Preview: Turnaj WTA v Berlíně

5. 5. 2008, 10:10
Previews 3
Po více než měsíční pauze se nejlepší česká tenistka Nicole Vaidišová vrací na okruh WTA. Její první antukový turnaj sezony se jí v Berlíně pokusí znepříjemnit Argentinka Dulková, čerstvá vítězka z marockého Fezu.

Trápící se Vaidišová se představila naposledy na konci března v Miami, kde vypadla ve druhém kole s Ruskou Klejbanovovou. Krátce nato ukončila spolupráci s nevlastním otcem Alešem Kodatem a začala trénovat pod vedením britského kouče Davida Felgatea. Spolu měli strávit nějaký čas v Bollettieriho akademii a v Londýně, kde se Vaidišová měla připravit na antukovou část sezony. Jak moc se jí to podařilo, se budeme moci přesvědčit zítra, kdy by měla v prvním kole nastoupit proti Gisele Dulkové z Argentiny. To není jednoduchá soupeřka: antuka je její nejsilnější povrch, což minulý týden potvrdila ziskem třetího titulu v kariéře v marockém Fezu.

Vaidišová ale není jedinou hráčkou, pro kterou je podnik v Berlíně prvním po delší době. Také nasazená jednička Justin Heninová se fanouškům neukázala několik týdnů. Také ona odehrála poslední zápas v Miami, kde ji šokujícím způsobem vyřadila Serena Williamsová (6-0 6-2). Kvůli zraněnému koleni pak Belgičanka vynechala turnaj v Charlestonu a počkala si až na Berlín, kde chce navázat na tři tituly, které tu už dokázala získat. V prvním kole bude ještě odpočívat, v dalším narazí buď na Francouzku Parmentierovou, nebo na některou z kvalifikantek.

Více než měsíční pauzu si musela naordinovat také Ruska Nadia Petrovová. Předloňská vítězka berlínského turnaje si na konci března v Miami natrhla sval a musela vynechat podniky v Amelia Island a Charlestonu. Loni se v Německu stala obětí - stejně jako Heninové - krajanky Kuzněcovové. Letos jako šestnáctá nasazená hráčka nemá jednoduchý los: pokud v prvním kole přejde přes Slovinku Srebotnikovou a pak přes lepší z dvojice Kirilenková-Vesninová, může už ve třetím kole narazit na Jelenu Jankovičovou.

Francouzka Tatiana Golovinová si v Berlíně asi příliš velkou naději na titul dělat nemůže. Po operaci kyčle, z níž jí lékaři vyjmuli cystu, se po delší pauze představila minulý týden na turnaji ITF v Cagne-sur-Mer. V prvním kole sice porazila krajanku Vedyovou, hned v dalším ale skončila na raketě Estonky Aniové. "Nemohla jsem pořádně podávat," svěřila se po prohře Golovinová s tím, že stále cítí bolesti. V souboji tenisového mládí ji v prvním kole čeká sedmnáctiletá Dánka Wozniacki.

Při případných debatách o největší favoritce turnaje nesmí chybět jméno Sereny Williamsové, jejíž letošní výsledky jsou úctyhodné. Na začátku roku pomohla Spojeným státům získat Hopmanův pohár. Za první čtyři měsíce prohrála jediný zápas, s Jelenou Jankovičovou ve čtvrtfinále Australian Open. Startovala na čtyřech turnajích, z nichž si odvezla tři tituly, ten poslední z antuky v Charlestonu. A v Berlíně si má co dokazovat, startovala tu dvakrát a titul nezískala ani jednou. V prvním kole má jako pátá nasazená volný los, ve druhém se utká s lepší z dvojice Cornetová-Schiavoneová.

Vedle Nicole Vaidišové bude v hlavní soutěži bojovat ještě jedna česká tenistka, Lucie Šafářová. Podobně jako Vaidišové se jí příliš nedaří: jejím letošním maximem je třetí kolo v Miami, na žádném dalším turnaji neporazila více než jednu soupeřku. Svou výsledkovou mizérii pak potvrdila i před dvěma týdny ve Fed Cupu, když jako týmová jednička nestačila v Izraeli ve svém úvodním utkání na domácí Obzilerovou. Kapitán Petr Pála ji pak ani nepostavil do nedělní dvouhry a o postup mezi světovou elitu tak musela bojovat Iveta Benešová. Její první soupeřkou v Berlíně bude Francouzka Virginie Razzanová, v případě postupu ji pak čeká nasazená osmička Marion Bartoliová.

Lucie Šafářová není jedinou hráčkou, která ve Fed Cupu zklamala a potvrdila tak, že není ve formě. Izraelka Shahar Peerová prohrála dokonce obě své dvouhry a bod ztratila i ve čtyřhře. Suverénně si nevedla ani minulý týden v Praze, kde před dvěma lety vyhrála. S Ruskou Lapuščenkovovou a Bulharkou Pironkovou sice dokázala obrátit nepříznivý vývoj utkání, Klára Zakopalová ji ale ve čtvrtfinále vyřadila ve dvou setech. V Berlíně ji v prvním kole čeká domácí naděje Sabine Lisicki. To je určitě přijatelný los, zatímco na rychlých površích má mladá Němka výborné výsledky a ve Spojených státech dokázala ve Fed Cupu porazit i Lindsay Davenportovou, na antuce na jakýkoliv lepší výsledek stále čeká.

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Určitě bych dnes podpořil sázkou Wozniacki. Z Prahy se na poslední chvíli odhlásila, aby načerpala nových sil, Golovin po zranění nebude velkou překážkou pro ambicózní Dánku.
Reagovat
dabelsobul
Naprostý souhlas
Reagovat
smazaný uživatel
7:6,6:2 Carolínka jede....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist