Preview: Turnaj ATP 250 v Kuala Lumpur

29. 9. 2009, 08:15
Previews 2
V metropoli Malajsie odstartoval premiérový ročník halového podniku ATP 250. V Kuala Lumpur se představí české jednička Tomáš Berdych, který je v konkurenci Davyděnka, Verdaska, Söderlinga nebo Monfilse šestým nasazeným hráčem.

Turnaj v Kuala Lumpur je zařazen do kategorie ATP World Tour 250, dotován je však téměř milionem dolarů. Vítěz získá šek na 154 tisíc dolarů. Za účast v prvním kole je 8.750.

O tučné prémie bude bojovat jediný český tenista Tomáš Berdych. Čtyřiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí dal letos Malajsii přednost před Thajskem, kde před rokem hrál semifinále a následně v Tokiu získal zatím svůj čtvrtý z celkově pěti titulů. Na Asii má dobré vzpomínky i z let minulých, a tak se od české jedničky čeká dobrý výsledek. První zápas od postupu do finále Davisova poháru odehraje proti Igoru Kunicynovi z Ruska, kterému by rád vrátil pět let starou porážku z jediného vzájemného střetnutí. Ve druhém kole by se Berdych utkal s vítězem utkání Christophe Rochus - Simon Greul.

Fakta:
Kuala Lumpur (Malajsie)
Proton Malaysian Open
ATP World Tour 250
28. 09 - 04. 10. 2009
povrch: tv. povrch / hala
dotace: 947.750 dolarů
draw: 28 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Prvním těžkým sokem by mohl být ve čtvrtfinále třetí nasazený Robin Söderling. S o rok starším Švédem, který má v prvním kole volný los a ve druhém narazí na kvalifikanta Evanse, prohrál už tři střetnutí po sobě. Söderling rozhodně patří k favoritům, poslední tři grandslamy pro něj skončily až na raketě světové jedničky Federera. Naposledy neztratil ani set v Davis Cupu proti Rumunům Crivoiovi a Haneskovi.

Berdych je v horní polovině pavouka, ve které je nejvýše nasazený Rus Nikolaj Davyděnko. Osmý hráč světa hrál naposledy před měsícem na US Open, kde v osmifinále vzdal vinou zranění nohy. V Malajsii si o čtvrtfinále zahraje s Američanem Taylorem Dentem, se kterým se utká poprvé od roku 2003, kdy na soupeře nestačil.

O účast mezi kvartetem nejlepších by mohl hrát s turnajovou pětkou Gaelem Monfilsem, jenž do Asie přiletěl jako čerstvý šampion z halového podniku v Métách. Francouz ale musí po náročném programu zvládnout první kolo s Uzbekem Istominem a následně Argentincem Vassallem Arguellem.

Na jednom z pěti klání asijského turné, které vyvrcholí podnikem Masters 1000 v Šanghaji, se zúčastní také Fernando Verdasko. Španělský tenista zažívá svou nejlepší sezonu a po nepříliš vydařených výsledcích se zřejmě znovu chytil: vyhrál turnaj v New Havenu a na US Open prohrál až po boji ve čtvrtfinále s Djokovičem. K postupu do čtvrtfinále v Kuala Lumpur mu stačí vyhrát zápas proti vítězi duele Karol Beck - Michail Kukuškin. O semifinále by mohl hrát s Australanem Hewittem.

V minulých sezonách hrál v Asii vždy finále Fernando Gonzalez. Chilan v roce 2007 vyhrál turnaj v Pekingu a loni prohrál s Nadalem zápas o olympijské zlato rovněž v metropoli Číny. Mezi favority bude patřit i nyní v hlavním městě Malajsie. Nebo snad zaváhá už v prvním zápase s Acasusem, nebo Bopannou? Ve čtvrtfinále by mohl potkat Španěla Davida Ferrera, který má na Asii rovněž dobré vzpomínky - předloni vyhrál turnaj v Tokiu a pak hrál finále Turnaje mistrů v Šanghaji.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
JIMI
Pro mně je favorit Verdasco,jestli se ovšem dostane do finále přes Gonzalese,ten bude asi nejtěžší oříšek na cestě za vítězstvím.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby jsi řek Vaidišová tak ti věřím ale to to né
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist