Preview: WTA Mandatory Peking

29. 9. 2017, 15:30
Previews 23
Již zítra startuje turnaj WTA Premier Mandatory v čínském Pekingu, poslední letošní akce této kategorie. V hlavním městě Číny se představí pětice českých zástupkyň v čele s českou jedničkou Karolínou Plíškovou. Zápasy prvního kola nabídnou i jedno české derby. Nejvýše nasazenou je světová jednička Garbiñe Muguruzaová. Titul obhajuje Agnieszka Radwaňská.

V sobotu začíná pro většinu hráček poslední velký turnaj letošní sezony. To neplatí pouze pro osmičku nejlepších v této sezoně, která si ještě zahraje na Turnaji mistryň v Singapuru.

Nasazenou jedničkou letošního ročníku China Open je Garbiñe Muguruzaová. Třiadvacetiletá Španělka, jež se na tenisový trůn posadila po US Open, v prvním kole vyzve českou tenistku Barboru Strýcovou.

Strýcovou do Pekingu doprovodily ještě další čtyři české zástupkyně. Česká jednička Karolína Plíšková změří síly s Carlou Suárezovou, české derby čeká Petru Kvitovou s Kristýnou Plíškovou a Kateřina Siniaková si v prvním kole zahraje se Samanthou Stosurovou.

Z Top 20 chybí pouze legendární Američanka Venus Williamsová a její krajanka Madison Keysová, která měla ve Wuhanu problémy s dvakrát operovaným levým zápěstím. Ashleigh Bartyová, Caroline Garciaová a Jelena Ostapenková mají pro první kolo volný los, jelikož se ve Wuhanu probojovaly do semifinále.

Mezi první nasazenou osmičku se vešly kromě Muguruzaové a Plíškové ještě Simona Halepová, Jelina Svitolinová, Caroline Wozniacká, Johanna Kontaová, Světlana Kuzněcovová a Dominika Cibulková.

Tři z pěti divokých karet obdržely domácí tenistky: Lin Zhu, Ying-Ying Duan a Yafan Wang. Volnou vstupenku do hlavní soutěže dále dostaly Maria Šarapovová a Eugenie Bouchardová.

• CHINA OPEN 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: A. Radwaňská (3-Pol.) - Kontaová (11-Brit.) 6-4 6-2
Nejvýše nasazené: Muguruzaová (1. v WTA), Halepová (2.), Svitolinová (3.), Kar. Plíšková (4.), Wozniacká (6.), Kontaová (7.), Kuzněcovová (8.), Cibulková (9.)
Kategorie: WTA Premier Mandatory
Místo konání: Peking, Čína
Povrch: tv. povrch
Dotace: 6,381.679 dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Muguruzaová (1-Šp.) - Wozniacká (5-Dán.) | H2H 3-3
Svitolinová (3-Ukr.) - Cibulková (8-SR) | H2H 1-0
Kontaová (6-Brit.) - Kar. Plíšková (4-ČR) | H2H 1-5
Kuzněcovová (7-Rus.) - Halepová (2-Rum.) | H2H 3-4
• Česká účast •
Kar. Plíšková (4-ČR) - Suárezová (Šp.) | H2H 2-3
Kvitová (12-ČR) - Kr. Plíšková (ČR) | H2H 0-0
Strýcová (ČR) - Muguruzaová (1-Šp.) | H2H 2-3
Siniaková (ČR) - Stosurová (Austr.) | H2H 0-0
Kompletní los


Horní polovina
Favoritek v horní polovině pavouka je hned několik. Papírově největší aspirantkou na postup do finále je světová jednička Garbiñe Muguruzaová. Třiadvacetiletá Španělka však v Asii zatím neoplývá nijak oslnivou formou a otevírá se tak šance pro Caroline Wozniackou, s níž se může utkat ve čtvrtfinále. Dánka naposledy Muguruzaovou smetla v cestě za triumfem v Tokiu.

Wozniacká si může před branami čtvrtfinále zahrát s Petrou Kvitovou, pokud dvojnásobná wimbledonská šampionka zvládne české derby s Kristýnou Plíškovou a poté utkání druhého kola.

Do akce jde poprvé od US Open Jelina Svitolinová. Světová trojka se ale v případě vítězství v prvním kole nad domácí divokou kartou může utkat s Ashleigh Bartyovou, která momentálně válí ve Wuhanu, kde je už ve finále.

Další čtvrtfinalistkou by měla být Angelique Kerberová, nebo Dominika Cibulková. Obě hráčky se postupně dostávají do formy, nicméně jejich pouť turnajem bude chtít ukončit Caroline Garciaová, jež má v prvním kole díky úspěchu ve Wuhanu volno.


Dolní polovina
Dolní polovina pavouka začíná loňskou finalistkou Johannou Kontaovou. Ta se pokusí na podzim v Asii vyhrát první zápas. Zabránit jí v tom bude chtít nepříjemná Monica Niculescuová. Ve třetím kole může Britka narazit na ve výborné formě hrající Jelenu Ostapenkovou.

Jasnou favoritkou další sekce je česká jednička Karolína Plíšková. Rodačka z Loun by si měla poradit s Carlou Suárezovou a před branami čtvrtfinále by mohla vyzvat vítězku letošního US Open Sloane Stephensovou, jež se na kurty vrátila porážkou ve Wuhanu.

Nasazená sedmička Světlana Kuzněcovová by měla ve třetím kole sehrát již 19. vzájemný duel s loňskou šampionkou Agnieszkou Radwaňskou.

Hodně zajímavé složení zápasů má poslední část letošního losu. Maria Šarapovová se pokusí oplatit porážku z US Open Anastasiji Sevastovové a v dalším kole může nastoupit proti ve skvělé formě hrající krajance Jekatěrině Makarovové, ve třetím kole by mohla změřit síly se světovou dvojkou Simonou Halepovou, kterou porazila v prvním kole letošního US Open.


Tipy redakce
1. čtvrtfinále: Wozniacká porazí Muguruzaovou
2. čtvrtfinále: Bartyová porazí Kerberovou
3. čtvrtfinále: Ostapenková porazí Kar. Plíškovou
4. čtvrtfinále: Šarapovová porazí Kuzněcovovou
1. semifinále: Wozniacká porazí Bartyovou
2. semifinále: Šarapovová porazí Ostapenkovou
Finále: Wozniacká porazí Šarapovovou


Garbiñe Muguruzaová zahájila letošní sezonu semifinálovou účastí v Brisbane. Na Australian Open si zahrála čtvrtfinále a mezi nejlepší osmičku postoupila také v Indian Wells. V Římě musela stejně jako v Brisbane skrečovat semifinálový duel. Poté čekala třiadvacetiletou Španělku velmi těžká zkouška - obhájit loňský triumf na French Open. To se rodačce z venezuelského Caracasu nepovedlo, skončila již v osmifinále na raketě rozjeté Francouzky Mladenovicové.

Vše si ale vynahradila na trávě. V Birminghamu uhrála další letošní semifinále, v Eastbourne po debaklu od Strýcové vypadla hned ve druhém kole, ovšem ve Wimbledonu ztratila v sedmi zápasech jediný set, ve finále dorazila pětinásobnou šampionku Venus Williamsovou "kanárem" a oslavila druhý kariérní grandslamový titul.

Výborně se Muguruzaové dařilo i na amerických betonech. Ve Stanfordu skončila v semifinále, v Torontu o kolo dříve, nicméně v obou případech nestačila až na pozdější vítězku. Ve skvělých výkonech pokračovala také v Cincinnati a tentokrát to Španělce vyšlo. Muguruzaová ve finále deklasovala 6-1 6-0 Halepovou a popáté v kariéře triumfovala na okruhu WTA.

Na US Open patřila k největším favoritkám. V prvních třech utkáních byla suverénní. V osmifinále narazila na Petru Kvitovou a těsný duel dvojnásobných šampionek prohrála. Přesto se po skončení závěrečného grandslamu sezony stala novou a v pořadí 24. světovou jedničkou.

V generálce na China Open absolvovala turnaje WTA v Tokiu a Wuhanu. V hlavním městě Japonska došla do semifinále, v němž uhrála jen dva gamy proti pozdější vítězce Wozniacké, a ve Wuhanu byla ve čtvrtfinále nad její síly Jelena Ostapenková.

Na velké akce se Muguruzaová umí velmi dobře připravit. Kromě Madridu neskončila na akcích kategorie WTA Premier 5 a vyšší před branami osmifinále. Na podnik v Pekingu má velmi hezké vzpomínky. Před dvěma lety totiž na centrálním dvorci zvedla nad hlavu trofej pro vítězku. Loni skončila v osmifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Cincinnati,  Wimbledon (vítězka);  Tokio,  Stanford, Birmingham, Řím,  Brisbane (semifinále)
Letošní bilance: 46-18
Největší úspěchy na betonech: Cincinnati (vítězka); Tokio, Stanford, Brisbane (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 29-11
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (osmifinále), Wimbledon (vítězka), US Open (osmifinále)

Bilance na China Open
Kariérní bilance: 7-2
Nejlepší výsledek: vítězka (2015)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Tokio (semifinále), Wuhan (čtvrtfinále)

Možná cesta turnajem
1K: Strýcová (H2H 3-2)
2K: kvalifikantka / Görgesová (H2H 1-1)
OF: (14) Vandewegheová (H2H 2-3)
ČF: (5) Wozniacká (H2H 3-3)
SF: (3) Svitolinová (H2H 3-4)
F: (2) Halepová (H2H 3-1)


Simona Halepová se v úvodu letošní sezony hodně trápila. Rumunku sužovalo zranění kolene a dvě výhry v řadě zaznamenala až na konci března v Miami, kde skončila ve čtvrtfinále na raketě pozdější šampionky Kontaové.

Antuková sezona byla už o něčem úplně jiném. Halepová se dala zdravotně dohromady a během antukového jara vyhrála 18 z 21 zápasů. Ve Stuttgartu došla do semifinále, v Madridu úspěšně obhájila loňský triumf, v Římě přidala další finále, tentokrát na trofej pro vítězku nedosáhla, a neúspěšně bojovala o titul také na grandslamovém French Open. Na trávě absolvovala dva turnaje. V Eastbourne i ve Wimbledonu skončila shodně ve čtvrtfinále.

Na amerických betonech se rodačce z rumunské Constanty dařilo. Její výsledky měly vzestupnou tendenci (Washington - čtvrtfinále, Toronto - semifinále, Cincinnati - finále). Vždy prohrála s pozdější šampionkou. Porážky v Torontu a Cincinnati ale byly velmi kruté. V Kanadě uhrála se Svitolinovou dva gamy, s Muguruzaovou v Ohiu dokonce jen jeden.

Na závěrečném grandslamu sezony US Open měla Halepová vyloženě smůlu. Do prvního kola totiž schytala divokou kartu Marii Šarapovovou a s vítězkou ročníku 2006 po třísetové bitvě prohrála. V Asii zatím startovala pouze ve Wuhanu, kde hned v prvním zápase schytala debakl od Rusky Kasatkinové.

V Pekingu se světová dvojka představí pošesté v kariéře. Celkem třikrát vypadla hned v prvním kole, nejdále došla před třemi lety do čtvrtfinále, loni skončila v osmifinále.

Halepovou letos již třikrát dělila jediná výhra od postu světové jedničky. Na French Open ale ve finále podlehla Ostapenkové, ve wimbledonském čtvrtfinále Kontaové a ve finále v Cincinnati Muguruzaové.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Madrid (vítězka); Cincinnati,  French Open,  Řím (finále); Toronto,  Stuttgart (semifinále)
Letošní bilance: 41-14
Největší úspěchy na betonech: Cincinnati (finále); Toronto (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 14-9
Výsledky na grandslamech: Australian Open (1. kolo), French Open (finále), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (1. kolo)

Bilance na China Open
Kariérní bilance: 4-4
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2014)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Wuhan (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Riskeová (H2H 1-0)
2K: Rybáriková (H2H 2-2) / Bouchardová (H2H 2-1)
OF: (16) Sevastovová (H2H 5-3)
ČF: (7) Kuzněcovová (H2H 4-3)
SF: (4) Kar. Plíšková (H2H 5-1)
F: (1) Muguruzaová (H2H 1-3)


Jelina Svitolinová prožívá rozhodně životní sezonu. Třiadvacetiletá Ukrajinka vyhrála všech pět finálových soubojů, do nichž se letos probojovala. Tituly slavila v únoru v Tchaj-peji, další trofej z podniku WTA International získala na antuce v Istanbulu a úctyhodnou sérii zaznamenala na akcích WTA Premier 5, když v únoru ovládla Dubaj, v květnu Řím a v srpnu Toronto.

Sezonu zahájila semifinálovou účastí v Brisbane a na Australian Open skončila ve třetím kole. Od února začala sbírat úspěchy a stoupat žebříčkem. Po triumfu v Dubaji se rozjela opět až na antuce v Istanbulu. Skvělou antukovou formu si přivezla i do dějiště grandslamového French Open, kde jí jen těsně uniklo premiérové grandslamové semifinále, když neudržela jasné vedení proti Halepové.

Na trávě, která je jejím nejhorším povrchem, se od Svitolinové nic moc neočekávalo. Ukrajinka však překvapila postupem do osmifinále Wimbledonu, v němž statečně vzdorovala Ostapenkové. Navíc v prvním kole vyřadila zkušenou travařku Bartyovou.

Vstup do sezony amerických betonů jí vyšel náramně, jelikož získala zmiňovaný titul v Torontu. V Cincinnati zřejmě i vlivem únavy skončila v osmifinále. Ve Flushing Meadows patřila k největším favoritkám. V osmifinále ji však zastavila pozdější finalistka Keysová.

Svitolinová je momentálně na žebříčku nejvýše v kariéře. Aktuální světová trojka bude v čínské metropoli obhajovat loňské semifinále. Od US Open se představí poprvé.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Toronto,  Řím,  Istanbul,  Dubaj, Tchaj-pej (vítězka);  Brisbane (semifinále)
Letošní bilance: 48-11
Největší úspěchy na betonech: Toronto, Dubaj (vítězka); Brisbane (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 22-6
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (osmifinále)

Bilance na China Open
Kariérní bilance: 5-4
Nejlepší výsledek: semifinále (2016)
Loňský výsledek: semifinále
Generálka: žádná

Možná cesta turnajem
1K: Lin Zhu (H2H 1-0)
2K: Bartyová (H2H 2-0)
OF: (13) Mladenovicová (H2H 0-1)
ČF: (8) Cibulková (H2H 1-0)
SF: (1) Muguruzaová (H2H 4-3)
F: (2) Halepová (H2H 2-3)


Karolína Plíšková vstoupila do letošní sezony parádně. Hned zkraje ledna v Brisbane získala titul a na Australian Open si premiérově zahrála čtvrtfinále. Poté pomohla Češkám k postupu do semifinále Fed Cupu a v polovině února triumfovala v Dauhá.

V Dubaji vypadla i kvůli náročnému programu již v prvním kole s rozjetou Mladenovicovou, nicméně po zaslouženém odpočinku došla do semifinále v Indian Wells i Miami.

Antuková sezona zpočátku české jedničce vůbec nevycházela. Ve Stuttgartu vyhrála jediný zápas, v pražské Stromovce v roli nasazené jedničky skončila hned v prvním kole a z Madridu odjížděla s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Zlom přišel v Římě. Plíšková se dostala do formy, ve čtvrtfinále podlehla pozdější vítězce Svitolinové a na French Open se probojovala až do semifinále, v němž prohrála třísetový duel s Halepovou.

Generálka na Wimbledon se pětadvacetileté Češce povedla náramně. Znovu po roce došla do finále v Eastbourne a tentokrát trofej pro vítězku vybojovala. Ve Wimbledonu však skončila již ve druhém kole. Přesto se po skončení nejslavnějšího turnaje světa stala historicky první českou světovou jedničkou.

Na trůnu se udržela celkem osm týdnů, přestože v Torontu skončila ve čtvrtfinále a v Cincinnati, kde obhajovala loňský triumf, v semifinále. Na US Open ale nezvládla obhájit velkou porci bodů za loňské finále. Česká tenistka v New Yorku ve čtvrtfinále nestačila na domácí Vandewegheovou a o post světové jedničky přišla.

Mohla se na něj vrátit na asijských turnajích. V Tokiu ovšem došla jen do čtvrtfinále a stejného výsledku dosáhla také ve Wuhanu. V Pekingu je jejím maximem osmifinále z loňského roku.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Eastbourne,  Dauhá,  Brisbane (vítězka);  Cincinnati, French Open,  Miami,  Indian Wells (semifinále)
Letošní bilance: 49-15
Největší úspěchy na betonech: Dauhá, Brisbane (vítězka); Cincinnati, Miami, Indian Wells (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 33-9
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (semifinále), Wimbledon (2. kolo), US Open (čtvrtfinále)

Bilance na China Open
Kariérní bilance: 2-3
Nejlepší výsledek: osmifinále (2016)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Tokio (čtvrtfinále), Wuhan (čtvrtfinále)

Možná cesta turnajem
1K: Suárezová (H2H 2-3)
2K: kvalifikantka / Bertensová (H2H 1-1)
OF: (15) Stephensová (H2H 0-2)
ČF: (6) Kontaová (H2H 5-1)
SF: (2) Halepová (H2H 1-5)
F: (1) Muguruzaová (H2H 6-2)


Výbornou formu má letos Caroline Wozniacká. Bývalá světová jednička má na kontě sedm finálových účastí. Vytouženého titulu se ale dočkala až při posledním pokusu minulý týden v Tokiu, kde úspěšně obhájila loňský triumf. V Dauhá, Dubaji, Miami, Eastbourne, Bastadu a Torontu přebírala trofej pro poraženou finalistku.

Na grandslamech se letos Dánce příliš nedařilo. Jejím nejlepším výsledkem je čtvrtfinále na French Open. Ve Wimbledonu skončila v osmifinále, na Australian Open ve třetím kole, a na oblíbeném US Open dokonce již ve druhém kole. Přitom generálka na US Open Wozniacké vyšla. V Torontu došla do finále a v Cincinnati do čtvrtfinále.

Letos má výbornou zápasovou bilanci a díky letošním výsledkům se vrátila do Top 10. Aktuálně figuruje na šesté pozici žebříčku WTA. Po zlomení finálového prokletí v Tokiu se vydala do Wuhanu, kde ale prohrála hned ve druhém kole se senzací letošního ročníku Sakkariovou.

V Pekingu triumfovala sedmadvacetiletá Dánka v roce 2010. V posledních dvou letech uhrála osmifinále. Za zmínku stojí ještě dvě čtvrtfinálové účasti z ročníků 2011 a 2013.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Tokio (vítězka);  Toronto,  Bastad,  Eastbourne,  Miami,  Dubaj,  Dauhá (finále)
Letošní bilance: 53-19
Největší úspěchy na betonech: Tokio (vítězka); Toronto, Miami, Dubaj, Dauhá (finále)
Letošní bilance na betonech: 34-11
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)

Bilance na China Open
Kariérní bilance: 16-9
Nejlepší výsledek: vítězka (2010)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Tokio (vítězka), Wuhan (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Qiang Wang (H2H 2-1)
2K: Pavljučenkovová (H2H 6-1) / Davisová (H2H 1-0)
OF: (12) Kvitová (H2H 5-6)
ČF: (1) Muguruzaová (H2H 3-3)
SF: (3) Svitolinová (H2H 0-3)
F: (2) Halepová (H2H 3-2)


Johanna Kontaová odstartovala letošní rok postupem do semifinále v Shenzhenu. O týden později v rodném Sydney vybojovala svůj druhý kariérní titul a na Australian Open došla do čtvrtfinále. Největší úspěch své kariéry zaznamenala v Miami, kde získala svou nejcennější trofej.

Antuková sezona naopak Britce absolutně nevyšla. Na čtyřech turnajích vyhrála jen dva zápasy a mizérii na svém nejhorším povrchu korunovala prohrou v prvním kole grandslamového French Open.

Tráva už byla o něčem absolutně jiném. Hned v Nottinghamu se probojovala do finále, v Eastbourne nenastoupila kvůli zranění k semifinálovému utkání s Karolínou Plíškovou a další semifinále přidala na domácí půdě ve Wimbledonu.

Britka letos střídá lepší výsledky s horšími. Na amerických betonech totiž stejně jako na antuce neuspěla. Z pěti zápasů vyhrála jen dva. V Torontu a na US Open se loučila po prvním duelu, pouze v Cincinnati dokázala vyhrát dvě utkání v řadě.

V nepříliš oslnivé formě pokračuje také v Asii. V Tokiu byla nad její síly hned v prvním souboji Barbora Strýcová a ve Wuhanu jí porážku v prvním zápase uštědřila Australanka Bartyová.

V Pekingu se Kontaová zatím představila jen jednou, a to loni, kdy došla až do finále, ve kterém prohrála s Agnieszkou Radwaňskou. Počítat se s ní sice musí, nicméně mezi největší favoritky vzhledem k posledním výsledkům rozhodně nepatří.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Miami,  Sydney (vítězka);  Nottingham (finále);  Wimbledon,  Eastbourne,  Shenzhen (semifinále)
Letošní bilance: 40-17
Největší úspěchy na betonech: Miami, Sydney (vítězka); Shenzhen (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 21-8
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (semifinále), US Open (1. kolo)

Bilance na China Open
Kariérní bilance: 5-1
Nejlepší výsledek: finále (2016)
Loňský výsledek: finále
Generálka: Tokio (2. kolo), Wuhan (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Niculescuová (H2H 1-1)
2K: Rogersová (H2H 2-1) / Shuai Peng (H2H 1-2)
OF: (9) Ostapenková (H2H 2-0)
ČF: (4) Kar. Plíšková (H2H 1-5)
SF: (2) Halepová (H2H 3-3)
F: (1) Muguruzaová (H2H 2-1)


Světlana Kuzněcovová letos zaznamenala největší úspěchy na největších akcích a díky tomu se stále drží v elitní desítce žebříčku WTA. Ruska má na kontě jediné finále, které vybojovala v Indian Wells, a ještě semifinále z antukového podniku v Madridu.

Dvojnásobné grandslamové šampionce se letos dařilo na podnicích velké čtyřky. Ve Wimbledonu došla do čtvrtfinále, na French Open a Australian Open skončila shodně v osmifinále. Nejhorší výsledek si připsala na US Open. Ve Flushing Meadows, kde v roce 2004 triumfovala, vypadla ve druhém kole.

Mezi nejlepší osmičku postoupila ještě v Brisbane, na domácím halovém turnaji v Petrohradu, na trávě v Eastbourne a v Cincinnati. Asijskou tour odstartovala ve Wuhanu. V čínské metropoli nevyhrála jediný zápas, když ve druhém kole prohrála s Cornetovou.

V Pekingu se jí dařilo hlavně v nejlepší části své kariéry. V letech 2006 a 2009 nenašla v hlavním městě Číny přemožitelku, v letech 2004 a 2008 hrála finále. Od té doby ale byla jen jednou ve čtvrtfinále, a to v roce 2014. V posledních dvou letech skončila v osmifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Indian Wells (finále);  Madrid (semifinále)
Letošní bilance: 32-16
Největší úspěchy na betonech: Indian Wells (finále)
Letošní bilance na betonech: 16-9
Výsledky na grandslamech: Australian Open (osmifinále), French Open (osmifinále), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (2. kolo)

Bilance na China Open
Kariérní bilance: 24-8
Nejlepší výsledek: vítězka (2006 a 2009)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Wuhan (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: kvalifikantka
2K: Vichljancevová (H2H 0-0) / Kasatkinová (H2H 0-0)
OF: (11) A. Radwaňská (H2H 14-4)
ČF: (2) Halepová (H2H 3-4)
SF: (4) Kar. Plíšková (H2H 2-2)
F: (1) Muguruzaová (H2H 1-5)


Dominika Cibulková prožila loni životní sezonu, kterou zakončila senzačním triumfem na Turnaji mistryň v Singapuru, a vyšplhala se na čtvrté místo žebříčku WTA. Letos se ale slovenské jedničce příliš nedaří.

Tři výhry v řadě zaznamenala letos jen jednou, a navíc až na konci srpna v New Havenu, kde si zahrála své jediné letošní finále. Na ostatních turnajích vyhrála maximálně dva duely. Přesto se stále drží na chvostu Top 10.

Právě v New Havenu se začalo vše obracet k lepšímu. Na US Open sice skončila již ve druhém kole, nicméně do tří setů dostala pozdější vítězku Stephensovou. V Tokiu jí jen těsně unikl postup do semifinále, když prohrála tie-break druhé sady s pozdější šampionkou Wozniackou a v průběhu rozhodujícího setu vzdala.

Ve Wuhanu obhajovala loňské finále, ovšem letos skončila o tři kola dříve. V osmifinále nestačila na Francouzku Garciaovou. V Pekingu se jí dlouhodobě nedaří. Maximem Slovenky je čtvrtfinále z roku 2008. Od té doby byla jen jednou v osmifinále, třikrát vypadla ve druhém kole a dvakrát už v kole prvním.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: New Haven (finále);  Dauhá, Petrohrad (semifinále)
Letošní bilance: 26-21
Největší úspěchy na betonech: New Haven (finále); Dauhá (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 20-13
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (2. kolo), Wimbledon (3. kolo), US Open (2. kolo)

Bilance na China Open
Kariérní bilance: 7-8
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2008)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Tokio (čtvrtfinále), Wuhan (osmifinále)

Možná cesta turnajem
1K: Mertensová (H2H 1-0)
2K: Garciaová (H2H 1-1)
OF: (10) Kerberová (H2H 5-5)
ČF: (3) Svitolinová (H2H 0-1)
SF: (1) Muguruzaová (H2H 0-3)
F: (2) Halepová (H2H 4-2)


Petra Kvitová a Kristýna Plíšková
Petra Kvitová se po prosincovém přepadení na kurty vrátila na French Open a nečekaně brzký návrat oslavila vítězstvím. Další ale nepřidala. Ve druhém kole byla nad její síly Matteková-Sandsová. Senzačního úspěchu dosáhla hned na úvod travnaté části sezony. Na oblíbeném povrchu dobyla turnaj WTA v Birminghamu a získala svůj jubilejní 20. titul.

Na dalších turnajích včetně slavného Wimbledonu však skončila vždy po druhém zápase a porážku jí pokaždé uštědřila americká soupeřka. Výjimkou bylo její poslední vystoupení v New Havenu. V Connecticutu totiž v prvním kole schytala výprask od Shuai Zhang.

Na US Open ale dokázala naladit formu. Beze ztráty setu porazila mimo jiné Garciaovou a Muguruzaovou a ve čtvrtfinále prohrála kvalitní bitvu s domácí Venus Williamsovou. Ve Wuhanu naopak selhala, když prohrála hned v prvním kole a neobhájila loňský triumf.

V Pekingu, kde si v roce 2014 zahrála finále a loni došla do čtvrtfinále, si hned na úvod střihne české derby s Kristýnou Plíškovou. Obě hráčky se potkávají poprvé. Kvitová má s krajankami výbornou bilanci 39-8 a posledních 22 duelů s Češkami vyhrála.

Kristýna Plíšková dosáhla největších letošních úspěchů překvapivě na antuce, na svém nejhorším povrchu, a vždy na domácí půdě. Ve finále v pražské Stromovce neudržela vedení proti Němce Barthelové a na akci ITF 80k v Olomouci, rovněž ve finále, podlehla Američance Peraové.

Na dalších turnajích je jejím maximem čtvrtfinále. Mezi nejlepší osmičku postoupila na úvod letošní sezony v Shenzhenu, v hale v Bielu, na antuce ve Štrasburku a naposledy na konci června na trávě na Mallorce.

Od postupu do finále v Olomouci se trápí. V hlavní soutěži vyhrála na dalších šesti akcích maximálně jeden zápas. V Asii navíc prohrála s hráčkami, které by měla porážet. V Tokiu s Japonkou Katóovou, v Soulu s domácí divokou kartou Na-Lae Han a v Taškentu, kde obhajovala titul, ve druhém kole s Japonkou Naraovou.


Barbora Strýcová
Barbora Strýcová je letos opět konzistentní a stále se drží mezi třiceti nejlepšími hráčkami světa. Jednatřicetiletá rodačka z Plzně letos jen třikrát nezvládla na turnajích úvodní zápas. Jejím letošním maximem jsou tři semifinálové účasti - na úvod sezony v Sydney, v hale v Bielu a na oblíbeném domácím podniku v pražské Stromovce.

Na grandslamech nejdále došla v oblíbeném Melbourne. Na Australian Open skončila stejně jako loni v osmifinále, když potrápila pozdější šampionku Serenu Williamsovou. Na dalších třech akcích velké čtyřky bylo nad její síly vždy druhé kolo.

Česká tenistka se v Asii prezentovala velmi dobrou formou. V Tokiu přehrála Rybárikovou a Kontaovou a ve čtvrtfinále ve třech setech podlehla pozdější finalistce Pavljučenkovové. Ve Wuhanu smetla Jabeurovou a statečně vzdorovala rozjeté Ostapenkové.

Turnaj v Pekingu ale rozhodně zatím nepatří k jejím nejoblíbenějším. Strýcová bude v čínské metropoli startovat celkově pošesté a jen loni dokázala přejít přes první kolo.

Letos navíc schytala velmi těžký los. Hned v prvním kole narazí na světovou a nasazenou jedničku Muguruzaovou. Se Španělkou má bilanci 2-3. Letos se spolu střetly dvakrát. Muguruzaová zvítězila ve Fed Cupu a Strýcová dvojnásobnou grandslamovou šampionku deklasovala na trávě v Eastbourne.


Kateřina Siniaková
Kateřina Siniaková sice letos vybojovala na okruhu WTA své první dva tituly, když ovládla hned zkraje ledna turnaj v Shenzhenu a na konci července triumfovala na antuce v Bastadu, nicméně jinak se výrazně trápí.

Dva zápasy v řadě dokázala jednadvacetiletá česká naděje vyhrát už jen v Indian Wells a v pražské Stromovce. Na dalších akcích skončila nejpozději ve druhém kole.

Po zisku titulu v Bastadu vyhrála jen 3 z 9 duelů. Na grandslamech letos navíc vypadla vždy v prvním kole. V Pekingu se představila pouze loni, kdy prošla kvalifikací a v prvním kole nestačila na tehdejší světovou jedničku Kerberovou. Siniaková chtěla letos v žebříčku zamířit výše, ale jejím maximem je 36. příčka, aktuálně dokonce figuruje až na 47. pozici.

V Pekingu nebude úplně bez šance. V prvním kole ji letos čeká Samantha Stosurová, s níž se utká poprvé. Australanka se na kurty vrátila po doléčení zranění pravé ruky v Tokiu a v japonské metropoli, v Guangzhou ani Wuhanu nevyhrála jediné utkání.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

23
Přidat komentář
gigin
Pa :****
Reagovat
marekv
Úplně z jiného soudku, ale jestli je to pravda, tak fakt úlet -)
https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/921481-to-je-ulet-tenista-skrecoval-ctvrtfinale-turnaje-atp-z-nabozenskych-duvodu.html#hp-sez
Reagovat
kada.tom
úlet, jen důkaz toho, že ne pro všechny jsou peníze a sláva na prvním místě ...
Reagovat
marekv
já to myslím tak, že se někdo náboženstvím nechá takhle ovlivňovat...
Reagovat
Pavlis
Vyvrcholení letošní sezóny v Číně? Ve Wuhanu všechny selhaly. Petru šlechtí fakt, jakým způsobem nezvládla první kolo, že jako jediná měla tři tiebreaky za sebou. Je to astmatička. Stále bude bojovat s těmi ostatními vlivy.

Zároveň se může třetí porážkou v řadě dostat do depky z průběhu srpna, kdy to s ní také nevypadalo dobře. Chybí jediné, opět vyhrát. Ale čeká ji české derby, to není dobré ani pro jednu z nich. Navíc levačky, aspoň si to proti sobě na férovku rozdají. Za prodloužení její série s Češkami na WTA bych byl hodně rád.

Můj tip, letošní Peking WTA 2017 vyhraje Angelique Kerber.
Reagovat
smazaný uživatel
http://live-tennis.eu/en/wta-race
Gratulace Penko.
Reagovat
sprchon
Super! :)
A koukám, že JoKo má na 9. místo docela náskok. Tak snad jí to taky klapne, popř. tý Světle. ;)
Reagovat
drabona
Jestli bych měl někomu přát výhru v turnaji, tak Petře s kterou nikdo nepočítá, lepší tenistku totiž u nás nemáme a měla by to opět začít potvrzovat. Ale o tom hodně napoví hned 1. kolo.
Reagovat
Torn
Další kvitovka. :D Nevím, zda zrovna první kolo něco řekne, když tam má Kristýnu, která momentálně hraje tenis asi jako já. :D
Reagovat
bIbec
můj tip na SF

Wang x Wang
Peng x Zhang
Reagovat
Ondřej.Jirásek
snad se líbí :))) preview 1. dne doufám stihnu v noci :D
Reagovat
Torn
Moc pěkné. Sice teď nemám prostor to úplně číst, ale rozhodně se mi to moc líbí, minimálně zatím na oko. :) Jinak naše holky, první kola ne zrovna přívětivá. :( A něco mi říká, že duel Petra a Týna bude o tom, která z nich to víc potento...snad se pletu, když už české derby, tak snad koukatelné.
Reagovat
bIbec
mmm, myslím, že to potento ta Kristýna :-) Nevím moc, čím by měla Petru přehrát. Podle mě ideální první kolo pro tu Petru.
Reagovat
bIbec
jináč preview určo pěkný. Super. Taky jak najdu ten prostor tak počtu.
Reagovat
tommr
Petra s Češkama neprohrává. A bylo by šokující kdyby měla tu vítěznou šnůru přerušit zrovna s Kristýnou, která ted hraje strašnou tužku ...
Reagovat
com
Kristýna se hecne a Kvitová poletí jak namydlenej blesk
Reagovat
lars
Kdy se Tyna naposled hecla ?
Reagovat
janek_da
předevčírem večer
Reagovat
Torn
Jako to, že to asi vyhraje spíš Petra, to jo...nicméně, já se zamýšlet i nad otázkou, jak ten zápas bude vypadat, zda to bude koukatelný, protože ani jedna v poslední době zrovna oslnivostí nezáří.
Reagovat
tommr
je to moc hezky udělaný ... :)
Měl bych jen jednu malou připomínku. V sekci "Češi v akci" mi chybí Karolína Plíšková. Vím, že má svojí samostatnou sekci jako čtvrtá nasazená, ale ne každej se prokouše celým článkem, kterej je hodně dlouhej ...
Reagovat
slacker
jo pekne to je,
Reagovat
Fandina
Čtenář určitě ocení pěkné fotky a podrobný popis. Takže chválím a doufám, že za to hodně práce příjde i ocenění od zadavatele.
Reagovat
Fandina
Jinak ale, Caro W. je moje oblíbenkyně, ale pořád si myslím, že vyhrát by to mohla, měla Petra nebo Kája.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist