Preview: Finále Fed Cupu

12. 9. 2008, 18:54
Previews 0
Není to tak dávno, co mělo Srbsko dvě hráčky na úplném vrcholu žebříčku WTA. Kdo ale doopravdy vládne ženskému tenisu, se ukazuje v posledních ročnících Fed Cupu. Rusky vyhrály tři ze čtyř posledních a nyní jsou jediný krok od zisku dalšího titulu. A přestože do Španělska dorazily bez tří nejlepších hráček a nebudou hrát na oblíbeném povrchu, proti domácím jsou znovu favoritkami.

Ruskému kapitánovi Šamilu Tarpiščevovi se omluvily olympijské vítězka Jelena Dementěvová i stříbrná z Pekingu Dinara Safinová. Pro nedoléčené zranění ramene chybí bývalá světová jednička Maria Šarapovová a v Madridu není ani Anna Čakvetadzeová, která výrazně přispěla k loňskému triumfu i letošnímu postupu do finále.

I přesto dal Tarpiščev dohromady tým, který si do Madridu přijel pro další vítězství. Španělky jim ovšem chtějí cestu ke třetímu triumfu během čtyř let co nejvíce zkomplikovat. Jejich výhodou bude nejen bouřlivé prostředí se čtyřmi tisíci diváků, ale i antuka, tedy povrch, který Rusky příliš nemilují.

Roli jedničky v týmu má Světlana Kuzněcovová, sedmá hráčka světa, jíž se však letošní sezona příliš nepovedla, částečně kvůli problémům s kolenem. O to víc si chce v Madridu spravit chuť po nezdarech v grandslamových turnajích i na olympiádě. Do dvouhry Tarpiščev nominoval také Věru Zvonarevovou, která si z Pekingu přivezla bronz, vyhrála turnaj v Praze a v žebříčku je devátá.

Právě Zvonarevová finálový souboj v sobotu odstartuje. Její soupeřkou bude nejlepší domácí hráčka Anabel Medinaová-Garriguesová. Ta je až na 29. místě, ale na olympiádě vyhrála spolu s Virginií Ruanovou-Pascualovou čtyřhru. Její partnerka má dokonce devět deblových titulů z grandslamových turnajů. V Madridu nastoupí právě jen ve čtyřhře a její partnerkou bude Nuria Llagosterová.

Čtyřiatřicetiletá Ruanová-Pascualová prý hraje ve Fed Cupu naposledy a před domácím publikem se chce loučit co nejlépe. "Je to pro mě velká výzva, hrát znovu v mém rodném městě. Ve finále nemáme co ztratit," řekla nejzkušenější španělská hráčka.

Ve dvouhře budou domácí vedle Medinaové-Garriguesové spoléhat na teprve dvacetiletou Carlu Suárezovou, která se letos postarala o překvapení na French Open. V Paříži postoupila z kvalifikace až do čtvrtfinále, což se nikomu nepovedlo od roku 2001. Na žebříčku jí patří 49. místo.

Španělské tenistky své finálové soupeřky porazily jen jednou z pěti zápasů ve Fed Cupu, a to už je 26 let. Když se obě družstva utkala loni v prvním kole v Moskvě, neztratily Rusky ani bod.

Španělky sice vyhrály Fed Cup pětkrát, ale naposledy v roce 1998 v době, kdy za ně ještě hrály Arantxa Sánchezová a Conchita Martinezová. Jejich letošní postup do finále přes Itálii a Čínu je považován za senzaci.

I proto Rusky hovoří o svých šancích opatrně. "Nerada slyším, že už máme vítězství v kapse. Španělsko nemá v týmu žádná velká jména, ale všechno jsou to velmi solidní antukové hráčky, které už porazily kdekoho," prohlásila Jelena Vesninová a dodala: "Jsou doma a na svém oblíbeném povrchu. Všechny výhody jsou na jejich straně."

Rozlosování finále:

Sobota:
Anabel Medinaová Garriguesová - Věra Zvonarevová
Carla Suarezová-Navarrová - Světlana Kuzněcovová

Neděle:
Anabel Medinaová Garriguesová - Světlana Kuzněcovová
Carla Suarezová-Navarrová - Věra Zvonarevová

Llagosteraová Vivesová/Ruanová-Pascualová - Vesninová/Makarovová

Zajímavosti:

- v Madridu už se finále Fed Cupu hrálo dvakrát, v letech 1979 a 2001
- Rusko a Śpanělsko jsou 1., respektive 3. v žebříčku národů Fed Cupu
- oba týmy se v historii Fed Cupu potkaly zatím pětkrát, čtyřikrát se radovaly Rusky, jednou Španělky
- naposledy se Španělsko a Rusko utkaly loni ve čtvrtfinále, Rusko vyhrálo 5-0
- Rusko prožívá zlatá léta - ve finále bylo celkem osmkrát, zvítězilo třikrát, na všechny výhry dosáhlo po roce 2004
- Španělsko bylo ve finále Fed Cupu jedenáctkrát, vyhrálo pětkrát, naposledy v roce 1998

 

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist