Preview: Čtvrtfinále turnaje Masters v Torontu

25. 7. 2008, 11:40
Previews 1
Do čtvrtfinále turnaje Masters v Torontu se z šesti elitních hráčů světového žebříčku dostali jen Nadal a Djokovič. Do finále však může postoupit pouze jeden - narazit na sebe můžou už v sobotním semifinále. V druhé části pavouku už z nasazených zůstal jen James Blake. Dočkáme se i dnes dalšího překvapení?
Rafael Nadal

Na letošním Rogers Cupu se favoritům příliš nedaří. Během úvodních tří kol vypadla světová jednička Roger Federer, Nikolaj Davyděnko, David Ferrer nebo Andy Roddick. Ve hře o titul však i nadále zůstává obhájce Novak Djokovič nebo světová dvojka Rafael Nadal. Zvládnou dnes svá čtvrtfinálová utkání a postoupí do letos už pátého vzájemného střetnutí? A kdo má šanci na druhé místo ve finále? Turnajová sedmička James Blake, nebo snad někdo z nenasazených Simon, Cilič nebo Kiefer?

Simon (Fr.) - Cilič (Chor.) ... dnes od 17 hodin
Tak trochu překvapivá čtvrtfinálová dvojice. Francouz Gilles Simon se po triumfu v Indianapolisu v žebříčku ATP posunul už na 22. místo a tento týden se v dobré formě ukazuje i na turnaji Masters v Torontu. Nejdříve ve druhém kole vyřadil světovou jedničku Rogera Federera a v osmifinále porazil i Argentince Acasusa, který v Kanadě překvapil výhrami nad Gulbisem a čtrnáctým nasazeným Fernandem Gonzalezem.

Ani s Ciličem se mezi nejlepší osmičkou příliš nepočítalo. Devatenáctiletý Chorvat, který na sebe letos upozornil hlavně osmifinálovými účastmi na Australian Open a Wimbledonu, měl už v 1. kole namále, když postup přes kvalifikanta Dlouhého doslova vydřel. Pak ale ve dvou setech porazil turnajovou dvanáctku Robreda a včera si vyšlápl i na světovou šestku Andyho Roddicka.

Pro oba tenisty to dnes bude první čtvrtfinále na velkém turnaji - ať už podniku série Masters nebo grandslamu. Mírným favoritem je Simon, který vyhrál už osm zápasů v řadě a v loňské sezoně Ciliče dvakrát, nutno podotknout že po vyrovnaném boji, porazil. Bwin na postup Francouze vypsala kurs 1.48.

Blake (7-USA) - Kiefer (Něm.) ... dnes od 19 hodin
Semifinálový soupeř prvnímu čtvrtfinálovému vítězi vzejde z duelu sedmého nasazeného Jamese Blake s Nicolasem Kieferem. Osmadvacetiletý Američan už v Torontu dokázal otočit dva zápasy - úvodní sadu prohrál jak s Björkmanem, tak s Tursunovem. Rusovi tak oplatil 5 dní starou porážku ze semifinále v Indianapolisu.

Nenasazený Nicolas Kiefer v Kanadě odehrál už tři těžká utkání. Ve dvou vyrovnaných setech porazil Fishe i Južného. V osmifinále jednatřicetiletého Němce nezastavil ani čtvrtý hráč světa Nikolaj Davyděnko.

Kiefer už ví, jaké to je v Torontu hrát semifinále, ovšem s Blakem ještě ve třech vzájemných duelech neuhrál ani set. Pokaždé spolu hráli na hardu, a tak se i dnes věří více Američanovi: kurs na jeho postup má hodnotu 1.46.

Djokovič (3-Srb.) - Murray (8-VB) ... 26.7. od 2 hodin
Obhájce titulu Novak Djokovič zatím neztratil ani set. S Dančevičem a Söderlingem dokonce pouze jednou prohrál vlastní servis. Včera proti Švédovi začal trochu vlažně, ale poté, co odvrátil 4 brejkboly a soupeřův odpor, začal na kurtu dominovat a dokazovat, proč je právě on třetím hráčem světa.

Andy Murray hrál v roce 2006 na Rogers Cupu v Torontu semifinále, od kterého ho letos dělí jediná výhra. Wimbledonský čtvrtfinalista a vítěz dvou letošních turnajů v Kanadě přešel přes Thomase Johanssona a včera zvládl i těžké utkání se světovou devítkou Stanislasem Wawrinkou, od kterého dokonce v druhé sadě dostal "kanára".

Djokovič se dnešního utkání příliš obávat nemusí. Tedy pokud by spolehal na statistiku vzájemných utkání - všechny čtyři zápasy vyhrál, navíc ve dvou posledních ztratil dohromady jen 5 gamů a pokaždé soupeři nadělil "kanára". Ani podle sázkové kanceláře Bwin by jednadvacetiletý Brit obhájce titulu zastavit neměl. Na Murrayho postup je vypsán kurs 4.14.

Nadal (2-Šp.) - Gasquet (10-Fr.) ... 26.7. od 3:30 hodin
Posledním semifinalitou by se měl podle očekávání stát Rafael Nadal, který je po vypadnutí Rogera Federera největším adeptem na triumf. V souvislosti se Španělovými výkony se hovoří také o tom, že by se už brzy mohl dostat na první místo světového žebříčku. V Torontu zatím bez zaváhání porazil Levina a Andrejeva. "Odehrál jsem velmi dobrý zápas, o sto procent lepší než včera," pochvaloval si rodák z Mallorky po postupu do čtvrtfinále.

V něm se i popáté v kariéře pokusí porazit Francouze Richarda Gasqueta. Ovšem pokaždé, když se hrálo na dvě vítězné sady, vyhrál Španěl jen 2-1 na sety. Jako naposledy loni na hardu na Turnaji mistrů. Letos se však dvaadvacetiletý francouzský tenista trápí. Ještě ani jednou na žádném turnaji nevyhrál více jak tři zápasy v řadě. Naposledy na antuce ve Stuttgartu sice vydřel účast ve finále, k tomu mu ale stačily jen tři výhry. V Torontu už přešel přes Llodru, Kudrjavceva a včera porazil dvakrát 6-3 světovou pětku Davida Ferrera, se kterým uspěl po třech předchozích prohrách.

Gasquetovi se tak v Torontu daří. V roce 2006 prohrál až ve finále s Federerem a letos zde vyrovnal své maximum v podobě tří výher v řadě. Navíc porazil neoblíbeného soupeře Ferrera. Proti Nadalovi se mu už ale příliš šancí nedává. Má je ze všech čtvrtfinalistů nejmenší - na jeho postup do semifinále je u Bwin vypsán kurs 5.65

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Richard, vyraď toho údržbára!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist