Preview: V Paříži vyvrcholí boj o Turnaj mistrů

9. 11. 2009, 10:40
Previews 3
Poslední turnaj Masters 1000 v Paříži se tradičně ponese v duchu boje o poslední volná místa na Turnaji mistrů. Postupové naděje mají ve svých rukách Davyděnko a Verdasco, které může ohrozit jen teoreticky pět tenistů. Ve francouzské metropoli bude Nadal hájit post světové dvojky před Djokovičem.
Trofej pro vítěze

Celkem sedm tenistů bude v Paříži usilovat o poslední dvě volné vstupenky na Turnaj mistrů. Situace ale není až tak dramatická a nepřehledná. Robin Söderling, Fernando Gonzalez a Jo-Wilfried Tsonga by museli postoupit alespoň do finále, aby mohli na Londýn ještě pomýšlet. Radka Štěpánka a Marina Čiliče ve hře udrží jen titul a zároveň prohra Verdaska v úvodním zápase.

Vše ve svých rukách ale stále mají sedmý Nikolaj Davyděnko a osmý Fernando Verdasco. Davyděnkovi k definitivní jistotě stačí postoupit do semifinále, Verdasco by potřeboval získat titul. V konkurenci devíti hráčů první světové desítky se ale dají očekávat zaváhání soupeřů.

Söderling a Tsonga bojují se zraněními, Gonzalez v pařížské hale ještě nikdy nevyhrál jediný zápas.

Body po turnaji v Paříži:

Např.: Verdasco vyhraje svůj první zápas a postoupí mezi nejlepších 16 (R16). Bude mít 3300 bodů a Radek Štěpánek tak přijde o možnost kvalifikovat se do Londýna. Po případném titulu v Paříži může mít jen 3265 bodů.

Fakta:
Paříž (Francie)
BNP Paribas Masters 2009
ATP Masters 1000
08. - 15. 11. 2009
povrch: tv. povrch / hala
dotace: 2.750.000 dolarů
draw: 48 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazení tenisté:
Federer (1-Švýc.), Nadal (2-Šp.), Djokovič (3-Srb.), Murray (4-Brit.), Del Potro (5-Arg.), Davyděnko (6-Rus.), Verdasco (7-Šp.), Tsonga (8-Fr.).

Nikolaj Davyděnko už ví, jak chutná triumf v hale Bercy. Před třemi lety však čelil jedinému hráči tehdejší první světové desítky Robredovi. Loni vyřadil zraněného Nadala, vypadl v semifinále s Nalbandianem. Letos již jeden turnaj kategorie Masters 1000 také vyhrál, když nenašel přemožitele minulý měsíc v Šanghaji. Naposledy hrál ve Valencii, kde v sobotu podlehl Južnému. V Paříži zahájí druhým kolem proti Němci Benjaminu Beckerovi. V dalším zápase může vyřadit jednoho z konkurentů Söderlinga.

Byť by Fernando Verdasco k definitvní jistotě potřeboval získat titul, tak horké to zřejmě nebude. Jak už bylo napsáno, i když nezvládne první zápas proti vítězi duelu Kohlschreiber - Seppi, musí konkurenti dojít minimálně do finále.

Nejblíže osmému Verdaskovi je Robin Söderling. Švédský tenista však kvůli zranění lokte odstoupil před třemi týdny z domácího turnaje ve Stockholmu a naposledy chyběl ve Valencii. Zdravotní stav Seveřana prověří jako první Karlovič, nebo Cuevas. Halové podmínky Söderling miluje, jenže už ve třetím kole může hrát s Davyděnkem.

ATP Paříž (Masters 1000):
vítěz ... 1000 b. (450.000 dolarů)
finále ... 600 b. (212.500 dolarů)
semifinále ... 360 b. (105.500 dolarů)
čtvrtfinále ... 180 b. (55.000 dolarů)
3. kolo ... 90 b. (28.900 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (15.200 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (8.000 dolarů)

Jako noční můra působí pařížská hala na Fernanda Gonzaleze. Chilan je také ve hře o letenky do Londýna, jenže v Paříži ze šesti startů nevyhrál jediný zápas! Tristní bilanci se pokusí zlomit zřejmě proti Američanovi Isnerovi, který je v prvním kole favoritem proti Kolumbijci Fallovi. A právě Isner porazil Jihoameričana minulý týden v 1. kole turnaje v Basileji.

Třetím tenistou, kterému teoreticky stačí postoupit do finále, je Jo-Wilfried Tsonga. Francouz loni v Paříži překvapivě triumfoval a na poslední chvíli se kvalifikoval do Šanghaje, kde se naposledy Turnaj mistrů konal. Letos je v podobné situaci, ale také on má zdravotní potíže - před týdnem nedohrál vinou zranění zápěstí zápas prvního kola ve Valencii. Ve francouzské metropoli by se už ve třetím kole mohl střetnout s krajanem a kamarádem Simonem, kterého však letos již dvakrát porazil.

Z Čechů startuje Štěpánek a Berdych
Teoretickou naději živí i Radek Štěpánek. Vyhraje-li však Verdasco jeden zápas, nepomůže třicetiletému Čechovi ani překvapivý zisk titulu. Karvinský rodák zahájí proti vítězi střetnutí Troicki - Mathieu, a pokud uspěje, utká se s největší pravděpodobností s Murraym. Stejně jako Štěpánek je na tom s postupovými nadějemi ještě Marin Čilič.

Po nedělním předkrmu v podobě dvou zápasů se turnaj naplno rozběhne až dnes. Tomáš Berdych, jenž triumfem v Bercy dosáhl v roce 2005 svého životního triumfu, vstoupí do turnaje proti francouzskému kvalifikantovi Vincentu Millotovi.

Štěpánek a Berdych se budou po paříské 'štaci' připravovat už pouze na prosincové finále Davisova poháru proti Španělsku.

Elitním tenistům se v hale Bercy nedaří, Nadal hájí pozici dvojky
Turnaj, kterého se kromě zraněného Andyho Roddicka zúčastní kompletní špička, není v posledních sezonách oblíbený u top hráčů. Tedy alespoň ne z pohledu dosažených úspěchů.

Poslední vítězové:
2008 ... Jo-Wilfried Tsonga (Fr.)
2007 ... David Nalbandian (Arg.)
2006 ... Nikolaj Davyděnko (Rus.)
2005 ... Tomáš Berdych (ČR)
2004 ... Marat Safin (Rus.)
2003 ... Tim Henman (Brit.)
2002 ... Marat Safin (Rus.)
2001 ... Sebastian Grosjean (Fr.)
2000 ... Marat Safin (Rus.)
1999 ... Andre Agassi (USA)

Roger Federer hrál maximálně ve čtvrtfinále. Před jeho překonáním se ho letos pokusí zastavit z nasazených soupeřů Monfils, Čilič, nebo Verdasco. Osmadvacetiletý Švýcar i v případě neúspěchu vstoupí do Turnaje mistrů jako nasazená jednička.

Ve stejné polovině pavouka jako Federer je také Andy Murray. Dvaadvacetiletý Brit se na kurty vrátil minulý týden po téměř dvouměsíční pauze a ve Valencii si dokázal připsat 6. titul sezony. Světová čtyřka se na úvod utká s Američanem Jamesem Blakeem. Také Murray se v Paříži pokusí vylepšit své místní čtvrtfinálové maximum.

Nejdál se na BNP Paribas Masters z užší světové špičky dostal Rafael Nadal. Předloni prohrál až ve finále s Nalbandianem, loni kvůli zranění odstoupil během čtvrtfinále. Třiadvacetiletý Španěl bude hrát poprvé od finálové porážky v Šanghaji, kde nestačil na Davyděnka. Na titul čeká od konce dubna.

Obávat se musí o post světové dvojky, ze kterého ho bude chtít již poněkolikáté sesadit Novak Djokovič. Srb posílený skalpem Federera a následným triumfem v Basileji ztrácí na druhé místo 545 bodů. Musí tak postoupit minimálně do finále a doufat, že Nadal prohraje v prvním zápase. Pokud by Djokovič v Paříži triumfoval, bude druhým hráčem světa. Nadal by totiž nesměl postoupit do finále, a o to by se případně postaral sám Djokovič v semifinále. Srbský tenista ale v hale Bercy nehrál ani ve čtvrtfinále. Poslední tři účasti pro něj skončily na raketách Francouzů a letos může zahájit proti Jeremymu Chardymu.

Santoro a Safin se loučí s kariérou
Šestatřicetiletý Fabrice Santoro a o 8 let mladší Rus Marat Safin se v Paříži rozloučí s kariérou profesionála. Francouz Santoro má již za sebou poslední duel ve dvouhře, ale objeví se ještě po boku Grosjeana v deblu.

Safinovým posledním zápasem může být duel s domácím Ascionem, souboj s Del Potrem ve druhém kole by však bývalé světové jedničce a trojnásobnému vítězi turnaje rozhodně slušel.

Zpoloviny ještě není rozhodnuto o účastnících Turnaje mistrů v deblu. Na sedmou pozici se díky nedělnímu triumfu ve Valencii posunul česko-slovenský pár František Čermák a Michal Mertiňák. O čtyři volné pozice usiluje ještě šest dvojic.

pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Verdasco musi se dostat na turanj mystru a kohouta nepoptrebuje
Reagovat
smazaný uživatel
:D ale potrebuje :))))
Reagovat
smazaný uživatel
Fernando už sa na teba moc teším :)) Sorry, že zase začínam, ale fakt už by si mohol dať zase toho kohúta :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist