Preview: Turnaj WTA v Barceloně

9. 6. 2008, 11:27
Previews 0
Zatímco na birminghamské trávě se tento týden začne část tenistek pomalu připravovat na blížící se Wimbledon, v Barceloně si další hráčky budou ještě užívat antuku. A k radosti katalánských tenisových fanoušků má letošní ročník zdejšího turnaje nejlepší obsazení ve své krátké historii.
Lucie Šafářová

Už tak slušnou sestavu tenistek, bojujících o 145.000 dolarů, doplnila těsně před začátkem turnaje 18. hráčka světa Shahar Peerová, která potvrdila svou účast. Osmnácté místo žebříčku jí tedy patřilo minulý týden, nyní spadla o sedm příček, což jen odráží její špatnou formu. Izraelka ještě v Praze dokázala porazit Bulharku Pironkovovou, příliš suverénně ale nepůsobila a její tři následné porážky v řadě ukazují, že prohry v dubnovém souboji Fed Cupu s Českou republikou nebyly náhodné. V Barceloně je sice nasazenou jedničkou, ovšem s podobnými výkony na titul může pomýšlet jen stěží. V prvním kole ji čeká domácí Nuria Vivesová Llagosteraová. Ta byla v dubnu klíčovou postavou překvapivé fedcupové výhry Španělska v Číně, v Berlíně a na French Open ale - stejně jako její soupeřka - vypadla v 1. kole.

Na turnaji, který loni překvapivě vyhrála Američanka Shaughnessyová, je druhou největší favoritkou - alespoň podle nasazení - Maria Kirilenková. Jižní Evropa jí letos svědčí; v dubnu jako první Ruska vyhrála turnaj v Estorilu, kde ve finále ke smutku českých fanoušků porazila Ivetu Benešovou. V Berlíně a Římě měla smůlu na vynikající Jelenu Jankovičovou, ovšem porážku s Číňankou Zhengovou na French Open ji určitě hodně mrzela. V Barceloně má v prvním kole vynikající los: její úvodní soupeřkou bude Američanka Lilia Osterlohová, která na antuce nikdy zrovna neválela a na šesti posledních turnajích vypadla v prvním kole.

Mezi papírově největší favoritky patří také česká tenistka Lucie Šafářová. Jednadvacetiletá přítelkyně Tomáše Berdycha je nasazená jako číslo 4, jenže, podobně jako u Peerové, s její formou v posledních týdnech to nevypadá dobře - do třetího kola se dostala naposledy na tvrdém povrchu v Miami. V Barceloně to může změnit, pokud si v prvním kole poradí s kvalifikantkou, bude potom mít velmi přijatelný los.

Druhou hráčkou, která bude ve Španělsku hájit české barvy, je Klára Zakopalová. Je škoda, že ji opustila forma, s níž se v Estorilu a Praze dostala až do semifinále, v nichž vypadla se silnými soupeřkami. V Barceloně je nasazená sedmička; jestli je jednou z favoritek nejen na papíře, se ukáže už dnbes po poledni v úvodním zápase s Chorvatkou Karolinou Spremovou.

Bez šance ve Španělsku určitě nejsou slovenské tenistky. Dominika Cibulková, třetí nejvýše nasazená hráčka turnaje, na sebe letos nejvíc upozornila v Charlestonu, kde přes několik silných soupeřek postoupila až do finále. Od té doby se titulu nikde ani zdaleka tolik nepřiblížila, na druhou stranu třísetová prohra s Marií Šarapovovou v Římě a porážka s Jankovičovou na French Open určitě jsou odpustitelné. V Barceloně narazí na Francouzku Stephanie Cohenovou-Alorovou, kterou už jednou porazila. Druhou slovenskou zástupkyní v Barceloně je stále ještě teenagerka Magdalena Rybáriková, která si na los stěžovat nemůže: její první soupeřkou je utrápená Italka Marie-Elena Camerinová.

Carla Suarezová Navarrová není mezi nasazenými hráčkami, a to z ní dělá možného černého koně turnaje. Devatenáctiletá Španělka si hlavně na antuce vede výborně: loni ještě objížděla téměř výhradně jen podniky ITF, ovšem letos už o sobě dává vědět i proti lepším soupeřkám. V zimě došla v Bogotě do semifinále, v Číně byla součástí vítězného fedcupového týmu, když porazila domácí Pengovou, a v minulých týdnech na French Open už opravdu zářila - na grandslamovém turnaji porazila bývalou světovou jedničku Mauresmovou, mnohem zkušenější Pennettaovou a vypadla až ve čtvrtfinále s Jelenou Jankovičovou. Po takovém představení ji soupeřky v Barceloně určitě nepodcení. V prvním kole ji zde čeká zdánlivě snadné sousto, Australanka Alicia Moliková, která se na evropské antuce hodně trápí. Druhé kolo pak může přinést atraktivní souboj Suarezová Navarrová - Kirilenková.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist