Preview: Sampras - Pioline

6. 12. 2008, 01:00
Previews 0
Masters veteránů už zná prvního finalistu. Stal se jím domácí Greg Rusedski, který dnes pozná jméno svého soupeře. V přímém souboji o postup do finále se od 14:00 hodin střetne Pete Sampras se Cedricem Piolinem. Vítěz bere vše: vyhraje skupinu a v neděli si zahraje o titul.
Profily hráčů
Pete Sampras - Cedric Pioline

Pete Sampras se během patnáctileté kariéry nesmazatelně zapsal do tenisové historie. Za vše mluví řada rekordů, které dodnes drží: získal 14 grandslamových titulů ve dvouhře, 286 týdnů byl světovou jedničkou a šest sezon ukončil v čele žebříčku ATP (v letech 1993 až 1998). Ještě donedávna vládl statistice prize money, na nichž vydělal přes 43 milionů dolarů (překonal ho až Federer). Jako jeden z nejlepších tenistů historie byl v červenci 2007 přijat do tenisové Síně slávy.

Vítěz čtrnácti grandslamů se s tenisem definitivně rozloučil v srpnu 2002. Loučení to bylo stylové, když svou kariéru završil triumfem na US Open. Sampras byl vždy typickým představitelem stylu servis-volej, díky čemuž si vysloužil přezdívku "Pistol Pete".

Od roku 2006 hraje exhibice, loni například vyhrál jeden ze tří zápasů s tehdejší světovou jedničkou a přítelem Rogerem Federerem. Letos v New Yorku s ním ve třech setech podlehl, ale porazit dokázal Tommyho Haase. "Stále se můžu postavit komukoliv na světě. Už nemám tak dobrý pohyb ani fyzičku, ale jeden set vydržím vyrovnaně s kýmkoliv," tvrdí Sampras.

V posledních dnech to při exhibicích v Bratislavě a Praze okusili i dva aktivní tenisté: Hrbatý podlehl ve dvou setech, Štěpánek dokázal uhrát set, ale rozhodující super tie-break byl v jasné režii Samprase.

V generálce na Londýn tak jen potvrdil, že stále nerad prohrává. Na pinkání ho neužilo, za to razantních bekhandů jednoruč nebo es z druhého podání si diváci mohli užít dosyta. "Vyhrát je pro mě stále otázkou cti, a tak jsem dal do zápasu všechno. Radek byl kvalitním soupeřem, jsem rád, že jsem ho porazil," řekl Sampras po zápase.

Letos si už jeden turnaj veteránů zahrál a v brazilském Sao Paulu triumfoval. Postupně porazil Meligeniho, Goellnera, Mustera a ve finále Riose.

Po šesti letech se znovu objevil v Londýně, kde získal sedm wimbledonských titulů. Na úvod si v "tenisovém divadle" Royal Albert Hall ve dvou setech poradil s krajanem Johnem McEnroem, stejně jako ve včerejším duelu s domáím Jeremym Batesem.

Už pátý zápas za posledních osm dní ho čeká dnes s Cedricem Piolinem. O dva roky starší Francouz ukončil kariéru ve stejné sezoně jako slavnější Sampras. A právě Američan připravil Piolina o dva grandslamové tituly: v roce 1993 na US Open a o 4 roky později i ve Wimbledonu. Ani v dalších sedmi vzájemných duelech na Samprasa nevyzrál.

Pioline hrál celkem sedmnáctkrát ve finále, titulů z nich vyválčil ale jen pět. Stejné číslo svítí v jeho statistikách i v kolonce maximum v žebříčku.

Na turnaj v Londýně se pečlivě připravoval. A zatím je to znát: set neztratil s domácím Jeremym Batesem ani sedminásobným grandslamovým vítězem, byť o deset let starším, Johnem McEnroem.

Resumé: Pioline bude chtít konečně Samprasa porazit. Nebude to jednoduché, Američan se stále udržuje ve formě, což na ostrovech potvrzuje. Jenomže v sedmatřiceti letech není zvyklý na takovou zápasovou zátěž. Od minulé soboty ho čeká už pátý zápas a to by se na jeho výkonu dnes mohlo odrazit. Společnost Bwin však tento fakt příliš v potaz nebere a spíše věří v již desátou výhru Samprase nad francouzským soupeřem. Důkazem toho kursy 1.10 na Samprasův postup do finále a 5.70 na premiérové vítězství Piolina.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist