Preview: Turnaj v Hamburku

12. 5. 2008, 09:31
Previews 0
Třemi zápasy včera odstartoval další z turnajů série Masters v Hamburku. Na něm se po téměř měsíčním léčení poraněného kotníku vrací na kurty Tomáš Berdych.
Tenis (ilustrační foto)

Tomáš Berdych má díky svému nasazení v prvním kole volný los, do turnaje proto vstoupí čtyřhrou. Spolu s Rusem Tursunovem ho čeká zápas proti dvojici Paes-Robredo. Ve dvouhře se pak Berdych představí až ve 2. kole proti vítězovi duelu mezi Chorvatem Čiličem a Rusem Safinem. Právě souboj se Safinem byl pro Berdycha posledním dohraným utkáním. V následném souboji s Nikolajem Davyděnkem se zranil.

V Hamburku se měl pochopitelně objevit i Radek Štěpánek. Ten ovšem kvůli závratím v sobotu vzdal semifinále v Římě a do Německa nakonec nejel. České barvy tak vedle Berdycha bude hájit už jen Ivo Minář. Sedmdesátý hráč světa se do hlavní soutěže zkoušel probojovat z kvalifikace, v níž ho vyřadil Peruánec Horna. Díky tomu, že se vedle Štěpánka odhlásil také Andy Roddíck, se Minář mohl nakonec z postupu radovat jako tzv. lucky loser. V prvním kole ho čeká Španěl Feliciano Lopez, který měl týden volna poté, co v Římě vypadl v prvním kole.

Největší pozornost se ale v Hamburku bude - jako obvykle - soustředit na tři nejlepší hráče světa: Rogera Federera, Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče.

Asi nejemotivněji bude německý turnaj prožívat Rafael Nadal. Minulý podnik v Římě byl pro něj hodně neobvyklý, ostatně jako všechny antukové turnaje, na kterých nezvítězil. Na turnaj v Hamburku má potom ještě palčivější vzpomínky: před rokem tu prohrál ve finále s Rogerem Federerem, který ukončil jeho fantastickou sérii 81 vítězství na antuce v řadě. "Na finále v roce 2007 nikdy nezapomenu, protože mi jednak utekl titul, a pak skončila moje šňůra vítězných antukových zápasů," vzpomíná Španěl, který má v prvním kole volno a ve druhém ho čeká lepší z duelu Horna - Starace.

Díky nasazení obou loňských finalistů můžeme v boji o titul vidět souboj těchto dvou hráčů i letos. To by si ale Roger Federer musel vést lépe, než v Římě, kde ho vyřadil Radek Štěpánek. V prvním kole má jako obvykle volno a ve druhém by neměl mít velké potíže s lepším ze souboje Nieminen - Schuttler. Už ve třetím kole ho ale může čekat nepříjemný antukář Igor Andrejev.

Z neúspěchu dvou nejlepších hráčů světa v Římě profitoval především Srb Novak Djokovič, který si nenechal ujít příležitost a turnaj Masters vyhrál. Druhému hráči žebříčku Nadalovi, který v Římě hodně ztratil, se tak přiblížil na rozdíl pouhých 310 bodů a v Hamburku ho teoreticky může dokonce předehnat. "Letos jsem si na antuce určil dvě priority: Řím a Roland Garros. Teď si před dalšími antukovými turnaji mnohem víc věřím," varuje své soupeře Djokovič, který si po prvním volném kole zahraje o postup do toho třetím s vítězem duelu Chela - Sanchez de Luna.

Jestli někdo podceňoval tenisové schopnosti "toho horšího" Švýcara Stanislase Wawrinky, po posledních dvou týdnech asi změnil názor. V Barceloně Wawrinka, jak je jeho dobrým zvykem, znovu smetl Davida Nalbandiana, a v Římě pak za sebou nechal tři bývalé světové jedničky, osmého hráče světa Jamese Blakea a Andyho Murrayho. Finále turnaje Masters ho katapultovalo do světové desítky a z Wawrinky je rázem hráč, kterého je nutné považovat za kandidáta na titul. V prvním kole ho tu čeká španělský kvalifikant Alberto Martin, s nímž má Švýcar bilanci 6-0.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist