Preview: Simon - Serra

12. 9. 2008, 08:40
Previews 0
Zajímavou francouzskou čtvrtfinálovou bitvu dnes nabídne antukový turnaj v Bukurešti. Vítěz místního podniku z roku 2005 Florent Serra vyzve obhájce loňského titulu a vítěze dvou letošních turnajů Gillese Simona, aktuálně 17. hráče světa. Ten nad svým krajanem vyhrál čtyři z pěti vzájemných duelů.
Profily hráčů
Simon Gilles

Třiadvacetiletý Gilles Simon je jedním z nejúspěšnějších tenistů této sezony, z turnajového vítězství se radoval nejednou. Koncem května prošel kvalifikací a následně vyhrál antukový turnaj v marocké Casablance a tak trochu šokoval tenisový svět v Indianapolisu, kde na tvrdém povrchu vyřadil pětici kvalitních ranařů. Simon je přitom se svými 65 kilogramy poměrně subtilním tenistou.

Na triumf z Indianapolisu okamžitě navázal skvělým výkonem na turnaji Série Masters v Torontu, kde ve druhém kole senzačně vyřadil čerstvého vítěze US Open Rogera Federera, než skončil na raketě Němce Kiefera ve vyrovnaném semifinálovém zápase. Těchto 12 dní bylo pro Simona pravděpodobně nejlepším obdobím kariéry a výsledkem byl posun na 13. místo žebříčku ATP.

Za poznámku v kolonce letošních úspěchů aktuálně 17. hráče světa jistě stojí i dosažené semifinále v Rotterdamu a čtvrtfinálové účasti v Marseille, Nottinghamu a na právě probíhajícím turnaji v rumunské Bukurešti.

Držitel 4 titulů, jehož skvělý pohyb, bojovnost a obranné schopnosti ho předurčují k úspěchu na antuce, místní podnik minulý rok vyhrál a výborně si vede i letos. Druhý nasazený tenista tu zatím proti Rusu Koroljevovi a Španělu Montanesovi neztratil ani set.

Nad svým dnešním čtvrtfinálovým soupeřem Florentem Serrou sice Simon vede 4:1 na zápasy, ale hladce ho dokázal porazit jen jednou. Ve všech ostatních případech, včetně jediného letošního a antukového zápasu v Casablance, Serra dokázal vyhrát alespoň jednu sadu.

Simonův o 4 roky starší krajan je v současnosti 69. tenistou světového žebříčku. Jeho maximem je 36. místo, kterého dosáhl v roce 2006, kdy získal v Adelaide svůj druhý a zatím poslední turnajový titul. Z toho prvního se radoval o rok dřív pravě v Bukurešti.

Rumunský turnaj je pro rodáka z Bordeaux jedním z nejúspěšnějších podniků - po triumfu v roce 2005 si tu o rok později zahrál semifinále a daří se mu i letos. Tenista, který už na antuce vyhrál více než 100 zápasů, přešel přes Francouze Devildera a Itala Staraceho, byť se v obou případech jednalo o vyrovnané třísetové zápasy.

Výraznější úspěch v této sezoně Serra, na rozdíl od svého dnešního soupeře, nezaznamenal. Začátkem roku došel do čtvrtfinále v indickém Čennaí, ve stejné fázi vypadl před měsícem v Los Angeles a jeho nejlepším letošním výsledkem je dubnová semifinálová účast z antukového turnaje v portugalském Estorilu.

Přestože hraje Serra se Simonem tradičně vyrovnané zápasy, na jejich konci bývá poražen a je tu také zásadní rozdíl v letošních výsledcích obou hráčů. Proto se nelze divit bookmakerům bwin, kteří na výhru Simona nasadili kurs 1,17, zatímco vítězství Serry je u nich k mání s kursem 4,4.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist