Preview: Turnaj ATP v Halle

9. 6. 2008, 10:05
Previews 2
Dnes se naplno rozbíhá čtyřtýdenní tenisová sezona na trávě. Tedy dva týdny příprav na grandslamový turnaj ve Wimbledonu. V pondělí začíná také podnik v německém Halle, kde místní travnatý dvorec naposledy nejvíce vyhovoval Tomáši Berdychovi - právě on zde bude letos obhajovat titul. Kromě něj se zde z Čechů představí i Radek Štěpánek, Jan Hernych a Jan Vacek, nebo světová jednička Roger Federer.
Halle

Český tenista Tomáš Berdych má za sebou neúspěšnou 1. část antukové sezony. I vinou měsíční pauzy zaviněné zraněním kotníku na oranžovém povrchu odehrál minimum zápasů. Na French Open prohrál už v 2. kole s Llodrou, a v Prostějově, kde se objevil na domácím challengeru, vypadl již ve čtvrtfinále s Brazilcem Belluccim. Nejen o zlepšení nálady, ale také o obhájení 225 bodů za loňský titul bude tento týden usilovat na trávě v německém Halle. V úvodním kole narazí na "dosluhujícího" Švéda Thomase Johanssona, proti kterému je český tenista určitě favoritem. O tom, že Berdychovi travnaté dvorce vyhovují, svědčí i finále v Halle z roku 2006 nebo loňské čtvrtfinále z Wimbledonu.

Za své výsledky z posledních týdnů se naopak nemusí stydět česká dvojka Radek Štěpánek. Ten na podniku série Masters v Římě porazil i Federera a zahrál si semifinále. Na French Open byl blízko čtvrtfinále, ale pětisetovou bitvu se Španělem Ferrerem nezvládl. Podruhé v kariéře se objeví na turnaji v Halle, kde v roce 2003 hrál čtvrtfinále. Jinak dával přenost bojím na trávě v anglickém Queen`s Clubu - i zde se mu několikrát zadařilo. Největšího úspěchu na zeleném pažitu však dosáhl před dvěma lety ve Wimbledonu, kde postoupil mezi nejlepších osm. Letošní cestu turnajem v Halle zahájí s domácím Tommym Haasem, který nebude snadným soupeřem, ale Štěpánek by měl využít zdravotních potíží německého hráče z posledních týdnů. Vzájemná bilance hovoří pro Štěpánka v poměru 2-1.

Bodové a finanční ohodnocení:
vítěz ... 225 b. ... €115,500
finále ... 155 b. ... €62,400
semifinále ... 100 b. ... €34,660
čtvrtfinále ... 55 b. ... €19,340
2. kolo ... 20 b. ... €11,300
1. kolo ... 10 b. ... €6,600
Do hlavní soutěže se z kvalifikace probojovali ještě další dva čeští zástupci. Dvaatřicetiletý Jan Vacek sice nepatří mezi elitu českých tenistů, ale zápasy na trávě doslova vyhledává. V roce 2002 se ve Wimbledonu dostak až do osmifinále. V Halle hraje poprvé, ale kvalifikační zápasy mu nedělaly žádné problémy - Oswalda, Ledovského a Fischera porazil bez ztráty setu. Po 7 porážkách v řadě mu tak změna povrchu zjevně pomohla. A v 1. kole bude mírným favoritem proti Scottu Lipskému z USA. I on však prošel kvalifikací, v níž vyřadil Chardyho nebo El Aynaouiho.

Jan Hernych si letos teprve potřetí zahraje v hlavní soutěži turnaje ATP. Před rokem přípravu na Wimbledon vynechal, ale dostal se do 2. kola přes Gicquela. Na trávě se mu dařilo v letech 2005 a 2006, kdy v holandském s`Hertogenboshi hrál semifinále a o rok později finále. V Halle narazí už v úvodním kole na loňského finalistu Marcose Baghdatise, s nímž jediný vzájemný zápas prohrál. Kypřan se však po dvouměsíční pauze zaviněné zraněním kotníku trápí - v Paříži prohrál hladce 0-3 s Bolellim a minulý týden na challengeru v Surbitonu sice porazil Fishera, ale k zápasu 2. kola nenastoupil.

Nicméně největší hvězdou turnaje bude bezesporu světová jednička Roger Federer. Ten po ostudné finálové porážce z French Open už myslí na obhajobu triumfu ve Wimbledonu. Svou přípravu, kterou před rokem vynechal, zahájí v německém Halle, kde své 4 poslední účasti proměnil ve čtyři tituly. Zapomenout na "neůspěch" z Paříže se pokusí už v zápase 1. kola proti domácímu Michaellu Berrerovi. Levoruký Němec bude na domácí půdě prahnout po odvetě - před půl rokem vyhrál v Basileji Federer.

Dalším hráčem světové desítky bude James Blake. Osmadvacetiletý Američan bude obhajovat loňské čtvrtfinále. Nejlepších výsledků na trávě dosáhl v roce 2002 a 2006, kdy v Newportu respektive Londýně hrál finále. Turnajovou dvojku na úvod turnaje v Halle čeká Němec Bjorn Phau. S ním se utká poprvé.

Mezi další potencionální adepty na titul v letošním ročníku můžeme řadit ještě Rusa Michaijla Južného, Chorvata Ivana Ljubičiče, Švéda Robina Söderlinga nebo Němce Philippa Kohlschreibera.

Zajímavé odkazy:

oficiální stránka turnaje
pavouk turnaje

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Berdych si asi nepolepší,alespoň co se týče žebříčku pro nasazování,ptz loni v Halle vyhrál.Tak snad se posune aspoň v letošním žebříčku.Federer by si měl zlepšit náladu,ptz French open se mu nepovedlo,viděl jsem ho,jak hrál i minulá kola a klidně mohl vypadnout už ve čtvrtfinále.I Benneteau i Monfils i Gonzales ho mohli porazit.A ve finále mu nešlo nic.Vyhrával jen proto,že uhrál tzv big pointy.Uvidíme,třeba nevyhraje ani v Halle,ale bodů si připíše dost,ptz loni tady nehrál
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Rogere, titul!!!!!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist