Preview: Semifinále turnaje série Masters v Torontu

26. 7. 2008, 10:00
Previews 6
Na Rogers Cupu, který letos hostí Toronto, už zbývají pouze čtyři tenisté. První semifinálová dvojice kanadského podniku série Masters má překvapivé složení - v souboji nenasazených hráčů vyzve Nicolas Kiefer Federerova kata Gillese Simona. Následně na centrálním kurtu nastoupí největší favorit turnaje Rafael Nadal proti Andymu Murraymu, jenž v noci na dnešek vyřadil světovou trojku Novaka Djokoviče.
Kiefer Nicolas

Simon- Kiefer
Gilles Simon v těchto dnech pravděpodobně zažívá nejlepší období kariéry. Ačkoli se nedá považovat za vyznavače tvrdých povrchů, minulý týden na 'hardu' vyhrál turnaj v Indianapolisu. Poradil si tam např. s favorizovaným Němcem Haasem, nebezpečným Querreym a ve finále i s obhájcem titulu Rusem Tursunovem.

Fantastickou formu si vlastník čtyř titulů ATP přenesl i na místní turnaj série Masters, kde byl k němu los o něco milosrdnější, ovšem s jednou velkou výjimkou. Dvaadvacátý hráč světa tu ve druhém kole vyřadil světovou jedničku Rogera Federera po setech 2:6, 7:5 a 6:4.

Třiadvacetiletý francouzský tenista si v úvodu sezony zahrál semifinále v Rotterdamu a letos vyhrál i jeden turnaj - přemožitele nenašel před dvěma měsíci v marocké Casablance. Současná série devíti výher v řadě je ale pro něho jednoznačně největším úspěchem tohoto roku.

Jeho semifinálovým soupeřem je Nicolas Kiefer, který nejvíce ze všech povrchů preferuje právě ten tvrdý. Jednatřicetiletý Němec tento rok už třikrát laboroval s různými zraněními a, bez ohledu na výsledek dnešního zápasu, na místním turnaji dosáhl největšího letošního úspěchu. Sedmatřicátý hráč žebříčku v této sezoně zaznamenal čtvrtfinále na antukovém turnaji v Hamburgu a semifinále na trávě v Halle.

Držitel šesti titulů není v semifinále Rogers Cupu poprvé. Stejného výsledku dosáhl i v letech 1999 a 2004. V tomto týdnu hraje v Torontu ve skvělé formě. Vedle Američana Fishe tu porazil tři nasazené hráče - Rusy Južného s Davyděnkem a naposledy favorizovaného Američana Jamese Blaka hladce 6:1, 6:2.

Oba hráči proti sobě doposud nenastoupili a podle bwin je favoritem zápasu Kiefer, na jehož výhru bookmakeři nabízejí kurs 1,5. Kdo věří v pokračování pohádkové série Simona, může na jeho vítězství vsadit v kursu 2,25.

Nadal - Murray

I složení této semifinálové dvojice je nečekané. Brit Andy Murray totiž v noci na dnešek překvapivě vyřadil obhájce titulu a světového hráče číslo tři Novaka Djokoviče 6:3, 7:6. Po utrápené antukové sezoně tím devátý hráč světa potvrdil, že na tvrdém povrchu se s ním rozhodně musí počítat. V předchozích kolech si v Torontu Murray poradil s Thomasem Johanssonem ze Švédska a Švýcarem Wawrinkou. Britský tenista postupem do semifinále Rogers Cupu zopakoval výsledek z roku 2006.

Jednadvacetiletému Murraymu se dařilo hlavně v úvodu sezony - v lednu vyhrál turnaj v katarském Doha a v únoru ovládl halový podnik v Marseille. Ve výčtu letošních úspěchů následně figuruje čtvrtfinále ve Wimbledonu a mezi posledních osm se probojoval i v Dubaji a Londýně.

Britský hráč nastoupil proti Nadalovi v posledních dvou letech čtyřikrát a vždy prohrál. Letos na antuce a trávě Španělovi podlehl zcela jednoznačně, loni to na tvrdém povrchu byly podstatně vyrovnanější bitvy. To by mohlo znamenat, že zcela bez šancí by dnes proti světové dvojce být nemusel.

Rafael Nadal totiž na 'hardu' nedominuje. Platilo to alespoň doposud. V letošní sezoně si Španěl sice na tomto povrchu zahrál finále v Miami a Chennai, i semifinále v Indian Wells a na Australian Open, ale turnaj na něm už více než 16 měsíců nevyhrál.

Jaký kontrast k jeho úspěchům na antuce. V tomto roce vyhrál Monte Carlo, Barcelonu, Hamburg i French Open. Dvaadvacetiletý Nadal letos poprvé zářil i na trávě - dominoval v Londýně a následně i ve Wimbledonu, kde porazil v nezapomenutelném finále Rogera Federera.

Kanadský Rogers Cup Nadal v roce 2005 v Montrealu vyhrál, loni ho zastavil pozdější vítěz Novak Djokovič v semifinále. Tento týden si zatím ve dvou setech poradil s Američanem Levinem a Rusem Andrejevem a v noci na dnešek otočil vývoj utkání proti Francouzi Gasquetovi, když se po prohraném prvním setu nakonec radoval z výhry 6:7, 6:2, 6:1.

Nadal se oproti minulé sezoně opět zlepšil, ukázalo se to na trávě a platit by to mělo i pro tvrdý povrch. Stále je ve špičkové formě a na kurtu vysoce sebevědomý. Britského hráče navíc opakovaně poráží a proto se nelze divit velmi nízkému kursu 1,12 u sázkové kanceláře bwin na jeho dnešní výhru. Ve světle Murrayho triumfu nad Djokovičem ale někomu může přijít kurs 4,58 na jeho vítězství zajímavý.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
NADAL VIHRAJE 2:0 A Kiefer vihraje 2:1
Reagovat
smazaný uživatel
Někdy to jsou skutečně perly!! Většinou se tihle "borci" začnou omlouvat tím, že jsou to cizinci. Au au, ale tipy měl přesný
Reagovat
smazaný uživatel
Blahopřeji,přesně trefils výsledky!!!
Reagovat
smazaný uživatel
zobudte sa chlapi...kiefer si so simonom neporadi..simon ma momentalne fantasticku formu a kiefer ho nedokaze zastavit...nadal jednoznacne!!
Reagovat
smazaný uživatel
vyhraje 2:0, Nadal 2:1
Reagovat
smazaný uživatel
Oba dva vyhrají 2:0,Nadal rozhodně...ani Murray ani Simon včera nepředvedli žádnej super výkon,oba jsou to ještě mladší,nestabilní hráči,proto si myslím že jak skvěle hrající Němčour, tak suverénní Nadal vyhrají bez problemu...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist