Preview: Turnaj žen v Miami

24. 3. 2010, 11:46
Previews 7
Neoficiální pátý grandslam. I to je lukrativní soutěž v Miami. Na slunné Floridě se v následujících 14 dnech sejde téměř kompletní světová špička. Titul bude obhajovat Běloruska Azarenková, po titulu jsou však hladové i Belgičanky Clijstersová a Heninová, finalistky z Indian Wells Jankovičová a Wozniacká, Venus Williamsová nebo Rusky Kuzněcovová a Dementěvová.
Obhájkyně titulu Azarenková

Kvůli zranění kolena v Miami letos nestartuje pětinásobná šampionka Serena Williamsová, jež se však zatím ztráty pozice světové jedničky obávat nemusí. Klesat už začala Ruska Dinara Safinová, která má od loňského podzimu problémy se zády a hrát nebude ani na Floridě.

Titul obhajuje Azarenková
O dvě konkurentky méně tak má obhájkyně titulu Victoria Azarenková. Dvacetiletá Běloruska loni v areálu Key Biscayne dosáhla svého zatím největšího úspěchu. Na cestě za ním ztratil jediný set a ve finále zametla se Serenou. Za poslední rok však další titul nepřidala, dokonce jen jednou byla ve finále, když letos prohrála s Venus v Dubaji.

Po nezdaru v Indian Wells, kde vypadla už ve třetím kole se Španělkou Martinezovou, ji teď čeká obhajoba 1000 bodů. O tu bude usilovat z pozice nasazené čtyřky a už ve 3. kole se znovu může utkat s Martinezovou.

V osmifinále by mohla narazit na vítězku US Open Kim Clijstersovou. Šestadvacetileté Belgičance se poslední dva turnaje nepovedly a jistě touží po dalších vydařených vystoupeních, kterými by si vylepšila pozici před blížícími se French Open a Wimbledonem.

Ve stejné čtvrtině pavouka je také čerstvá vítězka z Indian Wells Jelena Jankovičová. Pětadvacetiletá Srbka by mohla být unavená, sama však tvrdí: "Jsem hladová po dalším titulu. Jsem jako zvíře." První těžkou soupeřku by měla potkat ve 4. kole, v němž je reálný souboj s Jie Zheng, nebo Samanthou Stosurovou. Australanka se v pondělí poprvé dostala do top 10 a na Sony Ericsson Open obhajuje loňské čtvrtfinále.

"V Indian Wells jsem porazila hodně dobrých soupeřek, moje hra je teď dobrá," pochvaluje si formu Jankovičová. "Věřím více svým úderům a hlavně věřím sama době."

Fakta:
Miami (USA - Florida)
Sony Ericsson Open
WTA Premier Mandatory
22. 03. - 04. 04. 2010
povrch: tv. povrch
dotace: 4.500.000 dolarů
draw: 96 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazené tenistky:
Kuzněcovová (1-Rus.), Wozniacká (2-Dán.), V. Williamsová (3-USA), Azarenková (4-Běl.), Dementěvová (5-Rus.), A. Radwaňská (6-Pol.), Jankovičová (7-Srb.), Na Li (8-Čína).

Kuzněcovová si v Miami věří
Stejně jako v Indian Wells má výhodu nasazené jedničky Světlana Kuzněcovová. Finalistka z roku 2006 a semifinalistka posledních dvou ročníků si však letos ještě nezahrála ani jednou ve čtvrtfinále a před 14 dny v Kalifornii vypadla už v úvodním zápase se Suarezovou. Na Floridě odstartuje duelem proti Číňance Shuai Peng. Ve 4. kole by se mohla střetnout s Francouzkou Bartoliovou.

"Vím, že se mi letos nedařilo. Ale turnaj v Miami mám ráda, podmínky tu mé hře vyhovují," těší se Kuzněcovová.

Hratelný los má také Belgičanka Yanina Wickmayerová. Na cestě do čtvrtfinále, ve kterém by v nejhorším případě narazila na Kuzněcovovou, ji z nasazených může čekat Rezaiovou, Alona Bondarenková nebo s bolestí zad se trápícíc Na Li.

Venus: Chci mít dobrý pocit ze hry
Venus Williamsová
v Miami triumfovala už třikrát, naposledy však před devíti lety. Letos si devětadvacetiletá Američanka drží skvělou bilanci 14 výher a jediné porážky, když vyhrála turnaje suverénně v Dubaji a a s problémy na antuce v Acapulku.

Na podmínky na Floridě je zvyklá a tak úvodní duel proti již rozehrané Cirsteaové by měla zvládnout. Na vážnější problén by mohla narazit v osmifinále, ve kterém se může utkat s Petrovovou. Ve čtvrtfinále je okruh soupeřek již otevřenější - semifinalistka z Indian Wells Agnieszka Radwaňská, Pennettaová nebo Lisická.

"Jsem zdravá a na nic si nestěžuji. Mým cílem je zůstat zdravá, cítit se dobře a mít dobrý pocit ze hry. Pak budu mít radost za každé výhry," řekla starší ze sester Williamsových.

Poslední vítězky:
2009 ... Victoria Azarenková (Běl.)
2008 ... Serena Williamsová (USA)
2007 ... Serena Williamsová (USA)
2006 ... Světlana Kuzněcovová (Rus.)
2005 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2004 ...Serena Williamsová (USA)
2003 ...Serena Williamsová (USA)
2002 ...Serena Williamsová (USA)
2001 ...Venus Williamsová (USA)
2000 ...Martina Hingisová (Švýc.)
1999 ...Venus Williamsová (USA)
1998 ...Venus Williamsová (USA)

Ve druhém kole souboj Dementěvová - Heninová?
Obrovskou smůlu na los má stejně jako na Australian Open Jelena Dementěvová. V Melbourne již ve druhém kole narazila na Justine Heninovou, se kterou může zahájit turnaj v Miami. Stačí, aby Belgičanka v úvodním kole porazila Craybasovou.

Heninová na Australian Open nakonec prohrála až ve finále, před 14 dny však nečekaně selhala už ve 2. kole s Dulkovou. "Vůbec jsem se nedostala do tempa," vysvětlovala Heninová. "Ona (Dulková) hrála údery opravdu rychle a já si to prostě nedokázala dobře načasovat. Nebyla jsem dostatečně konzistentní. Den je pryč a musím se s tím vypořádat," slíbila sedminásobná grandslamová vítězka před dalším turnajem.

 

Ani Ruska však v Kalifornii nezářila - po nejistých výkonech vypadla ve čtvrtfinále s Radwaňskou. Silné duo Dementěvová - Heninová má pak na cestě do čtvrtfinále  Cibulkovou, Zvonarevovou, nebo Klejbanovovou.

Potvrdit formu a skok již na post světové dvojky bude chtít Caroline Wozniacká. Devatenáctiletá Dánka si na rozlosování stěžovat nemůže. Ze silnějších soupeřek se v úvodních třech zápasech může utkat jen s Kirilenkovou, Pavljučenkovovou, nebo Schaivoneovou.

WTA Premier Mandatory Miami:
vítězka ... 1000 b. (700.000 dolarů)
finále ... 700 b. (350.000 dolarů)
semifinále ... 450 b. (150.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 250 b. (64.700 dolarů)
4. kolo ... 140 b. (32.000 dolarů)
3. kolo ... 80 b. (18.740 dolarů)
2. kolo ... 50 b. (11.500 dolarů)
1. kolo ... 5 b. (7.050 dolarů)

Kvitovou čeká Clijstersová
Českých tenistek bylo v soutěži pět, Barbora Zahlavová-Strýcová a Lucie Hradecká vypadly hned v úvodní hrací den.

První kolo už zvládla Kvitová a Šafářová. Petra Kvitová si poradila s Garbinovou a o třetí kolo se utká poprvé v kariéře s Kim Clijstersovou, jež naposledy nestačila na Klejbanovovou.

Lucie Šafářová ukončila sérii porážek a po výhře nad Kanepiovou ji čeká hratelná Maria Martinezová, se kterou má bilanci vyrovnanou 1-1, na tvrdém povrchu se však střetnou poprvé. Španělka si však před dvěma týdny posílila sebevědomí výhrami nad Azarenkovou a Wickmayerovou.

O hodně v Key Biscayne hraje Iveta Benešová. Obhajuje loňské nečekané čtvrtfinále a pokud neuspěje, přijde v žebříčku až o 15 míst. Česká tenistka letos z devíti utkání vyhrála jen dvě. V Miami zahájí proti Britce Eleně Baltachaové, ve druhém kole se v případě výhry utká s Wickmayerovou.

Turnaj je dotován částkou 4,5 milionu dolarů, vítězka získá 700.000 a 1000 bodů do žebříčku.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
v sobotu začínají na netu myp2p vysílat chlapy a od neděle ženy... jinak bude to na nova sport, ale nevím, jestli na Eurosportu budou dávat WTA....
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak můžu se zeptat nedávají to někde na netu...jako zápasy z Miami...moc díky:)
Reagovat
smazaný uživatel
jo. ale ne hned od prvních kol.

http://www.myp2p.eu/index.php?part=sports
http://www.atdhe.net/
Reagovat
skott
Posledni velky turnaj, kde je Ivanovic mezi nasazenymi...tak GL Anci, na tuhle chvili jsem cekal nekolik let:-DD
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíš co se stane:P
Reagovat
smazaný uživatel
Tenhle člověk snad není normální. Ivanovič tak moc nesnáší, že jí ironicky musí popřát GL.
Proč ale nekomentuje třeba Čakvetadze, její úpadek není o nic menší.
Reagovat
skott
Brozi, kdy konecne zacnes prispivat necim jinym nez navazenim se do ostatnich?Cekal jsem, ze konecne necim prinosnym prispejes, ale jak vidim, zase nemas co rict, ze...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist