Preview: Grandslam French Open (muži)

24. 5. 2009, 11:46
Previews 20
Žádný jiný grandslam nemá takového favorita, jako má v posledních letech French Open Rafaela Nadala. Současná světová jednička antukovým dvorcům kraluje a na dvorcích Rolanda Garrose během čtyř let ještě nepoznala hořkost porážky. Především Roger Federer bude chtít Španěla zastavit a zkompletovat sbírku grandslamových titulů.

Může snad vyhrát někdo jiný, než dvaadvacetiletý Španěl Rafael Nadal? Před čtyřmi lety se v osmnácti letech na French Open představil poprvé a od té chvíle nikomu titul z French Open nenechal. Letos bude útočit na již pátý triumf v řadě a formu má rozhodně vynikající. Vyhrál tři turnaje, na posledním v Madridu sice prohrál unavený po semifinálové bitvě s Djokovičem ve finále s Federerem, do Paříže však zase načerpal nové síly a bude velkým favoritem. To zřejmě pozná v prvním kole kvalifikant Marcos Daniel z Brazílie.

Fakta:
French Open (Francie)
Roland Garros 2009
Grandslam 2000
24. 05. - 07. 05. 2009
povrch: antuka
draw: 126 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

V současné době jsou asi jen dva tenisté, kteří mohou Nadalovu neporzitelnost v Paříži ukončit. Prvním je Roger Federer. Švýcar, který loni právě vinou Nadala přišel o čtyřleté kralování mužskému tenisu. A také o nadvládu nad Wimbledonem. A kvůli Nadalovi mu ve sbírce chybí jediný grandslamový titul, právě z French Open. Od roku 2005 se přes rodáka z Malorky snaží přejít. Vždy to bylo marné. Loni ve finále dokonce uhrál jen čtyři gamy a dostal kanára. Letos si ale sebevědomí posílil, když Nadala před týdnem na antuce porazil. Navíc ve Španělsku. Na úvod ho čeká Španěl Alberto Martin.

Je tu ještě Novak Djokovič, který se dokáže s Nadalem na antuce měřit. V Madridu měl proti světové jedničce dokonce mečboly, jenže je nevyužil a prohrál i letošní čtvrté střetnutí na antuce. V Paříži zahájí s Ekvádorcem Lapenttim a měl by bez problémů dokráčet do čtvrtfinále, ve kterém by asi narazil na Del Potra. Očekává se však semifinálová bitva DJokovič - Federer, v níž by se mělo rozhodnout o finálovém soupeři Rafaela Nadala.

Poslední vítězky:
2008 ... Rafael Nadal (Šp.)
2007 ... Rafael Nadal (Šp.)
2006 ... Rafael Nadal (Šp.)
2005 ... Rafael Nadal (Šp.)
2004 ... Gaston Gaudio (Arg.)
2003 ... Juan Carlos Ferrero (Šp.)
2002 ... Albert Costa (Šp.)
2001 ... Gustavo Kuerten (Braz.)
2000 ... Gustavo Kuerten (Braz.)

Role jsou jasně rozděleny. Jsou tu tři favorité a pak ten zbytek. Do toho musíme zařadit i světovou trojku Andyho Murrayho. Britský tenista sice letos porazil Nadala, Federera i Djokoviče, ale antuka je pro něj zapovězená. Přestože ke zlepšení došlo a v Monte Carlu si poprvé na oranžové drti zahrál semifinále, nic závratného se od Murrayho očekávat nedá. V přípravě prohrál s Argentinci Del Potrem i Monakem. A před pár dny nezvládl ani exhibici s Mathieuem. Na French Open hraje potřetí a ze čtyř zápasů vyhrál jen dva. Letos zahájí nedělním duelem s Argentincem Chelou. Pokud si udrží alespoň nějaký svůj standard, měl by alespoň osmifinále uhrát. Na těžké soupeře totiž narazit nemůže.

Poměrně přívětivý los čeká na Chilana Fernanda Gonzaleze. V cestě do čtvrtfinále ho z první světové desítky může čekat jen trápící se Simon, v dalším zápase antukový "analfabet" Murray.

Grandslam French Open:
vítěz ... 2000 b. (1.060.000 dolarů)
finále ... 1200 b. (530.000 dolarů)
semifinále ... 720 b. (265.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 360 b. (132.500 dolarů)
osmifinále ... 180 b. (68.400 dolarů)
3. kolo ... 90 b. (40.600 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (24.500 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (15.000 dolarů)

Nejvýše nasazeným českým tenistou na Roland Garros Radek Štěpánek. Ten se v prvním kole pařížského grandslamu utká s 359. hráčem světového žebříčku Argentincem Gastonem Gaudiem, vítězem turnaje z roku 2004. Jihoameričan se dlouhé měsíce potýkal s poklesem formy, až se nedávno dočkal alespoň challengerového trumfu. Od pořadatelů v Paříži získal divokou kartu. Štěpánek měl v posledních dnech zdravotní potíže, ale hematon v koleni zmizel a už naplno trénoval. V druhém kole by ho čekal vítěz duelu Lu - Montcourt.

Vedle turnajové osmnáctky Štěpánka, který má s Gaudiem vyrovnanou bilanci jedné výhry a jedné prohry, je mezi nasazenými také Tomáš Berdych. Turnajová devatenáctka nastoupí proti Simonemu Bollelimu. Rodák z Valašského Meziříčí dokázal tohoto italského tenistu ve třech dosavadních vzájemných zápasech dvakrát porazit.

V hlavní soutěži druhého grandslamu sezony se z Čechů představí také Jan Hernych, jenž nastoupí proti třináctému nasazenému Marinu Čiličovi z Chorvatska, a Ivo Minář, kterého čeká Oscar Hernandez ze Španělska. Z kvalifikace postoupil Jiří Vaněk, jenž se na úvod utká s Fernandem Gonzalezem.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
nevité prosim někdo, kde se dá na netu sledovat roland garros, v dobrý kvalitě, na justin.tv se na to nedá vůbec nedá dívat...
Reagovat
smazaný uživatel
ATDHE.NET
Reagovat
smazaný uživatel
na ATDHE.NET je ale prave odkaz na justin.tv, kde je zminovana spatna kvalita...i kdyz me se moc nezda, ze by to bylo nejak extra spatne ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal má vedle sebe trofej pro ženy a Dinara pro muže, fakt vtipné fotky:-D
Reagovat
smazaný uživatel
taky jsem se moc nasmál
Reagovat
a.magerova
Třeba se trofeje taky losovaly a tudíž to může být OK :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Hrniec ako hrniec, len aby na seku bolo spravne cislo.
Reagovat
a.magerova
Tak už ty fotky opravili :-))
Asi to tu sem tam někdo z portálu čte.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale Poslední vítězky (!) Nadal 4x, Gaudio, Ferrero.... v tom šedém políčku jsou pořád.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Davide, nastal čas udělat pořádný výsledek.
Reagovat
Mercury
GO ROGER!
Reagovat
a.magerova
Souhlasím s Tvým výborným názorem :-))
Reagovat
smazaný uživatel
A ja dufam, ze to tak bude.
Reagovat
smazaný uživatel
A já doufám, že to tak nebude to už raději Novak.
Reagovat
smazaný uživatel
To uz najradsej Fed.
Reagovat
a.magerova
Rafa - Roger - Novak
Uvidíme uvidíme ... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
FEDEX GOOOOOO!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme, že ten tretí menovyný ;-) Bodajby...
Reagovat
a.magerova
Však mě znáš já bych raději 2 :-))
Reagovat
smazaný uživatel
:-o)... ;-) reč tela :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist