Preview: Federer - Safin

22. 1. 2009, 15:47
Previews 12
Už třetí kolo Australian Open nabídne velký šlágr. Utkají se dvě bývalé světové jedničky, které v minulosti na úvodním grandslamu sezony triumfovaly. Sedmadvacetiletého Švýcara Rogera Federera vyzve o rok starší Marat Safin. Když se v Austrálii střetli naposledy, bylo z toho nádherné utkání.
Profily hráčů
Roger Federer - Marat Safin

Už dvanácté oficiální střetnutí čeká tyto dvě bývalé světové jedničky. Devětkrát vyhrál Švýcar. Na Australian Open spolu hráli dvakrát. V roce 2004 nedal Federer ve finále soupeři šanci, Safinovi však o rok později vyšla odveta v semifinále, které vyvrcholilo až v šestnácté hře pátého setu. "Bylo to krásný zápas," vzpomíná Federer.

Od té doby na sebe narazili ještě třikrát. Švýcarský tenista se už zaskočit nenechal. "Bohužel jsem s ním poslední zápasy prohrál, ale teď musím myslet na to, co bude. Jiná šance neexistuje. Nemám co ztratit. Co se má stát, se stane," řekl Safin.

"Minulý rok jsem s ním hrál ve Wimbledonu. Odehráli jsme tam pěkný zápas. Předpokládám, že to tady bude obtížnější," myslí si Švýcar, který Safina v All England Clubu porazil 3-0 na sety.

Roger Federer letošní sezonu odstartoval porážkou na exhibici v Abú Zabí, kde nestačil na Murrayho. Stejnému soupeři podlehl o pár dní později i v semifinále v Dauhá. V generálce na grandslamový turnaj však triumfoval na exhibičním klání v Kooyongu. Z něj se vydal na Australian Open, aby se pokusil vyrovnat rekord Peta Samprasa v počtu vyhraných grandslamů.

Třináctinásobný grandslamový vítěz zatím neztratil ani set, když zvládl duel se Seppim a ve středu ztratil pouhých šest her proti Koroljovovi. Přestože v loňské sezoně ztratil post světové jedničky, stále věří, že ještě dosáhne na řadu rekordů a vrátí se do čela světového žebříčku. "Nic jiného mě nazajímá. Buď jsem první, nebo nic," pronesl Federer.

To vítěz dvou grandslamových turnajů Marat Safin se za poslední čtyři roky nedočkal jediného triumfu. Posledním, 15. v kariéře, byl triumf v Melbourne. Zatímco on bojoval se zraněním a psychikou, Federer si vychutnával titul tenisového krále.

"Strach rozhodně nemám. Půjdu hrát svou hru. Známe se dobře - já vím jak zahrát na něj, on zase ví, co platí na mě," prohlásil ruský tenista. Ani on v Melbourne zatím neztratil set: poradil si se Španěly Ivanem Navarrem a Garciou-Lopezem. "Dobře podávám, a když se můžete spolehnout na servis, hned můžete hrát kvalitnější tenis."

Resumé: Diváci v areně Roda Lavera se v pátek mohou těšit ne velkolepé utkání. Dá se předpokládat, že to bude jeden z vrcholů letošního ročníku Australian Open. Favorit Federer stále není v optimální formě, nicméně jeho dokonalost z něj nikdy nevyprchá. I Safin je skvělý tenista, který sice promrhal spoustu talentu, ale pro takovéto duely se stále dokáže vybičovat. Nesázejte. Máte-li možnost, jen zasedněte zhruba v 11:00 hodin středoevropského času k přímému přenosu a vychutnejte si skvělou podívanou. Federer a Safin. To jsou značky skvělého tenisu.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Fede zvladnes to barvurne :)Go!
Reagovat
D.A.N
Pokud Roger bude hrát svou hru a bude v pohodě Safa nemá šanci já tipuji 3:0 pro Rogera.
Reagovat
smazaný uživatel
přesně šak to taky tak dopadne
Reagovat
smazaný uživatel
3:1 pro federera 6-4 3-6 6-1 7-6
Reagovat
smazaný uživatel
budu prat vyhru safinovi, mam rad prekvapeni, tudiz budu fandit slabsimu. Jinak objektivne Safin neni bez sance..., roger je prece jinom jinej nez pred casem , a safin si v australii veri
Reagovat
smazaný uživatel
uz se na ten zapas strasne tesim, snad to bude pekny tenis
Reagovat
smazaný uživatel
Roger to bude mít hodně těžký, Marat se dobrý hráč. Jako vítěze vidím Rogera a taky si mu to přeju..... Go Roger
Reagovat
Mercury
Souhlasim, bude to tezky zapas, osobne to vidim na vyrovnany prubeh setu a celkove vitezstvi Rogera. Budu fandit dobrému tenisu a doufat ve stastny konec pro Fedexe.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě bude hodně záležet na prvním setu.Jestli ho vyhraje Roger tak se podle mě Marat položí (bohužel) :(
Reagovat
smazaný uživatel
1 set Roger vyhra on je expert na 1 set :)
Reagovat
smazaný uživatel
No Fedex letos první set ještě neprohrál..a v minulé slabší sezóně prohrál první set asi jen 15x.. většinou prostě do utkání vlítne. :-). Dnes by to mohlo skončit 3:1 pro Federera..
Reagovat
carolyn
Já myslím že vyhraje, myslím že toho ještě dost vyhraje ....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist