Preview: Závěrečné dvouhry finále Davis Cupu

23. 11. 2008, 08:54
Previews 5
Argentina má ve finále Davis Cupu výhodu domácího prostředí, kde je v posledních letech téměř neporazitelná, a Španělé jsou oslabeni absencí nejlepšího hráče světa. Přesto je velmi reálné, že se Argentincům kýžený historicky první titul získat nepodaří. Po čtyřhře je totiž stav 2:1 pro Španělsko a jeden z domácích pilířů Juan Martín del Potro řeší četné zdravotní komplikace.
spain Davis Cup team

Stav 1:2 z pohledu Argentiny před nedělí nejspíš čekal málokdo. Zvlášť když David Nalbandian v úvodním zápase smetl Davida Ferrera a k další dvouhře se chystal dvoumetrový Del Potro, který byl proti Felicianu Lopezovi výrazně favorizován. 20letý Argentinec pak navíc vyhrál 6:4 první sadu.

V tu chvíli byla tenisová Argentina ve finále Davisova poháru na vrcholu. Pak ale nastal zlom. Od té doby je to 6:1 na sety pro Španělsko. Vítěz čtyř letošních titulů Del Potro s Lopezem následující sety 6:7, 6:7, 3:6 prohrál a v poměru 1:3 včera nestačila dvojice Nalbandian, Calleri na sehrané duo Verdasco, Lopez.

Prohra 7:5, 5:7, 6:7, 3:6 ve čtyřhře byla z pohledu Argentiny trochu smolná, protože za stavu 1:1 na sety nevyužila v tie-breaku třetí sady vedení 5:1. Současná situace je pro ni ale komplikovaná hlavně kvůli zdravotnímu stavu Del Potra, který má dlouhodobě problémy s palcem, v pátek ho trápilo svalové zranění a i v Mar del Plata si stěžuje na únavu.

Vzhledem k současné formě Davida Nalbandiana se dá očekávat, že si s kýmkoli ze španělského týmu dokáže poradit. Aby ale na jeho zápas došlo, musí Argentina v dnešní úvodní dvouhře porazit Davida Ferrera. A to je největší problém, který dnes domácí tým řeší.

Ferrer sice není v poslední době v superformě, ale jeho kvalita a zkušenosti jsou neoddiskutovatelné, ještě nedávno byl členem elitní světové pětky. V tuto chvíli ještě není známo koho Argentina do klíčového zápasu proti Ferrerovi postaví. Možnosti jsou tři.

1/ 32letého Augustina Calleriho, který se včera představil ve čtyřhře. Ten je ale hlavně antukář a jeho bilance na tvrdém povrchu je dost špatná. Na čtyřech halových turnajích před startem finále Davis Cupu navíc vypadl vždy v hned v prvním kole.

2/ 26letého Joseho Acasusa, dalšího antukáře, jehož bilance v těchto podmínkách je podobná té Calleriho, ale narozdíl od něho dokázal v průběhu října na halových turnajích vyhrát tři zápasy. Pro něho by mluvil i věk a možná o něco větší talent.

3/ 20letého Juanan Martína Del Potra. Za tuto variantu se nejspíš modlí celá Argentina, protože výkony a výsledky objevu letošní sezony jsou se dvěma předešlými borci nesrovnatelné. "Uděláme všechno, co budeme moci," prohlásil neurčitě týmový lékař Diego Rivas o možném startu mladé hvězdy.

I kdyby ale Del Potro nastoupil, dal by se od něho čekat špičkový výkon? Asi ne. Proti bojovnému Ferrerovi, který umí držet míček v dlouhých výměnách, by měl nastoupit maximálně svěží hráč.

Argentina dnes nemá příliš na výběr a v tuto chvíli je v boji o salátovou mísu pravděpodobně outsiderem. Pokud by se jí však nějakým způsobem podařilo zdolat Ferrera, karta se obrátí a její šance obrovsky narostou. Vše by pak měl v rukou Nalbandian, největší domácí jistota, který by se nejspíš utkal s Felicianem Lopezem.

I bookmakeři bwin favorizují před závěrečnými dvouhrami španělský tým, na jehož třetí historický triumf vypsali kurs 1,64. Na celkové vítězství Argentiny nabízejí kurs 2,11.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
tak nakonec nastoupí Acasuso proti Verdasco
Reagovat
smazaný uživatel
jak to víš?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já jsem přesně takovýto průběh čekal! Dnes se vyplatí vsadit na celkovou výhru Argentiny, Del Potro po menším boji porazí Ferrera a F.Lopez neuhraje na Nalbandiana ani set.
Reagovat
skott
Ma hrat Chucho s Verdascem, takze vzhledem k argentincove rekordu v hale bych na ne nevsazel.
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel je to tak, nastupuje Acasuso s Verdascem. Vzájemně 1:0 před dvěma roky na antuce a dnešek bude velká neznámá. Vsazeno už to mám, tak se José snad pochlapí
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist