Preview: Nieminen - Koubek

20. 11. 2008, 08:50
Previews 0
Halový challenger v Helsinkách dnes nabídne zápas, který by mohl být k vidění i na turnajích ATP. Bývalý dvacátý hráč světa Rakušan Stefan Koubek vyzve domácího Fina Jarkka Nieminena, turnajovou dvojku a místního vítěze z roku 2002. Půjde o jejich třetí vzájemné utkání - v roce 2003 vyhrál na hamburské antuce Nieminen, loni v madridské hale slavil vydařenou odvetu Koubek.
Profily hráčů
Nieminen Jarkko

Oba hráči v letošní sezoně zažívají více tenisového smutku než radosti. 27letý Nieminen, který byl před dvěma lety světovou třináctkou, letos patnáctkrát vypadl v úvodním zápase turnaje a sedmkrát se loučil po vystoupení druhém. V lednu přitom všechno vypadalo růžově - v Adelaide bojoval o titul a na Australian Open hrál čtvrtfinále. Od té doby ale pusto prázdno. V následujících deseti měsících uhrál jen třetí kolo na French Open a na US Open, čtvrtfinále v Bastadu a semifinále ve Stockholmu.

Zhruba pět týdnů staré stockholmské halové semifinále by přece jen mohlo být v případě nejlepšího finského tenisty pozitivním impulsem. Na následujících turnajích si sice opět balil kufry nejdéle ve duhém kole, ale šlo o zápasy proti Del Potrovi, Federerovi a Bolellimu. V prvním případě Nieminen skrečoval, v dalších dvou odehrál vyrovnané zápasy.

Na domácím challengeru by si tak mohl osminásobný finalista ATP po nevydařené sezoně spravit chuť. Kdyby druhý nasazený Nieminen v Helsinkách dokázal vyhrát, zopakoval by triumf z roku 2002. V prvním kole včera porazil 6:3, 7:5 Němce Mefferta a jak bylo zmíněno, jeho dnešním osmifinálovým soupeřem je Rakušan Koubek, s nímž loni v podobných podmínkách na turnaji série Masters v Madridu prohrál.

31letý Koubek by na letošní sezonu nejspíš také nejradši zapomněl. Půl roku totiž kvůli problémům se zády vůbec nehrál a výsledkem je současné 201. místo v žebříčku. Před zraněním si letos někdejší 20. hráč světa stačil zahrát třetí kolo na Australian Open a finále challengeru v East Londonu.

Na kurty se vrátil před necelými dvěma měsíci. První čtyři starty skončily celkem pochopitelně prohrami v úvodních kolech, ale v listopadu se už vítěz tří titulů ATP částečných úspěchů dočkal. Na halových challengerech v Eckentalu a Dněpropetrovsku došel do čtvrtfinále, resp. semifinále a úspěšně vstoupil i do turnaje v Helsinkách, když před dvěma dny vyřadil Francouze Gueze po výhře 7:6, 6:3.

Je evidentní, že Koubek se po zranění dostává právě v těchto týdnech do dobré formy a když uvážíme výsledek loňského vzájemného zápasu s Nieminenem, Rakušan by bez šance být nemusel. Finská světová osmatřicítka ale bude mít v zádech podporu domácího publika a nejspíš také chuť vrátit soupeři porážku a udržet naději na první letošní turnajový triumf.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist