedie u sázení :D :D
Reagovat
ezpana
Nevhodne zvolený termín, preto aj toľko hráčov odmietlo, keď si človek pozrie, kto tam je a kto všetko odmietol, tak sa nabízí otázka, či to má význam vôbec usporiadavať (chýba #3 Kližan, #5 An.Kuznetsov, #6 Janowicz, #7 Donskoy, #8 Ito..) a tak hrajú aj #9 Pella, #14 Ramírez Hidalgo, #15 Elias a #20 Ungur.
+ Prečo je nasadenie podľa singlového rebríčka a nie čelindžrové - na základe, ktorého sa tam dostali...?!
http://www.atpworldtour.com/Rankings/YTD-Challenger-Rankings.aspx?d=05.11.2012&r=1&c=#
Reagovat
smazaný uživatel
Preview najhoršieho turnaju v roku.

- Kurty sú strašné, zlé odskoky (a to je hard)
- Samí antukári v halovom prostredí
- Bellucci (takmer člen top 30) sa zúčastňuje
- Divoká karta by tam vôbec nemala byť

Proste des.
Reagovat
smazaný uživatel
Njn, je po sezone, vsichni maji dovolenou. Jsem zvedavy na Bedeneho. Rekl bych ze pristi sezonu o sobe da poradne vedet i na okruhu ATP.
Reagovat
smazaný uživatel
No a to je najväčšie negatívum celého tohto cirkusu.

Turnaj sa mal hrať niekedy na začiatku novembra, a nie v decembri. Minulý rok sa hral zároveň s challengrom v BA a aj obsadenie bolo lepšie, hoci ten slizák Bellucci tam bol tiež.
Reagovat
smazaný uživatel
No a to je najväčšie negatívum celého tohto cirkusu.

Turnaj sa mal hrať niekedy na začiatku novembra, a nie v decembri. Minulý rok sa hral zároveň s challengrom v BA a aj obsadenie bolo lepšie, hoci ten slizák Bellucci tam bol tiež.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nejakou vatu dostanou a pro treba takovyho veterana Hidalga je to maximalni pocta jaké se mu může dostat. Hanescu uz neni co byval a spoustu zapasu jentak odchodi. Bedene a ostatni mladici jsou na vzestupu a je to pro ne asi prestizni. Lorenzi je dric, ale na nejake vetsi vysledky to nestaci (navic kouka jak husa do flasky). Ungur dokaze prekvapit a ma super servis. No a Bellucci to asi zebrickove ma zachranit aby se tam prisel asi aspon nekdo podivat. Nejspis dostal i odpovidajici startovny aby si prijel pinknout. Bdzvyznamny turnaj ktery asi bude zajimat jen skalni fanousky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist