Preview: Kvitová v Sydney o post světové jedničky

8. 1. 2012, 00:11
Previews 14
Čtyři vyhrané zápasy dělí českou tenistku Petru Kvitovou od možnosti stát se poprvé v kariéře světovou jedničkou. Alespoň to tvrdí statistici WTA. Wimbledonská vítězka může usednout na tenisový trůn místo Dánky Caroline Wozniacké, pokud získá titul příští týden na turnaji v Sydney, kde má v 1. kole volný los a pak silné soupeřky.
Stadion v Sydney

V Sydney, kde se prvními zápasy začíná už dnes se Petra Kvitová představí poprvé v kariéře a bude plnit roli druhé nasazené. Stejně jako Wozniacká má v 1. kole volný los. Ve druhém může narazit na nebezpečnou Němku Sabine Lisickou, ve čtvrtfinále na vítězku US Open Samanthu Stosurovou z Austrálie a v semifinále třeba na Rusku Věru Zvonarevovou

Finálový duel by mohl být teoreticky přímým soubojem o post světové jedničky, protože by v něm jednadvacetiletá Kvitová mohla vyzvat Caroline Wozniackou. Dánku přitom porazila koncem minulého roku na Turnaji mistryň i v pátek na Hopmanově poháru.

Fakta:
Sydney (Austrálie)
Apia International Sydne y
WTA Premier + ATP World Tour 250
08. - 14. 01. 2012
povrch: tv. povrch
dotace: 637.000 dolarů + 434.250 dolarů
oficiální webová stránka
pavouk dvouhry žen
pavouk dvouhry mužů

V pavouku turnaje v Sydney je devět z deseti hráče elitní desítky žebříčku. Nechybí Běloruska Viktoria Azarenková nebo čínská vítězka Roland Garros Na Li

"Body nepočítám, na to se nekoncentruji. Mým hlavním cílem je zlepšovat kvalitu hry a doufejme, že to skončí někde nahoře," opakuje Kvitová, která se může stát po Martině Navrátilové druhou českou rodačkou v čele žebříčku.

V Austrálii už vyhrála v roce 2009 turnaj v Hobartu a před rokem triumfovala v Brisbane. "Proto doufám, že rok 2012 bude mým rokem pro triumf v Sydney," řekla Kvitová, když organizátoři oznámili, že přijede do Sydney.

Svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy se rozehrála tento týden v Perthu na Hopmanově poháru, kde vyhrála všechny čtyři dvouhry a ztratila jediný set. Mimo jiné porazila Wozniackou nebo světovou devítku Marion Bartoliovou z Francie.

Z českých tenistek se v Sydney představí ještě Lucie Šafářová, která bude v úvodním kole čelit bývalé světové jedničce Aně Ivanovičové.

Na generálce na Australian Open v Sydney startují také muži a osmým nasazeným je Radek Štěpánek. Český tenista se v úvodním kole utká s Belgičanem Malissem. Nasazenou jedničkou je 11. hráč světa Argentinec Juan Martín Del Potro.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dejte už té Petře zase pokoj s tím No.1 !!!
No a co, že bude hrát s Dulgheru nebo Arvidsson ?
Stejně je smete. Takové hráčky ji mohou porazit ale ne porážet.
A i kdyby čistě náhodou měla den blbec a rupla hned na začátku. Bohatě stačí, když pak vyhraje A0 :-)
Reagovat
VlS
Jo, souhlasím s tebou. Je zbytečný dostávat Petru pod tlak očekávání fanoušků - až to přijde, tak to přijde, když to nepřijde nikdy, tak je to stejně super.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. Na druhou stranu je očekávání pochopitelné - ještě žádná česká reprezentantka nikdy světovou jedničkou nebyla a už dlouho žádná nebyla tak blízko.
Reagovat
smazaný uživatel
Stačilo jen, aby Radwanská udržela náskok jednoho setu a jednoho brejku proti Wozniacké ve skupině TM...
Reagovat
kejv2
Nebo taky, kdyby se za Fed Cup davali body stejne jako za DC. Ne, ze bych chtel nejak vyrazne snizovat kvality Wozniacke, ale to, ze uz je po druhe za sebou year end no.1 napovida spis o slabe konkurenci nez o cemkoliv jinem. Obvzlast, kdyz treba takova S.Williams byla taky 2 krat year end no.1. Myslim, ze nekdo tu pocital, ze kdyby byla bodovani WTA stejne jako ATP, tak by uz Petra byla no.1 (mozna uz pred i TM).
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, jestli slabá konkurence, ale vyrovnaná rozhodně - při absenci největších hvězd typu Kim Clijstersové nebo sester Williamosvých není hráčka, která by výrazně vyčuhovala. A Wozniacká si třeba na rozdíl od Petry, která loni předvedla, že umí jak výrazně zazářit, tak totálně vyhořet, drží stabilní výkonnost.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak W. si sice drží stabilní výkonnost, ale ty největší turnaje vyhrává někdo jiný.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale i na těch největších je schopná dojít relativně daleko, navíc loni získala 6 titulů, takže se nedá říct, že by neuměla vyhrávat. Jen ten grandslam jí uniká..
Reagovat
EllNino
Zajímavě , jak spolu muzou hrat ve stejne fazi turnaje Stosur a Schiavone :D ( hacky top 20) a Dulgheru s Arvidsson (2. pol. top 100) njn los dělá hodně .... :D
Reagovat
freeteepek
Arvidsonová vyřadila v kvalifikaci Kyrilenkovou a pak po velkém boji porazila i Dulgeruovou. A jako na potvoru si ten vzájemný zápas z kvalifikace zopakují i v 1. kole. Tentokrát vyhraje Dulgeru a ve 2. kole se střetne s Petrou. Netřeba připomínat, že porážka v 1.kole US Open, kde Petra prohrála právě s Dulgeruovou, ji přivedla až k slzám. Byla to její nejtěžší prohra v loňském roce!
Reagovat
freeteepek
Teď koukám, že už to tady Jan napsal. Kdybych moh, tak ten svůj přispěvek smažu. Ale nejde to:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mimochodem, celkem kuriózně se vyvinula situace se soupeřkou Petry pro 2. kolo v Sydney. Bude jí buď (Q) Arvidssonová, nebo (LL) Dulgheruová. Oběma hráčkám má Péťa co oplácet: s první prohrála loni 1. zápas v Pekingu a s druhou zase na US Open.

To ale není vše, pokud jde o tu kurióznost. Obě jmenované potenciální soupeřky spolu totiž dnes odehrály téměř tři a půl hodiny trvající zápas ve finále kvalifikace a zítra proti sobě nastupují znova. Petra bude mít tedy řádně rozehranou/unavenou soupeřku.
Reagovat
freeteepek
Kdyby Petra ve finále Karolínu porazila, tak jí to titul sv.1 nepřinese. Rozdíl mezi nimi je totiž 115 bodů, ale Petra hned v pondělí přijde o dalších 280 za loňský titul v Brisbane. Vítězka v Sydney bere 470b, poražená finalistka 320 a Wozniacká na tomhle turnaji obhajuje jen 1b.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle už se tu párkrát řešilo: je jedno, kolik Caroline obhajuje, když její nejhorší započítávaný turnaj je loňská prohra v Doha, za níž je právě těch 320 bodů; Wozňacká by Sydney musela vyhrát, aby si polepšila alespoň o ten jeden bod (konkrétně o 150 bodů).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist